2021-09-06 143 瀏覽
什麼胃口吃晚餐,經過地茂館想起他的甜品不太甜,入去點了一個芒果黑糯米,既可開開胃口又可以填肚子,糯米有益補血。沒有叫我失望!不太甜黑糯米,讓芒果甜味滲透,配上椰醬,椰子味不太濃。好味道
好味道
芒果黑糯米
芒果黑糯米
2021-09-03 262 瀏覽
吃完泰國菜,心思思想吃甜品地茂館老字號,但一次都未去過桑寄生蓮子蛋茶唔太甜,最重要係隻蛋,蛋黃唔老腐竹白果豆腐花其實你想點配搭都得,豆花很滑芝麻糊豆腐花芝麻糊是這裡的招牌,一定要試紅豆馬豆糕以為是一件糕有紅豆和馬豆,原來是孖住,一次過可以滿足兩個願望,而且可以單件,唔洗一碟有幾嚿,迫人同你一齊食,有趣👩🏻‍🍳感覺很抵食,每碗都是廿多元,而且滿到瀉👩🏻‍🍳店員招呼很好👩🏻‍🍳有多款經典小食,下次再試下
吃完泰國菜,心思思想吃甜品
地茂館老字號,但一次都未去過

桑寄生蓮子蛋茶
唔太甜,最重要係隻蛋,蛋黃唔老

腐竹白果豆腐花
其實你想點配搭都得,豆花很滑

芝麻糊豆腐花
芝麻糊是這裡的招牌,一定要試

紅豆馬豆糕

👩🏻‍🍳感覺很抵食,每碗都是廿多元,而且滿到瀉

👩🏻‍🍳店員招呼很好

👩🏻‍🍳有多款經典小食,下次再試下
2021-08-30
  • 芝麻糊
《九龍城馳名甜品舖 親民價傳統中式糖水》聽聞呢間舖頭喺九龍城開咗好多年,所以食完晚飯就嚟呢度食甜品啦,因為夜晚11點幾先去,最想食嘅芝麻糊、合桃糊、燉蛋白、綠豆沙都冇晒🥲所以最後叫咗燉蛋,但都出乎意料地好食!🥣冰花燉鮮蛋🥚 💰24呢個燉蛋超滑,充滿奶香,冰糖甜度適中,唔會過甜,蛋味超級香濃!味道👅:9/10環境☺️:7/10服務🙇‍♂️:8/10 抵食💸:10/10〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍴地茂館甜品 (九龍城)📍九龍城福佬村道47號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️如果你鐘意呢段食評嘅話希望你可以幫幫手讚好同埋分享比其他人~️
🥣冰花燉鮮蛋🥚

《九龍城馳名甜品舖 親民價傳統中式糖水

🥣冰花燉鮮蛋🥚 💰24

味道👅:9/10
環境☺️:7/10
服務🙇‍♂️:8/10
抵食💸:10/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍴地茂館甜品 (九龍城)
📍九龍城福佬村道47號地舖
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
如果你鐘意呢段食評嘅話
希望你可以幫幫手讚好同埋分享比其他人~

2021-08-21
🥣冰花燉鮮蛋🥚
  • 冰花燉鮮蛋
2021-08-17 230 瀏覽
食暈九龍城今天晨運完想起先前跟親愛的路過此處怎麼我的記憶維持在找不到這店在哪裡😑像是結界裡的一家店或在哪個平衡時空裡才生成的店舖嗯總要離一離題在下不喜歡甜食所以之前只路過但大概總有在下想吃或能吃的東西?所以今天在見麻吉前便來一次吃吃它大大的太陽加上陣陣的雨光是走公園都身水身汗在下老了一把年紀的我點了個熱量也算高的手作糖水香滑芝麻糊 $25愛蓮子的我 +$5好吧 反正最近在下不太會肥也能襯現在假期多走走公園呼吸一下把多餘脂肪甩一甩🤪就可以又多吃幾次糖水這個芝麻糊沒想到一點也不甜也不膩 印象中對上一次吃芝麻糊沒那麼好的感覺而且在下額外加的蓮子份量還真不少隨機的吃完整碗為止可以說幾乎每一匙都能吃到蓮子粉粉的又帶有點爽口感便宜 好吃這大概就是老字號和中式糖水所能做到的特別之處吧(其實在下跟西式糖水一點都不熟🧐)
食暈九龍城
今天晨運完想起先前跟親愛的路過此處
怎麼我的記憶維持在找不到這店在哪裡😑
像是結界裡的一家店
或在哪個平衡時空裡才生成的店舖

