2024-06-08 110 瀏覽
椒鹽白飯魚夠脆口入味,炸得金黃色,賣相吸引食慾,入口即溶係口,夠熱辣辣.豉汁蒸鱔好味到無得輸,味道適中,老少皆宜.老火湯無味精好好飲!服務質素中上,可以和一大班人享用
椒鹽白飯魚夠脆口入味,
炸得金黃色,賣相吸引食慾,
入口即溶係口,夠熱辣辣.
豉汁蒸鱔好味到無得輸,
味道適中,老少皆宜.
老火湯無味精好好飲!
服務質素中上,可以和一大班人享用

• 椒鹽白飯魚&鼓汁蒸鱔
2024-06-03 125 瀏覽
坐底第一時間叫我杯茶先凍檸茶比預期中出色,茶香,覺得少甜更正白飯魚煎蛋剛剛好,水準高雞豬潤煲普通,因材料問題西芹鮮淮山炒肉片幾好食,清清地飯,未熟仲有例湯唔記得左影相,都係正常好飲既貴店除左個白飯未熟透之外,總括黎講都幾好食,難怪有班老友記和家庭客做飯堂,目測旺過太Hung好多待應姐姐都有求必應餐廳環境都好乾淨經過開依頭會再幫襯白飯有待改善3個晚餐埋單$240,80@1依區黎講都算幾好食,會推介比朋友試下
坐底第一時間叫我杯茶先

凍檸茶

比預期中出色,茶香,覺得少甜更正

白飯魚煎蛋

剛剛好,水準高

雞豬潤煲

普通,因材料問題

幾好食,清清地

飯,未熟

仲有例湯

唔記得左影相,都係正常好飲既

貴店除左個白飯未熟透之外,
總括黎講都幾好食,
難怪有班老友記和家庭客做飯堂,
目測旺過太Hung好多

待應姐姐都有求必應

餐廳環境都好乾淨

經過開依頭會再幫襯

白飯有待改善

3個晚餐埋單$240,80@1

依區黎講都算幾好食,會推介比朋友試下

2024-06-02
  • 白飯魚煎蛋
  • 凍檸茶
呢間茶餐廳我幫襯咗幾年,佢哋嘅奶茶真係好出名,口感絲滑,茶味同奶味都好濃郁。今次想清清地食,就叫咗個西炒飯,仲要求佢走肉,因為最近想減吓肥。叫咗個西炒飯,要求佢走肉。炒飯嘅濕度同味道啱啱好,唔會太乾亦都唔會太濕。粒粒飯都好分明,而且仲有啲雜豆同Tomato,口感好豐富。雖然冇咗肉,但係都一樣咁好食,而且仲健康啲。跟埋一杯我最愛既絲襪奶茶,一飲就知係正宗嘅港式奶茶。茶味夠濃,奶味亦都唔會太淡,而且口感真係好絲滑。服務態度都好好。我哋入到去,就有店員嚟招呼我哋。我落完單之後,都唔使等好耐,啲嘢食就送到嚟。而且啲餐具同匙羹都洗得好乾淨,睇得出間茶餐廳好注重衛生。
港式奶茶
餐具同匙羹
2024-05-02
西炒飯 (特別要求:走肉)
  • 西炒飯 (特別要求: 走肉)
2024-05-02 99 瀏覽
今次嚟到呢間餐廳食水煮牛肉,感覺整體嚟講都幾滿意。啲牛肉好嫩滑,辣度適中,好惹味。一上枱,就見到碟水煮牛肉紅彤彤嘅,好吸引人。牛肉嘅份量都幾多,而且切得薄薄嘅,好易入口。牛肉嘅顏色呈粉紅色,睇落就知好新鮮。我夾咗一塊牛肉入口,即刻感受到一股麻辣嘅香味。牛肉好嫩滑。辣椒嘅辣味好正,而且唔會太辣,啱晒我嘅口味。
2024-04-16
  • 水煮牛肉
2024-03-30 93 瀏覽
今日朝早起身,肚仔餓得呱呱叫,就落樓去茶餐廳食早餐。呢間茶餐廳喺我屋企樓下,開咗好多年,我成日嚟幫襯。我叫咗個餐蛋麵同奶茶。餐蛋麵好快就送到,啲麵煮得啱啱好,唔會太硬或太淋,蛋煎得滑嘟嘟,仲有少少流心,正!奶茶都幾好飲,茶味濃郁而奶味岩岩好!店員都幾nice,招呼周到,笑容滿面。不過有個新嚟嘅女伙計就差少少,落單嗰陣落錯咗,搞到我要等多陣。但呢度嘅食物絕對可以彌補呢個小缺點。我特別鍾意佢哋嘅菠蘿油,菠蘿包烘得外脆內軟,牛油厚切,啖啖都係牛油香。絲襪奶茶都幾正,茶味同奶味比例啱啱好,滑嘟嘟,好飲到唔停得口。
2024-03-20
$36 (早餐)
  • 奶茶
2024-03-21 111 瀏覽
今日突然感覺到呢個既天氣十分之凍冰冰,所以我就特別想食啲熱辣辣嘅嘢暖吓胃。於是就嚟咗呢間餐廳食白汁雞皇飯。白汁雞皇飯唔知係咪呢間餐廳嘅招牌菜。雞皇飯嘅份量十足,雞肉好份量都好多,啖啖肉。雞肉煮得好嫩滑,唔會鞋口。白汁好濃郁,奶香味好重,而且唔會太杰。菇類都煮得好腍,好有口感。撈埋飯食,好滋味。菇嘅種類都幾多,有秀珍菇、少許冬菇絲、紅蘿蔔。菇都煮得好腍,好有口感。特別鍾意食雞肉,雞肉好嫩滑又多汁。白汁好濃郁,撈埋飯食,真係配到絕一絕。

