2015-08-27 320 瀏覽
近期有研究顯示,早餐多食蛋白質食物,如食兩隻雞蛋。 減少肚餓的感覺, 對減肥都好有效。toast box 早餐就啱曬啦。咖椰吐司, 製作雖然十分簡單,只是在麵包上加上咖椰醬牛油去烤,但美味非常。健康主角出場就是兩隻半生熟蛋,其實沒有半生熟, 可能是有少少熟。 加上小小醬油撈在一起吃, 第一次食是十分不習慣,現在已經愛上了。 再加上一杯南洋奶茶。 茶味不夠港式奶茶般濃,但茶的香味十分特別。好正
toast box 早餐就啱曬啦。

好正
2015-07-12 1174 瀏覽
今日晨咁早就入元朗做嘢,早餐都未食,經過商場時見到又吐司工房,所以就坐低食個早餐先!早餐嘅選擇大多數都係TOAST SET多!我叫咗最經典嘅咖央多士配南洋奶茶,仲可以配半熟蛋或者係煎蛋,我選擇咗煎蛋。十一點後先有嘅粉麵同飯餐。有梳化位可以自成一閣,可以清清靜靜咁嘆番個早餐。我點左嘢食之後,店員先俾咗個牌同杯奶茶我,野食就要坐低等店員俾你!南洋奶茶已經加咗糖,所以本身都係甜嘅,色澤未算金黃,飲落去都算滑,不過就冇港式奶茶咁濃厚!香料味太重,不過亦係南洋奶茶嘅特色!今次件多士睇外表就已經知道烤得未夠火喉,顏色未係全片多士都係金黃色,所以一啲都唔脆身!唔知係咪因為啱啱開舖嘅原因,個多士爐仲未熱,件咖央多士一D都唔錯脆,而且仲係凍冰冰嘅,但係又好明顯係有烤過嘅!正常應該多士係要香脆,而且最好要有微熱,再加埋一片厚厚嘅牛油同咖央醬,食落去應該係外脆內軟、外熱內凍的,咁就最Perfect !味道方面,因為咖央醬嘅關係所以甜甜地帶有啲椰香嘅味道,再加埋牛油香同鹹鹹地嘅味,所以味道不錯,只係差左多士未夠脆身!我叫咗煎蛋,仲冇2大隻!之後再加埋特製嘅醬油,味道好濃但唔會有好鹹嘅感覺!至於煎蛋就做得唔錯,
十一點後先有嘅粉麵同飯餐。
我叫咗煎蛋,仲冇2大隻!
之後再加埋特製嘅醬油,味道好濃但唔會有好鹹嘅感覺!
至於煎蛋就做得唔錯,個蛋黃表面係熟嘅,最中心嘅位置有少許溜心!我比較鍾意這種熟得來又未完全熟透嘅蛋黃!
2015-06-29
2015-05-26 284 瀏覽
在等候朋友時,吃了碗喇沙。個人覺得材料豐富,但味道可以再辣一些。而且整碗麵來說很普通,唔係特別。而餐飲我叫了杯好立克,唔知是店員落得太多粉定還是是店舖的standard,覺得可以稀翻少少,而且太多粉,感覺有啲甜同埋膩。
在等候朋友時,吃了碗喇沙。

2015-05-16 271 瀏覽
成日經過 Toast Box 都見到好多人幫襯, 今日終於黎試吓, 叫咗份星洲叻沙餐, 凍飲加$3個麵睇落唔錯,辣度適中,不過我一向都唔鍾意食叻沙,唔知算唔算好食。我自己叫咗一份傳統土司餐份土司既醬係牛油咖棷, 個醬好甜,舊牛油好大舊, 可能件土司夠熱,舊牛油無溶。佢哋啲蛋糕好似幾好食, 下次買黎試吓。
星洲叻沙餐
我自己叫咗一份傳統土司餐
傳統土司餐
佢哋啲蛋糕好似幾好食, 下次買黎試吓。

