2009-07-10 22 瀏覽
今日用左$100 Coupon 去試食, 果度d法包真係好好食, 外脆內軟. 仲試左Seafood of the Day - Grilled Salmon, 皮脆肉滑, 再食左個house Salad. 其實去美式餐廳都可以食得好healthy and light. 值得一讚既係佢地的Service好好, 會主動攞toothprick 俾你, 我唔鍾意本身跟Salmon 既tartar sauce, 個waiter 又肯幫我攞Vinegar sauce,見我地 等sauce 等得耐又自動幫我地跟進.
2009-07-09
2009-07-06 30 瀏覽
上星期想來吃晚飯,沒有訂枱加上旺場的情況下只有擦身而過.終於在這星期六的下午,既有午餐供應,還可以用上coupon(滿$200減$100),豈不是折上折?W Square內的Roma,地方寬敞,兩邊還有小露台,放置了餐桌,是另一番享受.但在炎熱的天氣下,我倆沒有這一種閒情,還是坐在有冷氣的卡座,眺望窗外景色. Set lunch款式很齊全,沙律,意粉,飯,漢堡和肉食劃一不缺,價錢亦只從$58-$88,包餐湯和飲品,相對晚餐來說只是約5成的價錢,另一週末精選.點菜後最先端來的是我最期盼的脆法包,法包微熱,搭配其獨有的蒜香牛油,沒有不吃的理由.是日餐湯為周打忌簾湯.不是白湯的愛好者但湯是做得很香滑,雖只有些蘿荀粒和西芹粒等配料,味道也是很好的.來主菜之前,先來一客額外點的小食,Onion Loaf.跟outback的洋蔥花很相似,只是賣相是以一圈圈的炸洋蔥圈合併以成.只點了half loaf($38),因心知怎樣也吃不完,純綷試食.不想用手撕開,因為很油,但用刀是很難切得開的,故最終已有點肢離破碎.味道如一般的洋蔥圈,醬汁跟千島醬分別亦不大.總之試過便好了.主菜上場: 先來這裡的名菜,燒豬

主菜上場: 先來這裡的名菜,燒豬肋骨($88).說真的,有一剎那是想以漢堡取代,因覺得效果可能會跟Ruby的一樣,肉質太淋,肉不黏骨.......而結果亦跟預期的一樣.最滿意的豬肋骨,暫時真的只有人棄我取的小白屋.伴碟有Chilli con carne,賣相似茄汁豆但其實是墨西哥辣豆.原本還有Marshed potato,賣光後轉了炸薯條,反而更得我們心.香脆的薯條是直接由薯仔批出來的,所以特別的結實,跟辣豆是最後的拍檔.

另一主角是6oz的肉眼扒,來得比肋骨更有驚喜.事前沒有交帶要多熟,最後出來卻竟是屬意的5成.炭燒牛扒外表坑紋有序,內裡肉嫩而肉汁又得以保存,不用蘸黑椒汁,只消芥辣便能把鮮味吃出來,實在難得.配料省卻辣豆,只有取替薯蓉的薯條.

為加速消化,選了凍檸茶,本著美式餐廳的大件夾抵食的宗旨,set lunch的飲品也是re-fillable.

悠閒的下午人客不多,不到十張枱,侍應人數明顯較少,只有3人,但服務仍是上佳,加上午市較靜,有時間的可以坐上數句鐘.
脆法包
Onion Loaf
6oz肉眼扒
  • 肉眼扒
2009-07-05 6 瀏覽
在頭條日報取到coupon, 另外4-8pm happy hour, 頭盤20% off超值, 仲有drinks買一送一, 而且佢仲可以用埋最近$200 free $100 o既 coupon。本來BOOK了7PM,但沒有野做,便早到6:30PM去到,都可以人坐。同男朋友2個人order左1)炸雞柳塊($48):不太脆及好乾,差過炸雞店的那些。 蜜糖芥辣醬汁:味道好怪2) Main course羊架配焗薯&沙律羊架好好味, 不過$168先得o個3舊仔,但個焗薯就好好味, 一食便想起super sandwich d 焗薯, 可惜個沙律就D味道好怪。3) DRINKS買一送一, 我們點了$48的LAMIKAZE:VODKA LIMO (即是青檸伏特加) 味道一般啦。下次會再來試下牛肋骨試

