2023-01-22 1825 瀏覽
-壹玖捌叁🥢位於跑馬地主打中菜既壹玖捌叁最近請左曾擔任富豪私廚長達廿年嘅Chef Silas Li 擔任行政總廚主張係經典中菜之中加入西式元素有創新得黎不失傳統中菜精髓✨晚市套餐 ($2180/pp)🦪鮑魚配日本青瓜海苔牛油汁, 脆米紙花配三文魚籽非常打卡既一道 - 用脆米紙整成朵花 口感軟得黎薄脆 鮑魚口感軟彈 青瓜同三文魚籽爽口 配埋海苔牛油汁香口 整個口感層次豐富! 🦪日本帶子粒薯蓉慕絲配頂級鱘魚子醬帶子新鮮肉厚 薯蓉慕絲綿密 瑤柱乾香脆專人席前加入瑤柱油 建議所有食材一齊過食所以食落鹹香鮮美 瑤柱味尤其突出🦀花雕蟹蒸蛋白配百合泡呢個無得散嗌既菜式~蛋殼入面有三層幼滑蛋白 放滿花雕蟹肉當中重點在於自家提煉的烤蟹油 提升鮮味而側邊既小小蟛蜞蟹被注入蟹肉濃湯所以一咬落去就有澎湃蟹湯滋味🐣炸雞皮糯米雞脆脆炸雞皮入面放湖糯米食落黏脆唔痴牙 仲有有爽實入味既冬菇同臘肉 帶出陣陣雞油香🦐金蒜虎蝦配櫻花蝦醬, 蔥油虎蝦差唔多有手掌咁大 肉質爽實彈牙 點埋櫻花蝦醬同蔥油 蝦味更香濃 惹味🐟鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥百合蓉星斑肉厚鮮美 卷住黎食更有口感 入口軟滑有彈性 食完會帶有微麻又香口🕊️茶燻豉油皇
壹玖捌叁🥢

位於跑馬地主打中菜既壹玖捌叁
主張係經典中菜之中加入西式元素
有創新得黎不失傳統中菜精髓

✨晚市套餐 ($2180/pp)

🦪鮑魚配日本青瓜海苔牛油汁, 脆米紙花配三文魚籽
非常打卡既一道 -
用脆米紙整成朵花 口感軟得黎薄脆
鮑魚口感軟彈 青瓜同三文魚籽爽口
配埋海苔牛油汁香口 整個口感層次豐富!

🦪日本帶子粒薯蓉慕絲配頂級鱘魚子醬
帶子新鮮肉厚 薯蓉慕絲綿密 瑤柱乾香脆
專人席前加入瑤柱油 建議所有食材一齊過食
所以食落鹹香鮮美 瑤柱味尤其突出

🦀花雕蟹蒸蛋白配百合泡
呢個無得散嗌既菜式~
蛋殼入面有三層幼滑蛋白 放滿花雕蟹肉
當中重點在於自家提煉的烤蟹油 提升鮮味
而側邊既小小蟛蜞蟹被注入蟹肉濃湯
所以一咬落去就有澎湃蟹湯滋味

🐣炸雞皮糯米雞
脆脆炸雞皮入面放湖糯米
食落黏脆唔痴牙 仲有有爽實入味既
冬菇同臘肉 帶出陣陣雞油香

🦐金蒜虎蝦配櫻花蝦醬, 蔥油
虎蝦差唔多有手掌咁大 肉質爽實彈牙
點埋櫻花蝦醬同蔥油 蝦味更香濃 惹味

🐟鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥百合蓉
星斑肉厚鮮美 卷住黎食更有口感
入口軟滑有彈性 食完會帶有微麻又香口

