2021-12-19 650 瀏覽
公共交通免費冇理由唔行遠啲🤣於是新界鄉民就特登去到筲箕灣買外賣💛嗌咗招牌既椒積豬扒麵(轉河粉),微辣湯,少油,多蔥,加白蘿蔔同滷蛋,韭菜豬紅小食😋保溫袋袋住一個多鐘車程返到屋企都仲係熱,打開見到即刻胃口大開😍豬扒已經切開成幾大塊方便食,咬落完全唔鞋,調味醃漬好到位,齋食已經好味,浸下湯更香更好食👍白蘿蔔有驚喜!軟熟無渣又入味,最特別係好!清!甜!如果再有機會去我會叫白蘿蔔double shot🤣🤣滷蛋亦都軟糯有滋味,微辣湯試咗一啖比預期辣少少🤏,不過倒埋河粉碗撈勻,被河粉吸收下之後就唔會好辣,食河粉飲湯就覺得蒜味好突出😆不過我都鍾意蒜味所以都接受到~韭菜豬紅都好食㗎😋湯底少少辣,豬紅同韭菜都唔少,豬紅好新鮮,入口滑lulu~椒積豬扒麵/河粉 7.5/9白蘿蔔 8.0/9滷蛋 7.5/9韭菜豬紅 8.0/9OVERALL 8.0/9店員都好有禮貌同埋iPad自助落單好方便~我有揀多蔥但係覺得蔥好似唔夠多🙈如果可以再多啲就好啦😆希望仲可以多芫荽🍀

椒積豬扒麵/河粉 7.5/9
白蘿蔔 8.0/9
滷蛋 7.5/9
韭菜豬紅 8.0/9

OVERALL 8.0/9

2021-10-24 948 瀏覽
腩肉滷蛋粉絲 $48腩肉肥瘦適中,唔會太過肥膩,而且整得好入味跟餐可以揀粉絲、拉麵、烏冬、米線等等揀得粉絲就係因為可以吸收哂湯啲味道👍🏻湯底揀左微辣,辣辣地幾惹味😋滷蛋就不過不失咁,唔太特別咖哩撈椒積豬扒粉絲 $42豬扒醃得好入味,又唔會炸到好乾身仲保留住肉汁,而且用既豬扒一啲都唔肥成碗麵都好大碗,而且好多汁,汁控啱哂👍🏻不過個人認為豬扒就咁食就好過點埋咖哩汁食避風塘豬肉條 $26炸到好香嘅,而且好香豬肉味,下酒菜一流,無得輸,絕對可以外賣返屋企餸啤酒🍺菲菜豬紅 $26 & 酥炸花枝丸 $24正正常常,不過不失😀
腩肉滷蛋粉絲 $48
腩肉肥瘦適中,唔會太過肥膩,而且整得好入味
跟餐可以揀粉絲、拉麵、烏冬、米線等等
揀得粉絲就係因為可以吸收哂湯啲味道👍🏻
湯底揀左微辣,辣辣地幾惹味😋
滷蛋就不過不失咁,唔太特別

咖哩撈椒積豬扒粉絲 $42
豬扒醃得好入味,又唔會炸到好乾身
仲保留住肉汁,而且用既豬扒一啲都唔肥
成碗麵都好大碗,而且好多汁,汁控啱哂👍🏻
不過個人認為豬扒就咁食就好過點埋咖哩汁食

避風塘豬肉條 $26
炸到好香嘅,而且好香豬肉味,
下酒菜一流,無得輸,絕對可以外賣返屋企餸啤酒🍺

菲菜豬紅 $26 & 酥炸花枝丸 $24
正正常常,不過不失😀

2021-09-10 700 瀏覽
壹碗壹碟係東大街係一間好出名食麵既小店黎既車仔麵食法,配料有廿幾種 常見肉丸 雲吞 餃子 肥牛 蘿蔔等等基本價3種配料加一麵底係39蚊起湯底有豬骨或咖哩汁或辣湯 小食種類就有好多炸物選擇 今日雞翼賣曬食唔到唯有一次先牛丸豬皮魚蛋麵 小辣 肉丸係用和牛丸,好彈牙好有肉汁,抵比貴幾蚊 白魚蛋白到反光,好鮮味彈牙豬皮洗得乾淨無毛,滷到好入味好軟淋好食肥牛豬皮豆腐牛肚魷魚麵 肥牛片係美國牛肉,少脂肪肉味濃,牛柏葉爽口魷魚彈牙鮮味,肉丸都好食 木耳脆口 辣湯香濃而慢慢辣味滲出黎唔會搶去食材味道評分8/10消費$150筲箕灣筲箕灣東大街28-40A號東興大廈地下2號舖
壹碗壹碟係東大街係一間好出名食麵既小店黎既
基本價3種配料加一麵底係39蚊起
豬皮洗得乾淨無毛,滷到好入味好軟淋好食

