餐廳: 壹.01
資訊:

🍳 松露 - 芝士火腿蛋餅 HK$49・味道:松露牆濃郁甘香,連埋芝士好邪惡好正👍🏻・口感:外皮薄而且唔會太乾身,不錯吃!🍡 松露 - 我不是章魚燒 HK$26・味道:原來係炸墨魚丸+花枝丸!墨魚香同花枝甜都幾出,加埋松露醬令到成粒丸勁濕潤更rich,火箭菜同車厘茄中和返炸物嘅油膩,更refreshing🤓・口感:好彈口好動L動L嘅丸!🐤 花雕雞翼 HK$30・味道:酒香濃郁,after taste微甜,開胃小食!・口感:肉質結實但唔會柴口👍🏻⛄️ 雪人與屋 HK$60> 草莓大福+粟子炸鮮奶・味道:呢個搞唔掂😩,草莓大福個皮唔係糯米皮都唔緊要,係冰皮仲要係放喺雪櫃好多日乾硬化,一咬裂開成口粉嘅冰皮🤮,個草莓幾大粒幾甜都救唔返😪粟子蓉正常但鮮奶冇乜奶味,連煉奶都欠奉,炸得太水勉強成型,唔得喎😵‍💫・口感:阿婆腳皮冰皮+太水炸鮮奶,外加呢個dish等咗3個staff喺到搞至少20分鐘,畀啲咁嘅嘢出嚟,失望🫸🏻🍚 401香蔥紫菜手撕雞飯 HK$59・味道:冇上次咁好食🥲個雞冇乜調味,之前係鹽水雞嚟,而家只靠紫菜同啲配菜幫手頂住🥺・口感:正常啦~🍠 全手作芋頭鮮奶 HK$26・味道:呢
🍳 松露 - 芝士火腿蛋餅 HK$49
・味道:松露牆濃郁甘香,連埋芝士好邪惡好正👍🏻
・口感:外皮薄而且唔會太乾身,不錯吃!

🍡 松露 - 我不是章魚燒 HK$26
・口感:好彈口好動L動L嘅丸!
松露 - 我不是章魚燒
松露 - 我不是章魚燒

🐤 花雕雞翼 HK$30
・味道:酒香濃郁,after taste微甜,開胃小食!
・口感:肉質結實但唔會柴口👍🏻
花雕雞翼

⛄️ 雪人與屋 HK$60
> 草莓大福+粟子炸鮮奶
雪人與屋

🍚 401香蔥紫菜手撕雞飯 HK$59
・口感:正常啦~
401香蔥紫菜手撕雞飯

🍠 全手作芋頭鮮奶 HK$26
・味道:呢個王牌都跌咗watt,鮮奶味依然濃郁,但芋頭打得唔夠綿,顆粒感太重仲有啲用飲管都吸唔到。
・口感:再綿密啲就更好~
全手作芋頭鮮奶

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:同波妹已經係三定四訪101,我哋一致覺得味道似係轉咗手先會唔同咗🧐今次整體跌晒watt🥲
全手作芋頭鮮奶
黎到觀塘,下午茶必定想起「壹.01」。印象最深刻就系⋯下午茶、晚市都有9⃣折。所以我又黎食,掃一掃qr code 見到多了幾款甜品,包括鮮果班蘭河粉、芋見百寶奶豆腐及花生冰淇淋卷,當然要嗌黎試試。  -午市套餐-⦁101芒果魯肉飯⦁芋泥肉鬆脆皮蛋餅⦁雙檸冬瓜茶尼個午市套餐有齊主食、小食及飲品。主食必點芒果魯肉飯,肉嫩多汁,芒果🥭酸酸甜甜,唔會好肥膩!小食就揀左芋泥肉鬆脆皮蛋餅🫔,系我最愛我台灣美食之一,芋泥同肉鬆都多,好滿足。冬瓜茶的清甜加上檸檬🍋,味道清爽解膩。  -甜品、飲品-⦁芋見百寶奶豆腐⦁鮮果斑蘭河粉⦁菊花蜜糖薑茶本身打算叫晒三款新產品,結果🥜花生冰淇淋卷賣晒,所以點了另外兩款。兩款都有大份小份去挑選。個人推薦芋見百寶奶豆腐,因為有齊班蘭河粉、鮮果之外,仲有馬蹄珍珠、芋泥、手工制的豆腐布丁🍮,材料多到就黎滿瀉!薑茶熱飲🍵岩晒最近變化較大的天氣,淡淡的菊花味🌼,仲有好滋潤的蜜糖。  ✨溫馨提示餐廳的飯可以轉做豆腐底,岩晒控糖/減肥嘅人士,而且味道不減,無痛減肥之選!

