今日聽友人推介,到酒店內的餐廳共進晚宴,味道真的十分驚艷!Dinner Set $688/11️⃣ **前戲雙脆** ▫️金磚豆腐|咬開嫩滑!外殼薄脆▫️金沙白飯魚|鹹蛋黃沙感+魚仔鮮2️⃣ **海陸鎮店三絕** 🪷「大宅佛跳牆」|鮑參翅肚大瑤柱燉出膠質,湯匙可以企起身唔跌!足見料有幾多🦀蟹黃銀針粉燴玉帶|蟹油浸透銀針粉,帶子巨厚濃甜🍤20年花雕蒸虎蝦|古法蒸蛋鎖住酒香,蝦巨大彈牙,俯視如畫般醉人3️⃣ **主菜亮麗時刻** ▫️拔絲咕嚕肉|皮薄焦香脆手,酸甜平衡完美,更有酥脆油炸鬼作點綴▫️麒麟魚|魚鱗煎出脆片,如日式般的立鱗燒配上蒸魚豉油及蔥花,過癮口感配上細嫩魚肉,十分出色 4️⃣ **靈魂收尾** 🍜蝦子花膠雞湯麵|濃度足以黏唇!花膠及蝦子正是嫩滑與香味之結合 🍮芋茸燉鮮奶|燉鮮奶底藏着芋頭茸,芋香爆炸與鮮奶味道夾到飛起總括嚟講,味道十分之出色,值得推介!
今日聽友人推介,到酒店內的餐廳共進晚宴,味道真的十分驚艷!

Dinner Set $688/1

1️⃣ **前戲雙脆**
▫️金磚豆腐|咬開嫩滑!外殼薄脆
▫️金沙白飯魚|鹹蛋黃沙感+魚仔鮮

2️⃣ **海陸鎮店三絕**

🦀蟹黃銀針粉燴玉帶|蟹油浸透銀針粉,帶子巨厚濃甜

3️⃣ **主菜亮麗時刻**

4️⃣ **靈魂收尾**

總括嚟講,味道十分之出色,值得推介!
2025-05-05 0 瀏覽
問月酒店為Mira集團嘅酒店,入面有一間中菜廳頗為出色!當然要入去試試金磚豆腐·金沙白飯魚豆腐外脆超軟淋,食用時要小心,避免燙親條脷~炸過的白飯魚香脆可口,外面更淋上蛋黃醬,有提鮮作用大宅佛跳牆絕對係餐廳嘅鎮店之寶!入面有好多山珍海味,包括鮑魚、花膠、素翅、元貝等等,材料非常豐富~而湯汁質感更為濃稠,喝下去鮮味十足!蟹黃銀汁燴玉帶帶子煎成半熟狀態,外層有金黃色效果再配上生拆蟹肉+蟹膏,令帶子鮮味提高到更高層次!20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球蝦球🦐新鮮彈牙,蛋白蒸的好嫩滑,而淋上花雕汁一起吃,味道更加豐富!拔絲鬼馬咕嚕肉鬼馬=油炸鬼,而咕嚕肉外層亦很香脆,肉質嫩淋拔絲嘅原因係醬汁有黏稠狀態,所以名為拔絲香煎一夜鮮麒麟魚麒麟魚外皮煎得好香脆,魚皮是可以享用的,不用擔心魚骨刺問題而魚肉肉質亦很鮮嫩,配上少量蔥慈一起吃,可以中和一下口腔嘅肥膩感蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵花膠新鮮彈牙,配上濃郁嘅雞湯一起吃,雞嘅鮮味更加突出而拉麵🍜質感都好彈牙,絕對係手工製作!每一條麵都掛上雞湯汁嘅精華,滿滿的幸福感☺️芋茸燉鮮奶表面放上桃膠,鮮奶亦燉得好嫩滑,並將軟綿綿嘅芋泥做墊底,層次感非常豐富~

金磚豆腐·金沙白飯魚

豆腐外脆超軟淋,食用時要小心,避免燙親條脷~
炸過的白飯魚香脆可口,外面更淋上蛋黃醬,有提鮮作用

大宅佛跳牆
絕對係餐廳嘅鎮店之寶!
而湯汁質感更為濃稠,喝下去鮮味十足!

蟹黃銀汁燴玉帶
帶子煎成半熟狀態,外層有金黃色效果
再配上生拆蟹肉+蟹膏,令帶子鮮味提高到更高層次!

