2023-06-07 155 瀏覽
在Openrice 上order了這杯Keto Friendly 非常可仁,要大杯+$6,取飲品時見到店裡面人多,沒有在意原來店員落order係 regular,匆忙離開了。全杯飲到底,一粒朱古力碎都沒有,嘗試打電話返去店鋪了解,響了兩下被吸線,應該做唔長了!
Keto  Friendly    非常可仁
2023-05-28 199 瀏覽
睇menu 睇到有杯圓貝之戀吸引我眼球,不過menu 係無介紹到飲品入面有咩成份,所以落單前就問職員飲品入面有啲咩。職員態度麻麻,第一句覆我:圓貝之戀係個名(我當然知道啦😓)然後就話圓貝之戀係杯有花味嘅珍珠奶茶,咁就即管試下啦,點知伏到一個點😓!杯飲品可以用無味去形容,連少少花味都無,我可以形容自己飲緊水咁,搞唔掂!所謂嘅珍珠奶茶,我真係食唔出有珍珠同奶茶,粒珍珠一啲都唔似珍珠。價錢又唔係平,成40幾蚊杯又細杯,真係無下次!
2023-05-27
10 分鐘 (外賣自取)
2023-05-20 277 瀏覽
首先杯嘢飲又貴又細杯,我地叫左杯圓貝之戀同黑蜜香芋奶,職員一攞杯嘢飲出嚟嗰時已經知道賴嘢,成杯嘢好稀,望落似有色嘅水,飲落去都係一杯加左好多水,混到好淡嘅茶,冇茶味冇奶茶,飲落仲有陣五花茶中藥味,啲珍珠又係完全冇味,食緊塑膠咁,又係成陣水喉水味,好難飲!仲要叫左少冰,但有七成都係冰。總結非常難飲,飲左兩啖就飲唔落去,已經掉左,仲要成四十幾蚊杯,俾啲咁嘅野我,好肉赤,非常失望!!一定冇下次唔會再飲!
2023-05-20
5 分鐘 (堂食)
2023-05-10 143 瀏覽
中環。甜品🍪#milktea中環 #milktea #milktea甜品依家越來越多人都開始生酮飲食❣️都會想係呢個時段飲奶茶個d😆😆呢個奶茶店有d野飲係啱keto嘅人士 😯😯有d 仲係少糖 🥰同埋都有寫埋佢地嘅卡路里 都啱埋減肥人士✌🏼✌🏼✌🏼圓貝之戀 $40玫瑰花瓣|祁門玫瑰花茶|燕麥腰果奶|仙草|奇亞籽|活性炭珍珠非常可仁 $38可可碎| 杏仁奶| 羅漢果糖| 純素朱古力醬| 奇亞籽| 羅漢果茶啫喱望落個價錢比一般奶茶貴少少🥲 但係係值得啊😙😙好推介大家試吓🙌🏻🙌🏻真係幾好飲 📍圓貝 (mother pearl) 中環擺花街23-29號中環大廈地舖灣仔大王東街2-4號安興大廈地下3A號舖銅鑼灣景隆街2號地下D號舖
中環。甜品

圓貝之戀 $40

非常可仁 $38

📍圓貝 (mother pearl)
中環擺花街23-29號中環大廈地舖
灣仔大王東街2-4號安興大廈地下3A號舖
銅鑼灣景隆街2號地下D號舖
2023-05-09
5 分鐘 (外賣自取)
2023-04-18 134 瀏覽
本來想行去買comebuytea, 途經Sogo 見到呢間未試過,就買杯試下。揀咗炭燒烏龍奶茶+抺茶珍珠+咖啡奶蓋。好失望,成杯嘢好似豆奶咁既味,就算隔走個奶蓋,都飲唔出任何茶香,下次都係堅持返自己原先既選擇。。。。。。
2023-04-16 112 瀏覽
這個飲品店開咗好耐,今日經過想試下,叫了一杯貝圓抹奶茶,見副圖很吸引,看上去很濃厚,可是給我弄出嚟係一杯奶水茶,奶量少,稀稀的,品道不佳,$40真係性價比好低,只係那些貝圓口感很特別,銅鑼灣飲品店很多,感覺中伏了,無下次。
放工後前往補習前經過銅鑼灣,嗌左杯“圓貝之戀”,佢應該係由玫瑰乾花加珍珠加奶加咖啡而成。由落單到有飲品,前後大約十分鐘左右,接過手後,店員貼心提醒我多一次呢一間係純素茶飲店,甚至連個飲筒都食得架,因為係用米做。🤪飲落每一口都好舒服,玫瑰花好香,珍珠軟身,成杯飲完都好飽肚。記得店員話個飲管都食得,我就試咬左一口。硬既?🤣🤣🤣係吖,因為係生架嘛,要拎翻屋企煮熟先食得架喎,蠢左。🤣🤣🤣🤣

