2024-11-27 477 瀏覽
聽說土瓜灣有間人氣雞湯麵,週末的晚上特意到來一試。餐廳所在的地區食肆雲集,對於街坊來說十分方便、選擇亦十分多,然後對於區外人來說坐車後需要再行一段路才到達,不過也不難找到。一行四人的我們點了兩客一人套餐,其餘單點。燙菜心,份量少得有點可憐,一個人也可以輕鬆食完。一人套餐裡面包括的前菜:黑醋雞胸玉子沙律正常,而芥末醬油漬青瓜則幾得意,有淡淡的芥末味又不辣,感覺清新。套餐裡面當然要試試她們的招牌綿綿魚肚雲吞黃金雞湯麵啦。雞湯底味道果然香濃,有一點稠度,吃得出加入了不少材料去增加風味,當然少不了金華火腿的鹹香,而幼身的麵條都很成功地吸收、掛起湯底,表面的蔥絲帶有少許辣勁,風味十足,吃著吃著湯汁會變得濃縮,因此味道會更鹹,建議盡快食完。碗裡還有雞件和雲吞,令整碗麵食更豐富。另一個主菜我們選擇了原隻鮑魚。汁煮洋薏飯。這個飯的呈現方式猶如意大利飯那樣,幾得意。飯裡面撈了一些雞肉碎,大概食海南雞的頭頭尾尾,汁煮飯同樣香濃,洋薏煙煙韌韌的,是一道餐廳自家創作的飯類。金牌海山炸雞($20加購)的味道是可以的,肉質結實了點,而擺了一會兒會較硬。酥炸魷魚鬚($20加購)是預計得到的味道,份量也比較少。我們另
酥炸魷魚鬚($20加購)是預計得到的味道,份量也比較少。

我們另外還要了一份原隻坐鎮無骨海南雞($178)。雞肉的確是幾滑的,沾上餐廳提供的醬汁軟滑得來又惹味。不過,餐廳要做到雞件有如此的滑度需要用上偏肥的雞,因此一碟雞件有一半都是很厚脂肪的雞皮,剩下可以食的雞肉不多,實在不太划算。
飯後點了細細份甜品作結。日式疏乎厘芝士蛋糕($20加購)的質地十分鬆軟,有淡淡的奶香、芝士味,配著旁邊的菠蘿粒酸酸甜甜,是一個清新的選擇。
甜品的叉子是貓貓來的,十分可愛喔!

食物來說是不錯的,特別是她們招牌的雞湯麵濃郁但有點偏鹹;而餐廳選址不太就腳,同區來說價錢亦比較進取,難吸引區外客來,亦未必是一間能夠經常來光顧得店舖。是次的用餐體驗已是一段時間之前,見到近日有些食客表示食物表現退步,客人就自己衡量吧。若你是濃湯麵的愛好者,經過的話也可以一試。
5天前 0 瀏覽
土瓜環一碗麵賣$90,雞無調味的,雲吞個心重係凍的,個麵夠熱,個湯ok但係無層次… 本身我見佢賣咁貴都期待有”好湯好麵” 咁好食 (人地嗰碗都只係貴少許…) 如果$70 一個餐都可以接受嘅 (雖然雲吞未熟其實唔ok,但我無肚痛就算了吧) ******************************唔會再食了,嗰條街大把野食******************************
唔會再食了,嗰條街大把野食

