2023-09-22 31 瀏覽
係利東街行完之後,見到呢間台灣過江龍手搖茶飲店「壺Potion House」,當然唔可以錯過啦!!款式都幾多,主打以自家手工製的果凍為基底先揀咗2 杯jelly , 味道都幾特別,蜂蜜菊花凍,第一啖菊花味香而濃,再慢慢啖出蜂蜜味,另一杯喺桂花紅棗凍,有啲似紅棗糕,但口感咗軟滑,味道都幾濃,桂花香啖啖滲出,2 杯都加咗白珍珠,口感 煙韌彈牙☺揀咗2 杯奶茶,鐵觀音奶茶配豆漿凍, 茶底香,豆漿凍有啲似豆漿化,但口感彈彈咁,另一杯就玉蘭香綠奶茶配咖啡凍,味道清清地,配小小啖啡味,幾夾整體:店鋪雖然唔大,但打卡位都幾多,而且有坐位坐,令人好舒服!

款式都幾多,主打以自家手工製的果凍為基底

2023-09-21 27 瀏覽
珍珠奶茶已經係現今生活嘅一部分。大熱天時叫返一杯真係涼到入心。發現咗灣仔呢一間以果凍做主題嘅茶飲店。除咗珍珠、芋圓呢啲配料,仲有紅茶凍、綠茶凍、仙草凍、咖啡凍、豆漿凍、杏仁凍等等。全部果凍都係自家手工製作,材料就由台灣直送香港。叫咗一杯珍珠奶茶加杏仁凍,果然真材真料,珍珠同杏仁凍份量都好多,飲管插深啲就食珍珠,淺啲就食到杏仁凍。另外又試咗個Jelly Cup, 係桂花紅棗味,味道清新唔會太甜,啱曬行過咁熱嘅我。

2023-09-21
2023-09-19 427 瀏覽
《激罕果凍茶飲店🔮》———————————————-#壺PotionHouse 🏺-呢間茶飲店非常特別,喺全港首間以果凍作主題,坊間少有,仲要自家手工製作,十分用心💕-🧋 招牌珍珠奶茶真材實料,材料由台灣直送,勁多珍珠好足料,口感煙韌,茶底香濃😆我哋另外仲加咗獨有嘅豆漿凍,非常嫩滑,令到珍珠奶茶更加易入口👍🏻-🍋金桔檸檬金萱另一杯我哋就揀咗清爽啲嘅金橘檸檬,消暑一流,另外我哋仲加咗加茉莉綠茶凍,非常之夾,咬落非常爽彈,令到口感更加豐富😍-🧡 果凍杯店員仲同我哋推介左呢個期間限定嘅Jelly Cup ,有三款口味,我哋嗌咗其中嘅蜂蜜菊花凍同桂花紅棗凍,夠哂fresh,味道清甜,另外我哋仲加兩蚊要埋白玉,夠晒有咬口😚-⭐ 參考價錢︰壼珍珠奶茶加豆漿凍:$40金桔檸檬金萱加茉莉綠茶凍 :$36蜂蜜菊花凍加白玉:$17桂花紅棗凍加白玉:$17🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$50《激罕果凍茶飲店🔮》
《激罕果凍茶飲店🔮》
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$50《激罕果凍茶飲店🔮》
2023-09-17
下午茶
落咗成個星期雨,終於放晴😆行街行到有點累,見到一間勁吸睛的藍色茶飲店,店面比一般茶飲店闊落,還有幾個座位😳雖然店員有點忙,但我問該如何配搭時,店員也很落力介紹👍🏻第一次見到茶飲店可加的配料有果凍、豆漿凍之類,好奇問問店員原來果凍也是全部自家手工製作,材料也是台灣直送😳勁有誠意!甜度和冰度都一樣可以自選~我們點了:大推🫶🏻純茶系列:蕎麥燕麥茶(微糖/去冰)+豆漿凍第一次飲到有燕麥片的茶飲感覺超健康🥹豆漿凍的口感是豆腐花,滑lulu 和燕麥好夾!去冰就比常溫凍少少,很適合養生的女生喔!!乾果茶系列:金吉檸檬金萱(半糖)+桃花紅茶凍飲落很重柑桔味!酸酸甜甜很醒神,紅茶凍不甜的,加了落去很有咬口,除了好飲外,整個配搭+有片乾檸檬🍋打卡都很好看。剛好有位坐,我們就叫多兩款果凍來吃~🍯蜂蜜菊花凍勁香菊花味又幾清新,果凍勁Q彈!🦋蝶豆花檸檬凍蝶豆花顏色很美~檸檬味幾醒神!
落咗成個星期雨,終於放晴😆

