餐廳: 大家樂
資訊:

2019-04-05 227 瀏覽
香港嘅快餐店來講,大家樂算係一個幾好嘅快餐選擇。今晚一個人就食返個菜飯加個肉,如果有多幾條菜會更加健康🤣啲肉份量真係算好多下,不過個菜飯覺得有少少油膩。快餐店嘅質素係咁上下㗎啦,收貨!😝
香港嘅快餐店來講,大家樂算係一個幾好嘅快餐選擇。
今晚一個人就食返個菜飯加個肉,如果有多幾條菜會更加健康🤣

2019-02-09 261 瀏覽
今年響大家樂訂了一個鮑魚瑤柱福袋盆菜$828和金湯開運翅$198。鮑魚瑤柱福袋盆菜 ~ 份量夠10至12位用, 今次都訂得幾急, 年三十晚先到大家樂訂,幸好都畀我哋訂到。 盆菜賣相都很精美, 味道也不錯, 屋企人都食得好開心。金湯開運翅 ~ 這一個翅有五磅,入面是南瓜竹笙蟹肉仿翅。 這一個味道比較普通,不過勝在個名幾好聽,又有一個瓦煲贈送, 新正頭最緊要個個食得開心。以前都有試過訂大家樂的盆菜, 後來因為太多選擇的關係已經好幾年沒有到大家樂買盆菜了。 今次有驚喜, 味道已經比往年提升了,下次節日可以再考慮到大家樂啊!

鮑魚瑤柱福袋盆菜

金湯開運翅

鮑魚瑤柱福袋盆菜
金湯開運翅
2018-11-05 190 瀏覽
今日只有15分鐘食飯時間,因為太趕了,見到大家樂就馬上衝入去。一看餐牌原來以過午餐時間轉了下午茶,我就揀:蛋沙律牛角包 + 韓式雞翼 + 熱咖啡。牛角包係我至愛。呢個餐的牛角包味道鬆軟好味。蛋沙律都整得幾好味。份量亦多。出乎意外的好吃!韓式雞翼味道有點似烤雞翼。味道帶點辣很惹味!餐茶我叫左咖啡,是即磨咖啡不錯不錯,我還叫了啡走,將練奶叫落咖啡度又香又滑!哩個餐真抵食,有野食又包飲品,只需要$29! 間唔中食下都唔錯!

韓式雞翼味道有點似烤雞翼。味道帶點辣很惹味!

• 蛋沙律牛角包
  • 即磨咖啡
2018-10-16 185 瀏覽
大家樂最有代表性食物梗係一哥豬扒飯啦,豬扒夠厚,加上炒飯底,伴有番茄,青豆,菠蘿,還有大量芝士,焗出黎香噴噴,大人小朋友都咁中意食,每過一段時間都要過黎食一次,滿載回憶。
一哥焗豬扒飯
一哥焗豬扒飯
2018-06-10 175 瀏覽
下午茶,想食平平哋又有質素保證,都會揀番大家樂。今日就試咗佢個新嘅麥精紅豆冰,開頭覺得個組合好似怪怪地,但原來飲落口個味道都幾好味^_^仲比平時嘅紅豆冰冇咁甜,配合得非常好。😀😀最鍾意佢夠晒足料,你睇到入面係好多紅豆👍🏼而且唔會溝水溝到淡晒所以好滿意既。🍹🍹🍹今日叫咗雞翼餐,西多士配雞翼。大大隻仲燒得好香口,西多士就不過不失,但呢個價錢係香港來講都仲係好OK😀😀😀下次會再試埋其他野,但麥精紅豆冰真係推薦😛😛