拔絲鬼馬咕嚕肉
鬼馬=油炸鬼,而咕嚕肉外層亦很香脆,肉質嫩淋
拔絲嘅原因係醬汁有黏稠狀態,所以名為拔絲

香煎一夜鮮麒麟魚
麒麟魚外皮煎得好香脆,魚皮是可以享用的,不用擔心魚骨刺問題

蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵
花膠新鮮彈牙,配上濃郁嘅雞湯一起吃,雞嘅鮮味更加突出
而拉麵🍜質感都好彈牙,絕對係手工製作!
每一條麵都掛上雞湯汁嘅精華,滿滿的幸福感☺️

2025-05-05
1K
最近呢間中菜館好受歡迎係社交平台經常見到📷名副其實真係一間好有設計感嘅大宅咁樣🎨有一種傳統酒樓唔同嘅高級感💎食物方面除咗有美感之外口味亦都好出色❤️係創新同傳統中間有好好嘅平衡🏮⭐️ 江西豆腐 🤍⭐️ 金沙白飯魚 🐟豆腐外酥內嫩輕輕用椒鹽調味不蓋過豆香🤪 白飯魚配上鹹蛋黃嘅外皮🧡鹹香但係唔油膩感覺好開胃⭐️ 大宅佛跳牆 🍲佛跳牆用料非常十足好有驚喜🥹 蘊含咗海參花膠魚翅鮑魚等各種名貴食材🦈湯頭鮮甜混合材料嘅精華但係唔會過鹹☺️真材實料用得其所😚⭐️ 蟹黃銀針燴玉帶 🐚帶子本身已經好飽滿😜 配上蟹黃啖啖嘅鮮味充滿豐富嘅油香🦀口味好有層次👍🏻⭐️ 20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球 🦐虎蝦新鮮入口好爽口🌊 配上花雕蛋白滑溜口感中帶絲絲既酒香🥂滲入了花雕嘅香氣但唔會太濃烈🌸⭐️ 拔絲咕嚕肉 🍖咕嚕肉看似平凡但係拔絲嘅技巧好講究🪄 酸甜嘅平衡帶上焦糖香又唔會過度黐牙🍬 特別配上油炸鬼嘅做法增加口感🤪⭐️ 香煎一夜鮮麒麟魚 🐠用咗比較Modern既立鱗燒做法🔥保持了魚鱗的香脆同埋魚肉嘅嫩滑兩種口感🤩就咁用蔥同豉油調味已經好出色🍃⭐️ 蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵 🍜花膠雞湯每啖都係精華🍗奶白色嘅湯底濃厚而滋補👅特別嚐得出
江西豆腐
⭐️ 20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球 🦐
⭐️ 拔絲咕嚕肉 🍖
⭐️ 香煎一夜鮮麒麟魚 🐠
⭐️ 蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵 🍜
花膠雞湯每啖都係精華🍗奶白色嘅湯底濃厚而滋補👅特別嚐得出蝦子嘅鹹鮮好平衡🦐令到最後嘅主食都好有亮點
⭐️ 芋茸燉鮮奶 🍼
燉奶嫩滑火候控制得啱啱好🥛 芋茸口感絲滑甜度恰到好處係好滿足既一餐甜品🍠
江西豆腐
2025-04-24 0 瀏覽
大宅謝斐道388號問月酒店3樓高級嘅中菜廳,非常豪華地方寬敞寧靜舒適,餐廳提供多款fusion菜,亦有傳統手工菜式非常滿意,我比五粒星,睇得出廚師嘅細心同埋手工精湛,物超所值Dinner set 金磚豆腐,金沙白飯魚豆腐炸到外皮金黃酥脆,內部則柔嫩滑潤,咬下去時雙重口感,豆腐入口即化,很濃的豆香味,金沙白飯魚,外皮加了鹹蛋黃炸到酥脆,香濃的鹹香味,口感滑嫩魚肉的鮮美大宅佛跳牆原隻燉盅來燉,料理豐富有鮑魚,海參,魚翅,花膠,瑤柱,花菇,蹄筋,羊肚菌,金華火腿,湯底非常濃郁清甜,十分黏口蟹黃銀針燴玉帶,色澤鮮亮的金黃色,蟹黃鮮美濃郁,口感滑順,魚翅沾滿蟹黃的精華,滑嫩有彈性,帶子表面微微煎封,中間嫩滑鮮甜,而且很大粒20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球,虎蝦球肉質鮮嫩,彈牙有勁,蝦肉很新鮮,而花雕酒獨特的香氣甘甜,與蒸蛋的滑嫩完美結合,口感柔滑,輕盈細膩拔絲咕嚕肉,外層金黃酥脆,內部保持鮮嫩多汁的口感,和甜中帶酸的風味,當用筷子夾起時,能看到糖絲拉出來,十分吸引,不膩口,又開胃香煎一夜鮮麒麟魚,肉質鮮嫩,富有彈性,表面煎至金黃酥脆,外脆內嫩,魚肉的清香與微微的焦香相融合,保留了原汁原味蝦子花膠濃雞
大宅
謝斐道388號問月酒店3樓

