2022-01-20 1430 瀏覽
家中小朋友生日指明要士多啤梨蛋糕, 多美意之前買過幾次, 質素同cp值不嬲都唔錯. 今次就特登早4日去門市睇下有咩蛋糕比較多士多啤梨.睇左蛋糕圖有2款有士多啤梨cake no. 03同27, 亦再三問清楚店員同確認到時蛋糕出品是否會跟圖片一樣. 店員答左係既.如果cake 20要多d士多啤梨就要加錢. 不過下次要問埋如果少左, 係咪會退錢. 其實人唔多,不嬲一磅蛋糕就足夠, 但鑒於士多啤梨的多寡, 於是就選擇左cake no. 27(最少要磅半).取蛋糕當日,放工比較趕時間, 拿左蛋糕時無特別為意.搭緊車時先突然醒起個蛋糕鋪面好似同圖有所出入.一睇幅圖,有些少愕然.明白成品一定唔會擺到好似圖片咁密集, 但都唔係咁疏落, 至少係我心目中個落差有點兒大囉.打電話返去詢問(雖然明白當下做唔到d咩), 個店員就答幅圖係紅莓😑(圖雖然細唔係高清但仲可以分辨到士多啤梨同紅莓既). 問左其他店員係士多啤梨之後就答師傅已收工唔清楚, 又話幅圖係好耐之前影既,我再次O左咀.😯😯幅圖又唔係複雜要畫雕鳳, 純粹生果擺設.就算做唔返百分百, 但起碼都7-8成. 而唔係好似而家咁由原本既滿心期待直線下滑.😣好在

好在我今次預訂磅半. 如果再訂個3-4磅又係咁樣擺設, 就真係非常非常之圖文不符.
希望店舖可以更新圖片如果有客人再預訂.

PS#外圍的裝飾係我自己要求轉的, 因為白朱古力實在係太甜. 😣
#個蛋糕餅底好淋, 成個蛋糕味道麻麻地
#個生日牌係瞓係蛋糕面, 而唔係企係度

2022-01-17
5 分鐘 (外賣自取)
生日
最近出左Bonus 想搵平時不會吃開又好吃的蛋糕點答謝下老闆網上左找右找最後找到呢間差不多有10年歷史的店看到餅盒已知它有一定歷史門外風格一點也不像,風格有點簡約位置都容易看見中午進入店內到見到有4-5個人有些應該是老街坊有些係已訂蛋糕取貨店員除了要忙於店內的顧客也忙於電話的訂單在店內行了一會店內有太多不同種類的選擇需要考慮下買什麼紫米紅豆包原本想買食家門推介的 “粟仁牛角包”可惜沒有買講番呢個包先餡料很多,看落很軟綿綿買俾老闆又點少到一班同事芒果拿破崙 (3件)芒果看下很可口Opera (2件)朱古力Hazelnut Napoleon(1件)每一件都看落好好味
最近出左Bonus
想搵平時不會吃開又好吃的蛋糕點答謝下老闆
網上左找右找
最後找到呢間差不多有10年歷史的店

看到餅盒已知它有一定歷史

門外風格一點也不像,風格有點簡約
位置都容易看見

在店內行了一會
店內有太多不同種類的選擇
需要考慮下買什麼

紫米紅豆包
原本想買食家門推介的 “粟仁牛角包”
可惜沒有買
講番呢個包先餡料很多,看落很軟綿綿

買俾老闆又點少到一班同事
芒果拿破崙 (3件)
芒果看下很可口

Opera (2件)
朱古力

Hazelnut Napoleon(1件)
每一件都看落好好味

2021-12-16
10 分鐘 (外賣自取)
2021-12-11 1266 瀏覽
成日周圍去,一經某d地方就必食既好西😂佐敦系列:多美意餅屋 Domie Cake Shop必食迷你生果撻😋食左咁多年水準都係咁高😋本身食蛋撻都唔鍾意食曲奇皮,但哩個曲奇皮混埋唔太甜既吉士醬,生果又唔會太酸,真係超好味😋😋😋佢既麵包都好鬆軟好好味架😊以前係哩頭返工日日買黎當早餐仲有好多人專登揸車黎訂蛋糕架,佢既芒果拿破倫都好出名架😍😍😍經過記得去試試😁地址:佐敦柯士甸道107號地鋪 #飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #佐敦 #多美意餅屋 #domiecakeshop
成日周圍去,一經某d地方就必食既好西😂

