2019-06-30 943 瀏覽
餐廳坐落於後街,環境不算理想,服務與清潔都屬一般般,但都會心思思過來食炭燒豬扒飯!因為真喺有炭香味,豬扒鬆化,配埋蔥油,次次都食到照鏡,飽凸,暫時此炭燒豬扒飯,絕對是豬扒飯中的冧巴溫
2019-05-22 1062 瀏覽
嚟得鰂魚涌啲嘢食都有返咁上下貴,間間連鎖店食到有啲悶不如就試吓呢間小店啦。雖然環境有啲似大排檔,但係佢嘅香茅豬扒飯就真係冇得頂。分量大大件啲肉又滑仲要夠平,你話喺香港島邊度搵唔鍾意食豬嘅朋友都可以選擇食雞㗎
唔鍾意食豬嘅朋友都可以選擇食雞㗎
  • 炭燒香茅雞扒飯
  • 炭燒香茅豬扒飯
2019-05-16 901 瀏覽
大家都知道係太古坊番工揾到lunchtime平價又好食嘅地方真係好困難,就算有,都一定要一早去排定隊,因為遲左少少已經有一大班打工仔一齊等位 *face palm*呢間大叻越南牛肉粉餐廳係我一個朋友極力推薦,佢話好美之餘又飽肚,成日會一個星期去食2-3次,所以去之前都好大期望! 佢間餐廳係一條窄街入面,佢雖然好多人等位,但因為店舖面積都幾大,同埋普遍d人食完就走,所以d人都走得幾快,唔洗等好耐。唯一一點就係夏天去會有d熱,因為室內位置有限,好多時都係好似d大排檔咁係外面食,不過叫杯凍飲飲住食都還可以嘅~今次我黎到就叫左一個生牛肉河,牛肉薄而有味,唔錯! 我最欣賞嘅係佢個湯底,好濃味,比起一般連鎖店入味好多! 份量都足夠,真係一個lunchtime唔錯嘅選擇我朋友就叫左個豬頸肉雞翼飯,豬頸肉都幾好食,個邊會煎到脆!不過雞翼就普通左少少,係正常質素。

生牛肉河
2019-04-26
10 分鐘 (堂食)
生牛肉河
2019-05-05 712 瀏覽
大叻係…抵食夾好味有一種揀餐廳既指標叫「等位」,呢到食 Lunch,十二點一已經要等位架啦,要食就要早少少啦未埋到餐廳,就已經聞到炭燒既香味。呢間餐廳,係食越南野既,但我都唔知越南係唔係鍾意BBQ 既。但呢到既炭燒雞扒,炭燒豬扒就真係呢…冇得彈。根本做唔切,要用炭黎燒,邊快得架,有冇試過BBQ架,啲炭白晒就要換炭架啦,我真係唔明,快快手,用石油氣,煎完就上碟,快靚正,食得飽飽就返工返學返寫字樓啦。但係就係差咗個香字,城市人少聞燒炭味,我自己就覺得好正啦。另外,雞扒係多汁既,唔知係唔係咩鎖住啲肉汁之類啦,應該都係架啦,炭爐溫度高,直接燒落塊扒到,我諗應該係,除非唔係啦。除咗肉嫩汁多,佢仲有燒汁,自己因自己口味加埋啦,就超野味啦。
大叻係…抵食夾好味

未埋到餐廳,就已經聞到炭燒既香味。

炭燒香芧雞扒飯
2019-03-19
炭燒香芧雞扒飯
  • 炭燒雞扒
  • 炭燒豬扒
坐落在鰂魚涌巷仔的大叻, 附近好多office buildings, 唔知佢晚上多唔多人食, 肯肯家既係平日午市真係多人到大得了~$48左右起有一個午餐有湯河, 有凍檬, 有炭燒豬扒/雞扒等等包飲品,點解1230未到已經滿座而一點左右會有近30人企在巷仔上等緊"頭圍"用饍完畢呢? 皆因佢的午餐keep到高水準, 而價位在附近來說十分fair~炭燒香茅豬扒飯 - 真的炭燒2大塊厚豬扒有蜜汁甜香, 飯上則配了蔥油, 下面還鋪了炒了的椰菜, 簡單又好味, keep住呢個味, 根本好難厭~大叻鮮茄牛坑腩湯河 - 大大碗鮮茄坑腩, 茄湯底甜, 牛坑腩有痴住d肥邊, 肉好淋, 很不錯!扎肉雞絲撈檬 - 有扎肉同雞絲夠晒健康, 撈檬底仲有大量生菜絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲、幾粒香花生加埋撈汁, 天氣熱熱地時食夠晒清新仲爽性價比高自然長期吸到客, 一定要keep住啊