-午市套餐-

⦁菊花蜜糖薑茶

✨溫馨提示

2025-02-15
2025-02-26 0 瀏覽
今日黎到觀塘人氣台式小店,晚餐時間全場滿座,不過好在餐廳出餐速度快,好快有得食。餐廳menu 主打台式小食,蛋餅,便當,台式特飲,有好多創意特色料理,創新得黎都幾夾👍🏻🐮薑蔥牛肉飯肥牛同洋蔥一齊煮好甜,牛肉肥瘦各半,幾juicy 。其他配菜有椰菜,薑蔥,配埋燒汁好好食。🐤特盛薑蔥手撕雞便當主角手撕雞份量好多,肉質嫩滑啖啖肉。叫左多葱,不用另外收費!另外仲有大量配菜,有台式腸,鵪鶉蛋,酸菜,酸瓜等,視覺味覺都大滿足!飯底加$3仲可以轉豆腐底,真係好岩減肥,控糖一族。🐤花雕雞翼花雕味好濃,after taste 都勁,雞皮好爽口。🥬肉躁蔬菜清清的蔬菜配上濃味肉躁汁,好食。🥣斑蘭河粉色彩鮮艷食慾大增,新鮮士多啤梨同芒果配香滑斑蘭河粉,清甜好食。🥤爆珠馬蹄椰子水清甜椰子水,杯底有大量爆珠馬蹄,解渴一流。⭐️餐廳不收加一,2:30pm後只要follow 社交平台仲有全單9折,真係超經濟之選。
🐮薑蔥牛肉飯
🐤特盛薑蔥手撕雞便當
🐤花雕雞翼
花雕味好濃,after taste 都勁,雞皮好爽口。
🥬肉躁蔬菜
清清的蔬菜配上濃味肉躁汁,好食。
🥣斑蘭河粉
🥤爆珠馬蹄椰子水
清甜椰子水,杯底有大量爆珠馬蹄,解渴一流。

2025-02-20
  • 薑蔥手撕雞飯
  • 花雕雞翼
♥拉絲芝士蛋餅!🧀新出香菜花生冰淇淋卷♥✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧喜歡的話記得like & follow我喔♥觀塘區人氣台式食堂 「壹.01」的芒果魯肉飯令人留下深刻印象!🇹🇼愛創新的他們,最近推出了令人食指大動的新品,包括打卡一流的拉絲芝士火腿蛋餅(熔岩蛋之戀),以及全新甜品系列 — 香菜花生冰淇淋卷、鮮果班蘭河粉、芋見百寶奶豆腐!🍨真的大推他們的香菜花生冰淇淋卷 $38!🥜🍨因為除了在台灣十份外,至今還未在香港吃到香菜花生冰淇淋卷呢~ 透薄而帶著韌度的潤餅皮,包上花生糖粉,分別放上豆腐及芋頭味雪糕,點綴上香菜後摺疊包起,一口咬下,風味鹹甜兼具,口感豐富~ 而鮮果班蘭河粉 $35及芋見百寶奶豆腐 $38 也十分有趣,第一次食到班蘭河粉,河粉滑溜厚身帶班蘭味。😋另外,我們也叫了他家招牌503牛肉便當,現在可以將白飯轉成粉絲或+$3做豆腐底,非常之適合控糖/減肥嘅人士,而且味道不減,無痛減肥之選!蘇子青瓜手撕雞 $48,雞肉鮮嫩,也是增肌減脂的好選擇。🏋️更棒的是,2:30pm後全單還有9折優惠,真是超值的選擇!👏🏻📍 壹.01觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)📞 235162
♥拉絲芝士蛋餅!🧀新出香菜花生冰淇淋卷♥

✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥

📍 壹.01
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)
📞 23516283
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.
#壹01 #觀塘 #台式餐廳 #觀塘餐廳 #觀塘美食
2025-02-25 0 瀏覽
好耐無同老公食台灣野,今次黎到屋企附近嘅壹.01,呢間餐廳之前食過好多次我地叫左1️⃣芋泥肉鬆脆皮蛋餅💰40.5我好鍾意食芋泥蛋餅,次次都會叫呢個。芋泥份量好多,加埋肉鬆,咸咸甜甜好味道,蛋餅皮係脆口,好快清曬🥰2️⃣台北夜市小食拼盤💰40.5小食拼盤係必叫,呢間舖頭全部細細份,啱我地咩都可以試下。有齊鹽酥雞、台灣腸、同埋花枝丸,鹽酥雞炸得啱啱好,唔會好油,台灣腸好香甜美味,花枝丸彈牙有口感❤️3️⃣明明-我不是章魚燒💰22.5呢個超級有驚喜,明明係墨魚丸,但係食落同章魚燒一模一樣,我地揀左明太子口味,好食,墨魚丸彈牙👍4️⃣芒果魯肉飯💰54呢個飯我地成日叫黎食,芒果粒好香甜、魯肉飯又咸香,撈均一齊食出奇地好夾,同埋芒果中和左魯肉飯嘅膩😋5️⃣全手作芋頭鮮奶💰23.4呢個芋頭鮮奶唔會好甜,落左好多芋頭蓉,我呢個芋頭控好滿足😌6️⃣芝紅茶💰24.3芝紅茶叫左微甜,帶有少少回甘,紅茶味濃7️⃣牛肉汁煮風琴豆腐💰19.8呢個牛肉汁風琴豆腐食落好似吉野家牛肉汁,風琴豆腐吸曬湯好味道👅8️⃣鮮果班蘭河粉💰22.5見到有甜品,我地都叫左黎試下,唔會好甜,河粉好滑,好香班蘭味😚消費價錢:2人💰247.5結論:(10分為滿分)味道:7

我地叫左
1️⃣芋泥肉鬆脆皮蛋餅💰40.5

2️⃣台北夜市小食拼盤💰40.5

3️⃣明明-我不是章魚燒💰22.5

4️⃣芒果魯肉飯💰54

5️⃣全手作芋頭鮮奶💰23.4
呢個芋頭鮮奶唔會好甜,落左好多芋頭蓉,我呢個芋頭控好滿足😌

6️⃣芝紅茶💰24.3
芝紅茶叫左微甜,帶有少少回甘,紅茶味濃

7️⃣牛肉汁煮風琴豆腐💰19.8

8️⃣鮮果班蘭河粉💰22.5

消費價錢:2人💰247.5

結論:
(10分為滿分)

味道:7/10
性價比:7.5/10
回頭指數:7.5/10

餐廳名稱:壹.01
餐廳地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
發現這間隱藏在觀塘工廠區商業大廈的餐廳,價錢好親民!雖然位置唔算顯眼,但食物質素絕對令人驚喜,每一款菜式都充滿心思!🥞 手作芋泥肉鬆蛋餅(邪惡蛋之戀)餅皮口感煙韌,餡料由滿滿的香甜芋泥,配上鹹香的肉鬆和芝士,口感綿密,層次豐富!每一啖都係甜蜜與鹹香的完美結合,邪惡得來又令人停唔到口,食完仲想再encore!芋泥控必食!🍗 花雕雞翼雞翼浸得醉香濃,淡淡酒香滲入肉中,結實爽口,岩曬鍾意酒香風味嘅朋友!雞翼入味得來又唔會過鹹,絕對係送飯或小食嘅好選擇!🍱 蜜汁排骨便當便當份量大,香脆排骨外層沾滿澎湃的蜜汁,甜而不膩。排骨下有豐富的配料,包括鵪鶉蛋、菜脯、椰菜、西蘭花、滷肉、台灣香腸等等,伴飯吃一流,食完真係好飽肚!🐔 紫菜手撕雞特盛紫菜手撕雞份量非常足夠,餡料同樣多,這款仲有埋紫菜,味道更滋味!手撕雞肉質嫩滑,配上紫菜的香脆口感,層次分明,令人食到停唔到口!岩曬鍾意多重口感嘅朋友!📍 壹.01地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

🥞 手作芋泥肉鬆蛋餅(邪惡蛋之戀)

