2017-08-05 573 瀏覽
講咗話要食椰子雞好耐,今次終於嚟食嘞!好期待~~晚上7點3嚟到,一上樓梯個藏書閣已經feel好文青!,完全唔似去打邊爐。我哋冇訂位但有位即入,眼見都幾多人,仲有d嘈,因為今晚有個area好似有d公司聚會。除樓梯位外,其他室內嘅裝修都幾別緻,以木色為主調。Waiting area都幾舒適,一眼望入去完全唔係食火鍋嘅地方!坐底發現枱上已經放咗個煲椰子水~咦?!佢好似預咗客人一定叫椰子鷄?!其實我見人介紹火焰龍蝦/麵包蟹煲,都好似好正,下次可以試下。cocktail d名都好爆笑menu有介紹點鷄嘅特別醬料,辣椒,柑桔,沙薑,放入秘製豉油入面撈混。特價生蠔喺樓下楝咗兩個牌,10蚊特價生蠔同貴價海鮮拼盤,由於今次係嚟試椰子鷄,所以對海鮮拼盤無興趣!但我同朋友都係蠔怪,所以叫咗半打蠔做頭盤。生蠔好似唔太新鮮,有d鯹味,唔得掂!脆皮一口午餐肉睇餐牌點打邊爐配料果陣,我哋見有兩款午餐肉,“韓式部隊鍋午餐肉”同“脆皮一口午餐肉”,因為好奇有乜分別,所以叫咗碟脆皮一口午餐試下。點知上枱時個阿姐叫我哋趁熱食!我哋覺得好奇怪,乜唔係打邊爐配料嚟嘅咩?原來係頭盤小食?。~~~每件午餐肉切成細小方粒,熱辣辣入口
講咗話要食椰子雞好耐,今次終於嚟食嘞!好期待~~

cocktail d名都好爆笑

特價生蠔
生蠔好似唔太新鮮,有d鯹味,唔得掂!

脆皮一口午餐肉

每件午餐肉切成細小方粒,熱辣辣入口香脆一d都唔油膩,估計係用空氣炸鍋製作出脆的效果。因為午餐肉本身咁多肥豬肉,如果落油去炸會有更多油標出嚟!
以為係打邊爐配料,點知阿姐上枱時叫我哋趁熱食~

竹笙椰子雞
menu教水滾放雞,大火滾7分鐘,即係沙漏流完嘅時間就食得!文昌雞本身唔肥,肉質彈牙可惜鷄味欠奉,始終都係冰鮮雞,所以要點特別調製嘅醬油食。湯底清甜唔肥膩,但份量太少,起碼加一壺湯要另加38蚊,咁就啱啱好!
建議鐘意食竹笙嘅,叫返原味椰子雞再另叫一碟竹笙,因為比多hkd 20只得4條半竹笙。

韮菜魚皮餃:比較特別,出面未見過!皮唔太厚夠煙刃美味亦唔錯。
唧唧墨魚麵:無乜特別,囗剪得太粗,攪到似墨魚條。
手打蝦丸:一般貨式。
海南珍珠馬蹄:咬落似蓮子多d唔似平時d馬蹄咁爽甜。
豬爽肉:薄薄一片,滾完捲起,肉質彈牙~好正!
紫青鐵棍鮮淮山:原來有紫色,我仲以為係蕃薯!

熱情荔枝梳打/菠蘿沙冰
飲品外表ok但實質好一般

兩個人好耐冇食咁多嘢,超級滿足!埋單見到呢個數字即刻諗起林鄭!