2015-03-26 175 瀏覽
自從去馬拉食過椰漿飯後,就念念不忘,於是年年走去食一次,當地多當早餐食品,價錢幾1至2元馬紙加埋雞翼都係5元內,十分親民,最近發現原來吐司工房都有得食,點好餐就取牌等人送上,但就升價10倍,51元先有交易,配料一樣但就冇用蕉葉包起,有魚仔,花生,馬來漿,椰漿飯同雞翼,比馬拉多片蛋,味道ok,可能因應香港人口味,變左唔辣,椰漿香少甜,魚仔好脆野味,雞翼就普通炸的,沒什麼特別,奶茶是用奶粉開,麻麻地,總結來就,好開心在香港找回一點馬拉味
點好餐就取牌等人送上,但就升價10倍,51元先有交易,
雞翼椰漿飯
材料混合即可食用
奶茶是用奶粉開,麻麻地,
總結來就,好開心在香港找回一點馬拉味
2015-03-26
雞翼椰漿飯
2015-02-28 341 瀏覽
土司工坊是最早打入香港市場星馬料理,我暫時未有機會去星馬,我不清楚當地同香港是否一樣,在土司工坊尚未普及開咁多分店時候,以前只去過佐敦同MK,到了現在連屯門同元朗都有分店,我較常去屯門店,元朗店今次是第三次,有時想不到吃什麼,土司工坊啱我這個懶人,今日要去元朗做facial,做facial前先吃下早餐,土司工坊早午睌都是個D,款式亦不及亞坤咁多,土司工坊肯花心思增加多些選擇,不用長期都是個D款式,今日發現加價了,今日叫了傳統多土+煎蛋(30元),飲品要意米水 ,涷飲另加5元,多士烘得剛剛好,十分之脆,我覺得好好吃,煎蛋亦都好好吃,意米水都OK ,這裡点完餐之後有人送上來,服務亦OK,,不用等太耐,這間分店是開放式,感覺十分開揚,始終有些小不習慣,土司工坊在我來講價錢算平食店,它送餐亦都好快手 我等了10分鐘就送到食物水準煎蛋,我喜愛吃太陽蛋,半生熟最正多土,它的多士亦好好吃意米水,它是唯一健康飲品,我覺得都OK服務這裡有送餐服務,覺得幾好價錢35元,早餐來講算貴番吃間中再來

食物水準

煎蛋,我喜愛吃太陽蛋,半生熟最正

多土,它的多士亦好好吃

意米水,它是唯一健康飲品,我覺得都OK

這裡有送餐服務,覺得幾好

價錢
35元,早餐來講算貴

番吃
間中再來
多士
煎蛋
2015-02-28
10 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
多士
煎蛋
  • 多土
2015-02-17 126 瀏覽
由於經常到新元朗中心的土司工坊食早餐﹐於是一有機會就試下它的叻沙﹐叻沙是一種在東南亞十分出名的美食﹐以其十分濃郁的湯頭聞名。點完菜後﹐不用5分鐘我碗叻沙就送到﹐一看顏色﹐絕對會被它的紅色吸引﹐以且充滿左椰奶為主,輔以香料,咖哩的香味。首先當然先試下個湯頭﹐就一個甜字﹐除左椰奶的甜﹐仲有一種鮮甜味﹐小小辛香的味道﹐咖哩相對不明顯﹐可惜的是﹐它的蝦不太新鮮﹐魚蛋尚算彈口﹐厚度適中。粗麵過軟。油豆腐亦不能發揮它的吸湯的作用。整碗叻沙唯一可讚的地方就在於它的湯頭﹐有它的特色﹐解甜味道濃郁。
叻沙