🕊️茶燻豉油皇鴿胸配蕃薯蓉, 椒鹽鴿腿
鴿胸肉質軟腍唔怕嚡 有好香既茶燻味
而鴿腿都炸得外脆內軟 配椒鹽味好味

🐖無骨排骨飯配脆皮流心蛋黃
醬汁甘甜 加埋流心蛋黃 好味又開胃
無骨排骨連lur 骨都唔洗 方便撈飯~

🍼薑汁燉奶配蒸蛋白, 黑糖漿, 薑汁蛋白脆
薑汁燉奶蛋味濃又軟滑 薑味突岀帶有微辣
中意佢呢個係連奶泡都有薑味❤️

🐤脆皮炸雞 (+$680/一隻)
通常呢個都係數量有限 要預訂先有得食
咁岩果日有多隻 所以經理強烈建議我地試下
雞皮薄脆 中間有入口即融嘅肥膏 油汁豐富
2023-01-13
2023-01-21 858 瀏覽
終於可以一大班朋友團年,梗係要食好啲啦,所以選了近來最愛的中餐廳,跑馬地的1983。前菜已經令大家眼前一亮,原來係醉鮑魚配日本青瓜,上面有朶脆脆花加三文魚子,好靚仔!胡椒豬肺湯,非常足料,夠味😋三國誌义燒 - 西班牙伊巴利豬,日本豚肉,本地豬。個人偏愛本地豬🐷炒班腩,好味的浪漫!生炒排骨,加了炸豆卜,增加不同的口感👍最驚喜就係乳鴿兩食,胸肉幼細嫩滑,酥炸乳鴿比,直情好似法國菜,正! 忍唔住再點了炸子雞,過年食好D…大家都happy !

胡椒豬肺湯,非常足料,夠味😋

炒班腩,好味的浪漫!

生炒排骨,加了炸豆卜,增加不同的口感👍

忍唔住再點了炸子雞,過年食好D…大家都happy !
2023-01-18 2896 瀏覽
估唔到2023年係香港覓食嘅第一餐就咁有驚喜!睇黎今年要行好運了! 位於跑馬地嘅壹玖捌叁最近請來 曾擔任富豪私廚長達廿年嘅Chef Silas Li,於經典中菜之中加入創新元素,破格得黎不失傳統中菜精碎,賣相仲極之精緻。▪️拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣 $380家姐阿妹極度推介!咕嚕肉外層薄脆,內𥚃軟彈多汁,仲有拉絲效果!豬油渣口感超脆,已經好少地方有得食。醬汁甜而不膩,好正!▪️脆皮炸雞 $680/隻數量有限,記住預訂呀!雞皮超薄脆,同時肉質超滑,一路食一路滴油滴汁,仲有少少入口即融嘅肥膏位!▪️醬炒和牛陳村粉 $228和牛軟嫩濃牛味,陳村粉富彈性,鑊氣十足,唔會太油。▪️鮮花蟹炒大良牛乳水牛奶 $380/位廚師採用新鮮花蟹,並加左大量順德水牛奶炒,口感超滑嫩!啖啖鮮甜蟹肉▪️黑芝麻及花生慕絲配白芝麻雪糕及鹹焦糖花生黑芝麻控必食!本身覺得芝麻雪糕已經好香,點知原來旁邊粒菇上面嘅黑芝麻mousse仲香濃!入面仲有啲流沙黑芝麻醬!▪️吉士冰花蛋球 $58懷舊嘅冰花蛋球 外層薄身帶蛋香,加入超滑嘅custard,忍唔住encore左粒!▪️椰糖馬拉糕配花生椰絲牛油 $58一開蓋超香!馬拉糕口感軟綿濕潤,

▪️拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣 $380
拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣

▪️脆皮炸雞 $680/隻
脆皮炸雞

▪️醬炒和牛陳村粉 $228
醬炒和牛陳村粉

和牛軟嫩濃牛味,陳村粉富彈性,鑊氣十足,唔會太油。

▪️鮮花蟹炒大良牛乳水牛奶 $380/位
鮮花蟹炒大良牛乳水牛奶

▪️黑芝麻及花生慕絲配白芝麻雪糕及鹹焦糖花生
黑芝麻及花生慕絲配白芝麻雪糕及鹹焦糖花生

▪️吉士冰花蛋球 $58
吉士冰花蛋球

▪️椰糖馬拉糕配花生椰絲牛油 $58
椰糖馬拉糕配花生椰絲牛油

一開蓋超香!馬拉糕口感軟綿濕潤,加埋花生椰絲牛油,呢個combo又幾得意幾夾~

▪️焗法式焦糖蛋撻 $58/兩件
撻皮好香好薄脆,入面嘅custard口感軟滑。
————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀
晚市套餐Tasting Menu $2180 pp

1️⃣醉鮑魚配日本青瓜、脆米紙花配三文魚籽
醉鮑魚配日本青瓜、脆米紙花配三文魚籽

脆米紙花真係成朵花咁,口感薄脆。下面嘅鮑魚軟彈,青瓜爽口,配上海苔牛油汁,增添鮮味之餘,又唔會喧賓奪主。

2️⃣日本帶子粒薯蓉慕絲配頂級鱘魚子醬
日本帶子粒薯蓉慕絲配頂級鱘魚子醬

帶子軟滑,薯蓉慕絲綿密帶軟綿薯仔粒,加埋瑤柱油、香脆瑤柱乾、魚子,鹹香富鮮味。瑤柱味突出之餘,又唔會冚過左薯仔味。

3️⃣花雕蟹蒸蛋白配百合泡
花雕蟹蒸蛋白配百合泡

無得散嗌嘅花雕蟹蒸蛋白果然夠晒驚喜!蒸蛋好滑好濃蛋味,蟹肉份量十足,加埋自家製嘅蟹油,整道好香好重蟹味。面頭嘅百合泡甜甜地,可一添輕盈口感。旁邊有隻新鮮炸起嘅澤蟹,香脆得黎唔會太硬,入面仲注入左湯汁,超有心思!