2017-07-15 685 瀏覽
叫左個冷盤同椰子雞煲, 諗住上左冷盤先,點知等左成1個幾鍾都未上到,叫現場侍應話冷盤係要即叫即做,要等耐d, 咁叫佢轉返上火鍋先,再等半個鍾都無黎火鍋,足足等左2個鍾先一次過黎哂所有野。。火鍋的雞無味無肉,冷盤味道一般無吸引力總括黎講 無再次光顧的理由,亦已經列入黑名單

火鍋的雞無味無肉,冷盤味道一般無吸引力

總括黎講 無再次光顧的理由,亦已經列入黑名單
2017-07-14
2017-07-06 685 瀏覽
今日去完沙灘玩水,體力大消耗,個個都勁想去打邊爐,不過因為有位3歲小朋友同行,食雞煲又好似太濃味,有朋友就提議去四季文昌食椰子雞煲,反正我地好多人都未食過,一於去試試佢。上樓梯位置好文青我地叫左個竹苼椰子雞4人餐 $688:有全隻雞,三文魚刺身,海南珍珠馬碲,白玉菇,紐西蘭肥牛,蝦滑,韮菜餃,野菜籃,臘味芋頭煲仔飯一打開煲蓋已經聞到好香既椰子味,文昌雞件都幾嫩,雞味幾濃郁,不會好肥膩,雞皮勁爽口,就算平時我唔食雞皮都忍唔住食左幾件,呢一刻個湯只有椰子同雞味好清好好飲,之後再打邊爐就會多左雜味,所以記住試左個湯先再打邊爐。散叫既鳳爪同豬手,好爽口又夠入味至於散叫既魷魚鬚,好油又唔脆口,好失色三文魚刺身略為細片,不過嘗算新鮮椰子沙冰 & 芒果沙冰夠味又唔太甜,不錯魚滑,韮菜餃正常, 無特別驚喜紐西蘭肥牛,比其他火鍋店大片,厚度適中唔會過薄臘味煲仔飯就算我地放左20分鐘,都無出現飯蕉,唔太夠香口雖然呢間四季文昌裝修靚,坐得舒服,不過店員服務有待改善,經常圍埋一齊偷懶,每次舉手叫野都要等好耐先有店員睇到,希望下次去時會有改善。

上樓梯位置好文青

我地叫左個竹苼椰子雞4人餐 $688:

散叫既鳳爪同豬手,好爽口又夠入味

至於散叫既魷魚鬚,好油又唔脆口,好失色

三文魚刺身略為細片,不過嘗算新鮮

椰子沙冰 & 芒果沙冰夠味又唔太甜,不錯

魚滑,韮菜餃正常, 無特別驚喜

紐西蘭肥牛,比其他火鍋店大片,厚度適中唔會過薄

臘味煲仔飯就算我地放左20分鐘,都無出現飯蕉,唔太夠香口

,希望下次去時會有改善。
2017-05-05 602 瀏覽
上到餐廳,地方很大很不錯,裝修很特別,和平常火鍋店很不同,甚有台灣文青格局feel!一行四人,簡單叫了四人餐,另加響鈴一份。很快速地,所有食物已經上桌,椰青湯底感覺清新,雞件亦現煮現食,感覺比古怪的麻辣雞煲好得多。其餘配料份量正常,對不大食的人來講是足夠了。火鍋料外的,還有三文魚剌身及煲仔飯一客,煲仔飯很不錯,少少的飯焦也很香,除了臘味較肥腻外。值得一讚是平常打邊爐只慣多肉,有煲仔飯填肚實在不錯!

2017-05-04
2017-04-28 773 瀏覽
因為之前嚟過食幾次,地方好闊落,嘢食都唔錯,所以就帶屋企人過嚟食,試吓,一去到,由位廣東話不太純正嘅店員介紹我哋食套餐佢話平啲,但係同我屋企人商量過都係散叫因為套餐入面有屋企人唔食得嘅刺身同埋臘味煲仔飯,廣東話不太純正嘅店員提咗幾次個餐會抵啲,但係我哋都拒絕左,叫咗我哋想要嘅食物之後,我問佢有啲乜嘢好介紹佢就話:食唔食芋頭呀,咁我就問屋企人食唔食,佢哋話可以呀,跟住店員就講左句:「係囉,夠平啊!」呢一句說話好難聽,應該得我一個聽到亦都唔想影響屋企人食嘢嘅心情所以當場冇再提。但係我覺得好唔開心。到買單其實仲貴過佢比我個套餐但係根本唔係錢既問題係我想叫岩我屋企人食嘅嘢,原來叫自己想食嘅嘢會有說話聽,真係好失望。其他員工好helpful係真既,食物質素都好好。
其他員工好helpful係真既,食物質素都好好。