炭燒香茅豬扒飯

大叻鮮茄牛坑腩湯河

扎肉雞絲撈檬

性價比高自然長期吸到客, 一定要keep住啊
炭燒香茅豬扒飯
大叻鮮茄牛坑腩湯河
扎肉雞絲撈檬
2019-03-16 568 瀏覽
今日中午放lunch 同同事去食越南野,依間餐廳平日12:30pm-2:00pm前勁多人排隊同迫爆,因為好多人等位,我地都等咗成30分鐘以上先入到去。見到好多等到唔耐煩嘅人都走咗。提提大家,要齊人先入得。間店都算好大。都幾多位。不過唔算闊落,仲坐得好迫。佢有個午餐餐牌,點咗個大叻越式雙拼飯(豬扒及雞翼),$54蚊。配左杯熱檸茶。佢上菜服務都好快手。首先上咗杯熱檸茶,無咩特別同平時飲開跟餐飲果種。講下個飯,雞翼同豬扒份量好多,雞翼炸得好香脆,而且好多肉,入面無血水。而啲豬扒好香碳燒味,而且有少許油同汁,食落去唔會乾身。而個飯係蔥油飯加豉油,食落口好香蔥油味,但飯真係比較硬同乾身,所以我加咗好多甜豉油。抵食平民餐,不過環境同衛生有改善,因為啲餐具洗得唔太乾淨。

間店都算好大。都幾多位。不過唔算闊落,仲坐得好迫。

1938 瀏覽

熱檸茶

講下個飯,雞翼同豬扒份量好多,
雞翼及豬扒雙拼飯(蔥油飯)
雞翼豬扒

抵食平民餐,不過環境同衛生有改善,因為啲餐具洗得唔太乾淨。

2019-03-15
30 分鐘 (堂食)
雞翼及豬扒雙拼飯(蔥油飯)
雞翼豬扒
2019-03-01 528 瀏覽
咦咦!今日放飯同經理一齊食喎,食咩好呢……都係食返食開嘅大叻越南牛肉粉餐廳。上次同經理、幾個同事一齊食,覺得好抵食,然後開始經常食啦!下午茶餐有幾款飯我係特別推薦嘅,今次我叫嘅係炭燒香茅雞扒飯,經理就叫碳燒豬頸肉飯;另外就係豬扒飯同碳燒豬肉飯都係推薦嘅飯之一。其他小食就冇叫啦,留返晚市嚟食先再試啦!我嘅雞扒飯到啦,唔到經理即刻食。真係好香呀因為!雞扒又唔會太肥喎,有少少脂肪咁先最適合,仲有落薑蔥令到個飯都有香味。唯一唔太好就係佢落太多油,真係好油。

2019-02-27
  • 炭燒香茅雞扒飯
2019-01-29 551 瀏覽
黎過幾次呢間越南野,都係幾好味嘅!可能近太古坊所以lunchtime都比較多人。之前黎過幾次都係食豬扒,有一次食過雞扒,但都覺得豬扒好食啲,有啲似細個食「小巴黎」個種feel🤪除左要等位之外,因為佢啲豬扒都係即刻烤,所以都相對上等得耐,趕時間就唔好食hahahhaa今次等左好耐,但啲豬扒黎到真心熱,仲有少少炭烤味,連平時唔中意食肉嘅我都覺得好食😌聽對面個個人講話啲「秘製鼓油」都必食,但驚太咸我無加!啲portion仲要好多,飯同肉都係!
聽對面個個人講話啲「秘製鼓油」都必食,但驚太咸我無加!
啲portion仲要好多,飯同肉都係!
之前lunch食過一次 覺得炭燒豬頸肉飯真係好味今日又想再黎食其實都知佢多人架喇 不停有人排隊同外賣所以我等左20分鐘外賣都未敢催佢 見前面一位都係問一問佢先有 甘我都問一問我果份有未 店員一話:我唔知呀!你問入面!我就係見入面打晒杖甘亂先廢事問... 但係店員一叫我問既'入面' 係吧台既人佢汁緊野 又同時要管理外賣但係眼見係冇人得閒理我而我lunchtime都過左差唔多一半既情況下都要問下吧店既店員二 點知店員二唔應我不特止仲要用d人地飲剩既飲品一野潑晒落我隻腳度都唔講聲對唔住我忍唔住話:你潑到我wo!店員二依然係冇表示 眼尾都唔望我 然後我同一位貌似老闆既男士講:我想問下我外賣幾時有 同埋你地店員用飲品潑到我連道歉都冇聲 男士都冇講唔好意思都算 要我出到聲問佢拎紙巾佢先拎左紙巾俾我抹腳....之後男士仲要叫我第時打電話外賣快d! 喂大佬 你地午市堂食同外賣自取都未做得切仲做埋外賣送貨?! 幾好食都好 服務態度甘差都幾趕客架wo!
之前lunch食過一次 覺得炭燒豬頸肉飯真係好味
今日又想再黎食
其實都知佢多人架喇 不停有人排隊同外賣
所以我等左20分鐘外賣都未敢催佢
見前面一位都係問一問佢先有 甘我都問一問我果份有未

