2021-12-31 56 瀏覽
真係超耐冇食過花甲粉,終於係長沙灣呢間回憶客棧搵到花甲粉!!當然要一人叫一個花甲粉,辣度由BB辣到大辣,今次揀小辣,食得辣嘅可以由中、大辣入手,打開錫紙就聞到好香,入面啲蜆睇落好似唔多,但原來食落起碼有十幾二十隻,味道鮮甜,而粉就吸汁力強,好夠味!除咗花甲粉,呢到嘅串燒都好正,要咗燒茄子一大片咁上, 蒜味好夠,不過辣到可以更加高,下次要中辣!而雞腎孜然味好濃,嚼勁十足,牛舌就用厚切牛舌,口感十味而爽口😝當然唔小得雞翼,一份3 隻,店員有切開嚟燒,所以成隻雞翼都好夠味,肉質嫩滑~餐廳環境最令人回憶係佢不停播一啲耳熟能詳嘅歌,令人真係回憶返曬嚟,餐廳環境好岩邊食邊傾,值得再戰😋

2021-12-23 80 瀏覽
喺長沙灣有間隱世嘅小店,佢哋嘅花甲粉有好多人推介,所以我哋專登去試。招牌花甲粉:花甲份量頗多,夠哂新鮮,洗得夠乾淨,完全無沙,肉質鮮甜,而佢哋嘅粉絲口感夠哂爽口,吸哂花甲精華嘅湯汁,令每啖粉絲都變得好鮮甜。而佢哋仲可以選擇加辣,令鮮甜美味嘅湯底多添一份惹味。原條燒茄子:用咗好多嘅蒜蓉,所以有濃郁蒜香味。豆腐卜:調味得宜。大塊雞扒:份量頗大,店家細心將其切開,可以方便互相分享。雞扒外皮香脆,肉嫩多汁,加埋佢哋嘅孜然粉令到雞扒更加惹味。雞泡魚乾:魚乾燒得啱啱好,口感軟硬適中,加埋味道香甜,蘸埋附上嘅蛋黃醬,更令人一食上癮。

原條燒茄子:用咗好多嘅蒜蓉,所以有濃郁蒜香味。
豆腐卜:調味得宜。
2021-12-21 1162 瀏覽
餐廳:回憶客棧地區:長沙灣地址:長沙灣保安道405號昌暉大廈地舖日期:15/12/2021時間:18:30人數:2人 等位: 0mins 價錢: $276係公司附近搵到間串燒,評價唔錯,位置比較清靜,店舖佈置懷舊簡約,播放七、八十年代經典歌曲,感覺時光倒流😌招牌花甲粉($55):蒜味好夠,花甲分量十足,粉絲好入味,少少辣😚茄子($28):原條茄子燒製,好入味,香味獨特而強烈,真係超級鍾意❤️鰻魚($16):配上秘製醬汁,味道濃郁,好香可惜有少少骨🙈雞皮($10):雞皮薄脆,香口惹味😋雞排($28):皮脆肉嫩,肉汁滿滿,最後撒上孜然粉,正!雞軟骨($13):爽口脆脆地非常好食,配上醬汁甜甜地,食不停口🥳豬頸肉($14):油脂夠多夠香,啖啖肉十分滿足,肉感爽口,燒得好香🤩燒賣($12):第一次試燒燒賣,幾新鮮特別😝肥牛金針($22):肥牛表面微焦,入口多汁🤤牛舌($26):比較好厚身,入口好爽,好juice 🤤司華力腸($18):鍾意食腸仔嘅可以試下,撒上孜然粉,別有一番滋味😙娃娃菜($12)、韭菜($12):個人必嗌蔬菜😚食物即叫即燒,雖然等候需時,但食物質素有保證👍而且串燒價格相宜,值得
餐廳:回憶客棧
等位: 0mins
價錢: $276

鰻魚($16):配上秘製醬汁,味道濃郁,好香可惜有少少骨🙈
雞皮($10):雞皮薄脆,香口惹味😋
雞排($28):皮脆肉嫩,肉汁滿滿,最後撒上孜然粉,正!
燒賣($12):第一次試燒燒賣,幾新鮮特別😝
肥牛金針($22):肥牛表面微焦,入口多汁🤤
牛舌($26):比較好厚身,入口好爽,好juice 🤤
娃娃菜($12)、韭菜($12):個人必嗌蔬菜😚