2017-04-06 2520 瀏覽
今日約了舊同事食飯,佢地揀左打邊邊,位置係太子既四季文昌,聽個店名都夠文青,但竟然係打邊邊,入到店內,真係約以為自己去錯地方,同平時去開打邊邊既地方好唔同,確實係有書卷味道既餐廳,有趣有趣裝修好靚,坐位都好舒服,加上最愛冇限時既餐廳,可以慢慢食,慢慢傾我地5個人點左4人份量竹生椰子雞套餐,套餐都算幾多野食,有刺生,有1隻雞,肥牛,海鮮....等等......等左一陣,食物黎到放左雞件落椰子湯度,等漏斗流完就可以食得嘩嘩嘩,一開蓋,勁香椰子香飄埋黎,我地更係先試湯底啦,勁鮮甜,好潤唔洗點醬油都好好食5人食4人套餐都已經夠晒,我地冇加任何野,已經捧住肚走了

放左雞件落椰子湯度,等漏斗流完就可以食得
唔洗點醬油都好好食
5人食4人套餐都已經夠晒,我地冇加任何野,已經捧住肚走了
2017-03-24
  • 原味椰子雞鍋
2017-03-31 539 瀏覽
開頭朋友話食呢間椰子雞都好似幾好味。。。點知中伏湯一早放左起枱面唔知由幾時開始放好奇怪。。。佢又知我地一定食椰子雞?唔知呢。。。叫左半隻雞我地三個女仔煮左陣就食得,有d沙薑同豉油點黎食d雞好一般。。。湯得個甜但又唔覺好好味加湯如果加椰子水要加錢唔係就加水定唔知清湯。。。叫左個手切肥牛一d都唔肥仲要係急凍。。。一早切定一d都唔新鮮。。。食安格c可能無咁嬲煲仔飯勁硬同油飯焦好硬可能店員放耐左先拎黎8成係飯焦。。。。。其他配料正常啦長長蟹柳同午餐肉幾得意蝦滑同墨丸都好彈牙無下次
開頭朋友話食呢間椰子雞都好似幾好味。。。
點知中伏
湯一早放左起枱面
唔知由幾時開始放
好奇怪。。。佢又知我地一定食椰子雞?
唔知呢。。。
叫左半隻雞我地三個女仔
煮左陣就食得,有d沙薑同豉油點黎食
d雞好一般。。。湯得個甜但又唔覺好好味