店員一話:我唔知呀!你問入面!
我就係見入面打晒杖甘亂先廢事問...

但係店員一叫我問既'入面' 係吧台既人
佢汁緊野 又同時要管理外賣

點知店員二唔應我不特止
仲要用d人地飲剩既飲品一野潑晒落我隻腳度都唔講聲對唔住
我忍唔住話:你潑到我wo!
店員二依然係冇表示 眼尾都唔望我

之後男士仲要叫我第時打電話外賣快d!

喂大佬 你地午市堂食同外賣自取都未做得切仲做埋外賣送貨?!
幾好食都好 服務態度甘差都幾趕客架wo!
餐廳位於鰂魚涌某橫街窄巷內,真係唔熟都唔識去食。而且又係太古坊員工們嘅飯堂,平日下午去食的話即使兩個人都隨時要等位。如果坐出面就真係「恭喜」你喇~隔離企住個個等位嘅人,又突別嘈(因為嗌位),有得揀真係唔好坐店外座位。講番食物,必試嘅係炭燒雞扒飯,份量好足料,一大塊雞扒切好6-7塊,好香炭燒味,油份亦十足,非常香濃。飯嘅份量不過不失,但因為油膩嘅關係所以好似特別飽。生菜加雞扒加啖飯食真係一流!聽聞炭燒豬扒都係必食之選,下次要去試下~

聽聞炭燒豬扒都係必食之選,下次要去試下~
15 分鐘 (堂食)
2018-08-08 1097 瀏覽
救命,無錯。鰂魚涌既餐廳,又係我。早幾日成日食埋晒d湯麵,呢日好想食大塊大塊肉!所以就去太古坊隔離好隱閉既大叻到食飯~見好多扮工仔去食 不論男男女女都肉肉肉肉肉肉。第一個感覺係 好多肉啊!【炭燒豬頸肉飯】$54真係幾大碟下,好簡易啦,有豬頸肉,飯,菜,汁。豬頸肉真係有炭火既香味,惹味,為我苦悶既扮工生活帶來點驚喜。個醬汁係好味既,本身個豬頸肉佢整得都幾肥膩下,而個酸酸味味既汁好fresh,令我可以食得晒成個飯。 如果覺得就咁食白飯好dry我覺得個汁都好適合撈落個飯到!但缺點係,真係幾油下,個菜比d肉搞到好油,本身個菜係拎黎fresh下個口嫁嘛,宜家就唔得囉。同埋個菜過熟,搞到無咗菜應有既爽脆!總結,食得過啊,我會再返去食!唔貴又大兜,係鰂魚涌,呢個性價比高啦!
救命,無錯。鰂魚涌既餐廳,又係我。
早幾日成日食埋晒d湯麵,呢日好想食大塊大塊肉!
所以就去太古坊隔離好隱閉既大叻到食飯~
見好多扮工仔去食 不論男男女女都肉肉肉肉肉肉。
第一個感覺係 好多肉啊!
【炭燒豬頸肉飯】$54
真係幾大碟下,好簡易啦,有豬頸肉,飯,菜,汁。
個醬汁係好味既,本身個豬頸肉佢整得都幾肥膩下,
而個酸酸味味既汁好fresh,令我可以食得晒成個飯。
如果覺得就咁食白飯好dry我覺得個汁都好適合撈落個飯到!