同男朋友2個人order左
1)炸雞柳塊($48):不太脆及好乾,差過炸雞店的那些。
蜜糖芥辣醬汁:味道好怪

2009-07-04
蒜香牛油配脆法包 - 好好味
8oz 羊扒
2009-06-30 6 瀏覽
占美的午餐仍飽,但行累了想找地方坐下來,並傾談更多婚禮細節安排,與龍決定提早來吃晚餐,並當是蘋果綠甜品前的打底餐。 到達時間是4:50pm,侍者竟然送上午餐牌,原來這裡的午餐是由週一至六,12-5時供應!才$58-$88就包湯包飲料,2人老實不客氣的點了2份實質是early bird dinner的午餐($88@): 脆法包-最先送上的法包仍是香脆熱暖,再塗上蒜香牛油仍然美味,如非太飽真想整條吃掉啊! 意大利菜湯-味道正常,熱暖感喝進胃還是不錯的。 6oz牛柳-看了食友steakhouse的相,心裡怪想食牛的,來到這裡正好可以滿足心癮了!燒得粉嫩迷人的牛柳甚有牛味,加上不會過濃的黑椒汁味道很好,而6oz正正適合胃口不大的我,唯一可挑是有部分牛柳帶根。 燒肋排-早幾天龍看了食友的照片,一直嚷著要食,今次給他如願了;午餐的燒排骨塗的是香辣醬,然而刺激滋味一點不輸原味,最緊要肋排肉質保持鬆化、多汁、嫩滑,真是每次來都必點的一味。 而兩份主菜均包括芝士酸忌廉薯蓉,肋排還附茄汁豆,吃了一半已經飽到上心口。發現夜晚大概吃不下蘋果綠的甜品了,唯有叫雪糕($38)解滯;之前幫襯過,知道這裡用的是有信心

意大利菜湯-味道正常,熱暖感喝進胃還是不錯的。

而兩份主菜均包括芝士酸忌廉薯蓉,肋排還附茄汁豆,吃了一半已經飽到上心口。發現夜晚大概吃不下蘋果綠的甜品了,唯有叫雪糕($38)解滯;之前幫襯過,知道這裡用的是有信心保證的HD雪糕,要了雲尼拿及朱古力味,一香一濃的配搭真是美味幸福無比。

兩杯餐飲,就陪2人渡過漫長的討論時光;而清香的檸檬茶,當然會比淡如水的西式奶茶吸引得多。

最後真的吃不下蘋果綠的甜品了,而留下來的quota,則翌日盡用於跑馬地內!!
蒜香牛油配脆法包
  • 燒肋排
  • 凍擰茶
  • 雪糕
2009-06-24 6 瀏覽
首先多謝OR送出的兩張換票券,放工又可以去睇一套極搞笑的韓國片。先在W Square的Tony Roma’s吃過晚餐,然後慢慢行過去時代廣場睇戲。其實這裡的Ribs、海鮮和steak都想食,但二人胃納有限,加上對方已吃了下午茶,根本無可能通通試晒。商議一會,還是點一客主菜,再來兩個小食,大家share食。先來餐包,是我喜愛的小法包,十分香脆,再塗上幼滑味香的香草牛油,即使細食的我也輕易把它掃光。第一樣小食要了Mozzarella Stick,一碟有六條,幾香的。外層的粉漿不太厚,裡頭滿是香口的Mozzarella cheese,口感煙煙韌韌,點上酸甜的醬汁,是一款不錯的小食。其後的小食是Onion Ring,只要了半份,端上來時原來份量也挺大的。炸過的洋蔥圈砌成戒指形狀,頗有心思,跟Outback既開花洋蔥球各有千秋。新鮮炸起的洋蔥圈,必然是香脆可口,再點上醬汁又是好吃,只是稍嫌太油了一點,但總的是感覺良好。Tony Roma’s的招牌菜色始終係燒排骨,今次也沒有錯過,就要regular size好了。很香的燒骨,外皮香脆,肉質鬆化嫩滑,既香口又惹味,名不虛傳。Side dish揀了焗