2024-03-08
  • 白汁雞皇飯
2024-03-18 83 瀏覽
去咗土瓜灣嘅壹堡餐廳小廚食飯。間中都會黎呢度食早餐都感覺唔錯。呢間餐廳主打中菜,我哋就叫咗個麻婆豆腐蝦球煲。我地幾人本身好鍾意食辣嘢,所以對麻婆豆腐都幾有研究。呢間餐廳嘅麻婆豆腐煲做得真係好正宗!麻婆豆腐嘅辣味好香,入口後有少少回甘。豆腐好滑,而且吸晒啲麻婆豆腐嘅汁,好惹味。用黎送飯唔經唔覺都食左2碗飯!!最後我都想提及既就係呢個蝦球都好新鮮,彈牙爽口。蝦球同麻婆豆腐一齊食,辣味同鮮味的確係完美融合,我地覺得佢地既食物真係好正!
2024-03-12
  • 麻婆豆腐蝦球煲
2024-03-18 84 瀏覽
今日lunch去咗壹堡餐廳食干炒牛河。呢間餐廳空間幾足夠,坐得幾舒服,店員又幾有禮貌。我叫咗個干炒牛河配紅豆冰。個干炒牛河好快就上枱,賣相好吸引。河粉炒得好均勻,唔會太乾太濕,仲有陣陣鑊香味。牛肉好嫩滑唔會鞋。豆芽菜同韭黃都炒得好爽口。特別鍾意個干炒牛河嘅醬汁,鹹甜適中,好惹味。我食咗幾啖已經停唔到。飲品方面紅豆冰都唔錯,紅豆煮得好腍都有少少起沙,甜度適中,食完個干炒牛河之後食碗紅豆冰,好心滿意足
2024-03-15
  • 干炒牛河
2024-03-16 54 瀏覽
今日晏晝去食午餐,叫咗個五香肉丁炒飯。呢間餐廳空間幾足夠,座位都幾闊落,坐得舒服。店員嘅服務都幾好,態度幾有禮貌。我落完單之後,佢哋好快就上咗菜。五香肉丁炒飯上枱嗰陣,陣陣鑊氣撲鼻而嚟,好香呀!炒飯粒粒分明,唔會太乾太濕。五香肉丁切得粒粒骰,好有口感。肉丁嘅五香味好濃郁,炒飯鑊氣十足,五香肉丁又好味,肉質都幾嫩,唔會太硬。同炒飯好夾。我食野比較慢,幸好店員都唔會吹我走,下次我會帶埋屋企人過黎呢度食

2024-02-28
  • 五香肉丁炒飯
2024-03-16 62 瀏覽
今日行街經過呢間裝潢好獨特嘅茶餐廳,就入去試吓。餐廳嘅裝潢好有心思,用咗好多懷舊嘅擺設,好似返咗去舊香港咁。我叫咗個乾炒牛河,同埋一杯奶茶。乾炒牛河好香鑊氣,牛肉好嫩滑,河粉好有口感彈牙。奶茶都好正,茶味好香,奶味好濃郁。乾炒牛河係我嘅最愛之一。呢間餐廳嘅乾炒牛河好出色又鑊氣十足,牛肉好嫩滑,牛河炒得好均勻,每條河粉都沾滿咗醬汁。牛肉切得好薄,好易入口,而且好嫩滑。河粉炒得唔會太乾。奶茶都係茶餐廳必叫嘅飲品。呢間餐廳嘅奶茶都好正,茶味好香,奶味好濃郁。茶味同奶味比例調配得啱啱好,唔會太濃或太淡。

