2008-09-02 25 瀏覽
既然舖細, 就唔好接咁多人的 order, 一行12大1小, 準時到達, 結果係交唔到枱, 原因係前一round 的食客唔肯走. 如此, 可解要訂下分段設定???最後要坐到出門口邊, 真係令人好唔 comfortable. 食物水準亦一般, 天婦羅炸蝦入口只有"梳打" 味, 串燒"冬菇"超乾, 牛肉好咸.最大問題係服務員態度極"差".

最大問題係服務員態度極"差".
(非會員)
2008-09-01 12 瀏覽
上個禮拜五, 一行十二人去食放題. 我地已經早個幾兩個禮拜book位, 食八點四十五分果場, 去到又無位, 成大班人坐在門口等, 最慘係抱住個兩歲大的小朋友.其實坐門口位都無所謂, 諗住一大班人去食飯開心下, 點知book八點半, 去到要等到差唔多八點五十五分先有位, 個經理仲大大聲聲同我地講, 我地分三個時段食架... 我理得你分十個時段呀, 你接得我個booking, 就算分一百個時段放人入黎食, 都係你"大吉"的事, 唔係我做客幫你去計囉, 同埋"無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽", 舖頭又唔係大, 你接咁多order又分唔到枱比d客, 最終咪又係得失左d客!!!等左差唔多半個鐘先有位, 但係個個waiter就勁忙, 根本唔得閒理我地, 汽水, 筷子咩都係自已隨便拎. 食物真係好麻麻地囉, 舊唔知咩天婦羅, 食落口得舊粉, 完全分唔到係南瓜定番薯. d蝦就搵梳打粉"拿"到好難食!!!食食下, 有個waiter行埋黎問我地係咪12大1細, 好自然我地答佢: 係!!! 不過佢無講個小朋友要收錢, 亦都無講話點樣先要計小朋友錢, 點知個小朋友食左個幾鐘扭計仔走左, 之後埋單走人, 佢地先話要

食食下, 有個waiter行埋黎問我地係咪12大1細, 好自然我地答佢: 係!!! 不過佢無講個小朋友要收錢, 亦都無講話點樣先要計小朋友錢, 點知個小朋友食左個幾鐘扭計仔走左, 之後埋單走人, 佢地先話要計數喎... 嘩, 咁都得, 我地即刻話佢囉, 個小朋友得果2歲, 90cm高, 我地問佢根據乜野收佢錢, 佢竟然話我地答過佢12大1細. 然後咪同佢理論囉! 最後佢就無計數.

平時食開中環果間都好好架, 點知尖沙咀呢間咁樣, 我發誓以後就算有人請都唔會再去呀!!!

2008-08-27 15 瀏覽
8月24日同媽媽預早慶祝生日,爸爸話未試過日本式放題,就同佢地出去食下。見到大吉喺雜誌既廣告,星期六都係$178一位,就去試下。食物既味道好一般,而座位係迫左少少,而佢地安排我地坐窗邊位,環境都okay。食物種類好多,值得一贊係佢地唔會漏單,樣樣都黎齊,而且汽水任飲,又幫我地添茶,都算幾好。但order紙呢,就應該改善一下。我地見佢全部remark 「一客一人份量」,咁就以為唔會多啦,先前order左個牛肉烏冬,原來只得一碗仔,咪order蟹粥試下,爸爸就係數量一欄填左3,點知係3煱囉... 食到我地死死下。

普普通通既天婦羅
BB焗蠔,麻麻地吉列蝦卷
牛肉烏冬
就係呢煱蟹粥....
2008-05-30
相約老友飯局, 他大讚這兒抵食, $148加一食個半鐘, 就同你去馬!!選擇不多的格局, 地方少少人多多, 點菜紙多而混亂…..魚生都是慣常的任食貨色, 甜蝦, 三文魚, 吞拿, 立魚, 都算合格, 炸蝦卷新鮮不錯, 可惜蝦細了點, 大蝦天婦羅肥美多肉, 推介之一, 燒物的車厘茄, 冬菇等都燒得乾乾的, 不好吃, 加洲卷做得太鬆, 一咬便散了, 蒜片牛柳點了三次都未來到, 蟹子沙律的醬多到一PAT PAT, 幸好汽水任飲, 不過量你點飲, 咪又係2-3罐