2024-12-09 0 瀏覽
據了解土瓜灣呢一間小店係主打濃雞湯底,鍾意食麵同飲湯就立刻找機會去試一試。的確係懷住滿心期待嘅心情,有幾款靚湯底都好想揀,餐牌亦有限量嘅口味以供選擇🍜.———————————————————————————.🥢綠寶芫荽雞湯麵🌿🍜💬大量嘅芫荽🌿鋪滿整個碗,係相當浮誇,芫荽控一定係非常興奮。唔單止碗面有好多芫荽,其實連湯底都係芫荽🌿熬製,非常濃郁,感覺係煲西洋菜湯嘅感覺。配有幾件切雞,但無海南雞咁嫩滑。麵底選用幼麵,啖啖都可以蘸到濃稠嘅芫荽味,配返杯香水檸檬茶🍋就係啱啱好🥸.🥢慢浸五香無骨滑蔥油海南雞飯🐔💬可能太好味,感覺唔太過飽肚,香飯係幾香而且海南雞確係非常滑,如果份量可以多少少🤏🏻更滿足。而且店舖主打係精製湯底,雞飯能夠配一碗細濃湯會更加開心🥸
———————————————————————————
🥢綠寶芫荽雞湯麵🌿🍜
🥢慢浸五香無骨滑蔥油海南雞飯🐔
2024-12-03
午餐
2024-12-08 0 瀏覽
聽聞土瓜灣的「坐鎮」雞湯麵店聲名遠播,終於一試,卻留下不少疑問與失望。環境與等候店舖位於樓上,空間比較擠迫,其實餐廳有空枱,但當日被安排坐吧枱。等位時間約10幾分鐘;坐低後,一碗麵約15分鐘送上,但另一碗卻等了超過半小時,令用餐體驗有些狼狽。味道與質量湯底第一口令人疑惑,帶有濃烈的酸味,不知是否由花膠所致。加點的湯反而鮮甜濃郁,無酸味,但倒回碗中竟再次變酸,味道變化匪夷所思。雞件量少,湯又偏少,麵條吸湯後變乾,整體份量顯得不足。湯的溫度偏低,未能帶來一碗熱騰騰雞湯麵的滿足感。麵條的種類亦未合個人喜好,感覺略嫌普通。價格與性價比考慮到份量、味道及整體體驗,覺得價錢偏高,未能匹配質量。近百元的價位,期待的是更穩定和令人滿意的出品,但現場經驗卻未達標。

環境與等候

味道與質量

價格與性價比
15 分鐘 (堂食)
服務好好,店員有禮好周到。黃金雞湯好濃嘅雞湯好香,飲落好滿足!面頭有一層膠膠地既雞精華。😋寶綠芫茜香雞湯麵好好味,冇加錢叫雞髀,但係個雞都好好食,芫荽非常充足。麵條好幼好喜歡!我都飲咗好多湯!面頭仲有類似啲乾嘅一條條黑蒜,好香😍!!慢浸五香青蔥無骨海南雞飯加$10要咗雞髀都好值得,啖啖肉好啊好好食。油飯都好香。加$10要咗雞髀都好值得,啖啖肉好啊好好食。油飯都好香。飲品熱素燕冰糖雪梨杞子茶估唔到好好飲!其實我都唔清楚素燕係咩嚟,不過食落好似雪燕好好飲。入秋有呢種飲品提供好好!唯一缺點洗手間可以執執放置自然香氣
服務好好,店員有禮好周到。

黃金雞湯
好濃嘅雞湯好香,飲落好滿足!面頭有一層膠膠地既雞精華。😋

飲品

2024-11-23
  • 鮮熬黃金雞湯
  • 素燕冰糖雪梨杞子茶
2024-11-23 286 瀏覽
小店環境唔算寬敞但舒適, 店員不時倒水為客人添置椅子置物服務細心, 食物選擇貴精不貴多主打拉麵同雞飯, 食物賣相唔錯, 幾適合打卡, 份量對女仔泥講充夠, 但男仔食就可能7、8成飽喇今次試左蝦湯拉麵同海南雞飯, 可能之前食過一間好好味既蝦湯, 有比較有少少傷害, 但雞飯就非常出色至於小食同飲品都係正常發揮, 睇得又打得下次會試埋另外兩款招牌拉麵

