九龍灣德寶商場原來開了一個新的food court, 叫「木馬工房」,感覺比傳統food court新穎,地方亦較廣闊進入後第二間就是大勝豬扒,看價錢牌就覺得便宜,約40多一個飯,當然要試服務food court也不期望有什麼服務,但老闆超友善,很熱心建議我有什麼招牌菜好吃咖哩豬扒煎蛋飯$50$50可以有什麼吃?這個飯超大份,豬扒很厚切,而且有從中間剪開,所以受熱均勻,但入口卻不鞋,反而非常稔軟!煎蛋也煎得剛好,非常不錯!咖哩汁有另類的家庭感,算是港式的版本,不重椰汁,但也不會油膩,微甜微辣,很好入口!由於太肚餓,另外又點了一份重慶小雲吞(12隻)酸辣$36辣度非常輕微,但就帶點酸,所以非常開胃,雲吞皮很薄但肉也不厚,大概就是一口一個的大小,是一個非常不錯的開胃小吃!

咖哩豬扒煎蛋飯$50

煎蛋也煎得剛好,非常不錯!

由於太肚餓,另外又點了一份重慶小雲吞(12隻)酸辣$36

午餐
2021-04-10 209 瀏覽
原來得寶地下有個food court, 環境新淨同埋好多野食都好吸引,今次試左呢間主打豬扒同清湯腩。✨大勝清湯牛腩飯: 先試個湯,味道好濃又帶點胡椒辣,有芫茜蔥既香味。 個牛腩唔肥,但食落夠腍又有牛味。墊底既白蘿索晒湯汁既味道,都好好食,個底仲有生菜。✨大勝豬扒煎蛋飯:塊豬扒好好食,大塊而且厚身,食落仲好爽口,佢仲好貼心切左幾刀,方便咬開。 個甜豉油送飯唔錯,而且飯量都幾多夠晒飽。✨一口雲吞(12粒): 唔食辣㨂左清湯,雲吞皮薄,豬肉饀都好食。

2021-04-10 112 瀏覽
德寶的 food court 近排終於裝修完,重新開張,叫木馬工房,座位比之前多,環境比之前光猛,而且進駐了新的餐廳,有日式,泰式,港式等。今晚我選了這間大勝豬扒清湯腩的港式餐廳,有飯,有麵,有湯飯等,價錢抵食大碟。這裡出名豬扒及清湯腩,可惜晚上七點來到清湯腩已售罄。所以最後點了一碗大勝豬扒米線配BB麻辣米線,賣相吸引,上枱已聞到陣陣麻香味,厚切的豬扒有手掌般大,醃得入味,煎得夠香,肉質鬆軟。只略厭米線淋身了一點。如果唔食米線,都有上海麵可選的。另外點了餐廳推介之一的香煎肉餅飯,加$8多隻煎蛋,大大塊煎得香脆的肉餅,肉質甘香彈牙而不死實,還食到馬蹄粒的口感,煎蛋如果是脆邊蛋就更好了,配上甜豉油,整體十分好下飯。

香煎肉餅飯配煎蛋
2021-04-08
香煎肉餅飯配煎蛋
2021-04-07 147 瀏覽
德寶商場翻新咗,當中嘅美食廣場有好多間餐廳,我哋揀咗「大勝豬扒清湯腩」試吓~ 老闆介紹大勝豬扒同清湯腩係招牌菜👍🏻 所以我哋都叫咗嚟食~大勝豬扒煎蛋飯 $48好大塊豬扒呀!😍 而且好厚👍🏻 肉質爽口,唔鞋,味道好好👍🏻 煎蛋亦好食~大勝清湯牛腩河 $54牛腩有5件,大大件~ 肉質都係爽口彈牙,好淋,味道好好,非常入味👍🏻😋 果然係超牌菜!我哋叫咗酸辣湯底,好好味呀!😍😋 非常推介👍🏻香煎肉餅飯 $46嘩!🤩 好大塊肉餅呀!😍 真係成個碟咁大呀!煎得好香口呀!好好味呀!正👍🏻重慶一口雲吞淨食 $36雲吞有12粒,配上麻辣湯底,香辣又好味😋蜂蜜柚子/ 蘋果茶兩款都甜度適中,柚子同蘋果味好香,有果肉😋 小店經營,店主用心製作食物,好味有質素,一定再幫襯~

大勝豬扒煎蛋飯 $48

大勝清湯牛腩河 $54

香煎肉餅飯 $46

重慶一口雲吞淨食 $36
雲吞有12粒,配上麻辣湯底,香辣又好味😋

蜂蜜柚子/ 蘋果茶
兩款都甜度適中,柚子同蘋果味好香,有果肉😋

小店經營,店主用心製作食物,好味有質素,一定再幫襯~
2021-04-05 79 瀏覽
一排冇去得寶食嘢,原來food court裝修咗。當日見到有七間餐廳,以亞洲菜式為主🍱🍛🍜🍲。我哋試咗一間以豬扒作為招牌菜嘅港式餐廳。🥢咖喱豬扒煎蛋飯$60豬扒調味都係簡單豉油、糖。但豬扒炸得頗香脆,肉質好軟腍。港式咖喱椰汁味好重,辣度中等。咖喱有唔少薯仔🥔,煮得軟腍粉身。🥢大勝小窩米線$58一口雲吞、豬肚、肉片、肥牛、韭菜、芽菜、雪菜。我揀咗豬骨清湯,湯底清澈,豬骨味唔重,但食完唔口渴。一口雲吞餡料以豬肉為主,再加少少蝦肉,唔算鮮甜。反而肉片彈牙唔肥膩又幾好食。