佐敦系列:

多美意餅屋 Domie Cake Shop

必食迷你生果撻😋
食左咁多年水準都係咁高😋

佢既麵包都好鬆軟好好味架😊以前係哩頭返工日日買黎當早餐

經過記得去試試😁

地址:佐敦柯士甸道107號地鋪

2021-12-09 880 瀏覽
成日周圍去,一經某d地方就必食既好西佐敦系列:多美意餅屋 Domie Cake Shop必食迷你生果撻😋食左咁多年水準都係咁高😋本身食蛋撻都唔鍾意食曲奇皮,但哩個曲奇皮混埋唔太甜既吉士醬,生果又唔會太酸,真係超好味😋😋😋佢既麵包都好鬆軟好好味架😊以前係哩頭返工日日買黎當早餐仲有好多人專登揸車黎訂蛋糕架,佢既芒果拿破倫都好出名架😍😍😍經過記得去試試😁
成日周圍去,一經某d地方就必食既好西

佐敦系列:

多美意餅屋 Domie Cake Shop

必食迷你生果撻😋
食左咁多年水準都係咁高😋

佢既麵包都好鬆軟好好味架😊以前係哩頭返工日日買黎當早餐

經過記得去試試😁
迷你生果撻
迷你生果撻
去朋友家開生日大食會,主角指定要食這家嘅cake,仲要買齊幾種味道! OK! OK! 一於照辦!👌👌👌😄☝✨Pistachio Cheese Cake☝✨Passion Fruit Cheese Cake☝✨New York Cheese Cake ☝✨Oreo Cheese Cake ☝✨Blueberry Cheese Cake @$25,未講味道,淨睇價錢,已覺非常抵食! 🤑🤑🤑味道亦各有特色,各有各美味之處,就看個人口味來選擇!😍😍🥰以朋友所講,此店應該仲有很多不同味道嘅蛋糕供應,不過此店實在太受歡迎,今日去到都冇甚麼可選擇!👉👈其實都祇可見乜買乜,又係一家要講緣分嘅熱門店家!💕💞😅

☝✨Pistachio Cheese Cake

☝✨Passion Fruit Cheese Cake

☝✨New York Cheese Cake
☝✨Oreo Cheese Cake

☝✨Blueberry Cheese Cake

@$25,未講味道,淨睇價錢,已覺非常抵食! 🤑🤑🤑

味道亦各有特色,各有各美味之處,就看個人口味來選擇!😍😍🥰

其實都祇可見乜買乜,又係一家要講緣分嘅熱門店家!💕💞😅
2021-10-27 1482 瀏覽
佐敦高質街坊價麵包店🥐今次有高人帶路,試左呢間包鋪,單睇鋪面裝修你己經大概可以估到係果啲一個包都斬你最少廿幾三十蚊果隻既感覺😫點知(圖一)英式提子鬆餅只係$8蚊,$8蚊,係$8蚊JA😍咁我個心又諗$8蚊係咪伏架🤨(我幻想味道中。。。)SORRY,唔好意思,呢個鬆絕對對得住$8蚊,仲要 有過之而無不及囉,腦海浮左“良心價”呢三個字😍提子粒又夠多,鬆餅夠香, 唔會一咬就碎開曬😋😋另外就係香濃朱古力酥(圖二), 佢入面嘅朱古力醬好濃郁而且好多 ,食落唔係死甜嗰啲朱古力醬,係真係濃厚嘅朱古力醬😋行開都要去買黎食呀,真係正😀
佐敦高質街坊價麵包店🥐