至於小食同飲品都係正常發揮, 睇得又打得
下次會試埋另外兩款招牌拉麵
無骨海南雞飯
櫻花蝦油濃蝦湯麵
2024-11-23
無骨海南雞飯
2024-11-12 991 瀏覽
今日工作關係來到土瓜灣,之前社交媒體網站睇到bookmark 左其中間就係坐鎮,店面走簡約日系文青feel,地方唔大但叫做整潔企理感覺舒服,來到緊係試佢地招牌雞湯麵,朋友就試左蝦湯麵,對於我來說有驚喜,因為我係連湯都飲晒,個湯好有高級食府,雞煲翅果D頂湯級數,配埋所有配料,92蚊簡值高性價比,係出面求其食碗拉麵都百幾蚊,重要有時D湯飲完好口渴。另外朋友個蝦麵都幾特別,湯頭好足料鮮甜的,非一般西式蝦湯重蝦味,而係有D東南亞海鮮湯果種柔和甜,唔會一入口好搶口,幾好幾好,炸過既蝦吸左湯提升左,相信店家有心思的,另外特飲都唔錯打卡一流,加12蚊好似,下次再來想試下個芫荽麵,我見到隔離個芫荽山,綠色湯不得了,好有誠意。
今日工作關係來到土瓜灣,
之前社交媒體網站睇到bookmark 左其中間
就係坐鎮,店面走簡約日系文青feel,
地方唔大但叫做整潔企理感覺舒服,
來到緊係試佢地招牌雞湯麵,
朋友就試左蝦湯麵,
對於我來說有驚喜,因為我係連湯都飲晒,
個湯好有高級食府,雞煲翅果D頂湯級數,
黃金雞湯麵
紅蝦油櫻花蝦湯麵
2024-11-02
10 分鐘 (堂食)
黃金雞湯麵
紅蝦油櫻花蝦湯麵
  • 綿綿魚肚雲吞黃金雞湯麵
嚟到土瓜灣,本來想搵下有冇拉麵好食,搵搵下見到呢間叫坐鎮嘅中式拉麵,見到menu幾多選擇,敢係土瓜灣開$100以上麵店應該都有返咁上下,所以吸引左入去試下 🌟晚市一人精選套餐 前菜+主菜+飲品🌟前菜:黑醋雞胸玉子沙律見到係雞胸以為咁正沙律都有雞胸!?咁咪會好飽!?上碟原來係雞絲,沙律菜配以黑醋食正常發揮,建議可以多返少少雞絲,因為得個3條真係有點小,仲要係雞絲而已 主菜:坐鎮紅油櫻花蝦海皇湯麵 $110賣相相當唔錯,第一眼會俾五隻鮮蝦吸引左。另外亦有大量櫻花蝦作配料。飲落去個湯出奇地冇乜蝦味,反而覺得似係好濃郁嘅鰹魚鮮味加醬油味,有點難形容,但味道係濃郁嘅海鮮味。麵係准山麵,煮得都幾彈牙及掛汁。海蝦唔會柴,幾爽口。整體嚟講算唔錯,成件事都好鮮,但建議個湯底嘅蝦味如果提升返嘅話,會吸引及記憶點更多 前菜:芥末醬油漬青瓜青瓜加醬油漬味配以輕輕嘅芥末味,食落竟然會爆汁,幾有驚喜,醒胃菜嚟講算幾創新 主菜:綿綿魚肚雲吞黃金雞湯麵 $112第一時間梗係飲湯先啦,個湯底都幾重雞肉及金華火腿味,唔會太鹹而且算杰身。魚肚都幾易入口,索晒個湯汁勁juicy;雲吞就不過不失;雞肉都幾厚身,ok滑,味道偏淡

🌟晚市一人精選套餐 前菜+主菜+飲品🌟
前菜:黑醋雞胸玉子沙律

主菜:坐鎮紅油櫻花蝦海皇湯麵 $110

前菜:芥末醬油漬青瓜

主菜:綿綿魚肚雲吞黃金雞湯麵 $112
第一時間梗係飲湯先啦,個湯底都幾重雞肉及金華火腿味,唔會太鹹而且算杰身。魚肚都幾易入口,索晒個湯汁勁juicy;雲吞就不過不失;雞肉都幾厚身,ok滑,味道偏淡。一啖麵再配一羹湯食都算係幾唔錯
2024-11-03
2024-10-21 2027 瀏覽
人生第一個令我有衝動唔瞓都想打既食評!尋晚和家人在這裏吃晚飯,我自己叫了一個麵餐$112,有前菜,主菜(雞魚肚麵),和一杯茶飲…看到有這麼多好評,一心想試試…點知,尋晚食完後一小時腸開始痛,去不了厠所,但腸和胃都好漲… 我唔知佢啲湯落左咩,大量味精?湯是雞油,不是雞湯?所以先咁黃?結果再過一小時開始肚瀉,前後足足瀉了5次,由半夜1am前後2次,到4am札醒,再到7am札醒, 再起身11am… 要食止疴藥…究竟啲湯係如何製成的?如果個老細睇到既話,都可以答一答我… 係你地廚房污糟定雞麵有問題?大家小心中伏雞滑但無味而且肥,湯好濃味,但飲完之後胃漲腸痛… super horrible experience! 都唔講碗野值唔值呢個價,食完睇醫生都補唔返!
人生第一個令我有衝動唔瞓都想打既食評!

看到有這麼多好評,一心想試試…

大家小心中伏

都唔講碗野值唔值呢個價,食完睇醫生都補唔返!