2024-03-05
2024-02-29 114 瀏覽
壹堡餐廳小廚睇落去好似一間普通茶餐廳咁,但係一到晚市呢,你就會發現佢內有乾坤!佢嘅小菜呢非常之出色,除咗街坊之外呀,唔少附近建築地盤嘅朋友仔收工都會過嚟食飯,都證明咗呢度小菜真係好夠鑊氣!小菜呢都有分唔同價錢,有啲呢就應該係份量多啲料靚啲呢就大概一百蚊碟。但係都有特價嘅小菜餐牌,適合街坊日常食,七十幾蚊就有一碟餸。不過呢係今次我胃口麻麻地,都係叫咗特價晚飯套餐,仲要叫咗兩個都係煲仔小菜,好送飯。麻婆豆腐蝦球煲,麻辣味好香,豆腐呢都唔會太易爛,蝦球亦都吸收到香味食落爽口,呢個餸真係非常好送飯!蝦米粉絲節瓜煲,想食啲蔬菜但係又真係唔想叫菜,咁就食下瓜啦。有蝦米做味道嘅擔當令到粉絲同節瓜都好香,又係一啖一啖飯咁送!

蝦米粉絲節瓜煲
麻婆豆腐蝦球煲
蝦米粉絲節瓜煲
麻婆豆腐蝦球煲
2024-02-14 101 瀏覽
天氣涼咗咁多,就想食啲暖胃嘅嘢。於是就去咗呢間餐廳,叫咗個五香肉丁炒飯。我本身好鍾意食炒飯,但係對五香肉丁炒飯就麻麻哋,因為好多時啲肉丁都唔夠味,而且炒飯又乾又鞋。但係呢間餐廳嘅五香肉丁炒飯就完全顛覆咗我對佢嘅睇法。首先,啲肉丁好入味,而且仲好大粒,食落好有口感。其次,炒飯粒粒分明,而且好濕潤,唔會乾爭爭。另外叫咗個雜果冰冰。啲水果好新鮮,而且份量都幾多。食得好滿意。五香肉丁炒飯暖胃又暖心,雜果冰冰又清涼爽口,真係非常之好食。
2024-01-18
2024-02-14 73 瀏覽
今日去咗一間懷舊茶餐廳食晏,整體嚟講都幾滿意,餐廳嘅裝修風格好懷舊,乾淨企理,坐得幾舒服。叫咗一杯奶茶同埋雪菜肉絲炆米。佢哋嘅奶茶真係好正!奶茶上枱一刻,陣茶香就撲鼻而來。茶味好濃郁,奶味又唔會太重,非常好飲。我鍾意飲少甜,呢間茶餐廳嘅奶茶甜度啱啱好,唔會太甜,又唔會太寡。仲有雪菜肉絲炆米嘅份量都好足夠,雪菜爽口,肉絲鮮嫩,味道調校得啱啱好,唔會太鹹太淡,非常值得一試。奶茶正宗,雪菜肉絲炆米暖心暖胃。。

2024-01-24
  • 奶茶
2024-02-14 55 瀏覽
晏晝去咗茶餐廳食晏,叫咗個瑤柱蛋白炒飯。炒飯上枱嗰陣,陣陣鑊氣好香口。炒飯炒得比較乾身,唔會濕笠笠,我第一啖食落去,就覺得呢碟炒飯炒得非常好。飯粒粒粒分明,唔會太乾身或太濕潤。瑤柱同蛋白都非常鮮味,而且份量十足。我覺得呢個瑤柱蛋白炒飯嘅最大特點就係夠乾身同香口。炒飯炒得夠乾身所以唔會太油膩,食落更加舒服。而鑊氣十足,令到炒飯更加香口。呢個炒飯嘅味精唔重,主要係食物同鑊氣出嚟嘅香味。食落更加健康,唔會覺得口渴。
2024-02-11
  • 瑤柱蛋白炒飯
放工一個人去咗一間茶餐廳食飯。餐廳嘅裝潢好有懷舊feel,好似返咗去細個嗰陣。我叫咗一碟豆腐火腩飯,嚟到嗰陣,賣相真係好吸引!豆腐煮得好香,火腩肥瘦均勻,仲有啲腩汁滲出嚟。我第一啖就食咗舊豆腐,外脆內軟,好有口感。之後就食咗舊火腩,肥而不膩。豆腐同火腩嘅味道好夾,再加上豉汁嘅鹹香味,真係好正!食完豆腐火腩飯,我好似搵返咗啲童年嘅回憶。以前細個嗰陣,阿媽成日都會煮豆腐火腩飯畀我食。嗰陣時,我仲細個,唔識欣賞豆腐火腩飯嘅美味。但係依家,我終於明白咗點解豆腐火腩飯會咁受歡迎。

2024-01-31
  • 豆腐火腩飯