2019-03-27 317 瀏覽
在屯門,想找家像樣的粥店,真不容易,除了坤記外,再也沒有比它好食的!今日中午無食到油炸鬼,他們家的油炸鬼真係好好味,唔好錯過其次係炸蘿蔔糕和蒸蘿蔔糕,好有蘿蔔味,粥又綿又好食,最差係炒米粉和炒麵,真係做的好差
2019-03-27
2019-01-21 335 瀏覽
一入去發現原來弼店都好受歡迎, 坐滿咁滯。2X蚊一碗艇仔弼走牛, 入面有肉絲, 魷魚等等, 一定要加蔥,香好多。粥底好綿, 味道偏淡, 岩我, 又唔會油, 呢度GE 粥夠清淡。蝦米布拉腸, 腸粉拉得幾薄, 蝦米夠香。2X蚊炸兩好大碟, 腸粉一樣好薄, 油炸鬼正正常常, 十零蚊好平BTW, 嬸嬸好好人,知我朋友唔C服來食弼, 仲問我地要唔要暖水果D。
一入去發現原來弼店都好受歡迎, 坐滿咁滯。

蝦米布拉腸, 腸粉拉得幾薄, 蝦米夠香。2X蚊

炸兩好大碟, 腸粉一樣好薄, 油炸鬼正正常常, 十零蚊好平

2019-01-13 524 瀏覽
坤記都可以話係我早餐嘅至愛,可能我份人比較傳統,有d old skool,穿著維持80s 風格,口味就鐘意食中餐。早餐無碗粥/腸粉落肚,真係周身唔自在,所以我每隔幾日都要黎一黎坤記,叉叉電。呢度粥有好多款,有時間就一定叫生滾粥,價錢合理,質素超班。今日就叫左個及第粥 ($32),有豬潤、肉片、豬肚、粉腸、肉丸,成碗滿滿好足料,豬潤新鮮爽口,味帶清甜。粉腸亦易咬開,無異味,食唔停口。一碗粥又點夠呀,當然要叫多個炸兩($26),油炸鬼好脆,外層布拉腸又薄又滑,麻醬同甜醬任落,食得非常滿足。食個靚早餐,心情都好d,一日又開始,又要努力工作,大家一齊努力,共逸之!

呢度粥有好多款,有時間就一定叫生滾粥,價錢合理,質素超班。

2018-11-11
$50 (早餐)
2018-12-22 381 瀏覽
平日長老偏好食粥,今日假期就陪佢去vcity 對面的坤記食粥啦。屯門粥鋪質素愈 好似得佢的質素係比較好。長老叫柴魚花生粥$23,不過我未拍照佢已經食緊😂。佢話粥底綿,唔會用舊飯再鋪成粥,不過柴魚好腥,整體仲可以入口,但下次會叫菜乾豬骨粥。我叫及第粥$32,粥底好綿,有粉腸豬肉丸豬潤各一至兩件,不過好細舊,豬潤好老,肉丸冇味,但就真是沒有味精的,加上鹽,味道好好多。粥偏淡,似白粥。蔥會分開上,讚,因為仲有好多人鍾意走蔥。炸兩$15腸粉好滑,但油炸鬼好硬,檯面上有醬汁給客人享用,如果油炸鬼係剛炸好的應該會更好吃,見其他客叫原條油炸鬼炸兩,價錢比普通炸兩貴,會不會原條炸兩係即炸呢?下次試試。
屯門粥鋪質素愈
好似得佢的質素係比較好。

炸兩$15
早餐
2018-09-08 418 瀏覽
入屯門搵朋友食早餐,朋友話呢間佢成日食又抵食,平時都唔係好鍾意食粥,不過見朋友誠意推介就試一試。兩個人就叫咗一個豉油皇炒麵,炸腸同一個皮蛋粥(因為我唔想食粥🤣)粥都幾大碗而且好足料,朋友話好好味,抵食👍🏼👍🏼另外炸腸,應該就係我地平時食開嘅炸兩。一上枱好香,太肚餓唔記得相機食先,冇影到相😂😂比起出面食嘅炸兩,呢到嘅炸腸冇咁油,同埋個腸粉好滑身,份量亦都唔算少,兩個人share啱啱好炒麵好香,味道亦都好好,唔會太咸,唯一美中不足就係蔥嘅份量比較少,如果多返d蔥就perfect 因為冇叫粥食,見到隔離有人叫紅豆沙,心思思都叫左碗。好足料,入面好多紅豆,每啖都食到好多紅豆同埋淡淡嘅陳皮味,好滿足😋😋
粥都幾大碗而且好足料,朋友話好好味,抵食👍🏼👍🏼
另外炸腸,應該就係我地平時食開嘅炸兩。
一上枱好香,太肚餓唔記得相機食先,冇影到相😂😂