點知(圖一)英式提子鬆餅只係$8蚊,$8蚊,係$8蚊JA😍

提子粒又夠多,鬆餅夠香, 唔會一咬就碎開曬😋😋

行開都要去買黎食呀,真係正😀
2021-10-24 1082 瀏覽
放工行過去10mins ,4及 2年前喺度訂過生日蛋糕,都係3D,放工時間大部份麵包都賣晒了,得返5,6款。今次試下芝士麵包,18蚊,共七件,份量都唔少,幾重手,幾抵食咁,唔止面有芝士,中間都有,好高鈣🤣🤣, 中間好軟熟👍👍👍
芝士麵包
2021-10-22
宵夜
2021-08-10 2867 瀏覽
🌸多美意餅屋🌸尖沙咀柯士甸道107號地舖📍佐敦地鐵站附近📍呢類型既私人小店好食過連鎖舖頭多多聲🤫價錢平質素高仲要大大份切餅Pistachio $25 一開頭覺得完全唔吸引 平時都唔會揀開心果味嘅蛋糕🍰 但呢個絕對係鎮店之寶😂 必試!切餅New York cheesecake $25好濃郁又滿足既芝士蛋糕🍰 食得岀好足料,材料比例啱啱好唔會食到好膩 岀色過好多連鎖店切餅Orea太膩食落系heavy既感覺 整體偏實 好似雪左好耐咁!切餅熱情果味 可以一試!切餅檸檬味 普通,其他口味太出色唔需要試檸檬朱古力丹麥包 $8唔單止價錢抵食,第二朝焗爐翻熱,中間系朱古力🍫流心!!!墨西哥肉鬆包 麵包鬆軟 但內餡既肉鬆份量偏少 唔夠滿足粟仁牛角包 $18初頭怕好重栗子味 但完全食唔到 反而系做到外層酥脆中間麵包好軟熟 必必必試!!!芒果蛋卷(右下個件) 面頭係少少脆皮加啲糖粉甜甜地好特別好好食😋芒果好睇季節 今次唔會好甜或者好酸👌🏼迷你撻 水果偏酸 撻皮唔脆淋淋地 cream甜左少少 價錢偏貴性價比低 不推介🧐
🌸多美意餅屋
🌸尖沙咀柯士甸道107號地舖
📍佐敦地鐵站附近📍

切餅Pistachio $25
切餅New York cheesecake $25
切餅熱情果味 可以一試!
切餅檸檬味 普通,其他口味太出色唔需要試檸檬

朱古力丹麥包 $8
唔單止價錢抵食,第二朝焗爐翻熱,中間系朱古力🍫流心!!!
墨西哥肉鬆包 麵包鬆軟 但內餡既肉鬆份量偏少 唔夠滿足

粟仁牛角包 $18

• 粟仁牛角包
  • 開心果味切餅
  • New York  cheesecake
2021-08-09 1715 瀏覽
自從某大連鎖餅店冇出拿破崙蛋糕之後,就好掛住那種酥脆感!剛好家人生日,同事話我知位於柯士甸道嘅多美意餅屋有呢款蛋糕賣。於是打電話訂咗個$300磅半嘅方形芒果拿破崙蛋糕。芒果拿破崙蛋糕外形都幾靚,半個連皮芒果同其他水果都新鮮,不過芒果就吾算好甜。千層酥鬆脆,吉士cream 幼滑,可能冇咗海綿蛋糕,我個人覺得食落就比較漏少少!淺嚐可以接受!
自從某大連鎖餅店冇出拿破崙蛋糕之後,就好掛住那種酥脆感!

2021-07-27 1138 瀏覽
/ 已經訂過幾次蛋糕既麵包店🤩⋯佢個芒果拿破崙蛋糕真係好正,好好食!無論係朋友生日,定係男朋友媽咪生日,都係喺呢一間到訂🥳!💬蛋糕係心型,而我兩次都係揀埋有士多啤梨🍓,因為店員就話得芒果無咁靚,建議如果都會食士多啤梨既話,揀埋就會比較靚!(因為最近食太多cream既蛋糕,佢地都話食到有d厭,所以就突登揀左拿破崙,比較特別⋯另外仲有細細個一件裝芒果拿破崙cake,都係十分之搶手,細細件仲好食d添啊!我試過連細細個一件裝都要朝早打電話去留先有得食!雖然呢間麵包舖喺佐敦,但係性價比真係好高,門口都好靚,白色既裝修顯得好高貴既感覺,心型拿破崙蛋糕價錢大約都係二百蚊有找,人小小三至四人食都好足夠,仲要蛋糕質素唔錯👍🏻😋🥰
/ 已經訂過幾次蛋糕既麵包店🤩⋯
佢個芒果拿破崙蛋糕真係好正,好好食!

無論係朋友生日,定係男朋友媽咪生日,
都係喺呢一間到訂🥳!