加湯如果加椰子水要加錢

唔係就加水定唔知清湯。。。
叫左個手切肥牛
一d都唔肥
仲要係急凍。。。一早切定
一d都唔新鮮。。。食安格c可能無咁嬲

煲仔飯勁硬同油
飯焦好硬
可能店員放耐左先拎黎
8成係飯焦。。。。。

其他配料正常啦
長長蟹柳同午餐肉幾得意
蝦滑同墨丸都好彈牙

無下次
2017-03-13
2017-03-29 498 瀏覽
去到環境都覺得ok既,睇過餐牌後就搵個侍應首先落單,同佢講野佢好似未瞓醒咁下,話落單,佢再下左聲.都算!首先叫個蟹既海鮮凍盆,再加個椰子雞煲餐打邊爐.等左35分鐘後發覺一樣食物都未到就搵個侍應嚟問問喇,點知原來未入單.餓到爆心諗無搞錯,原來未瞓醒都唔止一位,再問第2個侍應終於凍盆喺45分鐘後送上.買相差到不得了,蟹send到入唔到口,蠔瘦到不得了但成個凍盆嚟講蠔已經係最ok既一樣.食食下老公先發現凍盆上小左板海膽,再問侍應.又一個未瞓醒既嚟完全無反應亦無幫我跟進就咁走左去.再搵個藍色衫既侍應先幫我跟返.真心火都嚟.椰子雞甜到落左好多糖咁.最後發覺好似無食過野落肚後加個煲仔飯,又等多40分鐘後再問侍應佢既回覆係,係要等45分鐘架.係會耐d.又算!結果等多8分鐘後送上.離遠都聞到燒焦味道,試左啖根本落唔到口,再搵侍應問,佢又話煲仔飯係咁架.結果奶奶都急唔住出聲話我地唔係第1次食煲仔飯,咁你都講得出,最後個侍應又喺係煲仔到炒左幾下大家都睇到飯焦已經唔止係焦,係全黑色架.佢先好意思同我地講話,係喎窿哂!好無奈,必定無下次.一餐慶祝生日飯就咁俾四季文昌搞砸了
2017-03-26 6799 瀏覽
四季文昌,內在格局型棍,暗黑格調,不如大路火鍋酒家。訂座留位方便快捷,不用等位,座位不用夾在中間,各據一方,悠閒寬廣。三小格內的調味料,有沙薑粒、柑橘、辣椒,據聞加啲柑橘到秘製豉油之中,味道會酸酸甜甜更加開胃。其實這一種秘製豉油,也不覺得有什麼特別,就是少許甜少許鹹的味道吧。椰子雞煲,原來份量挺多,即使只是叫了半隻,也足夠放滿鍋底,那其實一隻應該很爆滿。據說可用沙漏計時七分鐘,屆時即可吃雞。雞件煮完還挺滑,不醮任何醬油也有點鮮味,雖不算是鮮味極濃,但比起街外火鍋店的雞肉彈牙滑身。響鈴賣相很好,與自行到街市買黑色盒廿蚊有找的響鈴,質素差天共地。自家製響鈴,往往都是火鍋店的賣點。一層一層卷起來,厚身又實心,但浸一浸吸了湯又軟化了。唯一欠佳之處,就是這兒的響鈴,厚得來有點兒太油膩,吃兩條,已經覺得肥膩,亦不建議食客一來到就先吃響鈴,應循序漸進。豆腐放到湯中,然後盛起一件豆腐及少許湯底,賣相就像豆腐花一樣。豆腐非常滑溜,以清甜的椰青湯底配合,又滑又清甜。豬下青,煮完之後會捲起來,因為肥瘦均勻,吃起上來爽脆的「索索聲」非常過癮。肥牛,不算太肥美,但是太肥可能有會很油膩,因此質素還是不錯。萬萬想不
。其實這一種秘製豉油,也不覺得有什麼特別
,就是少許甜少許鹹的味道吧。
據說可用沙漏計時七分鐘,屆時即可吃雞。
,以清甜的椰青湯底配合,又滑又清甜

豬下青,煮完之後會捲起來,因為肥瘦均勻
,吃起上來爽脆的「索索聲」非常過癮。

萬萬想不到,整鍋椰青雞煲,內裏最佳的美食,竟然是底下的椰青肉,就像平日我們吃椰青
,喝完椰青水會用匙羹刮椰青肉出來。有些刮得很薄,好像魷魚一樣,湯底味道清甜
,配合椰青肉,味道更佳。
2017-03-23 451 瀏覽
老友結婚派請帖,相約食飯,我哋揀咗"四季文昌",全因為佢嘅火焰龍蝦鍋!一入到去裝修好闊落,地方好大,好友文青feel,完全唔似一間打邊爐嘅食肆。即刻就叫咗佢哋主打嘅火焰龍蝦鍋!店員首先爆香材料之後加入冧酒點火, 未食已經聞到好香 見到龍蝦還在動好新鮮呀!用漏斗計時等了大約7分鐘就可以開始食啦之後我哋嗌咗一碟手切肥牛、玫瑰黑豚腩肉 同埋一碟墨魚滑,全部都好新鮮,加上用龍蝦湯嚟做湯底,味道十分好吃。總括嚟講,用HK$298 食龍蝦窩湯底嘅打邊爐相當之低,地方坐落好舒適,味道亦都唔錯,值得同朋友再試一試!
即刻就叫咗佢哋主打嘅火焰龍蝦鍋!
店員首先爆香材料之後加入冧酒點火, 未食已經聞到好香
見到龍蝦還在動好新鮮呀!
用漏斗計時等了大約7分鐘就可以開始食啦

