2018-07-20 209 瀏覽
在這個星期二晚上大約八點,看見嘅這間餐廳裝修得不錯.我便鼓起勇氣入去進食,因我行動不方便也有身體殘缺,所以很難影相,晚餐後有糖水送但是要自己加糖的因我很不方便但這裏的職員很關心我還主動來幫我調味真的非常感激,到最後付款俾錢的時候他們也很關心我主動在counter走出來找錢給我,真的好多謝他們沒有歧視我還主動幫我, 本來我也很少去不熟悉的餐廳,怕他們會歧視我坐輪椅行動不便身體有殘缺,但這間餐廳令我感到很舒服,我下次亦都會再次來光顧的,謝謝你們

2018-07-03 340 瀏覽
油塘假日早餐冇乜選擇,墾丁位於商場的角落,比起其他店更享受到寧靜。墾丁主打台式早餐,肉燥米粉為粉麵主食之一。不過依家新加埋沙嗲即食麵,蕃茄通粉,更多選擇,更大競爭力。同樣係大快x集團,早餐價錢差唔多,唔需要自己搵位排隊拎野食。座位有足夠空間,唔會同陌生人手掂住手食。除左情深推介凍咖啡,有粒粒碎冰,濃濃咖啡香。仲有得自己控制糖既比例。早餐要加錢食多士?依度講緊係配搭奶油豬!唔洗加錢!唔洗早餐搵唔到冇得食!食完我地係大本型商場走走逛逛,不經不覺行左個幾鐘,十分寫意。尤其與叮叮,漫步生活館,發掘不同新功能文具,訴說兒時的小嗜好。

除左情深推介凍咖啡,有粒粒碎冰,濃濃咖啡香。
仲有得自己控制糖既比例。

2018-07-01
$40 (早餐)
2018-05-25 426 瀏覽
呢日嚟到油塘,諗唔到食乜好,有d 想試間沖繩料理但最後都係試咗墾丁茶房先。.點咗湯飯,炸肉排肉燥飯同鹽酥雞扒肉燥飯,估唔到肉燥有d辣辣哋幾惹味,不過獻多咗d搞到d 汁杰杰地。炸雞扒超級脆,入面d肉又嫩,佢有附上調味粉但唔落都已經好足味!係炸得有d油膩d 但真係幾好味。.湯飯好道地,聞落去已經好蠔仔未, d湯好鮮甜!.炸肉排都ok唔錯,d肉燥飯仲有d豆同流心蛋,食落口感好豐富,餐廳超級忙但d員工都ok nice

湯飯好道地,聞落去已經好蠔仔未, d湯好鮮甜!

2018-04-30 341 瀏覽
行完山終極肚餓,商場入面好多食店都爆哂,見呢間人少少就食呢間啦!原來除左食客少,個地方好大,而staff眼見嘅只得一個係樓面。我地四個人叫左香葉三杯雞,滷水拼盤,都有跟一碗香菇肉燥飯,重有叫左秘製紅燒牛肉麵同蚵仔煎。三杯雞夠香夠濃,送埋個肉燥飯一流!滷水拼盤滷味好足又唔會死咸!紅燒牛肉麵牛肉份量好足,牛肉夠淋!不過蚵仔煎就未係我預期個種,佢比較似乾煎,而唔係台灣食到個種糊糊地嘅蚵煎。總括黎講,食物同環境質素都還可以,不過staff就真係好缺,出去賣單已經有兩個人等緊但竟然冇staff,要行入去叫個staff先埋到單。

2018-04-22
  • 香葉三杯雞配香菇肉燥飯
2018-04-28 246 瀏覽
今次我去到將軍澳,應該講係油塘。喺大本型都算多餐廳。由於我好耐無食台灣菜,所以去墾丁茶房。今次我叫左肉燥飯加鹽酥雞。再加杯芋香珍珠奶茶。服務態度:我覺得服務態度就麻麻地。因為我地叫職員拎三杯水。結果就叫第二次仲要等多幾分鐘。食物質素:肉燥飯加鹽酥雞份量就一人份量。鹽酥雞就無咩味,肉質就比較淋。肉的溫度唔夠熱。脆就唔算太算。一份鹽酥雞就有四件,算係幾大件。肉燥飯都偏向淡味。有啲肉碎同多汁,送飯就好好。飲品比食物,芋香味比較重,珍珠都算多。味道唔算過甜。幾好!價錢:如果一個午餐50幾蚊,以呢個價錢同食物質素,算係不過不失。
服務態度:

食物質素:
飲品比食物,芋香味比較重,珍珠都算多。味道唔算過甜。幾好!
價錢:
如果一個午餐50幾蚊,以呢個價錢同食物質素,算係不過不失。
2018-04-05
午餐
雲腿雞勝瓜湯飯好吃,雞脾煮成湯渣沒想到仍勁好吃,好嫩滑。才56元!另外叫了沙茶牛肉炒芥蘭,挺好吃,不過就貴點,68元,性價比沒前者占口。不好的地方主要是侍應外表不太吸引不好意思太肚餓沒拍照就吃