雖然店員有點忙,但我問該如何配搭時,店員也很落力介紹👍🏻

甜度和冰度都一樣可以自選~
我們點了:

大推🫶🏻純茶系列:蕎麥燕麥茶(微糖/去冰)+豆漿凍

乾果茶系列:金吉檸檬金萱(半糖)+桃花紅茶凍

剛好有位坐,我們就叫多兩款果凍來吃~
🍯蜂蜜菊花凍
勁香菊花味又幾清新,果凍勁Q彈!
🦋蝶豆花檸檬凍
蝶豆花顏色很美~檸檬味幾醒神!
2023-09-17
下午茶
高質感打卡自家製手工茶凍主題茶飲店黎咗灣仔大王東街有一陣子了 💗 有留意我地Story就知Potion House 壺係首榜名單之一! 好多比較健康嘅選擇。佢地嘅材料由台灣直送,果凍產品都係自家手工製作👏🏻 「相約一起稍息相聚,捧着茶飲,沉醉一刻 靜享贔甜美的療癒」𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 蝶豆花檸檬凍 15加白玉珍珠 +$2✨ 蘋果乾蜂蜜金萱 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Potion House 壺📍 灣仔大王東街20號地舖 (想行得舒服啲就灣仔站 E出口)

高質感打卡
自家製手工茶凍主題茶飲店黎咗灣仔大王東街有一陣子了 💗
好多比較健康嘅選擇。
佢地嘅材料由台灣直送,果凍產品都係自家手工製作👏🏻

「相約一起稍息相聚,捧着茶飲,沉醉一刻 靜享贔甜美的療癒」

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 蝶豆花檸檬凍 15
加白玉珍珠 +$2

✨ 蘋果乾蜂蜜金萱

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Potion House 壺

📍 灣仔大王東街20號地舖
(想行得舒服啲就灣仔站 E出口)
最近放工經過灣仔發現了這一家非常搶眼的新手搖茶店!藍白的色調 加上手搖茶店少有的座位無論是現場喝還是外賣都很適合ꕤ︎︎·͜· ︎︎全部都由台灣直送的材料ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡而且以果凍為主題非常特別大推期間限定的果凍杯!𓈒 𓂂𓏸𓋪‪𐀑 𓈒𓏸 玉蘭香綠芝芝奶蓋Magnolia Green Tea with Cream Cheese Foam $42 玉蘭綠茶非常清爽又回甘配上微鹹的奶蓋口感順滑又不失清爽₍₍ (ง •ᴗ• )ว‪ ⁾⁾‬𐀑 𓈒𓏸 蘋果乾蜂蜜金萱Dried Apple Honcy Jin Xuan Alpine Tea $32 + 茉莉綠茶凍Jasmine Green Tea Jelly $5大推這款茶飲!蘋果乾的香氣和金萱非常搭配即使是少甜 蜂蜜的香氣也足夠香甜推薦加配綠茶凍非常好咬口๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘𐀑 𓈒𓏸 桂花紅棗凍Sweet osmanthus red dates jelly $15超香的桂花味!甜度適中 質地彈牙𐀑 𓈒𓏸 蝶豆花檸檬凍Ductertly pea lemonade jelly $15清爽的檸檬味 天然紫色的果凍非常吸引眼球
最近放工經過灣仔發現了這一家非常搶眼的新手搖茶店!
藍白的色調 加上手搖茶店少有的座位