Dinner set
金磚豆腐,金沙白飯魚

大宅佛跳牆

蝦子花膠濃雞湯拌菜苗手工拉麵,湯底由濃郁的雞湯熬製而成,香氣四溢,口感醇厚,蝦子,鮮甜鹹香可口,花膠厚身而且黏口,菜苗的清香脆嫩,手工拉麵麵條彈牙有勁

芋蓉燉鮮奶,表面桃膠如同果凍,帶有微微的彈性,清甜可口,芋蓉入口香甜,帶有淡淡的芋頭香氣,綿密細膩,再加上濃郁的燉鮮奶,更加圓潤,奶香四溢
  • 香煎一夜鮮麒麟魚
  • 大宅佛跳牆
2025-04-15 162 瀏覽
銅鑼灣謝斐道及馬師道交界離TIME SQUARE 只需5分鐘步程富麗堂皇既問月酒店大堂搭電梯上3樓古木長廊雕花精緻滿溢韻味琥珀燈光柔和灑落如詩如畫絲絨椅墊配紅木桌椅 高貴瓷器閃耀雅致光芒窗外車流不息 窗內時光緩慢流淌每枱空間恰到好處 私密舒適不顯擁擠 大宅菜式用心 傳統粵菜添現代新意用料上乘功夫到位 火候精準令人驚艷 味道層次豐富不搶風頭服務細膩如星級享受 菜品輪換流暢不拖沓環境高貴卻不疏離 價錢稍高但物有所值金磚豆腐・金沙白飯魚新鮮豆腐慢火煎出香氣外層再炸至金黃酥脆入口即化白飯魚裹上咸蛋黃金沙 鹹香四溢味蕾跳動大宅佛跳牆原盅燉焗濃香撲鼻 鮑魚花膠海參齊聚慢火熬煮精華高湯 口感濃厚不帶油膩每一啖都融入高級食材嘅精華真材實料嘅極品湯品 暖胃更暖心 蟹黃銀針燴玉帶蟹黃金光閃閃誘人 銀針粉絲吸盡精華新鮮慢煮帶子嫩滑似雲 輕輕煎至焦香鎖住鮮味整個配搭調和得宜 猶如海鮮盛宴齒頰留香 20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球古花雕酒香撲鼻 韻味幽幽滲入虎蝦肉蛋白慢火蒸得嫩如雲朵 酒香餘韻繞舌尖每一啖都令人陶醉 份量稍少但味道無敵拔絲咕嚕肉拔絲糖衣薄脆剔透 輕輕一咬果香四溢肉排走骨肥瘦適中 生炸上汁外脆內嫩甜而
銅鑼灣謝斐道及馬師道交界

淡淡芋香令人回味 甜品之選簡單卻滿足
2025-04-14
  • 芋茸燉鮮奶
2025-05-10 0 瀏覽
適逢就嚟母親節, 上網做左下research 見到呢間中菜comment 都幾好,而且位置都方便,就簡咗呢間係銅鑼灣問月酒店入面既中菜「大宅」食母親節飯啦🥰🫶🏻我地叫左個dinner set 食完勁飽😮‍💨😮‍💨十分滿足🔸金磚豆腐·金沙白飯魚豆腐 & 白飯魚都係由鹹蛋黃去炸微微號鹹香散發住成個口腔~豆腐軟滑,白飯魚鹹香味充足開胃一流!🔸大宅佛跳牆大宅嘅signature dish!絕對係必點~有各種頂級食材:花膠、鮑魚、元貝等等湯底尤其濃稠,喝下去有濃郁的海鮮清甜味!食盡各種山珍海味,滿滿的幸福感☺️🔸蟹黃銀汁燴玉帶生拆蟹肉+清甜蟹膏,再配上新鮮原粒帶子一起吃,有提鮮作用!🔸20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球虎蝦球晶瑩剔透,新鮮彈牙,有微微的花雕酒清香,再配上嫩滑蛋白,蝦嘅鮮味更為突出!🔸拔絲咕嚕肉拔絲嘅意思係有拉絲效果~內裡有油炸鬼 及 酸甜即炸咕嚕肉酸酸甜甜幾過癮🔸香煎一夜鮮麒麟魚師傅將麒麟魚煎得好香脆,而魚皮感覺上有啲魚鱗,但絕對可以放心享用~配上一絲絲嘅蔥及醬汁,令麒麟魚鮮味更突出!🔸蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵🍜花膠新鮮入味,手工拉麵🍜煙韌彈牙,而且自家製嘅濃雞湯一定要飲!因為好濃郁