總要離一離題
在下不喜歡甜食
所以之前只路過
但大概總有在下想吃或能吃的東西?
所以今天在見麻吉前便來一次吃吃它

可以說幾乎每一匙都能吃到蓮子
粉粉的又帶有點爽口感
便宜 好吃
這大概就是老字號和中式糖水所能做到的特別之處吧
(其實在下跟西式糖水一點都不熟🧐)
2021-08-17
2021-08-14 177 瀏覽
近排見到九龍城嘅地茂館出咗新Menu😍主打芒果小丸子系列🥭作為地茂館忠實fans嘅我梗係又去試吓啦芒果小丸子配豆腐花$29芒果底係一貫嘅質素,芒果肉非常甜冇渣🥭小丸子非常軟糯🌟配埋豆腐花,感覺好清新🧡

芒果小丸子配豆腐花$29
芒果小丸子豆腐花
2021-08-11
芒果小丸子豆腐花
2021-08-11 162 瀏覽
每次經過地茂館都忍唔住食返碗糖水,其實每款我都覺得幾正,最緊要系唔會死甜。紅豆沙、綠豆沙、番薯糖水、芝蔴餬、喳咋哩d都係我最愛,系小時候嘅味道😋😋😋😋😋。
2021-08-07 176 瀏覽
被門口介紹的椰汁西米馬蹄爽吸引走入去地茂館,桌椅相距有空間,坐得舒適。落單最後選了芒果涼粉小丸子,女人善變😂再追加 2粉湯丸和紅豆馬豆糕3樣都好不會過甜,好清香,好好味。馬豆香好吸引,個糕軟硬度剛剛好。湯圓甜度適中,個皮好煙韌,正!芒果涼粉小丸子反而相比之下冇咁特別下次再試下椰汁西米馬蹄爽
被門口介紹的椰汁西米馬蹄爽吸引走入去地茂館,
桌椅相距有空間,坐得舒適。
落單最後選了芒果涼粉小丸子,女人善變😂
再追加 2粉湯丸和紅豆馬豆糕
3樣都好不會過甜,好清香,好好味。
馬豆香好吸引,個糕軟硬度剛剛好。
湯圓甜度適中,個皮好煙韌,正!
芒果涼粉小丸子反而相比之下冇咁特別
下次再試下椰汁西米馬蹄爽
今日見好天,冇落雨,老公話揸車去飛鵝山遊車河睇夜景🚘⋯⋯之後就去咗九龍城食糖水。平時我都會成日嚟九龍城買泰國調味料、木瓜、芒果,整泰菜。老公話想食芝麻糊,於是我就搵咗呢間《地茂館甜品店》,初時我係比佢個名吸到左,仲見到有生磨芝麻糊,於是就決定入去試吓🤗我覺得呢個糖水舖回頭率非常高,價錢又唔係貴,坐得又舒服,值得推介
芝麻糊
芒果涼粉小丸子
補腎合桃露
  • 芒果涼粉
2021-07-30 341 瀏覽
平日九點食糖水,竟然爆晒,堂食又有,外賣又有,外賣仲要唔洗加錢,估唔到淨係賣中式糖水都咁受歡迎。*豆花合桃露 (熱) $26豆花滑,但豆味差好多。反而合桃露好出色,濃郁+香味十足嘅合桃味,質感順滑濃厚。下次我會單獨叫碗補腎合桃露。糖不甩 $19湯圓本身煙韌,但佢過腍,我唔太鍾意佢嘅質感。花生碎偏甜,份量少,唔夠所有糖不甩撈埋一齊食。香滑芝麻糊 (熱) 生磨 $25芝麻糊又滑又厚身,少少張口,杰到面頭有層薄衣。唔好甜唔重口味嘅我竟然覺得佢唔夠甜,芝麻香味又淡,可能黑芝麻原材料出事,或者係炒芝麻火候未到,所以芝麻味聞落食落都差啲。蛋白燉鮮奶 (熱) $27燉鮮奶質地滑身軟身,蛋白冇蛋腥味,奶味香濃。份量滿晒夠一碗,不過我自己覺得甜咗啲,要知道本身奶已經有奶甜味。
豆花合桃露 (熱) $26