2015-02-04
2015-02-09 291 瀏覽
新元朗在4年前開始翻新之後,食店選擇少了好多,只得土司工坊同星巴克,冇咩選擇之下,有時去新元中土司工坊,這間分店水準只是一般,環境都OK,今日去元朗做facial之前,首先吃午餐,今次點了餐蛋麵餐32元+半熟蛋(7元),我覺得餐蛋麵尚算OK,半熟蛋還可以,服務都OK,環境就一般啦味道:整體一般,湯底咸佐些小,可以接受服務:我覺得一般價錢:38元,我覺得不算太貴番吃:新元朗中心冇咩其他食店,有時來吃

味道:整體一般,湯底咸佐些小,可以接受

服務:我覺得一般

價錢:38元,我覺得不算太貴

番吃:新元朗中心冇咩其他食店,有時來吃
2015-02-08
10 分鐘 (堂食)
  • 意米水
  • 餐蛋麵
  • 半熟蛋
2015-01-05 661 瀏覽
今天早上,到了新元朗中心,這裡很多舖位正在裝修,看來可選擇的早餐不多。土司工房是其中之一,試試先!這店在商場內的行人區中央放置了十數張桌子,儘管不是軟座,但是坐得很穩陣。地板用了紙皮石花紋,全店以白色為主色,燈光充足,感覺不錯。看看餐牌,點了A1,好像是all day breakfast。A1 包括:兩片午餐肉、一隻荷包蛋、即食麵(不像是丁麵),熱檸檬茶。(for info,凍飲加三元,好立克加三元。)午餐肉、雞蛋和麵底無需特別烹煮技巧,無謂詳述。惟麵底味道較淡、麵身削,湯也不夠熱。較可表揚之處是兩片厚厚的午餐肉。另外,茶底頗佳,不會苦澀。總結:早餐A1食物質素中下,但員工效率、店內環境和茶底挽救不少分數。性價比勉強合格。

A1 包括:

總結:
2015-01-03
$33 (早餐)
2014-08-26 508 瀏覽
為左陣間嘅郊遊,當然要食飽飽先出發啦~一人一個餐,大家唔使爭~飲品:凍檸茶同凍奶茶,正常每人叫個雙拼(煎蛋加餐肉、煎蛋加雞翼),再SHARE一下就變左三拼~雞翼無雪味,可以;餐肉香口;蛋如果熱番少少就好喇~牛油及咖央多士雖然攤左一排先食,但塊多士都仲幾脆;牛油加咖央,配搭不錯~下次要襯熱食先得~
為左陣間嘅郊遊,當然要食飽飽先出發啦~
一人一個餐,大家唔使爭~

飲品:凍檸茶同凍奶茶,正常

雞翼無雪味,可以;餐肉香口;蛋如果熱番少少就好喇~

2014-08-24
2014-07-09 426 瀏覽
這天騰了少少的時間出來,便走到新元中品嚐午餐了。點了餐不久,店員便遞上咖哩雞配飛餅套餐($45)。深黃的色咖哩應該加上椰漿在內,使咖哩味道更為香濃惹味,雞肉豐膄嫩滑,薯仔入味非常,只是個人認為太辣了,吃得我鼻涕直流另外飛餅雖然比較大塊,而且酥香脆軟,可是份量不足,只有兩片,要沾滿那碗咖哩汁實在不夠,光吃咖哩雞的話又好像欠缺了什麼似的⋯或者伴以白飯也好吃極了!餐飲是南洋奶茶,仍然香醇幼滑,只是稍甜而已。
這天騰了少少的時間出來,便走到新元中品嚐午餐了。

餐飲是南洋奶茶,仍然香醇幼滑,只是稍甜而已。
2014-06-16
15 分鐘 (堂食)
2014-07-07 484 瀏覽
上星期三下午係元朗辦完事,行經新元朗中心,見到商場裝修完,所以停留一會四週行下新商場。經過商場中心,即見到一間開放式吐司餐廳。當時正時下午茶時間,於是入內找個位坐下。肉鬆厚多士 - 多士好香趣,加埋肉鬆係面,好食。這間餐廳特別之處並不是食物,而係在這個商場四週無乜野食地方,有一所好舒適開放式餐廳給我們選擇。
肉鬆厚多士 - 多士好香趣,加埋肉鬆係面,好食。