🔸金磚豆腐·金沙白飯魚

豆腐 & 白飯魚都係由鹹蛋黃去炸
微微號鹹香散發住成個口腔~
豆腐軟滑,白飯魚鹹香味充足
開胃一流!

🔸大宅佛跳牆

大宅嘅signature dish!絕對係必點~
有各種頂級食材:花膠、鮑魚、元貝等等

🔸蟹黃銀汁燴玉帶

生拆蟹肉+清甜蟹膏,再配上新鮮原粒帶子一起吃,有提鮮作用!

🔸20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球

🔸拔絲咕嚕肉

拔絲嘅意思係有拉絲效果~
內裡有油炸鬼 及 酸甜即炸咕嚕肉
酸酸甜甜幾過癮

🔸香煎一夜鮮麒麟魚

配上一絲絲嘅蔥及醬汁,令麒麟魚鮮味更突出!

🔸蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵🍜

因為好濃郁而且無任何添加味精!

🔸芋茸燉鮮奶

芋泥做墊底,中間燉牛奶,表面放上少量桃膠,口感軟綿綿之餘,吃下去亦都唔會覺得好甜,為呢餐飯畫上完美句號!
就嚟到母親節,就同媽咪灣仔一間酒店食中菜,食物賣相十分精緻,用料矜貴,食物質素都好唔錯👍我哋叫咗一個dinner set ,可以試到唔同款式嘅嘢食。✨金磚豆腐·金沙白飯魚✨首先送來一道前菜,炸白飯魚大大條,豆腐炸得外脆內軟,好重鹹蛋味,為豐富嘅晚餐揭開序幕,打開味蕾🤩✨大宅佛跳牆✨作為餐廳嘅招牌菜,用上特定嘅湯壺呈上,湯品濃而不膩,用料豐富,真材實料,有冬菇、海參、鮑魚、花膠及魚翅等,飲落去個口會有俾花膠漿住漿住嘅感覺,飲完成碗已經飽咗一半😂✨蟹黃銀針燴玉帶✨輕輕炙燒過的帶子鮮味十足,配上蟹黃蟹肉作為芡汁,味道層次更上一層樓🤩連個芡汁都清晒😆✨20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球✨虎蝦球爽口彈牙,配上滑嫩嘅蒸蛋,最後淋上花雕酒作為調味,酒香十足,口感多元。 ✨拔絲咕嚕肉✨咕嚕肉炸得外脆內軟,配上新鮮嘅菠蘿,酸酸甜甜,整道菜感覺清新可口。✨香煎一夜麒麟魚✨香脆嘅外皮配上內裏滑嫩無骨嘅魚肉,配上蔥花作為點綴,口感特別,令人忍唔住一口接一口。✨蝦子花膠濃雞湯拌菜苗手工拉麵✨花膠好大塊,配上濃郁嘅雞湯同蝦子,鮮上加鮮;手工拉麵比較似讚歧烏冬嘅口感,不過更加幼身滑溜😛✨桃膠芋茸燉鮮奶✨甜品帶來驚喜,餐廳

