2011-05-09 21 瀏覽
真系好多人大排長龍......那天我是食星期六晚上8點9那場,好多人都在樓梯排長龍!當我入到去時就當然急不及代去點刺身!D刺身都算新鮮!不過我覺得佢d三文魚和吞拿魚就麻麻!值得一讚就是佢們的燒壽司,上面的刺身經師傅燒過後就真是好!但為何我一d都唔覺得佢d飯是珍珠米......本來我都覺得唔錯,但壽司唔用珍珠米就唔洗講......嘩!個焗蠔好難食......叫了一次就無再叫......用了好多醬......令到d蠔變到一d蠔味都無!其他都普普通通,又無咩特別好!在服務方面我個人應為就差囉!走都走了幾次單......叫佢地落單就真係好辛苦!叫了成3、4分鐘先有人應我地......
本來我都覺得唔錯,但壽司唔用珍珠米就唔洗講......

其他都普普通通,又無咩特別好!
在服務方面我個人應為就差囉!走都走了幾次單......
2011-04-23
2011-04-14 13 瀏覽
今日同佢fd 去試去之前都見到好多黑面,上菜慢之類可能早去到,6:30 ,初段上菜速度快後期多人之後開始慢三文魚刺身唔夠新鮮 牛油粟米好味番薯都ok青口唔掂牛肉串正常百來元,普普通通正常既千奇千奇唔好叫果個 海鮮沙律卷, 唔係你會後悔一世
今日同佢fd 去試
去之前都見到好多黑面,上菜慢之類
可能早去到,6:30 ,初段上菜速度快
後期多人之後開始慢

三文魚刺身唔夠新鮮
牛油粟米好味
番薯都ok
青口唔掂
牛肉串正常

百來元,普普通通正常既

千奇千奇唔好叫果個 海鮮沙律卷, 唔係你會後悔一世
2011-04-13
2011-04-02 16 瀏覽
星期4沒啥事做, 放工就來試下大吉.因為事前冇plan, 所以唔知道openrice有coupon~!!!用左正價食任點任食.8點25分來到, 坐位一半滿, 可能之前一批已食完, 之後先愈來愈多人~因為掛住食, 所以冇乜點影相, 大家唔好介意.推介食物如下:1) 牛油粟米 - 超重牛油味~粟米又夠甜~yummy!!!!2) 燒蕃薯 - 好迷你既燒蕃薯, 但又穀超甜~3) 焗蠔 - 好味, 芝士味唔太重, 正~!4) 雜菇 - 又一重牛油味既食物~good!其他食物:1) 芝麻雞翼 - 夠juicy, 不過味道一般2) 刺身 - 有d唔夠新鮮, 鱆紅魚竟然係腥...而帆立貝size真係細得出奇.....食落又唔係好夠甜. 最好食既竟然係甜蛋...3) 海鮮卷 - 好少有用菜黎包既海鮮卷, 但同炸既味道唔係好夾. 裡面得一隻蝦同好大塊既魷魚...= =4) 冷蒿麥面 - ok. 冇乜特別5) 燒和牛 - 我自己冇食, 不過朋友就話幾好.其他野唔係好記得, 不過食物只係so-so, 反而service就幾好. 你會覺得d waiter好細心.
星期4沒啥事做, 放工就來試下大吉.

因為掛住食, 所以冇乜點影相, 大家唔好介意.

推介食物如下:
2) 燒蕃薯 - 好迷你既燒蕃薯, 但又穀超甜~
3) 焗蠔 - 好味, 芝士味唔太重, 正~!
4) 雜菇 - 又一重牛油味既食物~good!

其他食物:
1) 芝麻雞翼 - 夠juicy, 不過味道一般
4) 冷蒿麥面 - ok. 冇乜特別
5) 燒和牛 - 我自己冇食, 不過朋友就話幾好.