• 火焰龍蝦鍋
2017-03-17 357 瀏覽
竹笙椰子雞煲($688/4人份)👅呢間想試好耐🙈難得人多就一齊打個邊爐吹下水咁啦😝😝呢個餐有好多野食!有三文魚北寄貝刺身可以食住等啲雞熟😋啲雞都好多下😆雞肉都算滑,係有啲部位韌少少🤓🤓重點係個火鍋湯底😍😍😍😍😍我一飲係覺得有驚豔到!椰子水好清甜😝會係咁筆係碗到飲!滾埋啲雞味一齊係無得輸☺️☺️竹笙索哂啲湯👍🏻椰子肉係淋身,連朋友仔唔中意食椰子肉都話唔錯🤗其他火鍋配料好似珍珠元貝同肥牛都唔錯👍🏻啲白靈菇係爽口完全唔韌😆飽左7成既時候,個餐包埋個臘味芋頭煲仔飯😳😳臘肉係肥啲,但都幾香!好夠飯焦😝😝一人一碗仔咁即刻飽哂🙈🙈好難得搵到間想再番兜既😍呢間真心唔錯☺️而且啲裝修都幾有格調😎😎😎
竹笙椰子雞煲($688/4人份)
👅呢間想試好耐🙈難得人多就一齊打個邊爐吹下水咁啦😝😝
其實四季文昌雞都已不是第一次來家住旺角的闗係, 很多時我都愛與家人在這裡吃下午茶晚上想吃椰子雞煲時, 亦會第一時間想起文昌它家的椰子雞煲湯底真的與別不同, 超級清甜雞肉亦是滑滑的, 吃過一次, 時常都心思思想再去呢~最近看雜誌說它家推出了兩款海鮮鍋, 分別是火焰龍蝦海鮮鍋和火焰蟹海鮮鍋看到圖片已經流口水了~入去它們的FB原來火焰龍蝦海鮮鍋單單是個湯底已經用了龍蝦熬制4至5個鐘味道超級鮮甜滋味呢~由於爸媽都愛龍蝦, 所以上星期就早早訂了枱來這裡~ 環境也就不多說了, 到過的朋友都知道地方超級大,裝潢用上很多心思,以書本、懷舊沙發、大量復古東西做擺設給客人提供很舒服的環境~說回食物吧~, 準時出達, 先點這個火焰龍蝦海鮮鍋很快地服務員端來一個大鍋子上面放了份量十足的配料, 包括有大大隻的、已斬件原隻大龍蝦另外亦放上瓜類蕃茄蔬菜等等~~龍蝦可以看到很大隻, 大大的鉗子啖啖肉!!!肉眼看來相當新鮮, 充滿鮮味的龍蝦肉味道令人想快些把它們放上肚子裡~~價錢方面是HKD 298, 都算得上相當抵食相信坊間用原隻龍蝦做火窩料, 都收個四.五百吧~ 接着服務員在湯內倒上少許冧酒, 突然"FUNG"一聲
其實四季文昌雞都已不是第一次來