不好的地方主要是侍應外表不太吸引

不好意思太肚餓沒拍照就吃

2018-04-27
  • 雲腿雞勝瓜湯飯
2018-04-11 244 瀏覽
今日去油塘辦有些事,之後因晚上有網球局,所以特別去多月沒有幫襯的墾丁茶房提早吃晚飯。我叫了門前推介的滷水拼盤配香菇肉燥飯。 價錢雖相宜,但店員備上拼盤及飯時,拼盤內的豬頸肉是三條非常幼細的肥膏,和相中所示的大相逕庭。對餐館的馬虎了事有點失望,因為我們幾個月前和家人來吃下午茶,大家都吃得很開心,覺得食物質素好,珍珠奶茶有台灣特色。希望今次只是一時錯失,我也不久將來再來試試。

希望今次只是一時錯失,我也不久將來再來試試。
2018-04-10
2018-03-13 312 瀏覽
食物好吃 全部都熱辣辣不過台灣腸比較不值珍珠奶茶 啲珍珠麻麻地 唔夠彈😂其他都好好味 夠香夠入味而且好抵食 店員都好好態度 好貼心叫左4個餐 我地5個人食店員好貼心拎左個碗比我地 值得一讚然後食石鍋飯 上餐既店員都會叫小心熱細微既野都做得好好 good~ 環境都好舒服上餐亦好快 唔會等太耐整體不錯 值得一試♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
食物好吃 全部都熱辣辣

店員都好好態度 好貼心
叫左4個餐 我地5個人食
店員好貼心拎左個碗比我地 值得一讚

然後食石鍋飯 上餐既店員都會叫小心熱
細微既野都做得好好 good~
環境都好舒服
上餐亦好快 唔會等太耐
2018-02-20 336 瀏覽
店名:墾丁茶房 Kenting Tea House地點:油塘高超道38號大本型2樓235號舖 Shop 235, 2/F, Domain, 38 Ko Chiu Road, Yau Tong ,電話: 28568656共二人享用本餐,合共一百元。食物的色香味如何:牛河炒得有鑊氣,不算肥膩;黑醋鳳梨豬肉排甜美和韌度十足,只是如果鳳梨和豬肉排份量多一點會更好,肉燥比起在台灣本土吃的已改良了,不太肥膩,溏心蛋有特色。環境:裝修精緻,家俬有藍色帆布椅子,而且整潔舒適。服務:態度不差,但坐下以後良久才替我們執拾上一手客人的東西,而且。衛生:良好。抵食:價錢略貴,偶爾光顧無妨。

店名:墾丁茶房 Kenting Tea House
共二人享用本餐,合共一百元。
環境:裝修精緻,家俬有藍色帆布椅子,而且整潔舒適。
衛生:良好。
抵食:價錢略貴,偶爾光顧無妨。
溏心蛋豆角肉燥飯
黑醋鳳梨豬肉排
2018-02-03
溏心蛋豆角肉燥飯
黑醋鳳梨豬肉排
2018-02-14 220 瀏覽
墾丁茶房係間香港食台灣野食的連鎖店,有好多野食都唔錯的!我最鐘意食肉燥飯,好有台灣風味的!呢度的下午茶餐平好多,相比起晚餐個d。我食過倆次,一次下午茶,一次晚餐,晚餐真係比較貴同唔平呀,接近70 一個餐,下午茶也只不過係35 - 40 ,差得遠呀!環境都幾舒服的,靜靜地,幾啱同男女朋友去!
墾丁茶房係間香港食台灣野食的連鎖店,
有好多野食都唔錯的!我最鐘意食肉燥飯,好有台灣風味的!
呢度的下午茶餐平好多,相比起晚餐個d。
我食過倆次,一次下午茶,一次晚餐,晚餐真係比較貴同唔平呀,

環境都幾舒服的,靜靜地,幾啱同男女朋友去!
2018-02-13
5 分鐘 (堂食)
  • 肉燥飯
2018-02-11 216 瀏覽
兩個人黎呢間餐廳食,叫咗個台式炒米粉。因為見到佢張相都幾靚,材料豐富,又有大大隻蝦鋪上面,先比大家睇下menu 張相點完餐之後我地等等等...等到隔離台個餐都食完...我地已經唔耐煩催單咗...依然係等....好啦..個餐終於到,一睇..雖然話食物同圖片會稍有出入...但呢次直情係圖片與實物不乎喎!我期待的蝦碌去咗邊呢?我只係見到一堆火腿絲、青豆、蘿蔔絲同米粉雜炒一碟,早知係咁我不如去茶記食星洲炒米?呢個都算喇..最大問題係佢可以炒燶都照攞比客食,一舊舊米線焦係入面,真係有些過份吧?呢餐飯真係一肚氣..唔會再食。