🍗 花雕雞翼

🍱 蜜汁排骨便當

🐔 紫菜手撕雞

📍 壹.01
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2025-02-06
1 分鐘 (堂食)
2025-02-22 0 瀏覽
記得之前觀塘返工,依間餐廳基本上成日都會食。之前一直都係叫外賣,基本上中午去堂食都一定要等位。而且外賣單佢哋都係會超多,我哋都會一早叫定,然後夠鐘就去拎。今日係我第一次堂食,我差唔多三點鐘先去,理所當然餐廳無咩客人,位置坐得幾舒服。入座後自己QR code 落單。我當然叫我最鍾意食嘅香蔥紫菜手撕雞飯~~一直都覺得依間店啲餸超多,今日都唔例外。啲雞好滑好淋,雞皮好薄,而且味道剛剛好。但略嫌啲飯比較黏,記得好似一直都係咁。價錢我覺得依個份都合理,而且下午茶時段有九折。佢哋仲有其他野都好好食,基本無雷~
記得之前觀塘返工,
依間餐廳基本上成日都會食。

之前一直都係叫外賣,
基本上中午去堂食都一定要等位。
而且外賣單佢哋都係會超多,
我哋都會一早叫定,
然後夠鐘就去拎。

今日係我第一次堂食,
我差唔多三點鐘先去,
理所當然餐廳無咩客人,
位置坐得幾舒服。

入座後自己QR code 落單。
我當然叫我最鍾意食嘅香蔥紫菜手撕雞飯~~

一直都覺得依間店啲餸超多,
今日都唔例外。
啲雞好滑好淋,
雞皮好薄,
而且味道剛剛好。
但略嫌啲飯比較黏,
記得好似一直都係咁。

價錢我覺得依個份都合理,
而且下午茶時段有九折。
佢哋仲有其他野都好好食,
基本無雷~

2025-02-12
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
2025-02-22 0 瀏覽
好耐之前係觀塘食過呢間台灣菜一路都念念不忘 今次終於有機會回訪(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)雖然好耐無黎呢間餐廳但食物質素一樣保持水準餐廳下午茶仲做緊9折優惠真係非常抵食‼️❣️熔岩蛋之戀 ($45 折後$40.5)其實嚟呢到最主要目的就係食個蛋餅 因為真係唔係到到食得到火腿芝士呢個絕對係經典配搭已經唔駛多講 蛋餅入面有大量芝士做到拉絲效果 而面頭仲有啲沙律醬酸酸甜甜非常開胃✨❣️手撕雞便當 ($67 折後60.3)個便當除左手撕雞之外仲有唔少菜同兩粒鵪鶉蛋 營養價值滿分 有時想食得健康少少就可以食呢個!!手撕雞鹽焗得非常入味而且份量豐富 真係比唔少坊間食手撕雞專門店都仲要高質‼️❣️台北夜市小食拼盤 ($45 折後40.5)食台灣野又點少得食返啲台灣小食💛小食拼盤一共有三份小食 分別係鹽酥雞、花枝丸同台灣腸💁🏻‍♀️台灣腸上面搽左少少蜜糖 非常有心思花枝丸同鹽酥雞味道正常 可以滿足我地食台灣小食嘅心癮😆❣️炸鮮奶 芋泥二文治 ($48 折後$43.2)食壹.01一定要食既就係呢到嘅芋泥 厚厚嘅芋泥由兩塊餅乾夾住 食落去充滿芋泥味 芋泥控表示非常滿足😛炸鮮奶表皮炸到金黃脆身 味道不過不失~❣️芋泥波波鮮奶 ($3
雖然好耐無黎呢間餐廳但食物質素一樣保持水準
餐廳下午茶仲做緊9折優惠真係非常抵食‼️
❣️熔岩蛋之戀 ($45 折後$40.5)
其實嚟呢到最主要目的就係食個蛋餅 因為真係唔係到到食得到
熔岩蛋之戀
❣️手撕雞便當 ($67 折後60.3)
個便當除左手撕雞之外仲有唔少菜同兩粒鵪鶉蛋 營養價值滿分
有時想食得健康少少就可以食呢個!!