食物即叫即燒,雖然等候需時,但食物質素有保證👍而且串燒價格相宜,值得再嚟😚
2021-12-15
  • 招牌花甲粉
  • 燒茄子
2021-12-20 69 瀏覽
琴晚去左fd屋企玩,去到十二點肚餓,於是落街揾嘢食,見到回憶客棧仲開緊,正喇食串燒。掃QR code落左單,等左大約十五分鐘啲嘢上到黎啦。大大塊雞排份量真係幾多wor,28蚊份,好抵食。唔柴嘅,好juice!個面燒得焦焦哋,好味。牛脷係厚身嘅,燒得啱啱好,食落好彈牙。生猛鮑魚正喇喂。睇得出係新鮮鮑魚,落左勁多蒜蓉,蔥花。咁先好味呀嘛。鮑魚口感好彈牙,又有鮮味,值得推介。招牌花甲粉都不錯。新鮮花甲有成十幾隻,隻隻都無沙同埋新鮮,花甲肉夠彈牙。粉絲係爽口嘅,同我屋企個台灣粉絲口感一樣。同樣落左勁多蒜蓉,個湯好鮮又清爽。揀左小辣係有啲辣嘅。同埋你落單果陣可以揀多莞荽!仲有啤酒飲。不過我哋今次無飲酒,總之係一個食宵夜同吹水嘅好地方。
人氣錫紙花甲粉好似已經興咗一排,一直都無乜機會食就襯尋日香港嘅投票日唔洗錢搭港鐵所以走遠咗去搵食。 呢到6點鐘開門,我就點咗最出名嘅花甲粉;而花甲粉係以錫紙將高湯同花甲仲有配料煮成;入面有大量花甲,金菇,蒜頭,蔥花,粉絲。一打開會見到出晒煙熱騰騰,啱晒而家呢啲凍冰冰天氣。除此之外仲叫咗幾款串燒同啤酒,埋單都只係$288,抵到爆。想食好西都可以試呢間go值極高的小店📍長沙灣保安道405昌暉大廈地下(蘇屋邨對面)
人氣錫紙花甲粉好似已經興咗一排,

📍長沙灣保安道405昌暉大廈地下(蘇屋邨對面)
  • 招牌花甲粉
  • 燒茄子
  • 串燒
2021-12-20 35 瀏覽
🍢回憶客棧🏠之前吃過花甲粉非常喜歡❤️趁著秋冬去吃另一個招牌菜——花蟹粉😋😋😋🦀招牌花蟹粉$62以清酒和薑煮花蟹和粉絲,湯底超級鮮甜❤️ 花蟹是完整的很大一隻😍 而且蟹鉗很多肉😆 以錫紙包住保溫🔥從頭到尾都熱辣辣,冬天吃很治癒☺️🌶特製中辣+多芫茜,超美味的🥰🍆燒茄子$28上次來的時候也吃了蒜香燒茄子,經典、簡單,但自有動人心處😆焦脆的外皮、嫩嫩的茄子肉、出色的蒜香調味,必食❤️
🍢回憶客棧🏠

🦀招牌花蟹粉$62
以錫紙包住保溫🔥從頭到尾都熱辣辣,冬天吃很治癒☺️
🌶特製中辣+多芫茜,超美味的🥰

🍆燒茄子$28
2021-12-17 47 瀏覽
夜晚玩夜左9點幾又有點肚餓想食野,最後黎左呢間營業到深夜嘅串燒店,雖然地方唔大,不過都幾旺場,9點幾黎到都差唔多滿座鰻魚串串 $16燒得好有炭火香味,鰻魚肉都幾嫩滑,雖然有細骨,但呢個價錢同質素係唔錯嘅~ 燒茄子 $28好多人推嘅燒茄子,調味十分足夠,有少少辣帶孜然粉味,仲有大量蒜蓉,送酒必食。 燒田螺 $48用左香草牛油調味,螺肉保持到Q彈唔乾,好食👍花甲粉 $48呢度嘅signature, 叫左小辣, 本身配料有金菇,芫荽蔥,蒜粒,薑絲同大量粉絲👍🏻 湯底帶點鮮甜, 花甲量唔算多,較細隻,不過都算新鮮。呢個價錢算抵食,如果想再鮮味d 可以再追加海鮮個湯pepper 等調味都幾重,所以連帶粉絲都幾惹味牛舌(小辣)$26有咬口,但又唔會太韌,而且都夠入味,不過略燒得乾左dd金菇肥牛卷 $20肥牛好香重孜然粉味,燒到微焦都幾惹味,中間嘅金菇balance 左油膩濃味感,唔錯以回憶為店名,keep 住播之前hit 過香港舊歌,都幾有氣氛嘅

