2018-04-04
Lunch又跟同事去四周圍搵好嘢食,呢間近太古坊的越南餐廳一到lunch就超爆滿兼要等好耐先有位,之前都比佢人潮嚇怕冇食到,今次特登早啲出去食,終於食到啦!其實佢嘅位置有點隔攝唔易搵,喺鰂魚涌近太古坊附近的一條小巷內,店舖採半開放嘅形式,室內不算好多位,在門口擺放咗好多張圓枱又有帳篷咁樣真的有d似大排檔,環境絕對稱不上舒適,但只要是好味的食物人們往往就係不在乎佢嘅位置同環境,大家無論點都會衝過去搵食。講返佢最出名嘅炭燒雞扒/豬扒飯,我見大部份人都係叫兩樣野, 雖然都有小部分人點其他牛肉湯河湯檬等等,但既然個個都揀得呢樣嘢就一定係有佢原因,於是我都揀咗炭燒雞扒飯($50連飲品),有同事就揀咗炭燒豬扒咁我哋可以交換嘗試。上菜嘅時候炭燒雞扒嘅外型真係相當之吸引,份量連我都覺得足夠,雞扒大大塊,會幫你切開一件件,離遠都聞到嗰浸炭香的味道,呢個香味冇得呃,外皮烤得有少少焦,掃埋個黃金醬汁,睇見都想食😋食落更是無敵👍雞扒本身己經醃好入味,啲雞肉嫰滑多汁,加上燒到d雞油咇曬出來令其非常juicy, 不會因為炭燒而太乾,成件事啱啱好!真係好考廚師嘅功夫!白飯上面加有蔥油,配合雞扒同菜一齊食惹味又滿足😋
上菜嘅時候炭燒雞扒嘅外型真係相當之吸引,份量連我都覺得足夠,雞扒大大塊,會幫你切開一件件,離遠都聞到嗰浸炭香的味道,呢個香味冇得呃,外皮烤得有少少焦,掃埋個黃金醬汁,睇見都想食😋食落更是無敵👍雞扒本身己經醃好入味,啲雞肉嫰滑多汁,加上燒到d雞油咇曬出來令其非常juicy, 不會因為炭燒而太乾,成件事啱啱好!真係好考廚師嘅功夫!白飯上面加有蔥油,配合雞扒同菜一齊食惹味又滿足😋👍反而試同事件炭燒豬扒就有少少乾身, 略嫌唔夠juicy, 但有同事話試過其他分店嘅豬扒唔錯,可能可以去其他分店試吓。
宜家呢個時勢要食個好啲又有誠意嘅lunch,$50真係唔算貴,因為求其食個茶餐廳嘅頹飯午餐都要$4x的時候😭, 呢一間我絕對食得出佢嘅誠意同埋美味,所以下次一定會encore👍。
環境:5/10 (可能其他分店好啲,呢間真係好似大排檔咁,夏天要預左勁熱。)
服務:5/10 (lunch預左服務係忙到無人得閒理你)
價錢:7/10
食物質素: 9/10