Tony Roma’s的招牌菜色始終係燒排骨,今次也沒有錯過,就要regular size好了。很香的燒骨,外皮香脆,肉質鬆化嫩滑,既香口又惹味,名不虛傳。Side dish揀了焗薯,陣陣薯香,配上香口不硬的煙肉和開胃的酸忌廉,我很罕有地把它幹掉。這味ribs,真的值得一試。

飲品方面,對方要了什果賓治,我本想要杯冰凍mohca,但服務生有禮貌地話什果賓治買一送一,而mohca就沒有,那就兩杯什果賓治。味道偏淡口的,普普通通。

由於時間緊迫,趕唔切食甜品,下次再來吃吧!
小法包
Mozzarella Stick
ribs
什果賓治
  • ribs
2009-06-13 6 瀏覽
新場, 有coupon, 4-8pm happy hour抵去4-8pm---> 頭盤20% off超值, 仲有drinks買一送一, 而且佢仲可以用埋最近pomote食 $200 free $100 o既 coupon, 一d都唔小家, 抵讚同男朋友2個人order左1) 細size沙律---味道差, 因為唔夠汁2) 小食拼盤, 有炸芝士條, 雞翼同薯皮, 各4件, 有3款汁配---> yummy!!! o岩哂咩都想試同埋鍾意食小食o既朋友3) Main course羊架配焗薯&沙律--->個羊好好味, 不過差不多成 $150先得o個3舊仔, 有d貴但個焗薯就出乎意料o既好味, 好有super sandwich d 風格!!! 可惜個送o既沙律就好頹, 超過遜色4) 因為DRINKS買一送一, 即係 $38---> 2杯, (不過只限某幾類飲品同埋只送同款...) 味道一般啦, 因為冇想像中咁好飲....但食LEE類食物配野飲係complete D o既.....不過service方便有待改善:1) 男友仔好早到等位, 6點左右有枱, 但因為我未到,

同男朋友2個人order左
1) 細size沙律---味道差, 因為唔夠汁

o岩哂咩都想試同埋鍾意食小食o既朋友

可惜個送o既沙律就好頹, 超過遜色

不過service方便有待改善:
1) 男友仔好早到等位, 6點左右有枱, 但因為我未到, 所以佢等埋先order!!! 但d waiter 已經不停咁叫佢order~~~~~~ 15mins入面 迫佢落order成6次........真係有d煩law..........我地知道7點半要還枱, 但都唔洗咁咄咄逼人ma~~~
2) 我地鍾意一路食一路傾下計, 點知差不多85%食完之際佢就不斷過o黎想收碟........一次我話未食完, 二次再話未食完, 三之佢又再o黎過!!! oh........勤力得太過份啊~..........俾人個感覺想趕客, 但當時仲係7點10分左右..............umm.............

anyway, 我覺得今次有coupon仲係happy hour o既時候去真係非常超值, 平左成$150, 而且overall味道係好好o既.................下次會再o黎, 如果有埋coupon的話會order得更開心........
買一送一Funky Monkey 4-8pm, $38抵
麵包 + 小食拼盤, yummy
沙律---太少汁, 唔夠惹味
羊架味道好,不過份量太少
2009-06-12
買一送一Funky Monkey 4-8pm, $38抵
麵包 + 小食拼盤, yummy
羊架味道好,不過份量太少
2009-06-08 6 瀏覽
download左張tony roma's的$100coupon,好似幾抵咁,就上左黎試下6:30pm到o既時候只有兩檯客,環境好清靜坐低就叫左杯Tony's Delight,happy hour有買一送一,咁$38兩杯都OK抵我個人認為有D似fruit punch,幾好飲叫完野之後,好快就拎左D麵包黎麵包軟熟,暖暖地,幾好味3個人食左:薯皮($48)(happy hour好似appetizer有8折) 未至於勁好食,過得去咁啦。我嫌佢太薄,好難拎,未能食返好耐之前係shooter食o既味道The family feast($298) 有3塊骨,兩隻雞脾,4個粟米,菜,炸蝦骨 好有BBQ風味,肉唔un唔鞋,唔錯雞脾 好嫩,不過無乜味粟米 好甜,正! 中和返D肥膩野炸蝦 麻麻地,普通野菜 我唔鍾意個汁,食剩好多整體黎講唔係特別好,普普通通咁啦可能人小的關係吧,服務既周到,久唔久會同你換碟,食完麵包會幫我地清返D麵包碎,經常幫你加水,一般o既野都做齊曬用左$100 coupon,埋單$311.2無coupon就唔係好抵食
6:30pm到o既時候只有兩檯客,環境好清靜
我個人認為有D似fruit punch,幾好飲
叫完野之後,好快就拎左D麵包黎
麵包軟熟,暖暖地,幾好味
3個人食左:
好有BBQ風味,肉唔un唔鞋,唔錯
雞脾 好嫩,不過無乜味
粟米 好甜,正!
中和返D肥膩野
炸蝦 麻麻地,普通野
我唔鍾意個汁,食剩好多
整體黎講唔係特別好,普普通通咁啦