10 分鐘 (外賣自取)
2023-03-24 138 瀏覽
Mother Pearl今晚經開銅鑼灣見呢間茶飲店勁多人排隊,就決定買一杯試下先!1.炭燒烏龍奶茶 抗炎黃金珠$28+京都焙茶奶蓋$8(7/10)呢杯珍珠奶茶奶蓋同出面好唔同,除咗勁濃烏龍茶味,連珍珠都超特別,煙韌珍珠唔洗講,咬完珍珠喉嚨會涼涼地,係自家製珍珠嚟,具有抗炎作用,仲話飲完會有助肌膚煥發光澤添!總共價錢$36個人口味總評分:8/10@motherpearl.world地址:銅鑼灣景隆街2號地下D號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#motherpearl #銅鑼灣美食 #茶飲店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger
Mother Pearl

今晚經開銅鑼灣見呢間茶飲店勁多人排隊,就決定買一杯試下先!

總共價錢$36

個人口味總評分:8/10

@motherpearl.world

地址:銅鑼灣景隆街2號地下D號舖

#motherpearl #銅鑼灣美食 #茶飲店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-03-22 104 瀏覽
喺SOGO後邊有間主打健康嘅台式飲品店,舖頭裝修好符合而家嘅ig打卡風。不過招牌有啲唔起眼,所以要細心搵吓。材料會使用植物奶同埋低糖,啱晒為食想飲甜嘢但係又對健康有顧慮嘅人。佢哋仲有會因應季節出新飲品,所以我間唔中都會返嚟睇吓有冇新嘢試。玫瑰奶茶+薑黃珍珠+焦糖燉蛋奶蓋 $34鍾意佢哋嘅奶蓋因為好creamy,面頭有層脆脆嘅焦糖,係即場用火槍燒㗎,又增添一種層次。薑黃珍珠係黃色嘅,質地煙韌,亦都唔使擔心會味道奇怪,希望真係好似佢寫咁有抗炎嘅功效抹茶蓋紅豆 $40依杯有抹茶米蓋,紅豆同巴西莓珍珠,作為抹茶控我覺得抹茶味可以再濃一啲會更加正。

玫瑰奶茶+薑黃珍珠+焦糖燉蛋奶蓋 $34

抹茶蓋紅豆 $40
2023-02-25 127 瀏覽
✨Mother Pearl (ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <薫衣戀茉香>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 8/𝟷𝟶⁡小店主打純素植物奶飲落冇咁有負擔薰衣草米蓋好清新味道唔算好濃有淡淡花香米蓋質感偏稀但飲品配料幾豐富活碳性珍珠大大粒好煙韌再加上奇亞籽烏龍茶配燕麥腰果奶似帶有微微回甘味嘅奶茶但飲唔到腰果同燕麥味道整體同平時飲開嘅茶飲店有啲分別⁡🎀 <黑麥香芋奶+抹茶米蓋>Rating: 7/10芋頭份量幾多 軟綿綿好易入口飲品唔太甜又係有碳性珍珠大大粒抹茶米蓋比較罕見但抹茶味唔太出下次要加米蓋都係會揀返薰衣草⁡💰價錢: 人均約$50⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖 圓貝 (銅鑼灣)📍銅鑼灣景隆街2號地下D號舖⁡⁡#Foodiechk ⁡⁡⁡ ⁡⁡
✨Mother Pearl (ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <薫衣戀茉香>

但抹茶味唔太出
下次要加米蓋都係會揀返薰衣草

💰價錢: 人均約$50

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
💖 圓貝 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣景隆街2號地下D號舖

#Foodiechk

2023-02-21 77 瀏覽
剛好遇見,想試很久了裝修非常特別!又靚又大!員工都不錯!會叫你做會員儲積分!都算多人排隊等飲品!我都等左10分鐘到見到有花味飲品就叫左一杯!味道好特別|花味濃郁~夠清新又解渴!
剛好遇見,想試很久了
裝修非常特別!又靚又大!
員工都不錯!會叫你做會員儲積分!
都算多人排隊等飲品!我都等左10分鐘到
見到有花味飲品就叫左一杯!
味道好特別|花味濃郁~夠清新又解渴!
2023-02-12 124 瀏覽
香港少有會以健康概念嘅手搖飲品店🥰落單嘅時候慣咗叫少糖,但原來好多飲品係無落糖㗎!全部都係嚟自食材本身,更加貨真價實!😚🫶🏻如果真係落糖都會落返椰糖、羅漢果糖等健康糖~而且仲有得揀燕麥奶、杏仁奶、芝麻奶😆配料仲會用天然食材例如奇亞籽、蒟蒻等,顛覆過往對於手搖嘅刻板印象.1️⃣紫醉層層疊Dazzling Jena $44(Regular+$6)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)杏仁奶為基底,上面係日本紫薯同黃薯蓉,飲落仲會食到黑糙米、芋泥蓉,每層都好特別、好有特色,而且好豐富🤤.2️⃣紫薯紫刻Violet Velvet $42(Regular+$6)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)諗咗好耐基底係咩奶~好香滑同入口細膩,原來係用咗少見嘅黑糙米奶,上面有桂花碎同雲尼拿奶蓋,奶蓋非常濃厚綿密🔥飲落同出面好易溶於水嘅奶蓋完全唔同🥳🎡Mother Pearl地址:銅鑼灣景隆街2號地下D號舖