家住旺角的闗係, 很多時我都愛與家人在這裡吃下午茶

晚上想吃椰子雞煲時, 亦會第一時間想起文昌

它家的椰子雞煲湯底真的與別不同, 超級清甜

雞肉亦是滑滑的, 吃過一次, 時常都心思思想再去呢~

看到圖片已經流口水了~入去它們的FB

原來火焰龍蝦海鮮鍋

單單是個湯底已經用了龍蝦熬制4至5個鐘

味道超級鮮甜滋味呢~

由於爸媽都愛龍蝦, 所以上星期就早早訂了枱來這裡~

環境也就不多說了, 到過的朋友都知道地方超級大,

裝潢用上很多心思,以書本、懷舊沙發、大量復古東西做擺設

給客人提供很舒服的環境~

說回食物吧~, 準時出達, 先點這個火焰龍蝦海鮮鍋

很快地服務員端來一個大鍋子

上面放了份量十足的配料, 包括有大大隻的、已斬件原隻大龍蝦

另外亦放上瓜類蕃茄蔬菜等等~~
龍蝦可以看到很大隻, 大大的鉗子啖啖肉!!!

肉眼看來相當新鮮, 充滿鮮味的龍蝦肉味道

令人想快些把它們放上肚子裡~~

價錢方面是HKD 298, 都算得上相當抵食

相信坊間用原隻龍蝦做火窩料, 都收個四.五百吧~

接着服務員在湯內倒上少許冧酒, 突然"FUNG"一聲, 火光熊熊呢!!!

我們忙圍着爐拍照, 要補捉這個珍貴時刻, 哈!!!

待火熄滅後, 服務員就倒上滿滿的龍蝦湯

原來這濃湯是用上已經熬了4-5小時的龍蝦做湯底

之後如想加湯只要付幾十元就可以有一Jar 原湯了

超抵喔~~我們都加了一次, 龍蝦湯真的又濃香又好味, yum!!!
老規距, 反轉沙漏計時, 注滿一邊就表示龍蝦經已ready好了!!
經火焰洗禮過後, 龍蝦多了一種香噴噴的煙燻味道, 令到入口更加香!

至於肉質方面, 龍蝦肉爽滑彈牙, 鮮味十足, 大大的鉗子滿是肉

吃了良久才能掃清, 好味道!
吃過龍蝦後, 可以再點些火鍋配料打邊爐了~

蔬菜拼盤內有幾款不同蔬菜, 夠香鮮嫩綠就已好好吃!
水魷好吃, 沒有簡水化學味道, 不過價錢方面 六十幾蚊就有少許貴~
鮮蝦滑、墨魚滑大推!! 肉質鮮香充滿海鮮的味道, 價位又不貴, 灼熟後超彈牙好吃!
豬下青都是我心水推介! 四十餘元份量不少, 灼熟後肉質鮮甜, 薄薄的一片沾鼓油就已好好吃~

也點了個烏冬填肚子, 烏肚水準不錯, 麵條結實彈牙!

這裡原來也有多款美味熟食的~鳳爪達人表示辣泡鳳爪皮脆肉香,而且超級入味,一隻接一隻地吃吃吃~
最後點了這杯"一見鍾情" 來消滯, 花兒在杯中飄散開來, 很美!! 花茶味道清香, 飲後很消滯舒服呢~

四季文昌Coco Kitchen

旺角荔枝角道33號百匯軒地下及1樓全層

2499 2700
2017-03-03
1 分鐘 (堂食)
2017-03-13 2886 瀏覽
四季文昌是朋友推介的,餐廳位於大廈一樓,拾級而上,彌漫著濃烈書卷味,步入餐廳,帶著文藝氣息的生活感裝潢,寬敞的空間,輕鬆的氣氛,讓你能在這裡舒適地大吃一餐。

這裡的食物主打椰子雞鍋,朋友說,今天要吃個新推介的火焰龍蝦海鮮鍋,材料有龍蝦、青口、大蜆、南瓜及蕃茄。店員先把海鮮鍋加熱炒香,再加入冧酒點火,即時冒出熊熊熱火,將鍋裡的海鮮味道大大提升,再將每天新鮮熬製的龍蝦上湯,注入熱鍋煮至沸騰,接著以漏斗計時,約七分鐘,新鮮美味的海鮮鍋已可進食。