超香的桂花味!甜度適中 質地彈牙

𐀑 𓈒𓏸 蝶豆花檸檬凍
清爽的檸檬味 天然紫色的果凍非常吸引眼球

2023-09-03
5 分鐘 (堂食)
  • 桂花紅棗凍
  • 蘋果乾蜂蜜金萱
今日係灣仔行過咁岩見到有間新開台式手搖飲品店並以果凍做招牌嘅茶飲店 就買咗兩杯飲品翻去飲 佢地用料全部都係台灣直送 舖頭以藍色為主題 舖頭有幾張櫈比客人坐係到享用🥤今次嗌咗兩杯期間限定嘅果茶😻 🍑 乾白桃香綠🍇 綠葡萄乾金萱呢兩杯果茶都好fresh茶底幾夠味 不過就唔太建議少甜嚟飲 會飲得開心啲😻每杯飲品餡料十足 桃味好夠 仲要有埋啲白桃乾 成杯野飲落好豐富另外仲試咗個蜂蜜菊花凍加白玉珍珠 佢地嘅果凍產品都係「自家手工製作」個人幾鍾意呢個口味 菊花蜜好清香少少甜咁仲有白玉珍珠食吓 幾消暑嘅感覺📍壺灣仔大王東街20號地舖

今次嗌咗兩杯期間限定嘅果茶😻
🍑 乾白桃香綠
🍇 綠葡萄乾金萱

📍壺
灣仔大王東街20號地舖
2023-09-04 70 瀏覽
全港首間以果凍作主題的茶飲店新開咗係灣仔,某日經過港島即刻去咗買嚟飲。佢地店內的材料由台灣直送,所有果凍產品都是「自家手工製作」,招牌珍珠奶茶都是使用真材實料,不過我怕肥就冇點到珍珠奶茶🤣。💜蘋果乾蜂蜜金萱($37)佢地採用高山金萱茶,茶底甘甜香醇,蘋果乾加上蜜蜂,讓味道豐富了不少。我加配了茉莉綠茶凍$5,果凍大大舊帶有綠茶味,好好味,相信不論小朋友還是大人都會喜歡果凍。💜桂花紅棗凍($15)果凍杯小小的一碗,十分可愛,作為一個小甜品吃完還是十分滿足的,味道很香濃,每一口都吃到桂花的香味。裝修都好靚好方便打卡,仲有小量位置可以坐低在鋪頭慢慢嘆或者等待飲料,有得堂食既茶飲店既真係不多,真心正。

💜蘋果乾蜂蜜金萱($37)

💜桂花紅棗凍($15)

蘋果乾蜂蜜金萱
桂花紅棗凍
2023-08-31
8 分鐘 (堂食)
蘋果乾蜂蜜金萱
桂花紅棗凍
近日灣仔bakehouse附近新開左茶飲店,主打啫哩、杏仁凍、豆漿凍等特別配料。門面就夠晒吸睛👀,味道又如何呢?✦ 金萱茶杏仁凍 $31即使係叫左少冰,茶味都好淡,杏仁凍既質感同味道都好似豆腐花咁,杏仁味亦唔夠出🤪✦ 玉蘭香綠芝芝奶蓋 $42同樣茶味極淡,奶蓋味亦唔夠綿密,飲左幾啖已經想放棄🥲平時飲野鐘意啲嚼口啲既野,所以今次對佢地既果凍都好有期望🥹,希望有機會再訪會有改善啦