紅豆沙

2018-09-08
早餐
紅豆沙
2018-06-25 432 瀏覽
呢間坤記 好多年 都好似幾出名 病病哋又冇乜胃口就走咗入去食粥 兩個人叫咗炸兩炒麵 煎堆同 魚片粥,食唔晒。。。浪費,不過病冇乜胃口就真, 講真佢唔算好食, 只屬於一般, 個煎堆就唔錯其他嗰啲真係一般般
2018-01-30 792 瀏覽
夜mama喺附近食完飯,原本行去聰少,點知平日都有人龍,冇心機排隊,只好另覓其他糖水店。呢邊選擇唔多,又唔想行到去紅橋。於是來到坤記,好多住屯門嘅人,都認識,係傳統粥麵店。佢最好就係,營業時間夠夜,到凌晨都仲有野食又有粉麵、粥、中式糖水。我哋食完飯先過嚟,就冇點粥,直接點兩碗糖水。綠豆沙清涼解膩,點左凍嘅,溫度剛好,裡面有好多綠豆,仲有明顯海帶,甜度適中,幾好食芝麻糊好杰身嘅芝麻糊,聞落去都好香芝麻味,可惜食落去就唔係好明顯。唔夠香濃,質地就好厚身,而且順滑。不過價錢唔貴,我真係收貨。

佢最好就係,營業時間夠夜,到凌晨都仲有野食
又有粉麵、粥、中式糖水

我哋食完飯先過嚟,就冇點粥,直接點兩碗糖水

綠豆沙

芝麻糊

2018-01-23
2017-06-09 982 瀏覽
今天繼續中午吃素,不過不是去齋鋪,而是去坤記吃炸兩,炒麵,兩者本身就是素食,轉轉口味不致於沉悶。炸兩比之前吃的有進步,份量也像多了,擺盤整齊。油炸鬼雖然被豉油淋在表面上,不過沒有因此軟掉,依然保持酥脆的口感。腸粉皮亦算薄滑,部份都完整包著油炸鬼。炒麵方面不會油膩,炒得挺乾爽,開頭吃的時候蠻鬆散可口,不過愈吃愈尾的時候,炒麵有點硬邦邦,並且一大團,可能是炒得不均勻吧。至於豆漿卻少了以前的豆香,黃豆味不太濃郁,有微微水水的感覺,雖少甜,但是沒有以前的好喝,之前我也會偶爾買外賣豆漿喝的。
豆漿,炒麵,炸兩

炒麵

豆漿
2017-05-17 599 瀏覽
這裡,都是我病的時候的飯堂 因為本身我不喜歡吃粥,所以只會病的時候吃,而這間的粥舖便宜抵吃。晚上,肚子濟住濟住,不想吃晚餐, 經過坤記, 想起他的綠豆沙,便進來吃。凍綠豆沙 $15 他的綠豆沙十分足料, 不是用粉開出來的,而是以綠豆和海帶,慢慢煮出來的! 所以味道十分新鮮,每啖仍很有口感。不過今次去食的時候,綠豆沙轉了用細碗盛載,以前是用較大的碗。價錢沒有加價,但是份量小了。 這些小店,面對通脹,大財團,貴舖租等等的困難,相信一定很難經營了,唯有我們多點幫襯,繼續撐本土小店!
這裡,都是我病的時候的飯堂

凍綠豆沙

凍綠豆沙 $15

2017-05-16
3 分鐘 (堂食)
凍綠豆沙
  • 綠豆沙
2017-02-25 646 瀏覽
今天剛好經過屯門,聽聞坤記的粥遠近馳名,所以決定來試一試。坤記是一間傳統式的粥店,粥類的價錢不會太高,我點了一碗窩蛋碎牛粥。碎牛肉在上枱的時候依然是生的,我要攪拌一番,利用粥的熱力把牛肉弄熟。上圖是我攪拌後的模樣,粥底也很綿,好吃!來到粥店當然要點炸兩腸粉,腸粉包得也算「實」,不會掉出來,算是不過不失!
今天剛好經過屯門,聽聞坤記的粥遠近馳名,所以決定來試一試。

2017-02-24
2017-01-30 603 瀏覽
係屯門要食粥,坤記一定係我首選。我呢個忠實粉絲由舊舖跟到新舖,坤記一直伴我成長。同男朋友落樓下叫左兩個粥同一碟炸腸,味道依舊。窩蛋生滾牛肉粥男朋友叫左窩蛋生滾牛肉粥,粥底被煲得綿綿的,粥底有粉紅色的牛肉。牛肉的份量頗多的,將牛肉跟熱辣辣的粥底撈埋一齊,牛肉馬上熟了。招牌艇仔粥艇仔粥好足料,入面有魷魚、牛肉、豬皮等。炸兩腸每次食粥一定會叫炸兩腸,喜歡坤記的油器,用腸粉包住炸兩可以減低罪惡感。呢餐食左70蚊,好滿足!