龍蝦肉質爽彈,鮮味十足,而且廚師窩心的將龍蝦切件,方便進食。青口及大蜆味道十分鮮甜,吸飽上湯精華的南瓜及蕃茄,口感軟綿美味,這個海鮮鍋,絕對是味覺及視覺大享受,大滿足。

小吃,泡椒白玉菇,口感爽滑,白玉菇以黃辣椒浸泡,令辣味可完全融合於菇內,酸中帶辣。

蔥燒秋葵,秋葵燒至乾身,加上醬油及香蔥調味,滑滑的清爽口感。

文昌手撕雞,雞肉是選用肉質鮮嫩,雞味濃郁的文昌雞,混上美味的芝麻醬及爽脆的青瓜,清新惹味。

燒豬頸肉,外層燒得十分香脆,入口肉質鬆軟,蘸上泰式甜辣醬,非常美味,而且份量十足。

除了鍋物之外,必吃的還有㷛仔飯,點了魚米星班煲仔飯

除了鍋物之外,必吃的還有㷛仔飯,點了魚米星班煲仔飯,火候精準,煲仔飯軟硬適中,粒粒分明,星班肉質結實鮮甜,混著軟綿的芋頭粒,不油不膩,滋味飽滿,還有,不能錯過的飯焦,當然全部清空。

甜品,原隻椰皇啫喱,晶瑩煙韌的啫喱混著爽口的椰肉,清甜解渇,風味極佳。

溶岩南瓜,即叫即做,賣相精緻,心思製作,先將原隻南瓜蒸軟,中間放入軟綿的紫薯,面層配上一球椰子雪糕,多重口感,多重的香甜。

飲品,薄荷青檸梳打,透藍色澤亮眼醒神,入口清爽冰涼之間夾著青檸的酸甜,最適宜餐後飲用。

熱情茘枝梳打,單看已感覺熱情萬分,一啖入口,甜美的茘枝香氣,實在誘人。

四季文昌除了裝潢特式外,餐廳提昌的是健康飲食文化,以上乘食材配合簡單的烹調方式,讓客人可安心地享受食物的原汁滋味。
2017-03-07
天氣回冷,又是打邊吃雞煲及打邊爐的好時機,這天約好了爸媽吃火鍋, 可惜一直沒有心水食店,最後,無意間在面書內發現,四季文昌推出了限定火焰海鮮鍋,最後鎖定目標試試。 說實,個人非常喜歡這裏的裝修,門口位置放了大大張的沙發外,還有舊式電話亭,充滿懷舊心情調,不過,餐廳位於1樓,沒有電梯,對老人家來說,上落樓梯此終有點吃力。 兩款限定的火焰海鮮鍋,包括:火焰龍蝦海鮮鍋及火焰蟹海鮮鍋。 而火焰海鮮鍋的意思,大概是將海鮮盤及火焰鍋滙合。 而這次我們點了火焰龍蝦海鮮鍋。鍋內除了有主角龍蝦,還有青口、蜆、蕃茄及南瓜等配料。 店員先將鍋內的海鮮爆香,再加入冧酒點火,利用火焰把海鮮燒至半熟。 最後倒入熬製了4至5小時的龍蝦湯底,約5分鐘後就可以啟動。 店員表示鍋內的龍蝦是即叫即切的,所以新鮮程度滿分,龍蝦肉質既鮮甜嫩滑,口感爽口彈牙,啖啖內的,非常好吃。 青口的美味程度雖然不及龍蝦,但鮮味仍然是不錯,味道清甜爽口,加上鍋內加入了冧酒烹調,令青口的鮮味更加突出。我覺得所謂的蜆,其實是花蛤來的,不過,我們只顧吃龍蝦,結果花蛤因為涮得太久而令口感變韌了,不過,味道是鮮甜的,沒有沙粒。 把鍋內