💬蛋糕係心型,而我兩次都係揀埋有士多啤梨🍓,
因為店員就話得芒果無咁靚,
建議如果都會食士多啤梨既話,揀埋就會比較靚!
(因為最近食太多cream既蛋糕,
佢地都話食到有d厭,所以就突登揀左拿破崙,
比較特別⋯

另外仲有細細個一件裝芒果拿破崙cake,
都係十分之搶手,細細件仲好食d添啊!
我試過連細細個一件裝都要朝早打電話去留先有得食!

雖然呢間麵包舖喺佐敦,
但係性價比真係好高,門口都好靚,
白色既裝修顯得好高貴既感覺,
心型拿破崙蛋糕價錢大約都係二百蚊有找,
人小小三至四人食都好足夠,
仲要蛋糕質素唔錯👍🏻😋🥰
生日
  • 芒果拿破崙
2021-07-12 1153 瀏覽
🍞鬧市街坊麵包舖🍞推介指數❤️❤️❤️❤️❤️(小店味道爆❤️)屹立柯士甸道廿多年街坊小店,主售港式麵包、甜點,仲有磅裝蛋糕!小店白色外牆,內𥚃裝修帶一份親切感,麵包蛋糕都井井有條。最欣賞係吐司可以買半份,咁就可以買多幾款啦!🍞紫米包1份HKD16✨聞落紫米味香濃,每片都紫米更有口感。🍞粟仁牛角包半份HKD9✨舟車勞頓後扁咗,仍然睇到酥皮層。片片都有粟仁,食落甜甜哋。🍞芝士包半份HKD9✨麵包質地軟熟,芝士足料。❤️紅莓丹麥包HKD8🍫朱古力丹麥包HKD8✨兩款丹麥包同樣酥皮層次分明,甜度剛好。🫐藍啤梨軟包HKD7✨港式西包,麵包軟熟~blueberry 醬甜甜哋。整體麵包真材實料,位於鬧市一直以大衆化價錢出售。價錢方面絕對親民,質素對得住價錢,食落肚係會飽嘅,唔係食完仲餓嘅空氣包😌.··🏠 多美意餅屋 (尖沙咀)📍尖沙咀柯士甸道107號地舖
🍞鬧市街坊麵包舖🍞
推介指數❤️❤️❤️❤️❤️(小店味道爆❤️)

最欣賞係吐司可以買半份,咁就可以買多幾款啦!
紫米包、芝士包、粟仁牛角包

🍞紫米包1份HKD16
✨聞落紫米味香濃,每片都紫米更有口感。

🍞粟仁牛角包半份HKD9

🍞芝士包半份HKD9
✨麵包質地軟熟,芝士足料。
朱古力丹麥包  &  紅莓丹麥包

❤️紅莓丹麥包HKD8
🍫朱古力丹麥包HKD8
✨兩款丹麥包同樣酥皮層次分明,甜度剛好。
藍啤梨軟包

🫐藍啤梨軟包HKD7
✨港式西包,麵包軟熟~blueberry 醬甜甜哋。

🏠 多美意餅屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀柯士甸道107號地舖
  • 紫米包
  • 粟仁牛角包
  • 芝士包
  • 紅莓丹麥包
  • 朱古力丹麥包
  • 藍啤梨軟包
2021-06-30 1320 瀏覽
#麵包eatcovery💡麵包界嘅米芝連再次強調小編作為一個麵包控,經常搜羅不同地區好食的麵包。今次就介紹依間遲開早收,用料講究,追求健康嘅隱式麵包小店,因為5點後就已經賣曬啲麵包😂 勁受附近市民歡迎!🍽粟仁牛角包一撕開,就見到無數層嘅酥皮,層層分明,咬落有空氣感之餘,仲好煙韌,絕對唔係空氣包,好飽肚。包入面仲有粒粒狀嘅栗仁,平均分配係麵包每一個角落,食落會一啖淡口,一啖小小甜,口感豐富。咁高質嘅麵包只係賣$18,分做兩日食,好抵!小編幾乎每日放工就會衝去買,走遲一步都買唔到😢蛋糕都好受歡迎,遲啲小編都會買黎試下😋推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 📍 嘉多美意餅屋尖沙咀柯士甸道107號地舖
#麵包eatcovery