刺身 - 帆立貝好細...
牛油粟米 - 正~!
海鮮卷+芝麻雞翼
雜菇 - yummy~!
燒蕃薯, 雖然迷你, 但好甜
2011-03-31
牛油粟米 - 正~!
雜菇 - yummy~!
燒蕃薯, 雖然迷你, 但好甜
  • 牛油粟米
(非會員)
2011-03-31 1 瀏覽
尋晚同朋友去大吉食飯, 上年同家人去過一次, 當時覺得唔錯, 無想過半年會差左咁多數可能大家都怕幅射, 無咩人, 一入去就有位坐, 間野好似裝修過, 無之前咁細, 不過D台勁密, 感覺好迫,食物款式算夠, 不過質素差, 刺身又薄又細件, 熟食又唔夠熱,最差係羊架, 切到支離破碎, 又太熟勁難食,比較好既只有芝麻雞翼,上菜速度極慢又漏單, 雖然食放題都預左, 不過估唔到咁嚴重, 最過份係串燒帆立貝, 叫左幾次都無, 最後先有發現有張極唔起眼既告示話暫停, 奇怪我地落左咁多次都無人出聲話無幾個侍應都係行行企企, 張台已經細, 又唔識主動收碟, 叫幾次都無人理我地, 最後要D廚師叫佢地知,而且上菜次序好有問題, 睇主碟野繞場一圈先到, 多客人都算數, 明明就無人, 咩都涼哂啦!呢間野真係150蚊都唔值

最差係羊架, 切到支離破碎, 又太熟勁難食,

比較好既只有芝麻雞翼,

呢間野真係150蚊都唔值

2011-03-29
  • 芝麻雞翼
2011-03-11 5 瀏覽
前兩日已經訂左位晚上七點, 侍應好好服務,當日4點鐘打多次黎確認一入到去 地方好細, 仲要加左個斜台 望落就更加細menu紙有九張, 差不多叫左一半刺身同sushi選擇好少, 各10-15樣以$150質素黎講,呢間可以話係剛剛好合格食物味道唔算出眾, 好特別既係 size係非常之細!!不過係好事黎架, 唔使食sushi飯食飽..好味一call再call:::火焰三文魚壽司同焗蠔 炭燒帆立貝 一個字 乾! 真係好難食 sorry.. 炒青口 帆立貝copy版...外貌 顏色都一模一樣(其實係咪帆立貝黎架= =) 長腳蟹肉沙律 一上台就有樣感覺係明x中出吞拿魚壽司... 鮑片壽司 一食就知係罐頭鮑魚,雖然唔係話要好貴果d, 但賣相有d膚衍之嫌 赤貝 其實呢個幾好架, 但唔知點解嗌左好多次 上台都好似比人碎屍咁
一入到去 地方好細, 仲要加左個斜台 望落就更加細

menu紙有九張, 差不多叫左一半
刺身同sushi選擇好少, 各10-15樣
以$150質素黎講,呢間可以話係剛剛好合格

食物味道唔算出眾, 好特別既係 size係非常之細!!
不過係好事黎架, 唔使食sushi飯食飽..

好味一call再call:::火焰三文魚壽司同焗蠔

炭燒帆立貝 一個字 乾! 真係好難食 sorry..

長腳蟹肉沙律 一上台就有樣感覺係明x中出吞拿魚壽司...

2011-03-10
2011-03-08 3 瀏覽
小弟係一個放題狂熱者雖然今次係第一次寫食評但自問都食過好多間放題餐廳, 不下五,六間呢度每位$178, +埋一就差唔多$200我自然expect佢嘅水準會高過大部分同類型餐廳但結果真係令我好失望尋晚同同學聚會,一行12人雖然BOOK左台, 但黎到樓下都要等15分鐘先可以入得如果好食嘅, 果區區15分鐘算得上係咩? 所以傾下計吹下水15分鐘好快就過可惜一入到去剩係個環境已經要扣分D台排得勁密, 坐得唔舒服之餘, 出入都勁MA煩, 想去廁所都難同隔離台距離好近, 好彩今次係一大班人上去食如果係兩個人食, 真係會完全無私人空間嘅感覺食物質素雖然未至於差, 但係同港島另一間價錢相若嘅放題相比, 真係完全比下去選擇種類係足夠嘅, 但係質素更加重要囉揀D例子出黎講三文魚刺身: 食落無咩魚油, 亦食唔到新鮮嘅味道, 失敗壽司,卷物: D飯好易散, 而且飯嘅溫度亦太凍, 失敗 x 2羊架: 落得太多調味, 完全食唔到羊本身嘅味道, 而家仲UN到死, 失敗中嘅失敗!!成晚食過覺得真係好嘅只有芝麻雞翼同埋芝士焗蠔而家放題嘅餐廳愈黎愈多要突圍而出, 淨係種類多真係完全無用..我地要嘅係QUALITY食物唔好
小弟係一個放題狂熱者
雖然今次係第一次寫食評
但自問都食過好多間放題餐廳, 不下五,六間
呢度每位$178, +埋一就差唔多$200
我自然expect佢嘅水準會高過大部分同類型餐廳
但結果真係令我好失望