但缺點係,真係幾油下,個菜比d肉搞到好油,
本身個菜係拎黎fresh下個口嫁嘛,宜家就唔得囉。
同埋個菜過熟,搞到無咗菜應有既爽脆!

總結,食得過啊,我會再返去食!
唔貴又大兜,係鰂魚涌,呢個性價比高啦!
2018-08-07
5 分鐘 (堂食)
  • 炭燒豬頸肉飯
2018-06-24 1214 瀏覽
炭燒香茅雞扒飯 $50中午放飯就響附近鰂魚涌後便街既 大叻! 點左呢個炭燒香茅鷄扒飯做午餐, 大大件得鷄扒, 送到埋枱既時候係熱騰香噴, 令人覺得好新鮮好夠份量!試一口鷄扒, 嘩~ 好好味呀, 醬料混和烤鷄肉入哂味! 好快好快就將整碟雞飯食完lu~ 附送餐茶&免加一, $50好扺食! 中午人多, 食完就要走lu!

炭燒香茅雞扒飯 $50

2018-06-06
10 分鐘 (堂食)
2018-06-10 997 瀏覽
他們的午餐十分受歡,迎經常有人在外排隊。 午餐可算是大件夾抵食, 香茅豬扒、炭燒雞扒 番茄牛腩河粉或那個雞絲扎肉凍檬也是十分好味的。凍飲也夠冰凍,但有時上凍飲的時間會可能比較慢。整體來說,越南食品,是很好味的。 位置上可能有人會覺得比較污糟,因為是在內街及小巷。 但我光顧多次也是沒有問題。

凍飲也夠冰凍,但有時上凍飲的時間會可能比較慢。

2018-05-26 794 瀏覽
呢間大叻越南牛肉粉餐廳午市時段好多人排隊, 原本已經到我地, 不過因為未齊人唔入得, 一定要齊人先比位架...午市套餐有以下呢D, 價格由 $48 至 $54, 唔想食午市套餐, 可以叫MENU果D, 午市套餐都係少左杯野飲姐, 唔駛規限自己食咩.我點A餐 - $50, 炭燒香茅豬扒飯, 跟熱檸水, 特別要求少飯多菜, 菜係炒椰棻. 豬扒個份量好足夠, 有兩大塊, 好有炭燒香味, 好似去左食BBQ咁, 之不過我完全食唔到有香茅味, 係睇番個MENU先知佢係香茅豬扒, 哈~ 基本上個個都係叫呢個炭燒香茅豬扒飯, 因為真係好好味, 豬扒甜甜地有炭燒香, D肉又唔會好乾, 有好多塊, 非常滿足, 仲有蔥花加乾蔥, 送飯一流. 朋友點了湯檬, 又是另一番風味抵食午餐

朋友點了湯檬, 又是另一番風味

抵食午餐

2018-05-25
20 分鐘 (堂食)
2018-05-12 938 瀏覽
每次去親食lunch 都預咗要等位, 雖然要等, 但仍然有好多人排隊, 點解?因為真係幾好食!大叻越式飯併飯(豬扒及雞翼) $54 ~ 豬扒係碎上, 份量都幾多同好有炭燒香, 豬扒肉都幾腍同幾惹味。雞翼係炸過嘅, 皮邊雖然少少硬但雞肉唔乾, 都ok。佢嘅蔥油真係冇得頂撈飯食係一流。炭燒香茅雞扒飯 $50 ~ 雞扒幾大塊雞肉幾嫰滑, 有炭燒香幾惹味, 用嚟墊住雞扒/豬扒嘅椰菜絲都幾好食! 淋埋佢哋嘅秘製鼓油, 又係冇得頂! Lunch係鰂魚涌嚟講, 五十幾元呢個價錢連埋飲品仲要咁大碟, 真係抵食夾大件!
每次去親[大叻越南牛肉粉餐廳]食lunch 都預咗要等位, 雖然要等, 但仍然有好多人排隊, 點解?因為真係幾好食!
大叻越式飯併飯(豬扒及雞翼)

2018-05-11
大叻越式飯併飯(豬扒及雞翼)
  • 大叻越式雙併飯
  • 炭燒雞扒飯