✦ 金萱茶杏仁凍 $31

✦ 玉蘭香綠芝芝奶蓋 $42
同樣茶味極淡,奶蓋味亦唔夠綿密,飲左幾啖已經想放棄🥲

2023-07-26 222 瀏覽
好好飲!好特別!Not a big boba fan but I'm a fan of this one! Walked by Tai Wong Street East and their menu caught my eye. I ordered their premium black tea with hand-made soybean milk jelly and dried apple honey tea with green tea jelly. Both a must-try! A very unique combination, had me curious about the rest of the options 必試:熟成紅茶豆漿凍 + 蘋果乾金萱加綠茶凍 Also 店舖設計同老闆一樣又靚又有型,下次要返去影相打卡
Also 店舖設計同老闆一樣又靚又有型,下次要返去影相打卡
2023-06-20
5 分鐘 (外賣自取)
2023-07-16 329 瀏覽
行過灣仔 見到開左依間新開既飲品店,聽聞依間係有罕見既配料-綠茶凍、杏仁凍同豆漿凍。 藍色既裝潢也相當ig-able 。 咁岩位置就係出名既bake house 隔離 真係可以熱熱地買杯試下。 飲品價錢個人認為一般 但如果叫一啲特別既連果凍茶就較貴,畢竟香港既台式飲品一般都係咁既價位。因為本身純粹口乾想飲下野濕下,所以今次就冇叫杏仁凍依啲既特色飲品或加配。 就咁簡左「壺珍珠奶茶」($35) 。本身以為純粹係普通珍珠奶茶 ,但意外地係黑糖珍珠奶茶🤔 味道飲落唔會太甜 而珍珠就煙煙韌韌咁 睇得出相信係即日整 幾新鮮。 職員服務幾有禮貌 加上啲特別既配料 下次經過會再想試試

壺珍珠奶茶
壺珍珠奶茶

職員服務幾有禮貌 加上啲特別既配料 下次經過會再想試試
外賣自取
$35 (早餐)
I'm so glad I tried this new BBT shop in Wan Chai🤩 Their jelly toppings, especially the soy milk jelly and taro balls, were a perfect addition to their signature milk tea! The Dried Kumquat & Lemon Jin Xuan Alpine Tea with jasmine tea jelly was so delicious that I can't wait to try again😝.茶凍控要注意😍 灣仔新開嘅手作茶飲店 @pot.ionhouse 主打一系列新鮮茶飲,重點係可以加配茉莉綠茶凍、桃花紅茶凍、杏仁凍、豆漿凍等等!好鐘意佢哋杯金吉檸檬金萱飲落清爽解渴之餘仲茶底好香,加埋茶凍有嘢咬下又無食珍珠咁有罪惡感,食完lunch過嚟飲返杯都唔過份😝
小芋圓玉壺堂奶茶加豆漿凍
最近去咗灣仔呢間全港首創主打果凍既手工飲品店😍店舖裝修好華麗 以藍白色做主調 仲有少量座位提供 而且款式選擇多 有純茶系列、鮮奶系列、奶茶系列、乾果茶、咖啡系列等 每款飲料都可以配搭各種果凍 行過一定要試吓🥰💓熟成紅茶豆漿凍店員推薦我試呢款🤣🙌🏻紅茶味道濃郁不澀 豆漿凍好特別 滑嘟嘟之餘 豆漿味出 兩者都好夾👍🏻💓芋頭芋圓鮮奶鐘意飲芋頭鮮奶嘅千奇唔可以錯過 芋泥口感好綿滑 芋圓好煙韌 鮮奶配搭芋頭 口感平均唔會太甜‼️

💓熟成紅茶豆漿凍

💓芋頭芋圓鮮奶
2023-07-02
10 分鐘 (堂食)
2023-07-03 149 瀏覽
尋日去咗間喺灣仔站附近新開嘅手搖飲品店 裝潢以鮮藍色為主調 感覺摩登有格調👀  重點係啲茶底都唔錯👍🏻 近排咁熱最啱飲番杯香甜嘅果茶 私心推薦 👉🏼 乾白桃香綠 👉🏼 蘋果乾蜂蜜金萱  記住配埋呢度獨有質地清爽嘅 tea jelly 桃花紅茶凍或者茉莉綠茶凍💙  7月3號嚟仲送一杯蜂蜜菊花凍加白玉珍珠 菊花蜜味香濃 白玉珍珠都好有咬口😚#potionhouse #potionhousehk #makingmagic #magicformula
尋日去咗間喺灣仔站附近新開嘅手搖飲品店
裝潢以鮮藍色為主調 感覺摩登有格調👀