❣️台北夜市小食拼盤 ($45 折後40.5)
食台灣野又點少得食返啲台灣小食💛
台灣腸上面搽左少少蜜糖 非常有心思
花枝丸同鹽酥雞味道正常 可以滿足我地食台灣小食嘅心癮😆
台北夜市小食拼盤
❣️炸鮮奶 芋泥二文治 ($48 折後$43.2)
炸鮮奶表皮炸到金黃脆身 味道不過不失~
❣️芋泥波波鮮奶 ($34 折後30.6)
呢到既另一樣照牌就係呢杯芋泥鮮奶‼️
芋泥鮮奶味道非常天然唔會有人工甜味 有驚喜嘅係佢嘅珍珠 煮既時間岩岩好唔會話太淋又唔會話唔夠時間好硬咁 絕對可以媲美外面啲手搖店👍🏻

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 4.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 3.9/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4/5】

用餐優惠
試食活動
台北夜市小食拼盤
又再嚟壹.01啦😝 因為覺得性價比高,適合約friend聚會😆 今次佢哋有新品💖🔸1️⃣明明 我不是章魚燒(6粒) $46新品🌟 真係唔係章魚燒,其實係炸花枝丸🤣 明明即係明太子,所以超中意食明太子嘅我好想試😍 花枝丸咬落去好彈牙,配搭埋明太子醬仲有章魚燒嘅醬汁超好食🤤2️⃣蜜汁紫菜排骨飯 $62超大塊排骨,個皮炸得好脆,加埋啲蜜汁真係好惹味😋3️⃣薑葱魯肉飯 $58今次又食番呢個😆 因為中意佢夠多薑蔥😝 魯肉肉質唔肥膩,好入味,個飯淋滿醬汁,好好送飯😋4️⃣邪惡蛋之戀 $43即係芋泥肉鬆脆皮蛋餅,有大量肉鬆,加埋芋泥嘅香甜味,口感好豐富🥰5️⃣芝·芋頭鮮奶 $34再encore呢杯,超好飲🤍 芋泥軟綿,夾雜住芋頭粒🤤 芋泥同牛奶比例一半一半,加埋鹹香嘅芝士奶蓋好好飲🥹!6️⃣黑糖珍珠鮮奶 $40黑糖味十足,不過不失☺️

🔸

1️⃣明明 我不是章魚燒(6粒) $46

蜜汁紫菜排骨飯

2️⃣蜜汁紫菜排骨飯 $62
超大塊排骨,個皮炸得好脆,加埋啲蜜汁真係好惹味😋

薑葱魯肉飯

3️⃣薑葱魯肉飯 $58

邪惡蛋之戀

4️⃣邪惡蛋之戀 $43

5️⃣芝·芋頭鮮奶 $34

6️⃣黑糖珍珠鮮奶 $40
黑糖味十足,不過不失☺️
蜜汁紫菜排骨飯
薑葱魯肉飯
邪惡蛋之戀
  • 0冰手作芋頭鮮奶
2025-02-21 0 瀏覽
已經食過幾次,好鍾意尼間啲芋泥食物,而家follow ig仲有9折,好低食。明明 我不是章魚燒睇落以為係章魚燒,原來係花枝丸扮章魚燒😂,中間仲有章魚,點左明太子口味,有啲明太子醬係面芋頭肉鬆脆皮蛋餅每次黎必點,蛋餅同其他台灣餐廳唔同,尼間啲皮係脆嘅脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治上次食過覺得好食,今次再encore香蔥紫菜手撕雞飯之前食略厭鹹左啲,今次再食啖返啲,味道啱啱好芋泥鮮奶芋泥奶都係每次去都必點,芋泥棉滑,奶味濃郁

芋頭肉鬆脆皮蛋餅
每次黎必點,蛋餅同其他台灣餐廳唔同,尼間啲皮係脆嘅

脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治
上次食過覺得好食,今次再encore

香蔥紫菜手撕雞飯
之前食略厭鹹左啲,今次再食啖返啲,味道啱啱好

芋泥鮮奶
芋泥奶都係每次去都必點,芋泥棉滑,奶味濃郁
2025-02-19 0 瀏覽
喺觀塘區居住同返工嘅就知道~觀塘區最出名嘅就係塞車🤣除此之外都真係有好多好吃平價小店~上個月去咗呢間台式小店~2人小食套餐⬇️ / $188‼️都真係幾實惠抵食👍🏻😋-1主食🍚選了香蔥紫菜魯肉飯(另加$3)色彩繽紛又好吃!濃濃的魯肉配紫菜會不自覺一口接一口地吃!-2人氣小吃🫔選了熔岩蛋之戀!是拉絲芝士火腿蛋餅!人氣必點🍗還有台北夜市小食拼盤~一盤就有齊了台灣腸,花枝丸,鹽酥雞等特色台式小吃-2小食🐔選了蘇子青瓜手撕雞 (另加$16)🥚鵪鶉蛋 3顆-2飲品🥛選了仙草豆奶 ~ 濃濃的豆奶香🥥爆珠馬蹄椰子水~爆珠超級有咬口!椰子水清甜解渴之選-🤎牛肉汁煮風琴豆腐 / $22 最後再加配了2串風琴豆腐OMG!!這個很推薦一定要點來吃!豆腐完全吸收了牛肉汁超級入味~