用左$100 coupon,埋單$311.2
無coupon就唔係好抵食
Tony's Delight
麵包
薯皮(6件)
The family feast(佢話係for兩個人)
2009-04-05 3 瀏覽
三月十五日Tony Romas's... 之前有無食過呢? 實在唔記得了。在家附近開了一間,於是便跟兩位朋友前來試試 lunch 吧。我地要求坐室外,當日室外只得我們一檯,事實上室內的人客也不太多。室外的環境是很不錯的,雖然對面大廈在裝修外牆,破壞了景觀,但在鬧市中偷個角落邊吃午飯邊呼吸一下新鮮空氣,也算心足了。也許是室外只得我們一檯的關係,有點難找侍應。我們各點了 lunch set,很快便有餐包和飲品上檯了。直至這時,一切還是不錯的。但當主菜上場後,便開始叫人失望了。孤陋寡聞的關係,我們三人都不知道那伴碟的是什麼豆,但三人同時都不喜歡吃呢,怪怪的。而主菜本身亦是胸筆,就以我點的"嫩雞胸"為例,一點一點也不嫩,一點不誇張的說,和吃樹本是有著"異曲同工之妙"的!至於兩位朋友的主菜,我亦各試了一口,實在是普普通通,找不到值得嘉許之處。話說回來,以這餐廳的格局和環境,幾十元一個午餐,又實在是沒有期望過高之理的。......只是,如果我提出意見,請收回高一點點的價錢,以及高一點點的質素,更佳!
三月十五日

2009-04-04 4 瀏覽
今次我牛魔王 又出動到東尼羅馬, 因大公子默書一百分 , 就帶佢去豪一次吧! 十多年前曾在三藩市食過一次, 香港就未試過!我倆叫左洋蔥圈half size, 半份己駭得我呆了, 份量大得驚人. 味道ok!法式洋蔥湯是真的法式, 不花不假! 大公子鐘情於ribs, 又係叫左半份 足足有八條骨, 味道很好且超淋, 比起意粉屋的高出幾班, 一點也沒掉了招牌! 大公子吃得開心不已! 我就叫左肉眼扒, 問waiter牛肉來自邊處, 他說是澳州穀飼的, 扒燒得很香, 肉質ok! 如果是美國的就更好!餐前柯打左什果賓治及紅餐酒, waiter話八點前歡樂時光買一送一, 我就前後飲左兩杯紅酒, 超值! 這裏的服務很好, 待應也相當有禮, 吃完主菜後大公子也飽到不得了, 連他最愛的甜品也不叫了, 埋單伍佰伍十大元, 好祈望他再得一百分, 可再來擦一次!
今次我牛魔王
又出動到東尼羅馬, 因大公子默書一百分
, 就帶佢去豪一次吧!

十多年前曾在三藩市食過一次, 香港就未試過!
我倆叫左洋蔥圈half size, 半份己駭得我呆了
, 份量大得驚人. 味道ok!