2018-02-11
2017-11-19 478 瀏覽
位於油塘的墾丁茶房主打台灣食物,這裏提供一些下午茶餐,價錢不貴,就好像這個餐包了一個肉燥新竹米粉、木魚串燒貢丸以及一杯珍珠奶茶,價錢$35蚊,這個陣容都算便宜,可惜餐廳服務真是一般,等了良久也未到,問一下侍應檢查後原來漏了單,現場客人不算多卻擺這烏龍讓我呆等,但也沒辦法,再等一陣食物終於送到,肉燥新竹米粉味道不過不失,份量不多,肉燥偏咸,米粉幼滑,貢丸錯覺有4粒,其實是2粒切開4份,木魚無味只是點綴,而且不熱,只有珍珠奶茶相對上ok,整體一般。
2017-10-24 426 瀏覽
油塘大本營太多好野食~最終目標鎖定左係呢間墾丁茶房✨主要用藍色為主調,好似真係去左墾丁咁,超有feel 呀~👉🏿✨叫左個手搖脆雞翼加煎餅子配肉燥飯 Hkd 37 💸送凍/熱蜂蜜紅茶👻📌雞翼咬落去真係超級脆,脆到好似食薯片咁😂不過相對黎講就好油..一般啦📌餃子就好灣仔碼頭既水餃變左煎餃咁🤔冇乜特別好普通..📌肉燥飯偏甜,細細配仲有半隻糖心蛋又ok wo ~ 啲綠色豆豆好食👍🏿👉🏿✨芝士巨腸貢丸加肉燥飯 Hkd 39 💸📌呢配飯會大配小小,個巨腸入面有芝士,睇落係幾有食慾既,但一咬第一啖都係超級油呀😞真係油到嚇親...📌貢丸就咁碌熟,一啲調味都冇☹️ 點解🤔📌蜂蜜紅茶都偏甜,叫既時候可以小甜喔~
油塘大本營太多好野食~

📌餃子就好灣仔碼頭既水餃變左煎餃咁🤔冇乜特別好普通..

👉🏿✨芝士巨腸貢丸加肉燥飯 Hkd 39 💸

📌貢丸就咁碌熟,一啲調味都冇☹️ 點解🤔
📌蜂蜜紅茶都偏甜,叫既時候可以小甜喔~
2017-09-24 427 瀏覽
第一眼望到間舖望落幾舒服咁入去試試早餐3x-45不等 價錢尚可。之後叫左個早餐有吉列魚柳,脆豬包,蘑菇奄列,蕃茄午餐肉扭扭粉。HKD45吉列魚柳,脆,味ok脆豬包,唔脆,包冇味蘑菇奄列,已凍凍地,汁完全唔夾!而且唔明點解要加冇煮捻既薯仔入去。蕃茄柳柳粉本身ok,午餐肉係多左餘,同個湯完全唔啱。熱咖啡就幾好,夠香濃,不會酸澀,可以唔加糖。但員工工件質素欠佳,入到去4,5張枱未執,單又亂!Blacklist!
第一眼望到間舖望落幾舒服咁入去試試
早餐3x-45不等 價錢尚可。
吉列魚柳,脆,味ok
脆豬包,唔脆,包冇味
蕃茄柳柳粉本身ok,午餐肉係多左餘,同個湯完全唔啱。
熱咖啡就幾好,夠香濃,不會酸澀,可以唔加糖。

2017-09-06 407 瀏覽
日日返工都好攰好大壓力,放工有時真係唔想咁用腦,所以要諗下去邊到食下午茶有時都真係幾煩惱。今次見到墾丁茶房,腦袋裏即刻浮現去墾丁既回憶,真係好relax,所以就決定入去食個tea relax下。食tea時間,就係學生放學而返工人士仲未放工既時間,所以入到去餐廳入面冇咩人,好適合自己一個人食下tea放空下,又或者兩個人去悄悄話都得。MENU入面都有唔少選擇,我今次揀咗火腿芝士奄列拼鹽酥雞扒及牛油厚多士,牛油厚多士普通,火腿芝士奄列就幾好味,不過冇咩芝士味,似普通火腿奄列。件鹽酥雞扒唔會好油,外表望落仲有D乾,不過食落ok咪得lor!呢碗香菇肉燥湯新竹米粉就係一碗米粉上面有一匙既香菇肉燥,雖然個匙香菇肉燥份量少,但係都夠味,伴埋D米粉食,其實都唔會好難食。飲品我揀咗柚子果蜜,其實即係凍柚子蜜,夏天一定要飲凍飲先夠爽!總括黎講,呢段時間係呢到食野,環境係幾舒服既。

火腿芝士奄列拼鹽酥雞扒及牛油厚多士

香菇肉燥湯新竹米粉

柚子果蜜

總括黎講,呢段時間係呢到食野,環境係幾舒服既。