2024-10-20 1992 瀏覽
當日叫左三款食物分吃係海南雞飯,雞湯麵及鴨片海南雞飯,飯完全唔入流雞肉柴又un雞湯麵沒有味道,淡而無味鴨片超級柴完全貨不對辦餐廳價格定價唔低但食物質素完全唔店只有擺盤叫就合格對得起個價錢
當日叫左三款食物
分吃係海南雞飯,雞湯麵及鴨片
海南雞飯,飯完全唔入流
雞肉柴又un
雞湯麵沒有味道,淡而無味
鴨片超級柴
完全貨不對辦
餐廳價格定價唔低
但食物質素完全唔店
只有擺盤叫就合格對得起個價錢
2024-10-20 1576 瀏覽
今日晚市第一枱客坐底張膠櫈個椅背好似好似坐爛咁埃住坐都驚驚地兩個人分別叫左熱門既雲吞雞,同櫻花蝦湯麵套餐前菜揀左黑醋雞胸沙律,正正常常到主菜,雲吞雞先上雞湯唔夠濃,無乜雞味雲吞好一般,唔算好差都勉強食到雞肉就算雞胸都唔老,幾滑都幾好食最失望就係個麵,勁難食,完全唔夾個湯佢似係幼身蛋麵,個麵又掛唔到個湯麵同湯完全無關係之後就上櫻花蝦湯麵賣相都唔錯,就咁望係幾似尖沙咀某間蝦拉麵可惜得個樣,“紅蝦油櫻花蝦海皇湯麵”網上資料據稱,用數十斤鮮蝦、龍蝦、大蜆、鮮魚等海鮮熬製而成我食唔岀有蝦味或者鮮味個湯勁奇怪,夾埋個麵係會滿頭問號所以係食唔晒最後試埋個梳乎厘芝士蛋糕+20$好普通,旁邊有啲芒果粒,一般般啦總結成餐飯,職員服務好好,幾有禮貌不過食物係比較失望反而或者會試下佢既海南雞飯
今日晚市第一枱客
坐底張膠櫈個椅背好似好似坐爛咁
埃住坐都驚驚地
兩個人分別叫左熱門既雲吞雞,同櫻花蝦湯麵
套餐前菜揀左黑醋雞胸沙律,正正常常
到主菜,雲吞雞先上
雞湯唔夠濃,無乜雞味
雲吞好一般,唔算好差都勉強食到
雞肉就算雞胸都唔老,幾滑都幾好食
最失望就係個麵,勁難食,完全唔夾個湯
佢似係幼身蛋麵,個麵又掛唔到個湯
麵同湯完全無關係
之後就上櫻花蝦湯麵
賣相都唔錯,就咁望係幾似尖沙咀某間蝦拉麵
可惜得個樣,“紅蝦油櫻花蝦海皇湯麵”
網上資料據稱,用數十斤鮮蝦、龍蝦、大蜆、鮮魚等海鮮熬製而成
我食唔岀有蝦味或者鮮味
個湯勁奇怪,夾埋個麵係會滿頭問號
所以係食唔晒
最後試埋個梳乎厘芝士蛋糕+20$
好普通,旁邊有啲芒果粒,一般般啦

總結成餐飯,職員服務好好,幾有禮貌
不過食物係比較失望
反而或者會試下佢既海南雞飯

2024-10-19
  • 沒有
2024-08-21 2136 瀏覽
土瓜灣隱世小店夜麻麻同阿媽唔知食乜好嘅時候見到有呢一間湯麵店,呢度嘅南乳雞翼、魚肚雲吞黃金雞湯麵同埋坐鎮鮮熬海皇泡飯,絕對係大驚喜!湯底濃郁不特止,啲料又新鮮又豐富,勁正啊!特別係呢度嘅fusion菜,真係超特別!大廚都超好傾,介紹咗好多唔同嘅特色菜式俾我哋,每一樣都好想試,但係個肚真係擺唔落😂一問大廚之下,原來佢仲有提供私房菜,但記住要預先book啊!如果你想享受新鮮創意又驚喜嘅美食體驗,絕對要黎坐鎮一試!
土瓜灣隱世小店