4️⃣炸雞皮糯米雞
炸雞皮糯米雞

炸雞皮超脆!入面嘅糯米黏彈唔痴牙,有唔少爽彈嘅菇同臘肉,帶雞油香。

5️⃣金蒜虎蝦配櫻花蝦醬、蔥油
虎蝦超大隻彈牙!蘸埋櫻花蝦醬,蝦味更濃!

6️⃣鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥鮮百合蓉
鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥鮮百合蓉
星斑好鮮!入口軟滑有彈性,一啲骨都無,餘韻帶微麻,幾開胃~

7️⃣茶燻豉油皇鴿胸配蕃薯蓉、椒鹽鴿腿
鴿胸軟腍唔柴,茶味超突出!椒鹽鴿腿則外脆內軟~

8️⃣無骨排骨飯配脆皮流心蛋黃
醬汁香甜有肉絲,蛋黃流心,更注入豉油調味,撈飯唔錯~

9️⃣薑汁撞奶配蒸蛋白、黑糖漿、薑汁蛋白脆
薑汁撞奶好軟滑,好濃蛋味之餘,薑味突岀微辣,又唔會太嗆,連奶泡都有薑味

• 拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣
  • 脆皮炸雞
  • 鮮花蟹炒大良牛乳水牛奶
2023-01-16 756 瀏覽
食物一般,價錢昂貴,款式不多。雖然餐廳重新裝修,地方寬躺,但食物水準不給從前,選擇款式也不多。午市每人平均消費需要$400。這個價錢在跑馬地有很多選擇,不太吸引。
食物一般,價錢昂貴,款式不多。

2023-01-14 754 瀏覽
🥰4分或以上嗰啲全部都係必食!至於脆皮雞就建議視乎返人數,因為一定要叫一隻。-菊花玻璃蝦球配蓮子泡、特級蝦油🌟4.5/5 💰238每位Crystal king prawn with lotus seed foam and drops of homemade premium shrimp oil -脆皮炸雞(一隻) 🌟4/5 💰680Crispy chicken-杏汁豬肺湯🌟4/5 💰280每位Apricot kernel pork lung soup-蟹粉琵琶豆腐 🌟3/5 💰380Fried tofu with fish mixture and hairy crab roe-鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥鮮百合蓉 🌟3.5/5 💰480Steamed star grouper rolls with fresh Sichuan green peppercorn, spring onion fresh lily flower root purée-啫啫蝦醬羅馬生菜 🌟4/5 💰220Sizzling Romaine lettuce with shrimp paste served in clay
菊花玻璃蝦球配蓮子泡、特級蝦油🌟4.5/5 💰238每位
脆皮炸雞(一隻) 🌟4/5 💰680
Crispy chicken
杏汁豬肺湯🌟4/5 💰280每位
Apricot kernel pork lung soup
蟹粉琵琶豆腐 🌟3/5 💰380
鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥鮮百合蓉 🌟3.5/5 💰480
啫啫蝦醬羅馬生菜 🌟4/5 💰220
Sizzling Romaine lettuce with shrimp paste served in clay pot
食物:8.5/10
環境:8/10
服務:8/10
以前是這家酒樓的老顧客,食物真心好吃。餐廳改裝後走高檔路線,但完全失敗。餐廳裝修、價格想走fine dining路線,但食物一點都不fine dining。一盤清炒菜心價格一百多,結果上來就真的只是清炒菜心,和自己在家炒一樣的。還有幾片黃瓜放了點柚子汁要收88…拜託餐廳要這麼高的價格可以稍微走點心嘛?更誇張的是,我們要了兩杯飲品,整個餐吃完後waitress問我們要不要再加,我們以為是免費加,所以就告知再添加半杯即可。如果不是免費,waitress應該明說,結果又給我們添加了滿滿一大杯,結果是要再收錢的。come on,這家餐廳是有多缺錢! 我們一共點了半隻雞、一盤清炒菜心、一碗白飯、一小碟黃瓜,一共九百多….這個價錢在剛剛拜訪的Landmark Mandarine Oriental的法式餐廳可以吃很好。
2022-12-16 820 瀏覽
和朋友小聚,找找地方新嘗試到1983。只得3人不能點太多怕吃不完浪費。叫了三小碟、炸子雞、黃花魚琵琶豆腐、杏汁豬肺湯、炒菜。本以為普通家常菜,誰不知水準超高。不得不讚。地點雖然唔太就腳,但真值得一到再到。
。地點雖然唔太就腳,但真值得一到再到。
2022-12-15
  • 三小碟
  • 炸子雞
2022-11-24 859 瀏覽
一大班朋友好耐冇見面, 終於等到12人一枱坐, 就約一齊去食大閘蟹!  今年的大閘蟹聽聞天氣唔夠凍, 所以質量可能差一點.... 但係今晚真係喜出望外! 今晚食的係6.5兩公蟹, 羔甜肉嫩. 仲有佢地的炸子雞又係冇得頂!  一上枱就聞到陣陣香味, 雞皮炸到好似薯片咁脆, 肉質又嫩滑, 名不虛傳!  我地仲叫左一魚三食,  蝦醬麒麟蒸牙衣、蚊頭腩同蒜茸粉絲蒸, 冇得輪!  之後仲有個臘味糥米飯, 豬油渣炒麻葉..... 滿足到呢!!! 今晚大家有傾有講, 又有好野食, 好開心!!  P.S. 食完之後, 朋友話我咁識揀呢度食飯, 原來最近入選左米芝蓮推介餐廳之一!  真心佢地既食物同服務都好好!