評分8/10
消費$150
2021-09-05 549 瀏覽
椒牌豬扒 加餸 魚肉春卷 麵 好食😋可以選 多/走蒜 蔥 ,多/少油 好岩調教個人口味 湯底 都唔錯 下次 再試上一層辣度🥰好少經開尼到 所以第一次都買多個家庭裝牛肉麵 下次食支持下 下次
椒牌豬扒 加餸 魚肉春卷 麵 好食😋
可以選 多/走蒜 蔥 ,多/少油 好岩調教個人口味
湯底 都唔錯 下次 再試上一層辣度🥰
好少經開尼到 所以第一次都買多個家庭裝牛肉麵 下次食支持下
下次
2021-08-11 517 瀏覽
今日嚟到筲箕灣東大街呢間平時大排長龍食港式拉麵既壹碗壹碟,因為今日係平日,所以唔使排太耐,即刻有得食啦❗️❗️嚟到就梗係要叫佢嘅招積系列招積雞扒面加墨魚丸招積雞扒:顧名思義就係重胡椒味,雞扒有肉汁鮮嫩,外皮炸得香脆佢又唔會太乾薯粉:又Q又彈牙,夠滑❗️❗️墨魚丸:另外加錢加配左墨魚丸,墨魚丸誠意十足,重墨魚🦑味,又夠彈,絕對值得加配😍😍整體來講好好食,就算要排長龍,都好值得黎食❗️❗️❗️❗️

嚟到就梗係要叫佢嘅招積系列

招積雞扒麵

招積雞扒面加墨魚丸

薯粉:又Q又彈牙,夠滑❗️❗️

整體來講好好食,就算要排長龍,都好值得黎食❗️❗️❗️❗️
招積雞扒面
招積雞扒麵
招積雞扒面
  • 招積雞扒薯粉
2021-08-04 422 瀏覽
今日你都有美食街之前嘅東大街搵嘢食,嚟到呢間區內出名嘅壹碗壹碟😋😋平時就算平日都要排隊,今日難得可以直入😋😋叫咗碗椒積雞扒面,湯底可以自由選擇唔同嘅辣到,面底又可以自由配搭,今日我就叫咗薯粉🥰🥰雞扒:雞扒胡椒味重,外皮炸到香脆,但又唔會太厚粉,雞肉有肉汁鮮嫩,好食😝😝湯底:今次叫咗微辣,唔算太辣,淡淡的辣味令成碗湯更加惹味薯粉:煙煙Un Un,幾好另外仲加咗$9要咗兩粒墨魚丸,墨魚丸好彈牙,墨魚味好重,值得推薦❗️❗️

平時就算平日都要排隊,今日難得可以直入😋😋

椒積雞扒麵

湯底:今次叫咗微辣,唔算太辣,淡淡的辣味令成碗湯更加惹味

薯粉:煙煙Un Un,幾好

2021-06-19 998 瀏覽
叫左個$39三餸嘅粉麵,因為我唔食得得辣,湯底叫左豬骨湯,簡單一句,完全唔得,無豬骨味,好淡。湯底唔得就影響晒成碗,另外餸叫左肥牛,好乾好硬,無牛味,雖然份量唔少,但唔好食所以放棄無食晒。
2021-06-15 827 瀏覽
💛幫襯左咁多次先有機會岀post 介紹,因為一直疫情期間,呢間舖都寧願只做外賣都唔妥協政府嘅「安心」恢復堂食安排。成個東區嘅黃店黎講佢地認第二都無人敢認第一,賣文宣postcard,糭卷月餅卷佢地從不缺席。上年国安法立法後仲畀Popo 掃過場要店主拆文宣,相信唔少人都會有印象或者有懲罰過佢地啦。🍜招積豬扒麵拼餐肉牛丸 $➏⓿招積豬扒係呢度嘅招牌菜,用類似椒鹽嘅方法調製,重味得黎好香口,而且份量都係足料畀勁多件。湯底係似川辣嘅味道,佢嘅小辣對於我譚仔食開三小辣嘅我係絕對應付得到。其他配料似足車仔麵咁可以逐樣加配,餐肉、牛丸、豬肉條同水餃都係我嘅心水,水準有保證,絕對唔係畀hea 料!📍壹碗壹碟 筲箕灣筲箕灣東大街28-40A號東興大廈地下2號舖