鰻魚串串 $16

燒茄子 $28

燒田螺 $48
用左香草牛油調味,螺肉保持到Q彈唔乾,好食👍

花甲粉 $48

個湯pepper 等調味都幾重,所以連帶粉絲都幾惹味

牛舌(小辣)$26
有咬口,但又唔會太韌,而且都夠入味,不過略燒得乾左dd

金菇肥牛卷 $20

2021-12-17 34 瀏覽
一直對花甲粉情有獨鍾。原來係公司就有間,今日終於有機會試下!店舖位置係長沙灣站同荔枝角站中間,由地鐵站行過去大概15分鐘。一直沿大街行到盡頭先會見到,附近比較靜。但一入鋪頭,鋪面不大,淡黃色光管配上木枱,好親切!入到去係掃二維碼,自助點菜好方便!價錢方面都好合理,一碗粉大概50蚊到70蚊,而且有近20款不同串燒,大部分都係20蚊左緊一份,加埋點枝啤酒,啱哂三五知己放工食飯傾計!我同朋友就試左一個花甲粉,一個花蟹粉,同半打燒生蠔。落單之後10分鐘到就上菜。最喜歡兩碗粉都係用錫紙包住,確保每樣都係熱辣辣出哂煙咁上菜!加埋而家天氣涼涼地,咁樣食真係一流。兩碗粉絲的量適中,適合一人一碗。粉絲亦煮得好入味,又唔會太咸,仲可以加幾蚊加底或者加配料!而個湯清清地又有牛油蒜香味。不得不讚係花蟹粉係整隻花蟹咁上,賣相真係好得之餘隻蟹亦好鮮!讚!而6隻燒蠔都燒得剛剛好,燒得唔會太熟,食落好新鮮好多汁,食過翻尋味!總結來講每樣食物雖然量不大,可能男士要點多一兩樣串燒,但勝在味道同質素高,值得試!

2021-11-08 354 瀏覽
都係朋友介紹所以嚟到呢度食嘢,感覺都幾好,座位舒適,人員非常之友善。大部份嘅燒物都燒得幾好食,雖然招牌嘅海鮮粉冇食到,但係食咗鹽燒魚 $108,感覺非常良好。鮑魚、蠔都係非常之可口野味💪🏻
鮑魚、蠔都係非常之可口野味💪🏻
  • 串燒
2021-06-09 1233 瀏覽
聽朋友仔講話好食 特登過去買 點知買完返到去打開嚇親 。。。。好可怕 食緊一串炭 之後其他串燒都都好燶下 見到完全冇心機食掉左 唔明點解咁多人推薦 招牌花甲粉絲都好一般 不會再去
外賣自取
2021-04-12 1115 瀏覽
來到長沙灣工作完,在網上看到間名字很特別食物圖片也不錯的餐廳,就過來試下,餐廳位置是有點隔涉的,要行一段時間才到。這裏是自助點餐的,只是訊號收不太好,點了兩次才點到。我們點了招牌花甲粉,花甲鮮蝦粉,燒翠肉瓜,燒茄子,燒雞翼,和有一款名字比較特別的叫燒牛仔的肌肉。花甲粉和鮮蝦粉很特別,用錫紙包着上枱要自己打開,海鮮很新鮮彈牙,花甲也沒沙,粉絲吸收了海鮮湯的味道,變得很美味,而且份量也足夠。燒翠肉瓜和燒茄子是比較普通,沒什麼特別。燒雞翼不錯很香口,甜甜的。只是燒牛仔的肌肉很普通,牛味不濃也很碎,價錢相對貴一點,不推薦。