尋晚同同學聚會,一行12人
雖然BOOK左台, 但黎到樓下都要等15分鐘先可以入得
如果好食嘅, 果區區15分鐘算得上係咩?
所以傾下計吹下水15分鐘好快就過

可惜一入到去
剩係個環境已經要扣分
同隔離台距離好近,
好彩今次係一大班人上去食
如果係兩個人食, 真係會完全無私人空間嘅感覺

食物質素雖然未至於差,
但係同港島另一間價錢相若嘅放題相比, 真係完全比下去
選擇種類係足夠嘅, 但係質素更加重要囉
揀D例子出黎講
三文魚刺身: 食落無咩魚油, 亦食唔到新鮮嘅味道, 失敗
成晚食過覺得真係好嘅只有芝麻雞翼同埋芝士焗蠔

而家放題嘅餐廳愈黎愈多
食物唔好其實已經係死罪, 但故事仲未完

D 侍應真係好唔專業
明知BUFFET 放題 呢D應該要收碟收得好有效率
但呢度D侍應淨係識上菜而唔識收碟
張台已經唔係大, 搞到我地要將D 碟疊埋晒,
叫左佢幾次先識黎收碟.. 真係好火文
最過份係明明我地一坐低叫果D單一路都無黎
我地以為漏左單, 但竟然到我地想埋單果陣先D野先黎
我地都已經食飽晒, 你仲上D 野黎做MUD???

最後走之前叫個WAITRESS幫我地影幅相
因為太多人嘅關係影唔晒
佢幫我地企左上張凳度去影..
無錯佢係好心..但張凳仲有下一手人要坐嫁, 應該要注重下衛生

以呢個價錢, 換黎咁嘅質素同服務
我以後一定唔會再黎.
2011-03-07
  • 芝麻雞翼
  • 芝士焗蠔
2011-03-02 6 瀏覽
一星期前就book定左去大吉放題,當天booking有人會打多次再confirn,而且仲會問有無朋友該月份生日會有一個壽司生日蛋糕,心諗都ok啦,未去都覺得唔錯喎.(因為之前未試過去放題)一行4個大人連1個bb食早場6:00-8:30pm當晚我地1家3口先到場不過都遲左5分鐘左右之來到(唔駛等位)而且可以安排到坐sofa位添(booking時已經叫佢地mark低要坐sofa位)場內地方唔係好大,已經坐左有7-8張台.到我地齊人時已經全場full晒lu~~~第一時間就一定係落order啦,order紙都有好幾個色,代表住唔同既類別.我地第一round就叫左刺身(基本刺身紙上有既全部都有叫)刺身方面我個人覺得甜蝦唔係甘新鮮,最好食都係三文魚同蛋(女女係甘食三文魚)芝麻雞翼+炸蝦天婦羅 (尼2款都係睇過食評之叫既味道都ok,炸蝦都算大隻)鰻魚反卷(我地total叫左3round野不過竟然3round都有來4件@.@!!) 熱烏冬叫俾女女食既,不過佢只係食左2啖牛油炒什菌不過不失燒魚頭好腥(加左檸檬都係腥到難入口)帶子炒豆牙都係好一般(唔叫都唔會覺得損失)另外想食既酒煮花螺可能唔係時候會得食.