糖不甩 $19
糖不甩

香滑芝麻糊 (熱) 生磨 $25
香滑芝麻糊

蛋白燉鮮奶 (熱) $27
蛋白燉鮮奶
2021-07-28
5 分鐘 (堂食)
香滑芝麻糊
蛋白燉鮮奶
2021-07-25 253 瀏覽
話說係九龍城食完泰國菜,隨心係附近揾糖水鋪。呢間店鋪價錢唔貴,有自己磨既芝麻糊,杏仁糊,絕對係良心,有誠意既店鋪。我嗌左一碗”黑白” 豆腐花芝麻糊。個芝麻糊既香味連對面卡座既人都聞到👍🏻👍🏻香芒涼粉同香芒小丸子都係滿到瀉好抵食前後嗌左4碗糖水,都只係$117~ 店鋪環境乾淨,店員態度很親切友善。絕對值得回頭再食👍🏻而家愈來愈少傳統既糖水鋪,有時候想揾自己磨既芝麻糊,屋企附近公司附近都無選擇已經bookmark咗,下次一定會番嚟再食

我嗌左一碗”黑白” 豆腐花芝麻糊。
個芝麻糊既香味連對面卡座既人都聞到👍🏻👍🏻
香芒涼粉同香芒小丸子都係滿到瀉
好抵食
前後嗌左4碗糖水,都只係$117~

店鋪環境乾淨,店員態度很親切友善。
絕對值得回頭再食👍🏻

已經bookmark咗,下次一定會番嚟再食

豆腐花芝麻糊
芒果涼粉
香芒小丸子
2021-07-18 111 瀏覽
生磨補賢合桃露,合桃味濃郁😋,而且稀杰度啱啱好,唔會太水👍🏻朋友覺得甜度啱啱好,但我個人就覺得可以降低少少就更perfect啦🙈以26蚊大大碗,真係 CP值高😍💕下次會想再試下其他甜品🤤
下午茶
  • 合桃糊
2021-05-02 813 瀏覽
講到九龍城我諗好多人第一時間都係諗到食泰國菜,但係其實九龍城有一間傳統中式糖水舖對我黎講都係必食既😚佢就係地茂館la!佢係一間開左業好耐既糖水老店,有好多傳統甜品同糖水食,而且足料得黎價錢又貼地😋 1️⃣補賢合桃露($26)呢度既合桃露同埋芝麻糊都係每日生磨既!我都猶豫左好耐揀芝麻糊定係揀合桃露好🙈最後揀左合桃露。  合桃露好香好濃,食得出係好足料,唔係溝水果種。質地偏濃稠,好香好滑,啖啖充滿合桃味😌鍾意中式糖水既人一定要試下呢間!真係可以話係我食過最好食最正既合桃露!
講到九龍城我諗好多人第一時間都係諗到食泰國菜,但係其實九龍城有一間傳統中式糖水舖對我黎講都係必食既😚佢就係地茂館la!佢係一間開左業好耐既糖水老店,有好多傳統甜品糖水食,而且足料得黎價錢又貼地😋
 1️⃣補賢合桃露($26)
補賢合桃露
補賢合桃露
2021-04-24 469 瀏覽
只要在九龍城午飯,差不多每次午飯後,都會到地茂糖水館,這是我和Honey多年的習慣。今天午飯後和Honey又到地茂糖水館,看到海報……有新品喎!是小丸子系列。看相片 「芒西小丸子」好吸引。所以就叫一個試試。店員說:「這是新推出,你吃的是第一碗 。」嘩…咁難得果然是地茂館!芒西小丸子好好食!Honey讚不絶口。西米露不太甜,濃稠程度適中。而且,好多芒果蓉,芒果甜甜的,不酸。最重要是,小丸子細細粒,好煙韌,好有咬口。 只售28元……嘩!實在太抵食!在九龍城其他糖水館,這類款式必定超過35元的。芒西小丸子,我一定會Encore的!
是小丸子系列。
看相片 「芒西小丸子」好吸引。
所以就叫一個試試。

