2019-02-02 434 瀏覽
7/10 芒果西米露玻璃粉(大) $37在品香樓吃完開sem飯去哪續攤好?🧐不如行多兩步(約5-10分鐘路程)來這間良心糖水小店吧😌店面座位不多,那晚約十點幾,我們一行十來人,幸好人潮未至馬上可以入座(我們離開時已有不少人在排隊)😎一坐下,便聽見友人直呼:「哇,大碗真係洗腳盤咁大!」不禁想真有這麼誇張嗎🤷🏻‍♀️直到糖水送上桌,心裏不禁os:omg!😱不只是碗大(足足是三部iphone之大), 料亦非常慷慨,若已吃過晚飯,可考慮2-3人叫一大碗也夠吃了!有滿滿的芒果和我最愛的玻璃粉😽加上有咬口的西米🤤店內亦有各式各樣的水果西米露、紫米露、涼粉、特色飲料等🍹味道雖然是意料之內的椰汁西米露,但眼見份量之多,實在令我印象深刻,這價錢這份量這質素,絕對值得再來😳!/IG:foodcityyy
7/10 芒果西米露玻璃粉(大) $37
IG:foodcityyy
2018-12-06 411 瀏覽
放假週圍去,諗起有同事介紹過隱世小糖水店,反正去開深水埗睇下玩具街又睇下GAME,就行上少少石峽尾個頭試下點隱世法;去到大丁小甜呢條街,好特別哦,似舊區舊商場地下,好似廢左既商場但又好熱鬧,好多食店,對面又方便泊車,就停底入去叫碗湯丸食下。湯丸好食又唔貴,賣$17碗,心諗是但啦,十七蚊想點,當時係下午約4點多,岩岩開舖,只要唔難食,都好啦,點知D薑汁湯水好夠味,有少辣又唔會辣死你,湯丸D皮,彈,厚,芝麻唔係甜死你個種,食落去,我只得一個諗法,住係屯門既我,以後想再食唔通下下黎石峽尾?之後約左太太收工係深水埗食埋小菜王先返屯門,食完之後,我同佢講近近地口淡淡不如上石峽尾食糖水,我仲WHATSAPP 個同事,佢同我講玻璃粉先好食,我仲講笑話咩玻璃食得既咩,佢笑左下。咁就同日去食第二次,今次有太太,太太叫碗紫米露,我就食玻璃啦,因為太飽,試小碗,紫米露我食左啖,唔會太甜也好味,OK,玻璃呢,真係。。。。。。令我諗起九龍城某某糖水店出名既清心丸,呢個玻璃粉有過之而無不及,只差的是,一間出左名,一間唔出名,有興趣去試下,呢個價錢,絕對值得你去石峽尾試~ 清心丸係有咬口個種,玻璃粉係質地似涼粉但透
之後約左太太收工係深水埗食埋小菜王先返屯門,食完之後,我同佢講近近地口淡淡不如上石峽尾食糖水,我仲WHATSAPP 個同事,佢同我講玻璃粉先好食,我仲講笑話咩玻璃食得既咩,佢笑左下。咁就同日去食第二次,今次有太太,太太叫碗紫米露,我就食玻璃啦,因為太飽,試小碗,紫米露我食左啖,唔會太甜也好味,OK,玻璃呢,真係。。。。。。令我諗起九龍城某某糖水店出名既清心丸,呢個玻璃粉有過之而無不及,只差的是,一間出左名,一間唔出名,有興趣去試下,呢個價錢,絕對值得你去石峽尾試~ 清心丸係有咬口個種,玻璃粉係質地似涼粉但透明,應該鍾意食涼粉就要試下玻璃 :)
紫米露
薑汁芝麻湯丸
全港獨有玻璃粉
全港獨有玻璃粉#2
題外話/補充資料: 同老板娘傾左少少計,好好人,自私咁諗唔想佢出名因為擔心加價,哈哈,唯有我得閒再去多D 幫襯
2018-12-04
紫米露
薑汁芝麻湯丸
全港獨有玻璃粉
全港獨有玻璃粉#2
  • 一定要食玻璃 (粉):)
2018-05-23 451 瀏覽
其實已經食過好幾次,Keep 咗幾張相,先一次過post出黎又係朋友仔帶路,如果唔係真係唔知,亦唔識黎食過幾次,都見有好多打波友,三五知己一班人去地方唔算大,坐位亦唔太舒適不過種類亦有好多選擇,仲有大碗細碗(正常size)任君選擇,最鍾意係想加乜,想點加都會盡心做到,當然係要加錢啦…總比大型甜品店既細心盡量滿足客人所需……價錢亦很大眾化,合理抵食