2021-04-10 744 瀏覽
以前係好好味好足料,但自從賣左廣告之後,d質素愈黎愈差,d花甲粉個湯底得少少香味,冇味道,好難食,花甲少左好多又細粒。重點係,質素差左之後食過3次外賣,3次食完都胃好多氣好唔舒服作嘔。本身頭2次以為自己身體差頂唔順先咁樣,但一齊有食花甲粉既朋友都有同一感覺,有d仲有胃痛。第3次再比多次機會,叫左外賣,食完都係胃好唔舒服好多胃氣想嘔,一齊食既朋友又係咁,到最後大家要一齊食胃藥再休息一陣先冇咁嘔舒服。都唔知係咪d花甲粉用左d咩化學野或者香料或者d花甲有問題。好肯定係個花甲粉出事,因為有試過淨食串燒,食完就冇唔舒服既,不過味道好一般,燒得唔夠時間,一味用大量味粉啊醬料啊去掩飾。真心奉勸大家唔好再去食呢間野,外賣都唔好叫,除非你哋想食完又作嘔又胃痛。店主唔該你試試自己d外賣花甲粉係咪有咩問題,我唔知堂食係咪都係咁,但我食左3次外賣3次都唔舒服,比足哂機會你哋,絕對唔係一次半次咁簡單。

2021-04-09
外賣送餐
同朋友一齊玩 少不免食宵夜盡下興平時都係例牌食串燒 貪佢每樣小小過下口癮點知今次串燒間舖竟然有花甲粉 緊係要試喇😏🔖 招牌花甲花蟹粉嫌花甲粉唔夠睇頭❓可以叫成隻蟹攤係到嘅花甲花蟹粉🦀 大小通吃花甲洗得乾淨無沙 花蟹都算有啲啲肉小小膏湯底超鮮甜 配埋粉絲岩晒 仲加埋索味嘅娃娃菜另外 仲有各式各樣嘅串燒 每樣都叫咗啲啲嚟試不過唔知係咪因為外賣嘅關係覺得唔太好食 燒得太耐有啲硬繃繃同埋面頭灑得太多粉 蓋過咗本身食物嘅味道但見佢都好多人等 下次會試下堂食分別(´・_・`)
同朋友一齊玩 少不免食宵夜盡下興

另外 仲有各式各樣嘅串燒 每樣都叫咗啲啲嚟試
不過唔知係咪因為外賣嘅關係
覺得唔太好食 燒得太耐有啲硬繃繃
同埋面頭灑得太多粉 蓋過咗本身食物嘅味道
但見佢都好多人等 下次會試下堂食分別(´・_・`)
招牌花甲花蟹粉
燒生蠔
串燒
韭菜娃娃菜
招牌花甲花蟹粉
呢個名一聽就覺得係走温情路線。店主揀用較深色嘅木檯、黃燈嚟營造氣氛,啱曬三五知己嚟食嘢吹水。見餐廳位置有大約20個,如果希望10人嚟食,可能要同店主講聲啦😜‼️店主為咗保障用餐客人私隱,係門口加咗塊布,見到「營業中」就可以推開門,唔洗擔心無開!位置:🌕🌕🌑🌑🌑我哋住咗係長沙灣兩年,都無留意到條街行入多少少就有間小食店就知有幾隱蔽😂長沙灣/荔枝角地鐵站行15分鐘就到達食物:🌕主打花甲粉 (小辣)$48‼️店家推薦呢個係鋪頭主打的。花甲有差唔多十粒!!成碗size同譚仔普通size差唔多,兩個人食可以一碗再加幾碟串燒,好正。粉係粉絲質地,彈牙爽口好食。味道方面已經好夠味,不過濃多少少會好啲😙個人覺得小辣都唔係太辣,下次會試中辣評分:🌕🌕🌕🌕🌑🌕羊架(中辣) $30‼️店家推薦呢個超有驚喜。其實我哋驚太飽所以揀咗牛舌無揀羊架,但店主好好人,見細妹想食就特登送咗碟比我哋😂羊架油脂平均,一啲都唔「銀」,調味調得好好(真心),$30真係抵過出面好多餐廳。評分:🌕🌕🌕🌕🌗🌕牛舌(中辣)$26作為常食牛舌嘅人,可以話呢間嘅牛舌係完全達到我標準:一、有咬口;二、夠入味,一食就知醃咗好耐 ;三、大舊得嚟唔銀。無

位置:🌕🌕🌑🌑🌑

🌕羊架(中辣) $30
‼️店家推薦
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🌕牛舌(中辣)$26
作為常食牛舌嘅人,可以話呢間嘅牛舌係完全達到我標準:
一、有咬口;
二、夠入味,一食就知醃咗好耐 ;
三、大舊得嚟唔銀。
無論大家中唔中意食牛舌,我都極力推薦大家試下😍😍
評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🌕燒韭菜(中辣)$10
呢個食到有少少草青味,感覺可以再改善。不過食曬成兜都唔覺油膩,不錯!
評分:🌕🌕🌕🌑🌑