係屯門要食粥,坤記一定係我首選。
我呢個忠實粉絲由舊舖跟到新舖,坤記一直伴我成長。

同男朋友落樓下叫左兩個粥同一碟炸腸,味道依舊。

窩蛋生滾牛肉粥

招牌艇仔粥
艇仔粥好足料,入面有魷魚、牛肉、豬皮等。

炸兩腸

呢餐食左70蚊,好滿足!
2017-01-11
10 分鐘 (堂食)
  • 艇仔粥
2016-08-18 878 瀏覽
坤記店舖歷史悠久,小時候讀書那陣子很喜歡光顧,近幾年搬到新位置繼續營業。店舖比以往整潔,位置也多了。例牌坐進店內,叫了艇仔粥及一碟豉油王炒麵不消數分鐘已送到枱上,豉油王炒麵份量很多,足料份量。炒麵麵質爽身,豉油早已均勻沾上麵上,味道合乎預期。艇仔粥粥類之中最愛點這款,主要因為材料豐富,有碎牛、豬皮、魷魚、花生。魷魚份量很慷慨、爽滑彈牙,粥煮得很幼綿,好味之選。老舖現在已愈見愈少,它所賣的是一種舊時回憶及人情味。
例牌坐進店內,叫了艇仔粥及一碟豉油王炒麵
艇仔粥
老舖現在已愈見愈少,它所賣的是一種舊時回憶及人情味。
2016-06-02 708 瀏覽
熱騰騰既黏稠白粥將豬皮、魷魚、碎牛、花生加䓤花配料滾個爛熟。落單到上台唔洗20秒,d粥涷小小都整唔熟d配料,胡椒粉,甜醬,辣醬,麻醬,芝麻,豉油、醋一應俱全悉隨尊便。衛生環境係差小小,d阿姐態度又高傲小小,窮人想食好野係要認命嫁啦。
2016-04-19 768 瀏覽
在屯門土生土長的我, 坤記粥店可說是伴我成長。 無論是感冒還是腸胃炎, 我都會光顧這間老字號小店。油器跟粥品是必叫之物, 這次我叫了一碗艇仔粥、炸兩腸、油條以及豬潤粥。 艇仔粥 $17 艇仔粥是我的首選,基本上每一次光顧我都會叫。艇仔粥的配料很足,分別有咸牛肉、豬皮、魷魚以及花生等。我尤其喜歡艇仔粥綿綿的粥底,帶點鮮味。 炸兩腸 $13 炸兩腸的份量適中,味道沒有甚麼特別,中規中矩。媽咪叫了豬潤粥 $28 豬潤好新鮮,好爽口,不過粥底有啲淡,唔值$28蚊。油條就正正常常,感覺已經炸起左好耐,相比起在桂林食過的「天下第一油條」簡直天同地比。 總括而言,粥品和油器不會令人一試難忘,但是光顧連鎖店不如光顧老字號小店。

艇仔粥 $17

炸兩腸 $13
炸兩腸

炸兩腸的份量適中,味道沒有甚麼特別,中規中矩。

媽咪叫了豬潤粥 $28
豬潤粥

豬潤好新鮮,好爽口,不過粥底有啲淡,唔值$28蚊。

2016-04-19
2016-03-25 354 瀏覽
這類粥品店已越來越少見,行完 v city 經過見到這粥品店,就來一試當天黃昏時間都非常熱鬧,一張超長檯子搭了好幾組食客,大家都會互相幫忙遞筷子,醬料等,這就是街坊情懷,好溫暖的!我們點了艇仔粥,綿綿的;炸兩,好滑,亦好脆,再加甜醬及麻醬,口感好豐富炒麵,沒有太油膩

我們點了
艇仔粥,綿綿的;
炸兩,好滑,亦好脆,再加甜醬及麻醬,口感好豐富
炒麵,沒有太油膩
2016-02-20