2022-11-21
2022-11-23 801 瀏覽
2022-11-03
頭盤是日本青瓜、蟹肉酥、小黃魚
黑松露鵝肝蝦餃
雪山焗水牛奶包
黑糖豆腐花新地
拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣
菊花玻璃蝦球配蓮子泡
醬炒和牛陳村粉
  • 晶瑩蝦餃皇
2022-11-23 551 瀏覽
今年天氣特別暖,已經十一月底,還未要添衣。剛剛今星期有微雨,才感覺到秋意!晚餐的主題就是秋天的美味,先來一碗蛇𡙡,用料上乘,切得很仔細,吃完真的全身暖曬!接下來是大魚牙衣三食,可謂可遇不可求,蝦醬冬菇蒸魚片、蒜蓉粉絲蒸魚、仲有炆魚腩,火候控制得精準,師傅好手勢!羊腩煲加羅馬生菜,連火爐上,見得到的暖意!炸雞係必食菜色,真係從無令人失望⋯⋯秋天最令人期待的,就係糯米飯,足料、乾身、不油膩,叫人不停想添飯甜品當然精采,又是一個飲飽食醉的溫暖晚上!

羊腩煲加羅馬生菜,連火爐上,見得到的暖意!

炸雞係必食菜色,真係從無令人失望⋯⋯

甜品當然精采,又是一個飲飽食醉的溫暖晚上!
  • 羊腩煲
  • 糯米飯
2022-11-07 604 瀏覽
好朋友又相約1983食飯,今次特別地叫了秋冬愛吃的菜式! 估唔到羊腩煲同瑤柱臘味炒飯這兩味傳統暖身食物, 大廚一樣做得咁出色! 古法炆黑草羊腩煲口感軟稔,又不會太羶, 我們再加入茼蒿, 吸埋啲湯, 特別好味!瑤柱臘味糯米飯暖胃可口, 又足料! 今次仲有機會食到條好大的野生黃花魚, OMG 😱!!! 真係有口福 😍😍😍雖然未入寒冬,但係胃口巳經逐漸大開,遇到美味菜餚, 真係忍不住了! 今餐是友人請客, 真係好多謝他每次都預埋我個份, 下次唔知食咩呢? 🤔

瑤柱臘味糯米飯暖胃可口, 又足料!

瑤柱臘味糯米飯
古法炆黑草羊腩煲
清蒸海黃花魚
2022-11-03
瑤柱臘味糯米飯
古法炆黑草羊腩煲
清蒸海黃花魚
2022-11-01 617 瀏覽
應朋友邀請到跑馬地一家好有上海灘感覺的飯店食晚飯, 餐廳格調高雅, 服務員專業細心, 用餐過程很舒適。但重點是菜式特別, 好像新派的fusion菜, 特別令我印象深刻的有:杏汁豬肚帶子慕絲花膠湯 - 初次品嚐豬肚花膠夾心的吃法, 再加上香濃的杏汁湯底, 將一味普通既養生湯水提升到另一個層次!帶子粒薯蓉慕絲配鱘魚子醬 - 聽個名就覺得好矜貴, 食落口感好特別, 薯蓉打得又輕又滑個質感好似食雪榚咁, 加埋帶子刺身既鮮甜同鱘魚子醬既味道簡直絕配! 川椒皇帝蟹 - 皇帝蟹鮮甜咬落仲好juicy, 香料及辣度都拿捏得洽到好處, 唔會蓋過皇帝蟹的鮮甜。蒸蛋白配薑汁吉士醬、薑汁牛油酥餅脆、薑汁蛋白脆 - 呢款甜品真係不得了! 一定要試! 試左你就明! 呢一餐真係味覺同視覺既享受! 好多謝朋友請客(呢餐一定唔平) 有機會一定會再黎試下午餐係食D咩!