2014-07-02
2014-05-28 1061 瀏覽
Toast Box是星州名店,但小女子第一次吃Toast Box,竟然是因為在新元朗中心甚麼也沒有得吃,迫不得而的選擇。這天特兒早晨來看新元朗中心的樂高展,和朋友在車站會面後,才發現商場只有Toast Box和星巴克,那便選了前者吧。收銀機的姐姐很友善,親切問小女子要熟蛋還是半熟蛋,那當然是吃半熟了!朋友則點了麵餐,小女子則點了咖央多士餐。相信這裡的多士是即叫即烤,因小女子拿了飲品及半熟蛋後便被交了個牌子等待。奶茶不過不失。喝了奶茶後,先把桌上的甜豉油倒在蛋上,然後不顧儀態地吸過清光。這時多士便送到面前。多士夾了牛油及咖央醬,牛油雖然只有相片的1/3份量,但對小女子來說已經足夠。簡簡單單而又好吃的早餐,令我充滿力量去逛展覽了!推介:咖央多士、半熟蛋
冰奶茶和半熟蛋,讚好
絕配~
簡簡單單而又好吃的早餐,令我充滿力量去逛展覽了!
推介:咖央多士、半熟蛋
2014-05-24
$32 (早餐)
冰奶茶和半熟蛋,讚好
絕配~
  • 冰奶茶和半熟蛋讚好
2014-05-13 574 瀏覽
是日星期六放假,於是與媽媽到此品嘗午餐。因為上次只吃它的土司套餐,所以這次想試試其他的吧⋯一般分店的裝潢都差不多,優雅舒適且漂亮,是屬開放式的。當天客人都頗多,也等了一段時期才有位!先到收銀處點餐,店員就會隨之遞上你所點的食物。原本媽媽點了這個娘惹米線($45),但她不喜愛娘惹這口味,沒試過就送到我胃裡!幼身的粉麵不太合胃口,較為喜愛粗身的,但娘惹味道酸酸辣辣,也挺開胃的,再加上香口的配料、嫩滑的大蝦,別有風味。餐飲—熱奶茶,上次試了就沒試,但聽聞也香濃而滑,加上煉奶,保持一貫的水準~~小魚椰漿飯配雞翼($43)。淺嚐少少,椰漿味稍淡,雞翼肉質尚算嫩滑香口,亦配上蝦米、青瓜、花生等,口感豐富。餐飲—凍檸檬薏米水(加配$3)。一杯乳白色的飲品,內有粒粒薏米和一片檸檬,而且感覺清新又有益健康!

一般分店的裝潢都差不多,優雅舒適且漂亮,是屬開放式的。

當天客人都頗多,也等了一段時期才有位!

先到收銀處點餐,店員就會隨之遞上你所點的食物。

2014-05-03
20 分鐘 (堂食)
2014-05-11 598 瀏覽
 叫左一個喇沙一個耶漿飯,喇沙先到, 嘩! 睇到都唔想食! d湯好似溝左好多水咁, 同平時既完全唔同! 淡謀謀! 都算喇! 點知等左成歌鐘我碗椰漿飯都未黎! 叫個侍應去吹下啦, 點知又要等多半個鐘! 期間見到隔離檯黎左碗椰漿飯!嬲得我啊! 隔離檯黎遲過我竟然比佢先! 結果啊仔扭計我局住要打包返屋企食! 呢間野普遍都等得耐架喇!  估唔到今次可以耐成咁! 而且食物又唔好食! 以後都係出返旺角分店食算喇!
2014-05-11
60 分鐘 (堂食)