🍜招積豬扒麵拼餐肉牛丸 $➏⓿

📍壹碗壹碟
2021-04-30 1390 瀏覽
今次嗌咗4樣嘢1) 淨5餸 - 配料: 年糕 + 白菜餃 + 魚腐 + 午餐肉 + 豬肉條- 年糕煮太耐, 軟爛- 附送菜心, 但都係煮耐咗, 黃哂- 其他配料正常(2) 郊外油菜- 係小棠菜, 份量唔太多(3) 咖哩三寶- 有魚蛋, 豬皮, 蘿白- 豬皮有豬未清乾淨- 蘿白無渣- 所有嘢分開煮, 只係最後淋上咖哩汁, 但咖哩汁又太稀(4) 椒積豬扒麵 (轉拉麵)- 豬扒夠味, 拉麵一般整體嚟講, 性價比一般
今次嗌咗4樣嘢:
(1) 淨5餸 - 配料: 年糕 + 白菜餃 + 魚腐 + 午餐肉 + 豬肉條
- 年糕煮太耐, 軟爛
- 附送菜心, 但都係煮耐咗, 黃哂
- 其他配料正常

(2) 郊外油菜
- 係小棠菜, 份量唔太多

(3) 咖哩三寶
- 有魚蛋, 豬皮, 蘿白
- 豬皮有豬未清乾淨
- 蘿白無渣
- 所有嘢分開煮, 只係最後淋上咖哩汁, 但咖哩汁又太稀

(4) 椒積豬扒麵 (轉拉麵)
- 豬扒夠味, 拉麵一般

整體嚟講, 性價比一般
2021-04-29
外賣自取
筲箕灣壹碗壹碟一向好出名,自家台灣麵好多地方都有寄賣。餐廳6點後只做外賣。今日行完山去開東大街一於去食個lunch。我同朋友各自嗌佢舖頭最出名嘅招積豬扒麵同招積雞扒麵,兩個都係水準之上不過個人較為喜歡雞扒,佢雞扒唔係似其他茶餐廳咁煮,係有特別處理過,香口又嫩。如果食開譚仔五少辣嘅朋友可以叫小辣,佢個辣都係一流,而且一定要多蒜,成個麵昇華到好惹味。另外佢舖頭有得嗌千里烏龍茶,我之前喺其他餐廳飲過,佢個回甘好正,所以我見親餐廳有得嗌都一定會叫樽黎飲,非常推介👍🏻👍🏻👍🏻附上食到一半先記得影相嘅麵👇🏻

附上食到一半先記得影相嘅麵👇🏻
  • 招積雞扒麵
2021-04-08 1073 瀏覽
好味呀!!!通常幫襯都係食車仔麵,同買外賣返去食,佢而家係咪唔做堂食?🤔十分建議要嗌辣,嗰辣真係好過癮!面底都好食,啲餸都好味,想食車仔麵嘅時候真係可以嗌~~😉😉唯一一個缺點就係次次嗌外賣都要等好耐🤣🤣可能因為真係好多人食啦!但除此之外,價錢合理,份量都OK,服務態度又好,真係一個唔錯嘅選擇,大家可以多啲幫襯~~下次去我應該會試吓個豬扒招積面同埋佢啲小食,睇落都好吸引🥳🥳講吓講吓又想今晚買返去食🤪🤪
講吓講吓又想今晚買返去食🤪🤪