✨金磚豆腐·金沙白飯魚✨

✨大宅佛跳牆✨

✨蟹黃銀針燴玉帶✨

✨20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球✨

✨拔絲咕嚕肉✨

✨香煎一夜麒麟魚✨

✨蝦子花膠濃雞湯拌菜苗手工拉麵✨

✨桃膠芋茸燉鮮奶✨
甜品帶來驚喜,餐廳在燉鮮奶上灑上桃膠,燉蛋內裏亦有流心嘅芋泥,三重口感,值得一讚,為晚餐畫上完美嘅句號。

總括而言,餐廳食物擺盤精緻,材料新鮮,用料十足,值得再訪。

2025-04-30 0 瀏覽
金磚豆腐、金沙白飯魚這道菜以絢麗的黃金色澤吸引著每位食客。侍應細心提醒內裡豆腐熱辣辣,外層酥脆,帶有鹹蛋黃的香氣與顆粒感,內裡則軟嫩滑溜。白飯魚則裹上薄薄的黃金炸漿,再淋上金沙醬,增添雙重鹹蛋的滋味,誘人心醉。大宅佛跳牆此招牌佛跳牆由典雅的盅所呈現,揭開便有濃郁的香氣撲鼻而來。材料豐富,口感濃厚,鮮甜四溢。這道菜包含了各種山珍海錯,如香菇、魚翅、鮑魚、瑤柱、羊肚菌及海參,並別出心裁地加入入味白鴿蛋,令人驚喜不已。蟹黃銀針燴玉帶濃香的蟹黃醬配上微煎的大帶子,引領您品嚐美味的層次。條條素翅,絲絲蟹肉,點點脆青豆,浸於蟹黃醬中,讓每口都充滿豐富的滋味。20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球這道菜以香濃醇厚的花雕酒吊出蒸蛋的極佳味道,芡汁有絲絲蛋白,視覺效果一流。主角虎蝦球鮮嫩彈牙,所有食材都蒸得剛剛好,無不讓人讚不絕口。拔絲咕嚕肉酸甜香濃的咕嚕拔絲醬裹著爽脆馬蹄、香蕎頭、甜菠蘿和脆炸油條,令人難以抵擋。咕嚕肉香脆內軟的肥豬肉,邪惡但一試難忘。香煎一夜鮮麒麟魚一夜鮮馬頭經一夜風乾,肉質實而鮮甜,外皮炸得恰到好處,賣相與滋味並重。加上香蔥豉油,更添鮮味。蝦子花膠濃雞湯拌菜苗手工拉麵清雞湯配上煙韌手工拉麵,
金磚豆腐、金沙白飯魚

蝦子花膠濃雞湯拌菜苗手工拉麵
清雞湯配上煙韌手工拉麵,即使已經半飽,但仍然讓人忍不住清碟。厚身花膠滑溜入味,並以大量蝦子提升鮮味,絲絲入扣。

芋茸燉鮮奶
桃膠清新,燉奶香滑,芋茸濃郁而不失細膩,三重滋味交融而成的甜品,滋補怡人的同時,甜度恰到好處。
2025-04-29
今次嚟到美麗華酒店系列入邊嘅一間中菜廳食飯,位置位於銅鑼灣,餐廳裝修同佈置都係中式風,非常優雅✨。🍴金磚豆腐,金沙白飯魚豆腐同白飯魚嘅外皮炸至金黃色🔥,令人食指大動。白飯魚嘅外皮係用鹹蛋黃炸嘅,酥脆口感加埋鹹蛋黃嘅香味,味道層次好豐富😋。金磚豆腐嘅外皮炸到好香口,裏面嘅豆腐亦都好嫩滑,一脆一嫩配搭出嚟嘅口感,非常出色。🍴大宅佛跳牆佛跳牆非常足料有齊海參、鵪鶉蛋、干貝、花膠、鮑魚等等😍。經過燉煮後嘅料,鮮味完全融入湯中,湯非常濃郁。飲完好漿口,證明好足花膠🤩!食完依碗就覺得個人暖笠笠。🍴蟹黃銀針燴玉帶一上菜後,首先湧出嘅係煎完之後,帶子傳嚟嘅煎香味💥。帶子食落非常彈牙鮮甜,下面嘅羹充斥住蟹黃同帶子嘅鮮味🦀,充滿成個口中。🍴20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球蝦球大大粒,食落好爽彈🦐。蒸蛋好滑身,蛋香濃郁,一放入口,淡淡嘅花雕酒香充斥整個口腔🍶,酒味調教得啱啱好,係好溫柔咁衝擊你嘅味蕾,令成個菜式增添特色。🍴拔絲咕嚕肉酸酸甜甜令原本飽飽哋嘅我又開胃左,咕嚕肉炸粉好輕身,鎖住肉嘅肉汁,仲脆卜卜,食落好juicy💦。🍴香煎一夜鮮麒麟魚煎到個魚皮好香脆嘅同時,魚肉仲好嫩滑,係一道出色嘅手工菜⭐️。脆皮嘅位