如果你想享受新鮮創意又驚喜嘅美食體驗,絕對要黎坐鎮一試!
2024-04-20
2024-08-16 1726 瀏覽
又一間值得被關注的小店見餐牌寫招牌 即刻嗌黎試下招牌黃金雲吞魚肚雞湯麵$92呢碗我覺得必試D湯有驚艷到我飲得出係真材實料煲出黎既濃雞湯而佢所講既金湯顏色真係黃金色飲完唔口渴 有黏口感覺 另外有雲吞、魚肚、雞問左麵底係准山麵 整體食落都覺得好好食 由其湯底另一招牌 無骨海南雞飯 $72呢間唔似其他餐廳咁會跟個湯海南雞飯一定要試油飯油飯入面食到有d薑 飯面亦有d炸過既蔥絲主角既海南雞好滑 滑過雞湯麵既雞骨亦都起得好乾淨 係我食過頭幾位好食既海南雞如果同區黎講價錢算係高 但食過就覺得值得!留意到有介紹老闆係酒店出身 唔怪得d賣相好睇又好食另外值得一讚 侍應服務態度好好 好有禮貌要keep住啊**埋單留意到呢到無收加一 但反而好有服務仲有其他湯麵都好吸引 一定會再番黎試!!
又一間值得被關注的小店

見餐牌寫招牌 即刻嗌黎試下

呢碗我覺得必試

D湯有驚艷到我
飲得出係真材實料煲出黎既濃雞湯
而佢所講既金湯顏色真係黃金色
飲完唔口渴 有黏口感覺

另外有雲吞、魚肚、雞
問左麵底係准山麵
整體食落都覺得好好食 由其湯底

另一招牌 無骨海南雞飯 $72
呢間唔似其他餐廳咁會跟個湯

海南雞飯一定要試油飯
油飯入面食到有d薑 飯面亦有d炸過既蔥絲
主角既海南雞好滑 滑過雞湯麵既雞
骨亦都起得好乾淨 係我食過頭幾位好食既海南雞

如果同區黎講價錢算係高 但食過就覺得值得!
留意到有介紹老闆係酒店出身 唔怪得d賣相好睇又好食

另外值得一讚 侍應服務態度好好 好有禮貌
要keep住啊
**埋單留意到呢到無收加一 但反而好有服務

仲有其他湯麵都好吸引 一定會再番黎試!!

• 海南雞飯
2024-07-12 1496 瀏覽
如題^ 一滴不剩😋😋叫咗招牌雲吞雞同海南雞set對得住「鮮熬滑雞金湯麵專門店」每一隻字碗麵大大碗,麵條彈牙掛汁雲吞大大嚿不過不失啦重點係個湯!雞味濃但唔會鹹,飲晒都唔會漏佢地今日有自家製芋泥tiramisu都吸引但係我地預咗去第二間食甜品所以冇嗌到店員服務態度好好~入嚟好有心機介紹餐牌埋單都同我地逐樣對我地喺度影相(當然快快手冇阻做生意)仲問使唔使幫手影🫶🏻可以二訪✨試海龍皇蝦湯再食埋自家製甜品
如題^ 一滴不剩😋😋
叫咗招牌雲吞雞同海南雞set
對得住「鮮熬滑雞金湯麵專門店」每一隻字
碗麵大大碗,麵條彈牙掛汁
雲吞大大嚿不過不失啦
重點係個湯!雞味濃但唔會鹹,飲晒都唔會漏

佢地今日有自家製芋泥tiramisu都吸引
但係我地預咗去第二間食甜品所以冇嗌到

店員服務態度好好~
入嚟好有心機介紹餐牌
埋單都同我地逐樣對
我地喺度影相(當然快快手冇阻做生意)
仲問使唔使幫手影🫶🏻

可以二訪✨
試海龍皇蝦湯再食埋自家製甜品
2024-07-12
2024-07-02 1159 瀏覽
On this hot summer afternoon, my family and I went to a new-style cuisine restaurant. The experience was really enjoyable.As soon as we walked in, the clean and tidy decor and the cozy, comfortable atmosphere immediately made us feel relaxed. Even though it was sweltering outside, the restaurant felt cool and refreshing inside.We ordered a variety of creative dishes, including crispy and delicious shrimp toast, tender and juicy Hainanese chicken with Taiwanese sausage, and a hearty and flavorful

We ordered a variety of creative dishes, including crispy and delicious shrimp toast, tender and juicy Hainanese chicken with Taiwanese sausage, and a hearty and flavorful pork salad etc . Every dish was delicious and left a lasting impression. Combined with the freshly-made lemon iced tea, the whole dining experience made us feel right at home.
The polite and attentive staff, as well as the excellent hygiene conditions of the restaurant, also left a deep impression on me. The prices were very reasonable, with great value for the money. This is definitely a place worth visiting.
Overall, this meal at this new-style cuisine restaurant was wonderful. The delicious food, comfortable environment, and friendly service allowed my family and I to spend a very pleasant afternoon. I look forward to visiting again.