2021-03-21 1134 瀏覽
💛 壹碗壹碟 💛..............................某日睇到連登個po有位巴打推薦呢間麵店仲推薦埋大家食咩 所以我地就決定第二日即去🤤呢度嘅店員豪爽得嚟態度服務都唔錯架!.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽肥牛午餐肉魚肉春卷拉麵 $39。咖喱撈、香辣粉、多蒜(👏🏻5/10).咖喱汁似係茶記熒光汁嗰種 食唔出有特別😳我地試過唔加湯撈 完全撈唔開啲汁 要加湯!不過食落有啲膩 而且拉麵煮得比較腍肥牛同午餐肉正常發揮 份量都畀得好足🤤魚肉春卷比出面嘅彈牙 不過得一條有啲少🥺.🍽招積雞扒米粉+響鈴 $47。中辣湯、香辣粉、多蒜(👏🏻7.5/10).招積雞扒有啲炸蒜 食落似椒鹽豬扒嘅朋友😳都好好食好惹味 不過就唔算好嫩滑面頭嗰埋白色係蒜泥 撈埋落個湯度好正辣湯麻麻辣辣咁 巴打話一定要加香辣粉🤤不過我未試過唔加 所以分唔到加咗有咩分別😳響鈴就唔係好推薦啦 因為有少少油溢味🙈.🍽避風塘豆腐 $24(👏🏻7/10)24蚊有呢個份量都算抵 豆腐偏向臭豆腐質地姐係炸到有啲乾嗰種 唔係好痴到蒜 但幾好食嘅🤤..............
💛 壹碗壹碟 💛
某日睇到連登個po有位巴打推薦呢間麵店
仲推薦埋大家食咩 所以我地就決定第二日即去🤤
呢度嘅店員豪爽得嚟態度服務都唔錯架!
🔅想知黃店原因請Dm💛
肥牛午餐肉魚肉春卷拉麵
🍽肥牛午餐肉魚肉春卷拉麵 $39
。咖喱撈、香辣粉、多蒜(👏🏻5/10)
咖喱汁似係茶記熒光汁嗰種 食唔出有特別😳
我地試過唔加湯撈 完全撈唔開啲汁 要加湯!
不過食落有啲膩 而且拉麵煮得比較腍
肥牛同午餐肉正常發揮 份量都畀得好足🤤
魚肉春卷比出面嘅彈牙 不過得一條有啲少🥺
招積雞扒米粉+響鈴
🍽招積雞扒米粉+響鈴 $47
。中辣湯、香辣粉、多蒜(👏🏻7.5/10)
招積雞扒有啲炸蒜 食落似椒鹽豬扒嘅朋友😳
都好好食好惹味 不過就唔算好嫩滑
面頭嗰埋白色係蒜泥 撈埋落個湯度好正
辣湯麻麻辣辣咁 巴打話一定要加香辣粉🤤
不過我未試過唔加 所以分唔到加咗有咩分別😳
響鈴就唔係好推薦啦 因為有少少油溢味🙈
避風塘豆腐
🍽避風塘豆腐 $24(👏🏻7/10)
24蚊有呢個份量都算抵 豆腐偏向臭豆腐質地
姐係炸到有啲乾嗰種 唔係好痴到蒜 但幾好食嘅🤤
🎈 壹碗壹碟 (大角咀)
大角咀角祥街2號地下J號舖
🎈 壹碗壹碟 (筲箕灣)
招積雞扒米粉+響鈴
避風塘豆腐
2021-01-10 3114 瀏覽
酥炸花枝丸 $24調味帶辣,蒜香味重,作為小吃確實不錯。••••••••••••••••••••••••••••••椒積豬扒 +魷魚鬚麵 $42+$8豬扒香脆可口,魷魚夠鮮味 配上蔥花更佳。••••••••••••••••••••••••••••••八香牛展麵$42牛展夠入味 湯底味道豬骨味不會過濃也不會過於清淡,拉麵有咬口。••••••••••••••••••••••••••••••三餸麵 $39米線底配小麻辣十分惹味,加上魚腐和響鈴卷絕對是配湯最好不過的配料。••••••••••••••••••••••••••••••咖哩魚蛋(五粒)$11咖哩十分惹味,魚蛋彈牙。••••••••••••••••••••••••••••••桔仔水味道清新。••••••••••••••••••••••••••••••低糖天然芒果汁芒果汁不錯之選,味道剛好不會過甜。••••••••••••••••••••••••••••••

酥炸花枝丸 $24

調味帶辣,蒜香味重,作為小吃確實不錯。
椒積豬扒 +魷魚鬚麵 $42+$8

豬扒香脆可口,魷魚夠鮮味 配上蔥花更佳。
八香牛展麵$42

三餸麵 $39

咖哩魚蛋(五粒)$11

咖哩十分惹味,魚蛋彈牙。
桔仔水

味道清新。
低糖天然芒果汁

芒果汁不錯之選,味道剛好不會過甜。
2020-12-28 1461 瀏覽
朋友送來的禮物, 有三種不同口味和口感的COOKIE, 帶來驚喜!  有士多啤梨, 綠茶及牛奶.  好香, 好好味, 吃了一口便不自覺吃第二第三口, 香濃而不太SWEET, 值得一讚!
聖誕曲奇
2020-12-24
慶祝紀念
聖誕節
聖誕曲奇
2020-12-06 1460 瀏覽
一直有幫襯開呢間車仔麵🍜街坊都一定知佢金黃🧡 之前擺滿曬裝飾🐸以街坊質素價錢都幾合理👍🏻 裝修之後光猛整理曬✨坐底堂食都唔會太迫🏠 車仔麵既選擇都算大路😅⭐️ 椒積雞扒麵 🐔雞扒煎得好香口🔥皮脆肉都算嫩 辣椒同蒜既調味唔算太多🌶岩岩好 反而湯底既新鮮蒜蓉🧄就比較重口味😨好鍾意呢度既麵底可以選擇轉做粉絲🍝健康D無咁飽 無咁多負擔😂叫多左牛丸同滷蛋🥚 滷水味唔入味無咩特別 反而牛丸幾彈牙🍢

⭐️ 椒積雞扒麵 🐔