🍴金磚豆腐,金沙白飯魚

🍴大宅佛跳牆

🍴蟹黃銀針燴玉帶

🍴20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球

🍴拔絲咕嚕肉

🍴香煎一夜鮮麒麟魚
煎到個魚皮好香脆嘅同時,魚肉仲好嫩滑,係一道出色嘅手工菜⭐️。脆皮嘅位食落好有空氣感嘅酥脆,食落都唔覺好油膩,好香口,但又唔會覺得好邪惡嘅菜式👍🏼。而外觀都簡直係一個藝術品,打卡滿分!

蝦子花膠濃雞湯.拌菜苗.手工拉麵
雞湯味好濃厚,花膠入口即溶,同時令湯頭味道更豐富🤤,手工拉麵有勁道,可以掛上湯汁一齊食🍜。底部仲有鮮甜嘅菜作結,令湯更甜,亦可解膩。

🍴芋茸燉鮮奶
鮮奶好滑,甜度啱啱好,唔會太甜,底部嘅芋茸做得好好,打到好綿密😙,口感好細膩。再加上面頭嘅桃膠Q彈嘅口感,配搭啱啱好。

配一壺桂花玄米茶,淡淡嘅桂花香配上後韻玄米茶,十分清新🍵,食到一半嘅時候refresh一下就啱曬。
2025-04-24 0 瀏覽
今曰試吓摩登中菜。這家位於酒店內的餐廳裝修美輪美奐,幾摩登又有特色。午餐$288有三款有蝦餃、燒賣同上海雲吞。蝦餃大大隻,啖啖肉,蝦味鮮味,而燒賣係比較多豬肉,嘅亦都係啖啖肉,味道唔錯。上海雲吞用上湯浸住,內裏有鮮肉餡,配上辣甜麵醬,味道唔錯。花膠魚肚羹味道相當鮮味,滿滿骨膠原湯汁,味道豐盈,充滿膠質,而且口感香滑,啖啖花膠,充滿雞湯鮮味,仲有少少魚肉在內,味道正!小菜任選:蝦球芙蓉蛋蝦球好吃。大大件蝦肉,爽彈鮮味,加上滑滑嘅芙蓉蛋,口感滑溜,沒有氣泡,味道素而不寡。甜品:燉奶燉奶味道相當好吃,燉奶口感香滑,味道輕甜,配上滑滑嘅芋頭肉,味道濃郁味又香甜,唔會過於膩口,好吃!

午餐$288

花膠魚肚羹味道相當鮮味,

小菜任選:

甜品:燉奶

2025-04-22
午餐
呢間絕對係我食過新派中菜Fine Dining嘅天花板👍🏻「大宅」位於銅鑼灣望月酒店入面,裝飾華麗具中式風格,餐廳推供高質而精緻嘅中式菜式,矜貴嘅食材加上主廚嘅功架,每一道菜式都無可挑剔😋金磚豆腐·金沙白飯魚豆腐外皮酥脆鬆化,香口而不膩,內裡嫩滑而且充滿豆香,確實不需要再加任何調味香炸白飯魚裹上咸蛋黃,入口咸咸香香再加上魚嘅鮮味,真係令人食唔停口大宅佛跳牆必食推介👍🏻足料佛跳牆以10多種名貴食食材烹調-鮑參翅肚、白鴿蛋、蹄筋、羊肚菌、蓮子、乾瑤柱、火腿、花菇,湯底特別濃稠而鮮味,滿滿嘅膠質十分黏口,以原盅燉盅上枱確保湯底嘅精華完全保留,不愧為店家number one嘅招牌菜🉐蟹黃銀針燴玉帶厚身而雪白嘅帶子兩面煎香配上蟹粉、瑤柱同魚翅所製成嘅芡汁,蟹粉甘香濃厚,瑤柱嘅鮮味極為濃郁,配搭味道清淡嘅帶子更加能突顯佢嘅鮮味20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球虎蝦非常新鮮肉質爽口彈牙,花雕酒味香濃但又唔會蓋過蝦嘅鮮味,底下嘅蒸蛋嫩滑蛋香味濃郁並帶有一股淡淡嘅酒香,令人回味嘅一道菜式拔絲咕嚕肉咕嚕肉外脆內嫩,味道酸酸甜甜十分開胃,再加上脆卜卜嘅油炸鬼同彩椒令口感更加豐富香煎一夜先麒麟魚麒麟魚經一晚風乾再去