French Onion Soup
  • Onion Rings
  • Ribs
  • Steak
2009-03-19 2 瀏覽
當晚叫了ribs + steak, 雖說炭燒, 但吃不出, 可能因為以醬汁燒烤原故, 肉質算不錯, 不需大力都可以切開, 碟伴有菜絲沙律, 味淡, 另加了黃飯, 飯一粒粒但淋了些, 反而牛排出人意表, 切落以為過熟, 但咬下去覺得頗軟身, 比想像中為皆, 不知期望問題, 還是真的不同, 覺得甚至比outback的口感還要好, 相對而言, 麵包便不及outback了,縱使都算熱的外表脆內心軟,但可能麵粉質素問題, 只達到百佳taste的貨色, 咬下去的軟軟感覺不及citysuper那樣品種,麵包當然送酒, 友人今天駕車不飲, 只叫了一杯白酒, 味道比想像中好, 一飲便知道並非開了太耐, 另外一碟凱撒沙律, 其實是羅馬菜沙律, 加了些少脆麵包粒和芝士, 芝士味道不夠濃, 但沙律汁調教得十分好味, 酸比甜多些少, 又帶些幼滑, 覺得剛剛好晚上時間不多人, 立即有位, 服務算優良, 侍應眼明手快, 見想舉手的樣子, 已經立即走過來, 非常醒目!

2009-01-23 3 瀏覽
同幾個frd黎食開頭叫左洋蔥圈蜜糖雞翼ribs+牛扒(ribeye) combo 配焗薯頭兩樣都普普通通,水準之中但亦唔算太好食洋蔥圈味比較淡,同埋黐到實晒,食起上黎有d麻煩ribs幾好,但一定要趁熱食,如果唔係乾晒就差d牛扒就非常好食!!外脆內軟,肉汁鮮美四個人一致讚不絕口結果追加多一份肉眼扒先夠喉甜品要左朱古力曲奇新地同蘋果脆前者朱古力味好濃郁,好食後者蘋果味都好重,但酸左少少順帶一提,侍應態度好好,經常加水換碟,一讚
同幾個frd黎食
開頭叫左
洋蔥圈
蜜糖雞翼
ribs+牛扒(ribeye) combo 配焗薯

頭兩樣都普普通通,水準之中但亦唔算太好食
洋蔥圈味比較淡,同埋黐到實晒,食起上黎有d麻煩
ribs幾好,但一定要趁熱食,如果唔係乾晒就差d
牛扒就非常好食!!
外脆內軟,肉汁鮮美
四個人一致讚不絕口
結果追加多一份肉眼扒先夠喉
甜品要左朱古力曲奇新地同蘋果脆
前者朱古力味好濃郁,好食
後者蘋果味都好重,但酸左少少
順帶一提,侍應態度好好,經常加水換碟,一讚
  • 肉眼扒
2009-01-17 6 瀏覽
碰巧Tony Roma's 新店開張, 在街上收到他們的coupon, 同時她閉關做功課兩星期, 所以特意安排了一頓慶祝晚餐並不太愛吃ribs, 因為通常拌著肥肉; 然而, 此餐廳最出名的就正是ribs, 所以只好一嚐我們預訂了2030的枱, 到達時我們稍稍遲了十分鐘, 甫出電梯口, 在門口服務員己經看到她被幾個惡客圍著指罵, 了解後原來惡客都等候了45分鐘, 不惡才怪我們比較幸運, 等了15分鐘就能入座, 經理還還排了我們坐在卡位, 不用擠著坐在二人餐桌我們的coupon是食滿三百元可以減一百元, 所以點餐也以此為目標, 我們點了一份小食拼盤, 內有我愛吃的焗薯皮, 甜辣雞翼和炸芝士條, 另外點了一份主菜, 要了半份baby ribs拼鳳尾蝦, 兩樣加起來不夠300元, 所以另外叫了杯凍檸檬茶上菜很快, 可以不是即叫即煮, 先來的是伴餐法包和香草牛油, 免費的, 牛油香得不得了, 口感極佳; 小食拼盤先上, 炸芝士條有嚼頭, 比較特別, 但可能不是太熱, 所以欠缺芝士半溶化那種誘惑; 焗薯皮上面有炸煙肉碎, 吃下去還可以; 甜辣雞翼因為味道不是我喜好的, 所以不論主菜不一會就上菜了,