有機會一定會再黎試下午餐係食D咩!
杏汁豬肚日本帶子慕絲花膠湯
川式干鍋黃花魚
川椒皇帝蟹
黃酒蒸鰣魚
蒸蛋白配薑汁吉士醬、薑汁牛油酥餅脆、薑汁蛋白脆
  • 杏汁豬肚帶子慕絲花膠湯、
  • 帶子粒薯蓉慕絲配鱘魚子醬、
  • 川椒皇帝蟹、
  • 黃酒蒸鰣魚、
  • 川式干鍋黃花魚、
2022-10-30 498 瀏覽
為了慶祝Aunties食生日飯, 要揾啲好味的中菜, 實在傷腦筋⋯ 跑馬地呢間隱世fine Chinese dining, 最近見有好多報導, 今次過來一嚐晚餐的滋味, 大家真係食到舔舔脷😋😋😋前菜先叫一碟風味三小碟, 當中的花雕蟹粉慕絲,酒香撲鼻又香軟。 然後再來一碗補肺潤燥杏汁豬肺湯, 滋潤一下!正值蟹季時節, 嚐了時令餐牌中的蟹粉焗蟹蓋。 這個啖啖肉又熱騰騰的, 唔駛用手拆蟹肉食, 不失為懶人之選! 之後還有拔絲豬油渣咕嚕肉, 豬油渣炸乾了原來又脆又香, 很好吃! 脆口的咕嚕肉酸甜味又很好! 接住係鮮花椒蒸釀星斑卷配香蔥鮮百合蓉, 食完條脷有一些麻的感覺,味蕾有一點新刺激!生日飯不少得叫返隻雞, 煙燻豉油雞十分出色, 雞肉很嫩滑,很可口! 最後不少得充滿驚喜的甜品! 叫了三款各有特色, 賣相跟味道都一流 😋😋😋P.S. 食得太開心有啲相唔記得影😂

然後再來一碗補肺潤燥杏汁豬肺湯, 滋潤一下!

P.S. 食得太開心有啲相唔記得影😂
  • 拔絲伊比利亞豬咕嚕肉配豬油渣
  • 杏汁豬肺湯
  • 鮮花椒蒸星班卷配白合蓉
2022-10-26 478 瀏覽
想 請 朋友 食 生日 飯 , 朋友話想食中菜,所以就選擇了跑馬地的1983 ,因為之前食過都好滿意,而且報章上見到有些新菜式,果然沒有令人失望,朋友都吃得很開心!首先叫咗前菜三味 - 有黑醋排骨,炸小魚,和創新的蟹膏花雕冷凍。另加邪悪的鹹蛋黃炸魚皮,好正!當然有叫名菜,脆皮炸子雞,朋友都話,可能係香港最好食的炸子雞。雞同鴨講,即係將鵝掌去骨釀在雞翼裏面,味道好,口感很複雜,又得意,送紅酒,一流!本來想試吓叉燒,但原來要預訂,唯有下一次啦。仲有一個黃花魚加琵琶豆腐,味道啱啱好!更精彩的當然是甜品,朋友剛好有另外一個胃,專食甜品,所以試了三款,最出色的,是蜜餞金橘皮釀雪芭,很清新,吃完中菜,這個甜品可謂絕配!

本來想試吓叉燒,但原來要預訂,唯有下一次啦。

仲有一個黃花魚加琵琶豆腐,味道啱啱好!

1K
2022-10-02 855 瀏覽
讚1 大部份嘢食都做得有水準 雞味道最好 皮薄肉香夠入味 蒸蛋白配澤蟹都好鮮甜 大部份嘢食都幾好2 環境幾寧靜下 唔嘈彈1 有啲嘢食唔太啱胃口 有芡既飯唔係個人喜好2 價錢堅係貴 同星級酒店同價

2 環境幾寧靜下 唔嘈

1 有啲嘢食唔太啱胃口 有芡既飯唔係個人喜好