金磚豆腐·金沙白飯魚

香煎一夜先麒麟魚
麒麟魚經一晚風乾再去煎,鹹香味十足,魚鱗部分香煎過後會翹起成立鱗形狀,香脆可口,魚肉鮮嫩只需醬油提鮮就成為一道出色而美味嘅佳餚

蝦子花膠濃雞湯·拌菜苗·手工拉麵
厚厚嘅花膠彈牙而且充滿膠質,蝦子嘅咸鮮味令味道提升致更高層次,雞湯濃稠而鮮甜手工製作嘅拉麵每一條都掛上湯汁,入口順滑而鮮甜,呢碗麵我連湯都全部飲晒😋

芋茸燉鮮奶
中式甜品一樣非常出色👍🏻燉鮮奶奶香味十足,下層配搭軟綿幼滑嘅芋茸,甜度亦啱啱好,上面再加上桃膠,滋補又養顏

📍大宅 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓

人均消費:$500+
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-04-18 0 瀏覽
今日媽媽生日,知佢中意食中菜多過食西餐,搵左呢間係問月酒店入面既中菜廳成個環境都勁靚,家母勁開心頭盤係金磚豆腐、金沙白飯魚,即係蛋黃炸白飯魚,好濃味香脆,一黎就有正野食開下胃,更加期待之後既菜式大宅佛跳牆,勁足料入面大大粒元貝,連個湯都好杰身食得出煲到啲骨膠原精華出晒黎蟹黃銀針燴玉帶,中間煮帶子好軟身入味花雕蛋蒸虎蝦球,中間蝦球勁大粒,食落勁爽口彈牙拔絲咕嚕肉,真係拉到啲糖漿絲,肉質軟身一啲都唔會硬,勁入味,出色香煎一夜麒麟魚,外皮卜卜脆食落有聲,一啲腥味都無,配搭香蔥豉油無得彈蝦子花膠濃雞湯配手工拉麵,湯底勁濃郁,面頭仲有大大件花膠係到,淨係睇到都覺得好興奮!手工拉麵彈牙又掛湯,食落好香,真係有驚喜芋茸燉鮮奶,上枱熱辣辣真係要小心,鮮奶勁滑好白口勁重奶味,底下既芋茸撈埋一齊食甜甜地更加另一番風味!

成個環境都勁靚,家母勁開心

蟹黃銀針燴玉帶,中間煮帶子好軟身入味

花雕蛋蒸虎蝦球,中間蝦球勁大粒,食落勁爽口彈牙

2025-04-11 495 瀏覽
今日放假同朋友去灣仔附近行街食飯。 朋友喜歡食高級粵菜,話附近有間好吃的酒店餐廳。 它位於銅鑼灣謝斐道388問月酒店。 餐廳在酒店三樓,遠處一望就見。 外面招牌十分顯眼,很有氣派! 室內環境非常寬敞,裝修以中式風格為主調,樓梯及牆上都罷放了中式的擺設作為裝飾, 好有傳統特色。 枱椅擺設都好濶落,令人坐得舒服。 我們叫了全日套餐!🔥拼盤(點心三拼)翡翠海鮮餃外皮晶瑩中带翠綠,内餡鲜蝦、带子等海鮮,口感彈牙,搭配竹笋增加爽脆感,鮮甜清新!🔥蟹籽燒賣猪肉燒賣顶綴蟹籽,猪肉餡肥瘦適中,大量蟹籽增添鮮味,經典中帶層次;口感豐富 !🔥野菌皇餃菇菌香氣濃郁,素食風格但鮮味突出,外皮透薄,十分可口!🔥時令湯羹:海味黄魚羹黄花魚肉细嫩無刺,先煎香魚再煲湯底,加入乾貝、海參來提鲜,勾芡適中,口感滑潤,非常鮮味!🔥主菜(五道)蟹黄銀針玉带帶子係刺身級別,帶子煎至外微焦内嫩滑,以蟹肉、蟹膏和素翅等來做汁,整體鮮味爆棚!🔥文火和牛慢炖和牛颊肉,醬汁是秘製濃牛肉汁! 鮮牛肉味又甜潤,肉質酥爛,入口即溶化。 搭配炸腸粉做底下,吸收了汁的精華,超精采!🔥鬼馬咕噜肉創新版咕噜肉,以油炸鬼、菠蘿、洋蔥等為配料! 猪肉炸

🔥拼盤(點心三拼)
翡翠海鮮餃

🔥蟹籽燒賣

🔥野菌皇餃
菇菌香氣濃郁,素食風格但鮮味突出,外皮透薄,十分可口!