💡麵包界嘅米芝連

🍽粟仁牛角包

粟仁牛角包

小編幾乎每日放工就會衝去買,走遲一步都買唔到😢
蛋糕都好受歡迎,遲啲小編都會買黎試下😋

推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 嘉多美意餅屋
尖沙咀柯士甸道107號地舖
2021-04-23 3575 瀏覽
因為以前成日係呢邊既關係,所以認識到呢間local餅店食左咁多年都無變,仲係咁好食呢度d切餅唔貴仲大大件,就可以一次過試多幾款味道呢三件分別係new york cheesecake, tiramisu同埋pistachio mousse cake。我地幾個女仔share,正餐食到好飽但係都仲食得哂蛋糕 我地一致認同pistachio mousse cake最好食,個開心果味好香同埋1d都唔假,中間仲有朱古力脆脆同海棉蛋糕,好有層次最得意既係呢間餅店好有節日氣氛,聖誕同復活節都會有d認節野賣下。今年復活節俾我見到好大個hot cross bun 即刻諗起係英國果陣既時光,食落個味1d都唔馬虎!Cinnamon味岩岩好唔會太重, 有齊raisin and walnut真係夠哂authentic 大大個仲要唔算好貴!超開心回顧返之前既聖誕節,黎買個蛋糕竟然有好精緻既聖誕老人同雪人公仔 拎去開聖誕party真係1d都唔失禮 而我自己其實最鍾意就係呢度既cheesecake,因為係硬身果隻質地,芝士味仲好濃郁訂成個蛋糕價錢都好抵,CP值勁高 最好既係店舖仲可以電話留蛋糕,不過到店訂既就當然要比訂
因為以前成日係呢邊既關係,所以認識到呢間local餅店
食左咁多年都無變,仲係咁好食

呢度d切餅唔貴仲大大件,就可以一次過試多幾款味道

大大個仲要唔算好貴!超開心

Hot  Cross  Bun

拎去開聖誕party真係1d都唔失禮

Blueberry  Cheesecake

訂成個蛋糕價錢都好抵,CP值勁高
最好既係店舖仲可以電話留蛋糕,不過到店訂既就當然要比訂金先。就算電話留唔駛錢,大家都唔好留左蛋糕唔買呀
$20 (宵夜)
Hot  Cross  Bun
Blueberry  Cheesecake
  • Pistachio  Mousse  Cake
  • New  York  Cheesecake
2021-04-17 2002 瀏覽
Cause I came late today and there are not much choices left to choose sosad, i wanna try blueberry cheesecake and chocolate cake at first, though these two choices seem not badMarble cake is one kind of cheesecake with chocolate, at first I don't know what the difference between this and new york cheesecake, and actually this one is cheesecake haaa, just having different topping lol, the taste is good with smooth texture Pistachio cake is kinda new for me, that's my first time trying this flavor

Mable cake and Pistachio cake
Pistachio cake is kinda new for me, that's my first time trying this flavor, pistachio flavor isn't so strong and the cake is sweet haa, if putting some nuts insides, it would be better? haaa
For me, i would pick cheesecake if i can only take one haa, good service btw, the shop keeper quite nicely
Mable cake and Pistachio cake
2021-04-13 1796 瀏覽
朝早有啲肚餓 經過就入咗去買咗啲嘢黎食🤣一向都好鍾意食麻薯波波 所以見到有就即刻夾咗3個 (共💰$6)要咗1個朱古力🍫+1個芝士🧀+1個紅豆味 食落口感煙烴韌韌 正😙😙😙3款口味裏面 我就最鍾意朱古力味🍫💕.之後 我仲夾咗個占醬孖寶 (💰$6)1個包係可以分開做2小個包嘅所以就同屋企人分咗黎食🤣入面有花生醬🥜+果醬 食落甜咗啲啲但兩種醬加埋一齊幾夾 唔錯😋😋👍🏼👍🏼.整體覺得啲包都幾好 而且價錢都OK下次去佐敦再買先🤣🤣🤣🤣
朝早有啲肚餓 經過就入咗去買咗啲嘢黎食🤣
一向都好鍾意食麻薯波波
所以見到有就即刻夾咗3個 (共💰$6)
要咗1個朱古力🍫+1個芝士🧀+1個紅豆味
食落口感煙烴韌韌 正😙😙😙
3款口味裏面 我就最鍾意朱古力味🍫💕

之後 我仲夾咗個占醬孖寶 (💰$6)
1個包係可以分開做2小個包嘅
所以就同屋企人分咗黎食🤣