-1主食
🍚選了香蔥紫菜魯肉飯(另加$3)
色彩繽紛又好吃!濃濃的魯肉配紫菜會不自覺一口接一口地吃!
香蔥紫菜魯肉飯

-2人氣小吃
🫔選了熔岩蛋之戀!是拉絲芝士火腿蛋餅!人氣必點

-2小食
🐔選了蘇子青瓜手撕雞 (另加$16)
🥚鵪鶉蛋 3顆

蘇子青瓜手撕雞
爆珠馬蹄椰子水
牛肉汁煮風琴豆腐
2025-02-19 0 瀏覽
這晚過觀塘跟朋友見面,想着簡單吃吃就好,之後還有事要做。朋友推介這家台灣料理,她說好吃又不貴,坐得也算舒服。餐廳裝修簡單溫馨,牆上的可愛字句,令人會心一笑。食物款式也挺多的,我們首先就被他們家的甜品🍨吸引住,女生都這樣吧😝?✴️薑蔥排骨粉絲 $59上桌有點嚇到,他家排骨也給得太大方了吧,酥炸過的排骨Size 比便當盒都大,現點現炸,熱氣騰騰,又好酥脆,好香口,加上咸香的薑蔥蓉,粉絲夠爽滑,好夾。✴️香蔥紫菜牛肉飯 $59又是料比飯要多的一款,比較像和風牛肉飯,牛肉用洋蔥煮過,味道是我喜歡的甜甜的,上面鋪滿的蔥絲香得不得了,還有大量椰菜,紫菜鋪滿了白飯面,每一口都吃得到。✴️台北夜市小食拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)$45非常香口,鹽酥雞咸香酥脆,花枝丸彈牙,還吃得到花枝粒,最後來一口香甜爆汁的台灣腸,一份拼盤提供3重享受。✴️仙草豆奶 (大)$19仙草獨特的味道,跟豆奶配起來好香濃順滑,卻沒有奶茶的厚重感,豆香濃濃的,喝不了奶的,這是不錯的選擇。我們的重頭戲,甜品🍧🍨,色彩繽紛又好吃。✴️鮮果斑蘭河粉 $35大量芒果及士多啤梨,非常新鮮清甜,綠色斑蘭河粉蠻特別的,口感爽脆,斑蘭味不算濃,整體味

✴️薑蔥排骨粉絲 $59

✴️香蔥紫菜牛肉飯 $59
香蔥紫菜牛肉飯

✴️台北夜市小食拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)$45
台北夜市小食拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)

✴️仙草豆奶 (大)$19
仙草豆奶 (大)