心諗都ok啦,未去都覺得唔錯喎.(因為之前未試過去放題)

最好食都係三文魚

熱烏冬叫俾女女食既,不過佢只係食左2啖

牛油炒什菌不過不失
燒魚頭好腥(加左檸檬都係腥到難入口)

洋蔥炒八爪魚(我無食到,不過我另二個朋友話都ok)
帶子壽司,蚌壽司不點也罷(一來帶子好薄最差係d醋飯入唔到口伽,醋到c)

串燒帶子都係唔好食,最失望係個焗蠔(因為只係蠔仔來伽,俾人移花接木咋.不過味道都ok既)
送既青酒我無飲,不過老公話唔係甘好飲.
炸南瓜一牒只有尼4塊,好似好孤寒甘,因為只得一塊大其他都係好細塊不過我地都係試下
味道好香,不過無味.
尼個就係生日壽司,我地無食到,反而女女好開心唱生日歌,搞到附近既人都好好笑.

總括來講都係一般啦,本來我地可以每人$158任食伽,不過老公竟然唔見左我張coupon
搞到每人都要$200就唔係甘抵啦.仲有平時d食評係話送雪糕,當晚竟然係番薯糖水,
女女無得食雪糕好失望不過走時竟然經過m記,係都要去食個雪糕之肯走.
場入幾乎都係男侍應服務都算ok而且收碟都好快.
2011-02-28
最好食都係三文魚
  • 三文魚刺身
2011-02-11 7 瀏覽
完成中環考察後,到尖沙咀下場考察! 晚上約了一班"酒肉朋友"聚會一下。我們食6:00至8:30這一場,5:45到達的時候,門外已經有長長的人龍在通往大吉的樓梯外等候入座。$158任食真的那麼受觀迎?!6:00正入場,事不宜遲,立即選食物,枱上已經在一大疊食物紙我等待我們。選擇好像很多,但說真的,好食的少,但以$158的價錢,你還可要求什麼?先講講刺身,入場後很快就到了第一盆,因為一行8人,細心的地方就是大吉為我們分開了2盆,不用爭!在第二次落單時,我特登寫明要厚切,真的厚了很多,大家不妨一試!三文魚算是肥美新鮮,不錯,我想我一人就吃了一條有多,皆因他們不停地叫,但不吃,只好由我頂硬上。吞拿魚看似鮮美,但實質多根,一口咬下全是根,吃了一口都是吐掉了。希靈魚是最有驚喜的,魚的質感似是一堆放在一起的魚籽,好食!其他的都是平庸質素,叫了只是為回本!再上的就是"雪花肥牛鍋"湯就是那一般的shabu shabu味道,一句到尾,肥牛不肥也不見雪花,鍋內也只不過是豆腐、粉絲和大白菜,普通質素.鐵板魷魚髿不知鐵板是否等於鐵鍋?因為只不論是普通的炒魷魚髿,可以不試!"虎蝦"天婦羅在食物紙上寫的虎蝦,與我們
$158任食真的那麼受觀迎?!
希靈魚是最有驚喜的,魚的質感似是一堆放在一起的魚籽,好食!
其他的都是平庸質素,叫了只是為回本!
再上的就是"雪花肥牛鍋"
鐵板魷魚髿[/u
"虎蝦"天婦羅
在食物紙上寫的虎蝦,與我們一向聯想到的落差都頗大,實質都說只不過是平庸的天婦羅,都是食粉多過食蝦的,試過把粉去掉後,只見蝦毛一條!
串燒帆立貝
是晚有水準的一味,帆立貝大粒,只嫌汁太多
石狩鍋
是好奇心驅使我們去叫的一道,單看字面就根本不能理解石狩鍋是什麼的一回事! 其實簡單點說就是三文魚尾、豆腐、粉絲和大白菜。不過不要期望是那種三文魚尾!因為是骨多過肉的,還有魚有點腥。
焗蠔
全晚最搵笨的一道,不要單看就以為整隻都是蠔,眼看未為真! 我都以為是又大又肥的蠔,但其實只有蠔仔一粒,其他都是沙津,千萬不要抱太大期望食這裡OpenRice所推介的焗蠔,包仙保你會失望!!
其實食飯只是配角,能與一班知己談天說地才是真正目的。
與朋友高談闊論時光過得特別快,同時亦為我2011年新年畫上完美句號!
2011-02-09
10 分鐘 (堂食)
  • 三文魚刺身
2011-02-09 2 瀏覽
地方太逼了, 員工收碟時成碟沙津汁倒在的的外套及背上, 有員工立即帶來抹枱布, 正想幫我抹去汁及餘下的青瓜絲, 被我的家人叫停才有員工帶紙巾給我們, 隨後有一位類似的女經理再上菜時, 我表現十分驚及丁著她, 我將剛才發生的告知, 她才如夢初醒, 問我們是不是有coupon, 我地當然有啦, 她才說俾在85折我們就立即走開, 85折只是每人平多6蚊, 我們4個人加起來就再平多24大蚊, 我洗衣錢都唔夠俾以那店的擠迫程度, 及員工的意識, 食物的味精度, 大家可以不用考慮的了