整體嚟講,性價比高,係絕對會返轉頭再食嘅小店。
外賣自取
2021-02-22 226 瀏覽
今日黎到長沙灣試下呢間隱世串燒小店💁🏻‍♀️係香港食花甲粉既地方唔多 見呢到有仲特登過嚟試下🤣點知串燒幾有驚喜👍👍.🎈花甲花蟹粉加娃娃菜($82)花甲份量幾多 不過唔係好鮮甜 有幾粒肉散散地🥲比較驚喜既係花蟹係原隻上 性價比都幾高🤣唔算特別新鮮但起碼都叫啖啖肉😋加上湯底冇乜鮮味 比較失望🥲評分: 6/10.🎈娃娃菜($10)每次食串燒必點娃娃菜 因為一定索哂啲汁夠惹味🤤10蚊一份有六七條 同想像一樣咁惹味又抵食!好食到叫左第二份呀🤤評分: 8/10.🎈燒鮑魚($38)質地軟淋 金蒜都香口雖然細隻但咁既價錢絕對收貨👍評分: 7/10.🎈豬頸肉($14)肉質爽彈 孜然味十足 仲要大大舊好抵食!好怕豬頸肉會好韌 但呢個係好好食呀😋評分: 7.5/10.🎈雞泡魚乾($32)燒得香口 惹味👍但係建議大定一定要趁熱食!一凍左就好硬 差啲咬唔開🥲評分: 7/10.🎈雞軟骨($13)雞軟骨比較細粒 燒得唔係好夠燶再燒耐d可能會更香口😋評分: 6.5/10.🎈燒燒賣($12)燒賣品質比較差🥲d魚肉有少少霉霉爛爛既感覺學到了食串燒都係食番啲大路野好啲🤣評分: 4/10.🎈雞翼($23)雞翼稍為老左小小 亦唔
今日黎到長沙灣試下呢間隱世串燒小店💁🏻‍♀️
係香港食花甲粉既地方唔多 見呢到有仲特登過嚟試下🤣
點知串燒幾有驚喜👍👍

🎈花甲花蟹粉加娃娃菜($82)
花甲份量幾多 不過唔係好鮮甜 有幾粒肉散散地🥲
比較驚喜既係花蟹係原隻上 性價比都幾高🤣
唔算特別新鮮但起碼都叫啖啖肉😋
加上湯底冇乜鮮味 比較失望🥲
評分: 6/10

🎈娃娃菜($10)
每次食串燒必點娃娃菜 因為一定索哂啲汁夠惹味🤤
10蚊一份有六七條 同想像一樣咁惹味又抵食!
好食到叫左第二份呀🤤
評分: 8/10

🎈燒鮑魚($38)
質地軟淋 金蒜都香口
雖然細隻但咁既價錢絕對收貨👍
評分: 7/10
🎈豬頸肉($14)
肉質爽彈 孜然味十足 仲要大大舊好抵食!
好怕豬頸肉會好韌 但呢個係好好食呀😋
評分: 7.5/10

🎈雞泡魚乾($32)
燒得香口 惹味👍但係建議大定一定要趁熱食!
一凍左就好硬 差啲咬唔開🥲
評分: 7/10
🎈雞軟骨($13)
雞軟骨比較細粒 燒得唔係好夠燶
再燒耐d可能會更香口😋
評分: 6.5/10
🎈燒燒賣($12)
燒賣品質比較差🥲d魚肉有少少霉霉爛爛既感覺
學到了食串燒都係食番啲大路野好啲🤣
評分: 4/10

🎈雞翼($23)
雞翼稍為老左小小 亦唔夠入味
不過勝在有三隻 又係性價比幾高🤣🤣
評分: 6/10
🎈燒棉花糖($10)
有三粒棉花糖 可惜火候唔夠平均🥲
頭兩粒都做到外脆內軟 雖然都係燒得唔夠耐 但勉強合格👌
最後一粒一睇白雪雪就知出事了 係一粒完全未燒過既棉花糖😂😂😂
🎈總括而言
兩個人食250蚊已經食到捧住個肚走🤣