又係朋友仔帶路,如果唔係真係唔知,亦唔識黎
食過幾次,都見有好多打波友,三五知己一班人去
地方唔算大,坐位亦唔太舒適

2018-02-15 337 瀏覽
我沒凍不愛今日天氣凍只係想食下熱野天氣凍只係想食熱睇晒成張菜單只有兩個熱食所以叫咗好多人鍾意食嘅番薯糖水係人都知是中國廣東的一種糖水,流行於華南及香港。其製法主要是由番薯、片糖或冰糖與水煮成,冬天時或會加入薑片以作驅寒。番薯糖水的特點是比較稀,但由於加入了片糖,所以甜味很濃。番薯糖水的製法非常簡單,而過往番薯在華南地區都很普遍,亦容易種植,所以成為了當地低下階層最普遍的食品。可想言之其實越簡單嘅食物難煮得好食二想不到有驚喜起碼番薯食落不硬眼水飲落不太甜但偏難
我沒凍不愛

可想言之其實越簡單嘅食物難煮得好食
二想不到有驚喜起碼番薯食落不硬眼水飲落不太甜
但偏難
2017-07-22 490 瀏覽
今晚在南山村食飽晚飯,想食甜品。在openrice搜尋最近甜品店。發現最近係呢間, 即管散步慢行落去白田購物商場( 大丁小甜)。結果沒有後悔,此店是一間用心製作的甜品店。所有甜品均有大小碗之分, 啱晒我D細食的家人。今晚order4款甜品,每個都唔錯, 特別係芝麻糊 及 麻茸湯丸。芝麻香濃,外皮煙韌。超回味! 價錢非常抵食,芝麻糊16元, 幻彩黑珍珠紫米露(小)26元,西瓜西米涼粉(大)30元。
西瓜西米涼粉,大size
2017-07-22
西瓜西米涼粉,大size
2015-09-09 965 瀏覽
曾經有某人說過,人家叫你幾次都唔去,第日就唔叫 ,其實呢句話,我諗我而家應該適用..!如果叫了幾次,我自己都覺得面(蒙)..唔好意思叫啦..可能都係等人無聊時..找我攝下時間好過...,今日都係食自己,當然甜品係首選,呢間算係我中學時期已開業,應該有超過數10年,以生果為主,今次叫左個什果涼粉玻璃粉,幾豐富,有大量花奶,椰汁,生果有西瓜,密瓜,芒果,同兩種涼粉,夠晒消暑,但地方因為細,只有戶外,建議外帶好d
曾經有某人說過,人家叫你幾次都唔去,第日就唔叫
幾豐富,有大量花奶,椰汁,生果有西瓜,
密瓜,
芒果,
同兩種涼粉,夠晒消暑,但地方因為細,只有戶外,建議外帶好d
5 分鐘 (外賣自取)
Shek Kip Mei is a small residential corner close to prosperous districts but being able to retain its lower paced tranquility and fresher air. This is not a coincidence as it is just beside one of the lowest population density neighborhood of Kowloon Tong, where the rich gather and live. As a food adventurer I always explore eat-out options here.I am so delighted to have discovered this open space Chinese dessert refreshment stall within merely one minute of commute from my home. Surrounded by a
I am so delighted to have discovered this open space Chinese dessert refreshment stall within merely one minute of commute from my home. Surrounded by all those clean and young high rise governmental housing of residence painted with candy blue and pink, I enjoy going for a sweet supper beside this tranquil side street every week.

Love/ recommended:

Sesame glutinous rice balls:

This is a typical Chinese dessert with sesame (or others such as peanut) stuffing within its chewy yet bouncy glutinous rice pocket. The balls are always immensed in sweet ginger soup when served. It is a metaphor of family reunion, perfect in our language as the rice balls are 'round' in shape. That's why you can see Chinese tables are usually round but not square or rectangle.

This stall serves cheap and much bigger balls with much more generous stuffing inside than other restaurants. The stuffing is dense and coarse, not like others that are usually watery like. The sweet ginger soup is perfect for me, as it has enough spicy ginger taste and not very sweet. Great for enhancing blood circulation. Every time after drinking the soup I feel comfortably warm. MY ADDICTION!