2011-02-09
2011-01-19 6 瀏覽
這是我食過云云放題中, 唯一一間令我有衝動讚好的放題!我book了8點45分的一節, 但到逹時未夠鐘, 只可以在門口等, 所謂的門口, 大約只有15尺, 但所有8點45分入座的人客, 全都迫在這個地方, 空氣十分不流通, 所以建議如果去食, 最好9點鐘先到逹, 這一節食到11點的, 所以是有足夠時間.一入座, 就起勢咁畫食物, 陸陸續續的上枱, 完全沒有漏單, 值得一讚.侍應態度都冇一般放題的敷衍了是, 會幫忙跟單.刺身也不錯, 唯獨是三文魚唔知點解, 叫左幾轉, 全部都附有少許魚皮, 要改善....蝦天婦羅炸得超有水準, 質素比起好多著名酒店都要出色, 我比10個讚....除左蝦, 仲有南瓜同蕃薯, 都十分OK. 沒有一般天婦羅的油淋淋感覺.但洗手間衛生情況則要改善, 坐位略嫌迫, 門口等候區地方太太太細, 根本容納唔到咁多人但要食, 就請記得預先訂座, 當天訂座都得, 因當天真的是全場爆滿
這是我食過云云放題中, 唯一一間令我有衝動讚好的放題!

侍應態度都冇一般放題的敷衍了是, 會幫忙跟單.

蝦天婦羅炸得超有水準

2011-01-17
10 分鐘 (堂食)
  • 天婦羅
2010-12-20 24 瀏覽
今日去左大吉食lunch, 其實我每次去都一定食銀雪魚定食既, 點知今次佢地話冇晒銀雪魚, 未溶得切雪, 所以我就要左三文魚腩定食啦, 估唔到條三文魚腩咁大件喎, 我真係食唔晒囉, 因為都好漏家, 味道都唔錯, 啖啖食, 個定食除左有麵豉湯啦, 又有前菜, 白飯再有埋野飲添, 每次食完都攬住個肚走既!呢到好在唔駛加一, 又有前菜又有湯又有野飲送埋, 真係好抵食, 因為每次都食到超級飽!!!

2010-12-10
2010-12-20 23 瀏覽
訂左位唔洗點等.不過d野食真係一般..剌身好似冇咩味...坐得又唔太舒服 (有d迫)都唔知點解咁會爆場~ 焗蠔算係最好食既一個菜..不過枱枱都叫..要等好耐..食食下突然播音樂 ..好嘈既音樂 ..& 熄晒燈..同全場生日既朋友仔慶祝
訂左位唔洗點等.
不過d野食真係一般..
剌身好似冇咩味...
坐得又唔太舒服 (有d迫)
都唔知點解咁會爆場~