最後倒入熬製了4至5小時的龍蝦湯底,約5分鐘後就可以啟動。

把鍋內的海鮮吃掉後,就來到火鍋部份,我們點了幾款火鍋配料來吃,包括我最愛的打蝦滑,蝦滑口感細滑又爽彈,而且上層加了蟹籽,令口感變得豐富起來。
野菜菇藍內大部份都是以雜菌為主,個人認為南瓜又軟淋又香甜,而蕃薯切得薄薄的,放在鍋內很快就滆化了。

紐西蘭雪花肥牛,牛肉脂肪分佈均勻,放在鍋內涮數秒就可以吃,而牛肉肉質非常軟滑,牛肉味濃郁。
除了火鍋外,我們還點了原味椰子飯,這個椰子飯賣相非常有趣,有點像柚子,細看之下才發現原來椰肉上釀上了糯米飯,糯米飯入口煙韌,帶有濃郁的椰汁香味,不過,椰肉的口感有點硬,感覺有點難消化。
另外,就是椒鹽鮮魷鬚,魷魚鬚送上來時有香噴噴的,鮮魷鬚外層非常香脆,炸粉不厚及不油膩,大力推介。
飲品方面,我們都點了椰青來來解熱氣,內裏的椰汁裝得滿滿,味道清甜,超讚。
2017-03-08
  • 火焰龍蝦海鮮鍋
打邊爐已經發展到成為一年四季的活動,而且無論人數幾多也有很不錯的氛圍,聽朋友說四季文昌新推出了火焰海鮮鍋,點火焰法?味道又如此?等我試真下先。 火焰海鮮鍋有波士頓龍蝦及肉蟹二選一, 其實兩樣都好吸引,但波士頓龍蝦更吸引到我們,肉蟹只好留待下次,好快火焰龍蝦海鮮鍋就到了, 火焰龍蝦海鮮鍋裏有南瓜、蕃茄、洋蔥等蔬果,當然少不了主角波士頓龍蝦,原來還有青口、蜆等海鮮,首先店員會先將海鮮鍋內的材料爆香,然後加入Rum 酒,火焰時刻來了,海鮮鍋冒起熊熊火焰,待火焰熄掉後再加入龍蝦湯底,蓋上太約5分鐘便可以食了。先試下湯底先,濃濃的龍蝦湯底不會過咸而且十分清甜,带些少蔬菜的清新,十分不錯。火焰龍蝦海鮮鍋的青口大大隻,肉質嫩嫩的,沒有腥味和雜沙,一口一個好滿足,波士頓龍蝦不算多肉,但卻鮮味十分,肉質爽甜,而海鮮鍋裏的蔬菜也不可以忽視,尤其是日本南瓜真的好甜。好快火焰龍蝦海鮮鍋中的材料被消滅了,這時湯底也需要添加了,原來添加的也是龍蝦湯底不是現成清雞湯或豬骨湯。打邊爐當然要有牛,手切牛肉(大份)真是份量十足,脂肪位比較少但依然有濃濃的牛味,而且肉質嫰滑,怕肥人士之選!手打墨汁丸是我朋友至愛,

手打墨汁丸是我朋友至愛,帶有淡淡的墨汁不會太咸,丸裏有一點點白色,應該是墨魚粒,墨汁丸爽口彈牙鮮味十足,而且夠特別,一定要試試!
日本野菜藍,太約有3,4種日本野菜在裹面,野菜好新鮮洗得很亁凈,本來野菜就好清甜爽脆,加上龍蝦湯底令其味道更豐富。
芋頭臘味煲仔飯一開蓋就有很香的臘味香湧止上鼻,煲仔飯用上絲苗米,粒粒分明而且比較有口感,滲入了臘味的油脂更美味,芋頭臘味煲仔飯中臘味軟身易咬,芋頭也是主角,細綿香滑的芋頭配上粒粒分明絲苗米和油脂香十足的臘味夾雜少香脆的飯焦,令人無法抗拒!
上次試過這裡的Cocktail-Rainbow覺得無論味道或吸睛度也很不錯,今次再次encore,朋友也表示滿意。
2017-03-06