下次會再試埋其他野,但麥精紅豆冰真係推薦😛😛
10 分鐘 (堂食)
2018-05-28 128 瀏覽
2011年於金鐘大家樂吃了一個名為揚州實為洋蔥炒飯並寫食評,其後可能管理層見到,多年晚市再冇推出。寬別7年再重新推出,此次份量正常,主要有义燒,蝦,少量洋蔥,不過沒有午餐肉(茶餐廳多數有),味道就油左少少。此次突然有番,估計係义燒和蝦存貨過剩急於散貨有關。至於價格係48元(包飲品),比2011年的35元,增幅37%。
2018-02-01 3517 瀏覽
淘大的大家樂新裝後,以黃色作主調,店內的佈局亦作改動,座位多了,比以前坐得更舒服,「靚仔」又實用。門外掛著宣傳焗豬的橫額,我想寫這個焗豬已久了。如果要我揀一款連鎖快餐店的飯餐類,我只會選大家樂的焗豬。這個飯似乎穩坐「一哥」的位置,現在叫做「芝味厚切一哥焗豬扒飯」,即使已經漲價至$42,又沒配飲品,焗豬仍是我的首選。原因很簡單,就因為好吃。再者,我相信沒有多少快餐店的出品,宣傳照與真實食品的份量接近,這個焗豬卻可以拍心口說「與相片實物相符」。舉例說,很多朋友拿著「麥記」的實體包,拍在海報前合照,並大呼搵笨!「一哥」經過多年來的精益求精,味道已經達至頗高的水平,要挑剔的,只是服務的水平而已。要知道,焗豬的工序繁多,記得有部陳年港產片,是張耀揚唯一挑正做男主角的,他在戲中鑽研焗豬給張曼玉吃。片中有場對白大概是:做一個好的焗豬,有接近廿個工序,若非煮給心愛的人吃,誰會花這個心思呢?!焗豬的飯先要炒過,加蛋絲,飯要乾身,否則稍後加上茄汁來焗,飯便會變得過濕。豬扒加上蛋汁後煎炸,形成蛋塊包圍著豬扒。做得時間長的話,外層蛋會變焦,時間短的話,豬扒又未必夠熟。還要是塊有1.5cm厚度的豬扒,「一哥」不

焗豬的飯先要炒過,加蛋絲,飯要乾身,否則稍後加上茄汁來焗,飯便會變得過濕。豬扒加上蛋汁後煎炸,形成蛋塊包圍著豬扒。做得時間長的話,外層蛋會變焦,時間短的話,豬扒又未必夠熟。還要是塊有1.5cm厚度的豬扒,「一哥」不單做到外面的蛋層仍然是金黃色,內裏的豬扒已熟,並且保持肉質鬆軟和有肉汁,這些都是經過長時間累積經驗的成果。

而那個汁液,並非只是單是茄汁,還加了很多蔬菜配料,包括洋蔥、菠蘿粒、青豆和鮮蕃茄,飯面再加芝士焗溶才完工。故此一定要堂食,外賣的版本,差距遠矣。因此,即使升至$42還是可以接受的。

沒錯,這個飯是三高的:高脂肪、高鹽和高熱量,曾有營養專家列出,這個焗豬的總熱量是1,300卡路里。但在氣溫低至九度時,吃一次亦情有可原吧!
2018-02-01
  • 芝味厚切一哥焗豬扒飯
2017-11-04 302 瀏覽
今日自己過咗黎淘大商場買啲野,行到有啲肚餓,見到大家樂仲有下午茶,就平平地食咗餐醫下肚啦。單拚燒鴨瀨粉,跟可樂,另加一隻燒雞翼,都係27蚊加9蚊,姐係36蚊,好抵食。燒鴨切得每舊大小都好平均,皮好薄,肉嫩,瀨粉爽口彈牙,份量多。燒雞翼係全翼,食落唔油膩,燒得剛剛熟,好多汁肉滑。
2017-09-05 267 瀏覽
尋晚無聊走左去食大家樂,其實平時食依d快餐店就唔會出食評的了,但今次要介紹下就要出下去到叫左個$92二人餐,檸檬他他烤雞餐,有個肉醬意粉,二條粟米,二塊薯餅,一隻烤🐓同2杯雜果賓治一拎完,就梗係試烤雞先,有手套提供可算係相當細心,他他汁就用另一個膠盒仔放,雞都算大隻而且肉質唔乾有肉汁,個皮亦好香口,俾Aeon超市的好好多個意粉就較失望,有倒汗水喺入面令原先淡味嘅汁更加水同稀至於,粟米同薯餅就係普通正常野;雜果賓冶就只有兩粒細小嘅🍍,咁又唔太算雜果但總括而言,以依個價錢,咁嘅質素算超值!

個意粉就較失望,有倒汗水喺入面令原先淡味嘅汁更加水同稀
但總括而言,以依個價錢,咁嘅質素算超值!
2017-09-04
2017-07-15 187 瀏覽
來淘大行街購物,原本見到大家樂的牛扒,好耐無食,勾起小時候的童年回憶,雖然價錢比當年貴左唔少,但見好似幾多野食咁,所以就揀選它。一上枱就覺得牛扒又薄又細塊,令人失望,個焗薯好似白烚薯仔咁,都唔香又無味,張相明明影到薯仔有料好靚,薯仔上的粟米沙律少得可憐,粟米都無幾粒,麵包就一般啦,個龍蝦湯用味精溝出來咁,雖有龍蝦味,但太咸,份量少,質數低,以這種質數來說,價錢偏貴,下次都係揀食其他,唔好食牛扒餐啦。