🔥時令湯羹:海味黄魚羹

🔥主菜(五道)
蟹黄銀針玉带

🔥文火和牛

🔥鬼馬咕噜肉
創新版咕噜肉,以油炸鬼、菠蘿、洋蔥等為配料! 猪肉炸香後裹著酸甜醬,外酥内嫩,酸甜開胃,口感驚喜!

🔥酒酿炒玉苗
酒酿炒嫩菜心,酒香微甜襯托著蔬菜清甜,鑊氣十足且解腻!

🔥少爺炒飯
正宗粤式炒飯!,內有鹹火腿碎、蛋白,薑粒等。 米粒分明又乾身,美味佳餚!

🔥甜品:黑芝麻雪糕
黑芝麻雪糕以龍為造型,十分可愛的! 黑芝麻香氣濃郁,質地綿密,清爽不甜腻!

食物整體來說是超水準,用心製作,值得推薦!
最近發現問月酒店開咗一間新嘅中菜餐廳,既有傳統手工菜式,亦有創新fusion菜!餐廳設有Tasting Menu,極具水準,適合人少但係想試唔同菜式嘅人!⭐️江西豆腐•金沙白飯魚⭐️大宅佛跳牆佛跳牆係呢度牌菜,材料豐富,鮑魚、花膠、海參等等精華全融入湯中⭐️蟹黃銀針燴玉帶帶子煎得香口,蟹黃醬汁鮮味濃郁,最後連醬汁都食晒!⭐️龍山花雕蛋蒸虎蝦球⭐️拔絲咕嚕肉⭐️香煎一夜鮮麒麟魚⭐️蝦子花膠濃雞湯手工拉麵手工拉麵彈牙配上濃郁花膠雞湯,拉麵索晒湯汁好好食⭐️芋蓉燉鮮奶

⭐️江西豆腐•金沙白飯魚

⭐️大宅佛跳牆

⭐️蟹黃銀針燴玉帶
帶子煎得香口,蟹黃醬汁鮮味濃郁,最後連醬汁都食晒!

⭐️龍山花雕蛋蒸虎蝦球

⭐️拔絲咕嚕肉

⭐️香煎一夜鮮麒麟魚

⭐️蝦子花膠濃雞湯手工拉麵
手工拉麵彈牙配上濃郁花膠雞湯,拉麵索晒湯汁好好食

⭐️芋蓉燉鮮奶
2025-04-08 909 瀏覽
呢日同男朋友去咗問月酒店入面呢間高級中餐廳食dinner,呢度嘅中菜非常吸引,而且職員嘅服務態度超級好,高度推介!今晚前菜係江西豆腐.金沙白飯魚,豆腐炸得外脆內滑,白飯魚就鹹香適中,金沙嘅點綴真係畫龍點睛。大宅佛跳牆夠晒豪氣!湯底濃郁,料頭豐富,鮑魚、海參、花膠樣樣齊,啖啖都係精華,飲完覺得全身都暖晒。蟹黃銀針燴玉帶入面蟹黃嘅鮮味滲入帶子入面,質感細膩,仲有啲微微嘅蟹香。20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球,呢個真係今晚嘅亮點!花雕酒香同埋蝦球嘅鮮甜完美融合,好值得一試。拔絲咕嚕肉甜酸味平衡得好好,仲有拔絲嘅甜蜜,外脆內嫩,唔會覺得膩。香煎一夜鮮麒麟魚既魚肉嫩滑,香煎得恰到好處,一夜鮮嘅味道好突出,魚皮仲係脆嘅,香口得嚟唔會過鹹。蝦子花膠濃雞湯.拌菜苗.手工拉麵既湯底濃厚,花膠浸得啱啱好,拉麵彈牙,呢個組合真係滋味!甜品方面,芋茸燉鮮奶完美收尾,芋茸香濃,鮮奶滑到不得了,食完有種幸福嘅感覺。

• 香煎一夜鮮麒麟魚
  • 大宅佛跳牆