🥢咖喱豬扒煎蛋飯$60

🥢大勝小窩米線$58
2021-03-30 72 瀏覽
今日又係屋企附近搵食,得寶商場裡面新開的 #木馬工房 Food club環境舒適,其中 #大勝豬扒清湯腩 值得一試。我點咗 #大勝清湯牛腩麵 🍜,對於唔食得辣嘅我,覺得有時加點辣會更惹味,所以湯底選擇 #BB麻辣 🌶。首先飲啖湯,果然係微辣,麻辣味道我覺得剛剛好,配上軟硬適中的 #上海麵 真的很夾。再食 #牛腩,有咬口得來又夠淋,而且牛腩分量都不少,仲有件爽甜無渣 #白蘿蔔,整體很好味😋試埋 #重慶一口雲吞🥟,皮薄又滑,1啖1隻,裡面有少少肉,湯底帶微辣,仲加左蒜蓉更加香同好味👍飲品 #蜂蜜柚子茶 🍊同 #菊花薑蜜茶 ☕️ ,同樣濃郁夠味,感覺好 #養生。

• 大勝清湯牛腩麵
  • 重慶一口雲吞
  • 蜂蜜柚子茶
  • 菊花薑蜜茶
2021-03-29 68 瀏覽
雞扒飯煎蛋飯前所未有既脆卜卜雞皮 (已經炸哂雞皮既油出黎)煎得香脆惹味,雞扒有2大塊,鎖住晒肉汁,咬落夠juicy,煎蛋(半熟流心)送白飯跟配豉油,淨係個賣相已經加分,睇埋個價錢,滿分!超抵食!!清湯牛腩湯飲牛腩鋪滿成個碗,7成肉3成肥黃金比例,牛腩帶有濃厚既牛味,連湯飯一齊食,肥膏既油香味加上芫茜味 ,食落更有層次但又不會太膩!重慶一口雲吞一碗有12粒要讚香辣小麻鮮肉小雲吞,皮滑夠簿,芫茜令整個湯底味道提升左!

雞扒飯煎蛋飯

清湯牛腩湯飲
牛腩鋪滿成個碗,7成肉3成肥

重慶一口雲吞
一碗有12粒要讚
香辣小麻鮮肉小雲吞,皮滑夠簿,芫茜令整個湯底味道提升左!
2021-03-28 56 瀏覽
今日過嚟九龍灣探朋友,朋友帶我過嚟德寶商場食嘢,唔講唔知原來開咗勁多間新嘅嘢食啵,仲有開咗條好靚嘅食街,第一間就係大勝豬扒清湯腩,啱晒我哋呀,又有豬扒又有清湯腩👍店主係一對夫婦經營,極之合拍👍大勝清湯牛腩飯,果然係招牌菜式,清湯腩裡面用的是坑腩,牛肉香味十足,可以說是整碗湯的靈魂 ,飲一啖湯便嚐到清甜,牛坑腩份量多到我以為係兩份的份量,配埋白飯食真係真唔停口呀😍咖喱豬扒蛋飯,厚切豬扒極之惹味,伴以咖喱沖配白飯,再有一隻大陽蛋,蛋液配上豬扒和咖哩汁,是最佳的組合呢😊煎肉餅飯,勁大塊,表面焦香帶微脆,入口脆卜卜,香口惹味,肉餅質感較挺實,手打肉餅果然真材實料,好耐冇食過煎肉餅😃😃南乳豬手飯,又係勁足料,有分6-7舊豬手,炆到啲豬手勁淋,南乳汁完全入哂味,食落口滿滿骨膠原😋😋菊花薑蜜💕唔係度度都有得飲,真係夠晒特別😃

菊花薑蜜💕唔係度度都有得飲,真係夠晒特別😃

2021-03-28
午餐
德寶開左新food Club「木馬工房」,作為九龍灣人,當然要去八卦下🤣 新裝修完既Food club好大又寛敞,種類都算多,岩晒我呢D選擇困難症既人🙈.本來想每間試下,但最後我地3個人都係擇左呢間「大勝豬扒清湯腩」,貪佢價錢平得黎好似好多人都食佢😋.▪️大勝豬扒米線$48連鋪頭名都改為「大勝豬扒」,應該係招牌菜啦呱?🤣果然真係好掂👍🏻 豬扒幾厚切,成塊手掌咁大,豬扒夠鬆軟,質感比較實。米線擇左少辣,略嫌唔夠辣,米線軟硬適中。.▪️香煎肉餅飯$46肉餅飯好食過__哥好多,將肉餅加蔥醃好左,再煎香塊肉餅,D油香散發晒出黎,落晒個飯度,個飯簡單加啲甜豉油已經好好味🤣 .▪️大勝清湯牛腩米線 $54 食牛既必點清湯腩,成個清湯腩個精緒就係個「清湯」,香葉味好香,加上清湯腩炆得軟淋唔痴牙,$54有成5大件,個人覺得好抵食。.▪️重慶一口雲吞淨食(12粒) $36 呢個叫黎Share食,一人有4粒岩岩好,雲吞仔裡面係豬肉餡料,皮幾薄,不錯吃。.跟野食可以加錢有飲品,+2凍飲/+8特飲 ,加左凍檸茶同熱菊花薑蜜都不過不失。食物唔錯又唔貴,下次有機會再試埋隔離啲舖頭睇下邊間好食啲🙈🙈
▪️大勝豬扒米線$48
大勝豬扒

▪️香煎肉餅飯$46
香煎肉餅飯

▪️大勝清湯牛腩米線 $54
大勝清湯牛腩米線

▪️重慶一口雲吞淨食(12粒) $36
重慶一口雲吞淨食(12粒)

大勝豬扒
香煎肉餅飯
大勝清湯牛腩米線
重慶一口雲吞淨食(12粒)