主菜不一會就上菜了, 買相吸引, 吃下去夠林, 肉骨容易分開, 而且肉質很嫩滑, 一點也不肥, 吃下去還想再吃; 一向對ribs沒有多大好感的我也吃得津津有味
鳳尾蝦味道也是剛好, 可惜熱道不夠, 我們吃時己經涼了大半, 但還能感受到廚司烹調時酒下的調味料, 若能熱吃, 必定是佳品
飲品方面, 我們點的檸檬茶是無限添飲的, 所以夠我們兩人喝了
總體來說, Tony Roma's提供的食物並非太好, 但服務卻相當好, 例如經理替我們安排座位後, 還細心向我們推介食品, 知道我們有coupon時, 還提示我們所叫食物未滿三百元, 添飲的小姐亦彬彬有禮, 我們享受這所餐廳的除了baby ribs外, 另外還有他們的服務
是次消費:
飲品: $29
拼盤: $108
主菜: $188
2009-01-15 15 瀏覽
女友話今日係特別日子, 所以要食好一點決定到呢間新店一試我中午先book枱,大約6點15分就去到,全場好似得一枱客我地兩個人都點左唔少野, 因為我地樣樣都想試下, 哈哈....頭盤有:Honey雞翼烤薯皮木瓜沙律 (waiter推介的)個雞翼濕左D, 食到成口都係汁,唔夠入味我同女友都麻麻地個薯皮好香,好好味(值得一試)沙律係個侍應哥哥推介的, 真係好好味,係有埋沙律汁,好fresh, 不過超大碟主菜要了半份的baby rib配焗薯個rib好"林",唔係太濕,又唔係好肥,而且好入味我同女友都好鍾意仲有杯 strawberry freeze 同埋Tony delight嗯....其實係好似Pussyfoot同埋橙什我覺得比起飲汽水好吧? 哈哈.....成晚D侍應都好nice, 會時不時幫我地斟水又會幫我地換左D碟食其他dish餐廳的環境唔錯,幾靜,所以我把刀撞到隻碟都好覺
女友話今日係特別日子,
所以要食好一點
決定到呢間新店一試

我中午先book枱,
大約6點15分就去到,全場好似得一枱客
我地兩個人都點左唔少野,
因為我地樣樣都想試下, 哈哈....

頭盤有:
Honey雞翼
烤薯皮
木瓜沙律 (waiter推介的)

個雞翼濕左D, 食到成口都係汁,唔夠入味
我同女友都麻麻地
個薯皮好香,好好味(值得一試)
沙律係個侍應哥哥推介的,
真係好好味,係有埋沙律汁,好fresh, 不過超大碟

主菜要了半份的baby rib配焗薯
個rib好"林",唔係太濕,又唔係好肥,而且好入味
我同女友都好鍾意

嗯....其實係好似Pussyfoot同埋橙什
我覺得比起飲汽水好吧?

哈哈.....成晚D侍應都好nice, 會時不時幫我地斟水
又會幫我地換左D碟食其他dish
餐廳的環境唔錯,幾靜,所以我把刀撞到隻碟都好覺

2009-01-12 10 瀏覽
boxing day 晚餐...因為有coupon 既關係, 就揀左灣仔tony roma's好耐好耐無食過啦...曾几何時好似尖沙咀有一間...食過一兩次, 收左檔之後, 都無再食過啦...開頭傻下傻下無為意睇地址...走左去outback...哈哈...跟住先摸返轉頭去w square七點0靚鐘上到去...餐廳暗暗咁...情調唔錯仲要唔係full house...靜靜地...侍應仲安排我地坐窗口位呢...唔錯!雖然窗口位都無咩view...但係起碼比坐中間開揚叫左一個cesar salad, 一份potato skin, 一個hot ribs+grill shrimp 同 一杯可樂首先送上左一截麵包加香草牛油...好味道啊...麵包仲暖暖地...cesar salad d 菜都几新鮮啊...so so lapotato skin 上面既蔥+cheese+煙肉...咸咸地几惹味ribs一貫地淋身, 辣味醬汁亦只係小辣, 甜甜地...几sweet...蝦都係新鮮貨式, 但係伶伶仃仃得五隻?焗薯好香...好粉...+埋sour cream...yum yum!!!可樂可以refill~~
好耐好耐無食過啦...曾几何時好似尖沙咀有一間...
食過一兩次, 收左檔之後, 都無再食過啦...