2008-05-29 9 瀏覽
聽過D同事講話中環間大吉幾好味同抵食﹐見成家人(最主要係我&媽媽)都鍾意食日本野﹐於是母親節揀了去試大吉﹐由於家住九龍所以選了尖沙咀的分店﹐諗住應該唔差得遠。我預早book好位﹐訂了6-830pm時段﹐母親節前一天$178+10%無加價都幾抵﹐間野位置比較偏辟隱蔽﹐響亞士厘道中間位搭Lift上, 上到去好迫﹐D位超細﹐不過食物質素選唔錯﹐魚生好新鮮 (除左我最鍾意食既甜蝦…), 要讚天婦羅﹐個脆漿整得幾好﹐即叫即炸﹐ yummy!有一味蒜茸炒牛柳粒超正﹐有D似中菜,D牛肉好鮮味﹐我地之後又Encore左多一碟﹐有個饅魚壽司都好咩﹐好大條饅魚。不過奉勸大家D乜窩乜煲要諗清楚先落單﹐事關係好大窩的。最好係汽水係任飲﹐唔會屈你$20罐 (雖然都係飲左兩罐)Overall都唔錯﹐可以再Call﹐最啱一班男仔勁食。

最好係汽水係任飲﹐唔會屈你$20罐 (雖然都係飲左兩罐)

Overall都唔錯﹐可以再Call﹐最啱一班男仔勁食。
味道ok但實在太大窩了
味道ok但實在太大窩了
  • 三文魚刺身﹐蝦天婦羅﹐蒜茸炒牛柳粒﹐饅魚壽司
2008-04-25
情人節果陣同女朋友黎左呢度食野!環境方面,佢d台拍得好埋,感覺好逼咁!坐得唔舒服!味道方面,食物即點即做,好好味!服務就一般啦,佢好似唔多夠人用!佢叫野食果度要注意:例如叫三文魚刺身!你寫1佢就真係黎1片!因此你想食多d就真係要寫多d啦,整體黎講唔錯,會再去過!因為情人節,所以加左價,2xx一個人!
情人節果陣同女朋友黎左呢度食野!
2008-04-23 6 瀏覽
2008年4月19日之前都有黎過哩間大吉度食家啦~~次次都幾多人下....一定要book先有位...可能今日打風既關係啦~~唔係話太多人~~d野食仲要真係即叫即到咁呀!!完全冇留單既情況~~otherall黎講真係好正....唔使好似平時食buffet咁一次過要order好多之後先慢慢食...可以一度食...一度慢慢order都得...最最最正既就係個蟹粥呀!!勁多蟹食呀!!仲有汽水任飲添呀!!!
2008年4月19日
之前都有黎過哩間大吉度食家啦~~
次次都幾多人下....一定要book先有位...
可能今日打風既關係啦~~唔係話太多人~~
d野食仲要真係即叫即到咁呀!!
完全冇留單既情況~~
otherall黎講真係好正....
可以一度食...一度慢慢order都得...
最最最正既就係個蟹粥呀!!勁多蟹食呀!!

仲有汽水任飲添呀!!!
2008-02-27 7 瀏覽
朋友介紹大吉尖東店,但地點唔夠方便,book左尼間,點知出事..我book左8:45-11:00時段,佢地先話其他table full曬,得bar table,咁我地2個人都無咩所謂,我話ok!佢地係我地食野個日再打來confirm,我即時加分,尼d責任感好多任食既店都無既!地點都幾難搵,所以我8:50先到,上到去見有一行6人等安排位置,我搵左侍應拿booking,佢話等等!一行6人見我同佢地一樣係bar table就開始發火(佢地應該等左勁耐先會咁火!!)話係佢地先..重點係:1.我去到先見bar table係有位係度但完全無椅,個d侍應話安排但完全無理我地放我地係度就做自己野,我地睇住個無人坐無椅既位15分鐘(我地中途係有問佢地不過無用)2.佢地之後有人拿左d摺椅上來,個bar table終於有椅,個一行6人搶先坐左, 依然完全無人理我地...3.9:15終於有人理佢地同我地,經過幾次拿椅終於夠坐,佢地安排左個1人位咁大既位比我地2個大人坐(摺椅都差d放唔落)4.我地真係接受唔到比$140(連加1),book左位等左1/2個鐘都要坐係個咁既1人位度食一晚,我地唔肯坐,佢地話無其他位
重點係:
4.我地真係接受唔到比$140(連加1),book左位等左1/2個鐘都要坐係個咁既1人位度食一晚,我地唔肯坐,佢地話無其他位,我地終於走左,9:25pm