我們的重頭戲,甜品🍧🍨,色彩繽紛又好吃。

✴️鮮果斑蘭河粉 $35
鮮果斑蘭河粉

大量芒果及士多啤梨,非常新鮮清甜,綠色斑蘭河粉蠻特別的,口感爽脆,斑蘭味不算濃,整體味道挺不錯的。

✴️芋見百寶奶豆腐 $45
芋見百寶奶豆腐

也有大量芒果及士多啤梨,底部好像豆腐花,口感幼滑,斑蘭河粉爽滑,馬蹄爆珠,口感Q彈有趣,還有一團芋泥,入口綿密,加在一起吃口感豐富,而且不太甜。

總結,是一間用心的台式小店,價格不貴,而且食物出口真的挺不錯的,而且店員都非常有禮,難怪同一層幾家餐廳,他家藏在最裏面,但客流似乎最多。

香蔥紫菜牛肉飯
台北夜市小食拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)
仙草豆奶 (大)
鮮果斑蘭河粉
芋見百寶奶豆腐
  • 仙草豆奶(大)
  • 鹽酥雞)
  • 花枝丸
  • 台北夜市小食拼盤(台灣腸
👧🏻😋👅🍽✨中海日升屹立不倒小店🫰🏻-🇹🇼 1.01餐廳名源自老闆期望以1%之幅慢慢不斷進步, 2022年開業短短兩年成個中海日升都翻天覆地, 唯有1.01屹立不倒-▪️小食松露•芝士火腿蛋餅 $49 蛋餅皮薄軟熟, 松露同拉絲芝士好香, 配搭火腿蛋都唔搶明明•我不是章魚燒 $48/6粒 賣相幾可亂真但其實係章魚丸黎; 明太子醬夠重手, 好食!▫️主食蜜汁排骨便當 $68 酥炸排骨炸皮算厚但脆卜卜好好食, 便當有肉燥, 腸片, 青菜, 鵪鶉蛋好足料香蔥紫菜手撕雞飯 $59 手撕雞肉嫩滑有少少麻油香, 同紫菜飯好夾▪️飲品爆珠馬蹄椰子水 (L) $36 爆珠內面有爽脆馬蹄, 同清甜椰子水勁夾
👧🏻😋👅🍽✨
中海日升屹立不倒小店🫰🏻

▪️小食

▫️主食

▪️飲品
2025-02-18 0 瀏覽
好耐冇去觀塘行街啦,觀塘出名工業商業大廈多餐廳,今日我地去左位於中海日升中心2樓D號舖的「壹.01 」食台灣菜。餐單多樣化,提供魯肉飯、排骨飯、牛肉飯、便當、人氣小吃,多款台式飲品,價錢親民。辣椒大蔥牛肉飯牛肉鮮嫩多汁,搭配香辣的辣椒和清香的大蔥,口感層次分明。香蔥紫菜手撕雞飯米飯上面鋪滿了紫菜,手撕雞肉份量足夠,肉質鮮嫩多汁,味道不錯。我不是章魚燒賣相以為係章魚燒,原來係炸墨魚丸,意外地有驚喜,墨魚丸好彈牙,上面加上沙律醬,好香口,食3粒唔夠喉。熔岩蛋之戀拉絲芝士火腿蛋餅餅皮薄而脆,入面有滿滿的餡料,讓人一口咬下便能感受到濃郁的芝士香,卻不油膩,中間加入的火腿增添了層次感。珍珠奶茶|熱菊花蜜糖薑茶+仙草|熱蜂蜜柚子+仙草熱菊花蜜糖薑茶+仙草,用上手切薑絲,不會太辣,熱飲飲完暖笠笠。

辣椒大蔥牛肉飯
牛肉鮮嫩多汁,搭配香辣的辣椒和清香的大蔥,口感層次分明。

香蔥紫菜手撕雞飯

我不是章魚燒

珍珠奶茶|熱菊花蜜糖薑茶+仙草|熱蜂蜜柚子+仙草
2025-02-17 0 瀏覽
🥭芒果魯肉飯 $60芒果夠清甜,可以解魯肉嘅油膩,兩者配合好有趣,值得一試嘅特式魯肉飯🍚❤️‍🔥熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $45一直好中意食台灣嘅蛋餅,呢間嘅蛋餅餡料好足👍🏻餅皮煎得剛剛好,加上醬料配搭,口感豐富😋🐙明明-我不是章魚燒(明太子味) $48/6粒外觀十足十章魚燒,食落原來係花枝丸😆外皮炸得香脆,咬落去爽口又彈牙,非常有趣☺️餐牌仲有各款台式飲品,價錢都係大約~$15-35,喺香港黎講真係非常親民嘅價錢👍🏻👍🏻
🥭芒果魯肉飯 $60
芒果夠清甜,
可以解魯肉嘅油膩,
兩者配合好有趣,
值得一試嘅特式魯肉飯🍚

❤️‍🔥熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $45
一直好中意食台灣嘅蛋餅,
呢間嘅蛋餅餡料好足👍🏻
餅皮煎得剛剛好,
加上醬料配搭,口感豐富😋

🐙明明-我不是章魚燒(明太子味) $48/6粒
外觀十足十章魚燒,
食落原來係花枝丸😆
外皮炸得香脆,
咬落去爽口又彈牙,
非常有趣☺️

餐牌仲有各款台式飲品,
價錢都係大約~$15-35,
喺香港黎講真係非常親民嘅價錢👍🏻👍🏻