跟住先摸返轉頭去w square

七點0靚鐘上到去...餐廳暗暗咁...情調唔錯
雖然窗口位都無咩view...但係起碼比坐中間開揚

蝦都係新鮮貨式, 但係伶伶仃仃得五隻?
可樂可以refill~~

說實在味道唔係驚為天人...但尚算above average
但係服務實在一流...侍應們笑笑口...super nice & friendly!
臨走仲送上一句聖誕快樂...亦提醒我地有lift...
好有被welcomed 既感覺...佳節下亦令客人覺得好warm!

但有d 位都有待改進...點菜後, 只送上麵包, 忘記比水我地呢!
同埋上菜速度太快...食完其他野, 個ribs&shrimp 開始凍了...>.<

用左$300 - $100 coupon...好抵呢!
2008-12-27 12 瀏覽
與這間餐廳闊別多年, 真的差一點已經把她遺忘了。適逢最近在雜誌上看見Tony Roma's 賣廣告, 在W Square 的新店惠顧滿$300, coupon可作$100使用。昨天我們在沒有訂位的情況下前往踫踫運氣, 亦為我們在參觀冬日食品節前來個early dinner。我們五時多抵達, 餐廳還沒有客人, 環境寧靜得很, 侍應生引領我們坐上室內窗邊位, 坐位相當寬闊, 每張枱之間亦保留適當的距離與空間, 方便情侶們, 食客們談心。裝修精緻, 很有精品酒店或服務式住宅那種簡約而富於格調的裝潢, 尤其室外吸煙區青蘋果綠的U型大梳化設計更別具型格, 令人留下深刻印象。美式餐廳的食物基本上很合老公的口味, 除了海鮮類食物, 餐牌上每一樣食物老公都很有興趣嚐試。商討良久, 我們點了Mozzarella Cheese Stick 和炸雞柳作前菜, 原味排骨及炸蝦combo作主菜, brownie sundae作甜品。餐廳附送的餐包先來, 法包頗的式, 外脆內軟, 塗上蒜味香草牛油後, 會變得很好吃。店方很好, 餐包及牛油是可以添加的, 店員還主動地為我們添加多一份, 很是細心。接著兩份前菜一起送
與這間餐廳闊別多年, 真的差一點已經把她遺忘了。

接著兩份前菜一起送來, 賣相很美兼排列整齊。
Mozzarella Cheese Stick 老公很欣賞, 外層脆粉不厚, 內裡是滿滿的Mozzarella Cheese, 蘸了Pizza sauce 後, 酸酸甜甜辣辣的味道可減低芝士條的滯膩感。此款前菜比Ruby Tue的出色得多。

另一款前菜炸雞柳就比較遜色, 因為本身雞柳醃得過鹹, 不蘸醬是不好吃的。
但蘸了蜜糖芥辣醬後, 却又是另一回事, 蜜糖芥辣醬的甜味完全可蓋過炸雞柳過鹹問題, 一鹹一甜中和過後, 變得十分美味。

主菜原味排骨依然保持水準, 邊位燒得有些少脆口但內裡肉質又不會乾, 醬汁很夠味道。我們後悔點了combo, 因為炸蝦不好吃, 乾乾沒味道的, 又沒有額外特色醬汁提供, 而且老公又不吃的, 最後這個是唯一吃不完的食物。下次來應該點全份的ribs好了。

甜品brownie sundae 比想像中細份, 而且brownie質感輕盈, 所以不會覺得很膩滯。
加上一球雪糕, 一冷一暖的很是甜美, 老公亦很受落。

這裡的服務是六星級的, 年輕侍應生們的服務是多麼的貼心, 有禮。
這裡的汽水是可refill的, 店員會不停地為我們添加, 又會為食客們分切ribs。
看見我們拍照, 又會詢問是否需要他們的幫忙影合照。

另外有一段小插曲, 主菜的配菜因落單時沒說清楚是要焗薯, 所以來了炸薯條, 我們沒有要求更換, 但店員看見我失落的樣子, 主動再送來一個焗薯給我們, 令我們十分欣喜。

還有很多細微位令我們覺得他們的服務一流, 有求必應, 我們非常欣賞他們的工作和服務態度, 是值得稱讚的。

我們會再光顧的, 因為有店員的六星級服務, 令我倆有一個開心而又滿足的X'mas dinner。
老公欣賞的Mozzarella Stick
炸雞柳的蜜糖芥辣醬汁好好味