我係未試過book左位重慘過walk in,重要係閒日星期一!
我之後去左尖東店大吉walk in, 有位有人理,d野好好味,d侍應好好服務,我地係11:15pm終於食飽,讚!!!!!!一定再去!
2008-02-11 6 瀏覽
上年去了金田,今年睇到報紙廣告新開張,試下新野。輪價錢$168再加一,同金田差不多,但金田有4個鐘,大吉得兩個半鐘,要好準時到,兼唔好漏單,金田略勝,唔駛食到趕喉趕命。樓底好矮,檯與檯拍得好埋,感覺幾焗促。當晚6點至8:30,得5-7張檯有客,但等刺身要15MINS,落ORDER時全場得兩張檯有客,上野好慢兼漏單,叫罐PEPSI 共叫了四次(同3個WAITER講),才記得俾,死未!1. 蒜片牛柳、吉列蠔比金田好,天婦羅蝦、一口芝士、蟹粥、牛舌、鰻魚芝士壽司、日式豬大腸不錯2. 加州卷D 飯不成形,每件大少不一,好似小朋友學搓泥膠;壽司的紫菜是淋,不脆的;火焰牛肉壽司的牛肉得丁屎咁細片又薄,好鬼孤寒,舊飯就大大舊;軟殼蟹壽司的飯又係好大舊,食完都唔覺有軟殼蟹!3. 第一ROUND來的刺身竟然有三文魚腩,咁好死,好好味,擺碟賣相同金田差一皮,好似配給,每款刺身執藥咁執上碟,賣相唔掂,第二round再叫三文魚,點知今次無魚腩,d 三文魚唔新鮮又無味無道兼梅梅地,唉!4. 負責刺身同sushi係好後生的師傅,又無帶口罩;金田d刺身師傅年紀較大,有帶口罩。5. 無羊架,得羊扒,又乾又鞋又un,好
上年去了金田,今年睇到報紙廣告新開張,試下新野。

5. 無羊架,得羊扒,又乾又鞋又un,好似食緊豬扒,毫無羊味,可能入了下價貨。我自己係百佳買的羊扒,仲整得好食過佢!以往去金田,羊架係必食兩round,好彩今次每人試了一塊,都怕了!
5. 甜品就少得可憐,一小個雪糕糯米滋(好似街邊賣獨立包裝麻薯咁丁粒),仲縮皮過金田,其實金田個甜品都已開始縮皮,點知大吉仲差。
6. 全晚不停播日本rock music,仲要開到拆樓咁大聲,震到無晒食慾。有一半人客(6:00-8:30個輪)包括我張檯吃了未夠個半鐘就走,係金田好少見到客人咁早走,原因食物種類唔多,同埋坐得唔舒服。

一行四人,食完今餐,都覺唔抵食,去金田好過,可以坐耐D,d位無咁迫,食物種類較多,上菜快好多。

除非佢地減價,同改善食物質素,否則都唔會再來!
2008-02-06 6 瀏覽
一向去慣金田食日式任食,今日年廿九,和樹林人團年,出去尖沙咀食飯,見到新開的大吉居食屋就去試試。$128的自助,任叫任食,因為是旺場的日子,本來沒有什麼期望,上到去fully book,得返bar枱,但唔想走來走去,就坐住先,後來有人book左枱無到,就轉返張大枱。食物:刺身類- 三文魚/ 吞拿魚/ 甜蝦/ 北寄貝/ 赤貝/ 玉子etc (食開的都有,厚切,都新鮮,不錯)天婦羅- 只吃了蝦和番薯,不錯,番薯好吃火鍋類- 有很多選擇,只叫了牛奶海鮮鍋,不過這個就比不上和花亭的那個好吃,奶味不夠,海鮮都可以炸物類- 一口芝士/ 炸蝦/ 番茄薯餅etc (這一類我大多沒吃,但朋友的comment很好)料理類- 蒜片牛肉和羊扒(好食),還有很多其他的未試端爐燒- 大蝦/ 雞軟骨/ 冬菇(只試了這三款,很不錯)丼類- 一開始有人點了個滑蛋豬扒飯,於是被全抬人笑她蠢,食自助餐竟然食飯,但個飯其實真係唔錯。還有茶漬飯/ 蕎麥麵等的選擇沙律- 席間有人鍾情沙律,所以吃了蠻多。蟹子沙律是一般的水準,沒驚喜。鮮果沙律卻是大量西瓜加雜果,效果很好,結果有人一人吃了六份。其他的沙律類都不過不失。卷物/ 壽司-

食物:
天婦羅- 只吃了蝦和番薯,不錯,番薯好吃
料理類- 蒜片牛肉和羊扒(好食),還有很多其他的未試
端爐燒- 大蝦/ 雞軟骨/ 冬菇(只試了這三款,很不錯)
卷物/ 壽司- 軟殼蟹卷/ 鰻魚卷皆得到好評,至於壽司,我只試了燒牛肉,不錯。

飲品方面:罐裝汽水任飲
結賬的時候,送上甜品,一人一個雪米池。

雖然服務態度很好,但落錯單的情況卻非常嚴重,有待改善。