🎡Mother Pearl
地址:銅鑼灣景隆街2號地下D號舖
食飽但又想買野飲,就試咗呢間主打植物奶製作奶茶嘅茶飲店,聽落都健康啲🤣原來呢間茶飲店係香港品牌,飲品比起一般肥仔水負擔低得多,用料包括不同植物類及天然食材,例如以羅漢果糖取代一般糖,仲有杏仁奶、燕麥奶、天然糖漿、手工珍珠、奇亞籽蒟蒻;考慮到堅果敏感嘅客人,呢度仲提供非堅果奶非常貼心❣️等一眾客人可以飲返杯「零罪疚感」嘅珍珠奶茶,創新又健康😍新推岀「紫醉金迷」系列,即刻試咗其中兩款:► Dazzling Jenga 紫醉層層疊 (Petite $38 Regular $44)呢款飲品色彩繽紛、層次感豐富🤩以杏仁奶作基礎,加入黑糙米蓉、芋泥蓉、日本紫薯蓉、日本黃薯蓉、活性碳珍珠去創造出唔同色彩嘅漸層,好似藝術品一樣🌈配色靚之餘仲好健康👍🏻選用杏仁奶飲落去唔會太甜,而且飲到唔同嘅配料,口感極豐富🥰特別係芋泥味好重😍飲哂成杯都幾飽肚架!► Violet Velvet 紫薯紫刻 (Petite $36 Regular $42)呢杯色彩無頭先嗰杯咁繽紛,係行另一種暗黑路線🤣用咗黑糙米奶、日本紫薯蓉、薑黃珍珠作為底層,然後配上雲尼拿米蓋及桂花碎作表層,紫薯蓉份量超多😍飲落具極重嘅紫薯味,中意紫薯嘅朋友

新推岀「紫醉金迷」系列,即刻試咗其中兩款:

呢款飲品色彩繽紛、層次感豐富🤩
紫醉層層疊

呢杯色彩無頭先嗰杯咁繽紛,係行另一種暗黑路線🤣用咗黑糙米奶、日本紫薯蓉、薑黃珍珠作為底層,然後配上雲尼拿米蓋及桂花碎作表層,紫薯蓉份量超多😍飲落具極重嘅紫薯味,中意紫薯嘅朋友唔好錯過啦!
另外薑黃珍珠飲落甜甜地幾特別,有別於一般嘅珍珠冇咁大負擔,值得一試~
紫薯紫刻

總結:飲得嘅甜品,健康又低卡
2023-02-10 101 瀏覽
次次經過擺花街都想試,不過次次都好趕。最近喺銅鑼灣發現到原來有分店,終於試到啦😊。鋪面簡潔,打卡不錯,門面較近陽光位置影相幾靚💕不過有時會大排長龍😚紫醉層層疊呢杯有幾層彩色嘅分層🤭睇見都開心。珍珠口感Q彈,紫薯同蕃薯甘甜軟綿,加上植物奶基底走咗糖,飲得出啲材料本身嘅鮮香,唔會好似其他肥仔水咁甜膩。金麥薑奶鍾意薑嘅朋友一定要試,薑味非常出,飲完feel到一陣暖流喺身體流轉。燕麥奶都係好香麥味嘅aftertaste, 唔錯。

金麥薑奶

2023-02-09 118 瀏覽
朋友好注重健康 推薦呢間主打健康養生嘅飲品~ 用咗羅漢果糖杏仁奶腰果奶米蓋椰子奶蓋取代平時飲開嘅肥仔水💁🏻‍♀️新年嗰陣見佢有個紫醉金迷系列 配搭都幾正🤤下次想試佢植物奶茶/手調👅❣️紫薯紫刻 $42桂花碎/雲尼拿米蓋/黑糙米奶/日本紫薯蓉/薑黃珍珠飲落就係紫米露‼️🤣 鐘意呢杯係飲得嘅甜品🥳紫薯好香好天然 無需揀甜度啱啱好🙆🏻‍♀️ 黑糙米奶第一次飲 稠身帶啲口感🍼珍珠其實食唔出薑黃味唔使擔心🚫 但係就好似冇咁罪惡 都好煙韌💯 ❣️紫醉層層疊 $44杏仁奶/黑糙米蓉/芋泥蓉/日本紫薯蓉/日本黄薯蓉/活性炭珍珠一層層好靚好分明🤩 好重好足料 有成4款蓉 真係會好飽🤣 又係甜品級 可以用匙羹食💁🏻‍♀️最出色係芋泥 飲到顆粒感又好濃郁🍠 芋頭同薯蓉係好夾‼️好飽足嘅飲品 平時鍾意飲芋頭奶一定啱💕
新年嗰陣見佢有個紫醉金迷系列 配搭都幾正🤤
下次想試佢植物奶茶/手調👅