2017-06-11 266 瀏覽
大家樂經常都有優惠,聽朋友講最近又出左個烤雞套餐,$88又有雞、又有飯、又有野飲,呢晚唔想煮飯就決定去外賣返個烤雞餐食下。烤雞餐下晝5點開始有得賣,我地6點左右黎到已經見好多人都叫呢個餐真係好抵架,呢個價錢有咁多野食我地另外再加左$10兩個紅豆西米布甸,不過晚飯時間比較多人,等左幾個字先拎到個外賣烤雞唔算好大隻,二人份量啱啱好,烤雞既肉質比想像中好,我同屋企人都唔鍾意食雞胸,但今次既雞胸竟然一d都唔「鞋」,反而仲幾嫩滑至於呢個茄汁海鮮飯就hea左少少,味道都一般般薯餅有4小塊,但就冇比茄汁紅豆西米布甸好香甜,$10兩個都幾抵檸樂配烤雞呢個配搭都幾match,呢餐真係好抵食,而且都好飽
真係好抵架,呢個價錢有咁多野食
至於呢個茄汁海鮮飯就hea左少少,味道都一般般
薯餅有4小塊,但就冇比茄汁
紅豆西米布甸好香甜,$10兩個都幾抵
2017-04-06 190 瀏覽
my brother friend just liked cafe de carol Curry beef he was totally satisfied Always eating Tonight I will have to try myself 46$Price is too okay rice and fried small tomatoes And the pineapple cubes even the rice 🍚 is good 3 big pieces of potatoes Lots of sauce curry 🍛 Delicious 😋 Plus plenty of beef Lean and tender
Curry beef
Delicious 😋
Plus plenty of beef
Lean and tender
2017-04-03
5 分鐘 (堂食)
Curry  beef  rice
2017-03-18 162 瀏覽
作為大眾化嘅foodie, 一星期裡面總有hea食嘅時候.  嗱~ 不過hea食還hea食, 都keep返 #手機食先 #影靚啲食物 嘅態度先!紫米露配火腿碎蛋厚吐司 ($25)呢個火腿碎蛋厚吐司嘅芝士超厚, 芝士味好搶, 頭一兩啖OK嘅.  之但係食多兩啖發覺配埋蛋有少少漏, 食咗一半要搵人幫幫口. 呢個紫米露仲配有我鍾意嘅香芋粒!! 出品味道其實同糖水舖冇分別, 一碗份量都唔少㗎.   如果你都係啲時間失調, 鍾意下午食糖水可以買嚟過過口癮, 嗰刻我嘅諗法係如果有芝麻湯丸配埋就更加正啦!講到呢度, 你仲俾$25 夜麻麻食紫米露? 不如3點3落嚟食返碗, 仲有得配小食!  不過Timing 呢回事, 真係睇你like唔like.
紫米露配火腿碎蛋厚吐司 ($25)
2017-02-23 154 瀏覽
今晚無飯食,去左大家樂!試咗佢新嘅啫啫花雕雞鍋, 都見到好多人食, 買完等左10分鐘左右就有!個石鍋都好足料下, 又有薑粒又有椒仲有好多葱,配料夠曬多,夠曬正!佢配有一碗醬汁, 感覺就好似鐵板餐啲醬汁咁,落幾多可以由自己話事, 我就中意一野倒曬,淋落去就有沙沙聲,聽到都覺得正!隔左一陣我就勁撈,撈起撈起,d花雕雞好入味又夠嫩, 仲有少少酒香, 送飯簡直一流!冬天去食就暖笠笠!
2017-02-23
10 分鐘 (堂食)
2016-10-30 273 瀏覽
88超強性價比@大家樂2人餐88元,有肉醬意粉,粟米,蕃薯,測水同檸檬海鹽燒雞。意粉肉醬很多,意粉煮得比較腍身,仲有小小芝士。蕃茄是黃心,吸夠甜同好爛,水氣在表也屬一般。粟米夠清甜,yummy(留意沒牛油),食原汁原味,要健康還是塗滿牛油的鹹看,還是看個人炸春雞肉多,皮好彈性又有鹹香,連家中狗狗聞到都瘋狂。兩個人吃飽飽後更餘下半隻雞。
88超強性價比@大家樂
2人餐88元,有肉醬意粉,粟米,蕃薯,測水同檸檬海鹽燒雞。

意粉肉醬很多,意粉煮得比較腍身,仲有小小芝士。

蕃茄是黃心,吸夠甜同好爛,水氣在表也屬一般。
炸春雞肉多,皮好彈性又有鹹香,連家中狗狗聞到都瘋狂。

兩個人吃飽飽後更餘下半隻雞。