It is open space, so I particularly enjoy sitting there and marvel at the candy blue residential buildings which seems to be on the verge of engulfing this Tiny Me.
The desserts there are relatively cheaper and bigger, the choices are simple but all very enjoyable. I like the herbal jelly mix there too.
2014-02-12
2012-12-02 427 瀏覽
是晚為一個頗大型的聚會,在地道的品香樓用餐後,在友人的介紹後,便一行十多人出發吃甜點。地方不難找,從品香樓出來後一直走便到了。此是一間十分地區性的甜品店,作風亦很隨興,我們十多人到達後,店員就開幾張桌子,拿椅子便成了,但勝在十多人也能找到位置坐,吃吃甜品,就不用講要甚麼環境氣氛好了。甜品的價錢令人眼前一亮,是為地區小店的價錢,大部分甜品都是十多塊便成了。點了一碗椰汁紫米露,只是$11,市面上的確不易再有$11的糖水吧,便宜但質素絕不粗製濫造,表面淋上不少椰汁, 而且是蠻有美感的,紫米露不硬但有咬口,亦不會水汪汪的,亦不死甜,好吃。

2012-12-01
5 分鐘 (堂食)
$11 (宵夜)
  • 椰汁紫米露
2009-08-22 243 瀏覽
大熱天時,經過大丁小甜,試杯芒果啜啜冰,預期會得到"求求其其:糖水加冰,大出所望,不過才十幾元,杯子裡滿滿的芒果,既甜又濃,奇妙的是 我這個易得腸胃炎的人,喝後居然一點事都沒有,下次回家途中走得太熱也會去買一杯!不錯不錯!
不錯不錯!
2009-08-19
(非會員)
2009-04-24 179 瀏覽
近排o係石硤尾返夜校,都想試下呢頭有咩好既小食店。今晚第一次試呢間,買左杯芒椰啜啜冰拎走。覺得佢幾真材實料,飲到好香甜既芒果同椰汁味。幾抵飲,因為佢唔會落冰,成杯都係料,唔會因為擺耐左而被冰水溝淡晒。見佢寫住外賣要+$1就諗住俾$14佢找,但又唔使加喎~ 下次會試下其他款

近排o係石硤尾返夜校,都想試下呢頭有咩好既小食店。

今晚第一次試呢間,買左杯芒椰啜啜冰拎走。

見佢寫住外賣要+$1就諗住俾$14佢找,但又唔使加喎~

下次會試下其他款

芒椰啜啜冰 層次分明
攪勻之後~
掛在門口的外賣紙
2009-04-23
$12 (其他)
芒椰啜啜冰 層次分明
掛在門口的外賣紙
  • 芒椰啜啜冰
(非會員)
2008-09-30 88 瀏覽
係呢度住咁耐,次次行上去白田行到身水身汗,今次一邊飲住杯西瓜冰,真係透心涼!價錢唔算貴但足料,有西瓜清甜味,勁大杯下次都會再襯個後生仔好似啱啱出尼創業咁,好nice
價錢唔算貴但足料,有西瓜清甜味,勁大杯

下次都會再襯

個後生仔好似啱啱出尼創業咁,好nice
$10 (其他)
  • 西瓜冰
2008-09-25 94 瀏覽
呢間大丁小甜系前一排無意中發現O既,位於石硤尾,新開冇耐,冇諗到甘快系OPENRICE就有“一席之地”啊!不過間店既環境就“麻麻地”啦。所以我買佐個 雜果涼瓜 邊行街邊飲。 $15一個雜果涼瓜,睇得到系真材實料,有好多水果系入面,飲幾啖落口,頓覺“涼浸浸”,雖然系條街度行好熱,但飲住支甘冰涼既飲品,真系暑氣全消啊!解渴!總括來講,呢間店D食物質素Ok ,都系真材實料既,唔會齋得個糖水,我見我前面個人點既西瓜冰就有好多西瓜啦。 價錢都算OK,$15既雜果涼瓜,有少少貴,不過睇在佢擺甘多雜果系入面,十五蚊都抵返啦。 環境方面,一般般...坐系出面飲嘢不如拎住走。

。 環境方面,一般般...坐系出面飲嘢不如拎住走。
$15 (其他)
  • 雜果涼瓜
2008-09-10 90 瀏覽
話說個晚同bf行番屋企,見到有個廣告牌話開左間新甜品店,好奇過去睇下!佢款式好似許x山咁,不過係無咁多款,基本既都有齊~但係佢地係間細舖頭仔,入面係無位,但係有有擺枱係出面,所以我都係建議攞走,可以一邊行,一邊飲!各款鮮果啜啜冰$10,即係蒟蒻+果汁冰,同許x山一樣,仲要係勁大杯,但係許x山賣成$20鮮果涼粉$15,抵佢地真係落足料,唔係剩靠糖水,當然點都會有d,但我飲落去真係生果既甜味居多!總之一句,抵,以後都會幫襯,好過去許x山飲杯一模一樣,但係要$20既野!

鮮果涼粉$15,抵

$10 (其他)
  • 西瓜啜啜冰