焗蠔算係最好食既一個菜..
不過枱枱都叫..要等好耐..
食食下突然播音樂 ..
好嘈既音樂 ..& 熄晒燈..
同全場生日既朋友仔慶祝

2010-12-15
5 分鐘 (堂食)
  • 焗蠔
周五去食, 朋友已訂位, 我遲左D 到, 相信唔駛點等位但係一坐落去, 朋友們便圈了些菜, 但到我到時, 仲未有得食於是再繼續畫幾張, 最快黎到O既係汔水.....之後黎魚生, 等左廿分鐘都有食放題圈菜呢D 漏單都預左, 但無諗過漏得咁嚴重, 仲以為熟野或且沙律會快D, 事實係咩都好慢成左成粒鐘, 完全無熟野落肚, 果度無鰻魚壽司的, 只得鰻魚飯, 又等了數十分鐘才有食物質素嘛嘛, 唔算太難食, 什麼串燒, 最尾先到, 燒菠羅又無到, 最尾見到人地叫雞翼, 但我地響D 單搵唔到蟹子沙'律D 蟹子, 我地三個人O的手指仲多過佢, 最後黎左個熱鍋先夠飽, 但係甜豉油太甜, 限時630-830, 未夠八點LAST ORDER. 無人添水, 食螺唔比竹簽, 最後例牌一粒雪米池做甜品埋單每人$196.6去元氣食到嘔都係差唔多價...相都無心情影...翻食指數: 零2日之後同屋企人講去左呢度食, 佢話如果我一早講就反對我去....仲話樓下水車屋放題都係兩舊水走果時己經見到人龍等下場, 真係想即時叫佢地掉頭, 所以一定要上黎分享下
周五去食, 朋友已訂位, 我遲左D 到, 相信唔駛點等位

於是再繼續畫幾張, 最快黎到O既係汔水.....

之後黎魚生, 等左廿分鐘都有

限時630-830, 未夠八點LAST ORDER.

無人添水, 食螺唔比竹簽, 最後例牌一粒雪米池做甜品
埋單每人$196.6
去元氣食到嘔都係差唔多價...相都無心情影...

翻食指數: 零

2010-12-17
2010-12-07 15 瀏覽
第一次食放題食到胃痛......唔係好多野食,好好食,係咁食到胃痛.......係食熟食食到胃痛冇聽錯,日本放題唔係食魚生食到胃痛,竟然係熟食選擇紙就有好多張,但係魚生就只得一張,選擇唔多過10個賣相唔得,細件,唔新鮮唯有食熟食羊架、炒牛肉粒、焗蠔,ok不過遍咸.......2個人398落樓......唔太值囉
第一次食放題食到胃痛......

唔係好多野食,好好食,係咁食到胃痛.......
係食熟食食到胃痛

冇聽錯,日本放題唔係食魚生食到胃痛,竟然係熟食

選擇紙就有好多張,但係魚生就只得一張,選擇唔多過10個
賣相唔得,細件,唔新鮮

唯有食熟食
羊架、炒牛肉粒、焗蠔,ok
不過遍咸.......

2個人398落樓......唔太值囉
2010-12-03
紀念日
2010-10-22 3 瀏覽
是日同2位好耐無見ge朋友相聚, 2日前已經book定位....所以唔洗等!!book左6點...但5點9已經可以入去!坐位好迫....迫到拎唔到野比我地服務態度良好....!茶壺放左係table, 唔會唔夠茶....good!!!sashmi: 選擇唔多, 只有6~7樣....but quality quite good!sushi:大件而且飯唔易散炸物:個粉唔thick....大件!但凍左小小!!牛乳海鮮鍋:好足料....好香日本xx螺:冷盤....甜甜地, 幾爽口!食完仲有雪米滋=v=埋單每人200.....a few kinds of food....唔係好抵!!!
book左6點...但5點9已經可以入去!
坐位好迫....迫到拎唔到野比我地

sushi:大件而且飯唔易散

炸物:個粉唔thick....大件!但凍左小小!!
牛乳海鮮鍋:好足料....好香

日本xx螺:冷盤....甜甜地, 幾爽口!

食完仲有雪米滋=v=
2010-10-09