店員說:「這是新推出,你吃的是第一碗 。」
嘩…咁難得

果然是地茂館!
芒西小丸子好好食!
Honey讚不絶口。
西米露不太甜,濃稠程度適中。
而且,好多芒果蓉,芒果甜甜的,不酸。
最重要是,小丸子細細粒,好煙韌,好有咬口。
只售28元……嘩!實在太抵食!
在九龍城其他糖水館,這類款式必定超過35元的。

芒西小丸子,我一定會Encore的!

2021-04-24
2021-03-14 696 瀏覽
星期五夜晚,夜收工,又想食少少甜品,於是揸車嚟到九龍城搵糖水食,見到呢一間餐廳,門口都仲有唔少人排緊隊,咁就梗係入去搵嘢食啦!講真,糖水來講我都係鍾意食中式嘅,因為佢落得比較少牛油、糖之類嘅調味,甜味都係來自天然食材,感覺會好啲😆由於附近都唔容易搵到泊街嘅錶位,於是乎我哋決定買外賣上車食🤓落完單等咗唔使5分鐘,就已經即刻煮好外賣俾我哋拎走啦!👍🏻👍🏻👍🏻1️⃣凍燉奶2️⃣熱合桃糊3️⃣糖不甩💜💜💜食後分享:糖水舖,最緊要搵返啲老字號嘅!合桃糊香味十足,入口夠晒厚,好好味!糖不甩咬口十足,花生碎都幾多,至於燉奶都非常香滑。整體來講呢個宵夜可以話係冇得輸🤗

1️⃣凍燉奶

2️⃣熱合桃糊

3️⃣糖不甩

💜💜💜食後分享:

2021-03-12
5 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
  • 合桃露
  • 糖不甩
2021-03-08 552 瀏覽
九龍城除咗多泰國菜之外,其實仲有很多出色嘅糖水舖。而每逢冬至、團年、元宵等節日,我都會買地茂館甜品嘅湯圓番去同屋企人食😋🌟手搓芝麻生湯圓($49)呢間開左超過四分一世紀嘅中式甜品店,湯圓品質係不容置疑嘅好,而且仲包裝精美🤩一盒有16粒湯圓,全部都自家新鮮製作,絕對百份百香港製造🇭🇰由於不含防腐劑,買咗需要盡快食用~湯圓皮口感煙韌、夠滑身、唔黏牙,而且厚薄均勻,粒粒圓滑白潤,食得出係新鮮手搓。❤️黑芝麻內餡份量多,咬一小啖已經有餡料流出,仲有好重芝麻香味,而且唔係好甜,配埋薑湯一流👍買湯圓仲附送埋一包花生碎,所以我就將少部份湯圓整成糖不甩咁,香口的花生碎、濃郁嘅芝麻餡、軟糯嘅湯圓皮,一次過滿足晒三個願望🤓

🌟手搓芝麻生湯圓($49)

外賣自取
  • 芝麻湯圓