餐廳: 大家樂 (彩明商場)
資訊:

2017-10-03 194 瀏覽
Lunch 諗唔到食咩,阿媽於是去大家樂買盒一哥焗豬扒飯兩份食啦~ XD由於外賣關係,拎到返屋企已經冇咁熱身,但夏天食都唔太覺ge。XD 盒飯份量都幾多架,夠哂我地兩個食,雖然話係炒飯底,但唔好咁大期望,飯入面就冇咩料的。。。面頭就有我最討厭ge青豆,好在佢放左唔少菠蘿粒加返d分~仲有幾舊蕃茄,好多洋蔥同少少芝士。至於主角豬扒真係大大塊,味道唔太差,厚身,唔算好乾,ok啦。希望下次可以少d青豆,多返少少芝士。。。

希望下次可以少d青豆,多返少少芝士。。。
2017-10-03
外賣自取
午餐
2016-06-15 338 瀏覽
今日我去左大家樂買早餐啦就買左炒蛋+蜜糖雞扒同炒蛋+吉列豬扒外賣雞扒又滑有嫩仲好大塊我見堂食嗰啲塊雞扒得我嗰快一半唔知係咪外賣大塊啲呢蜜糖味好夠,真係好食嘅然後吉列豬扒都好正我返到屋企食隔咗20分鐘仲好熱好脆又大塊雖然就唔係厚但沙律醬夠多係柯華田唔夠味如果唔係就perfect 啦價錢叫ok啦2個餐共58蚊
今日我去左大家樂買早餐啦
就買左炒蛋+蜜糖雞扒同炒蛋+吉列豬扒外賣
雞扒又滑有嫩仲好大塊

我見堂食嗰啲塊雞扒得我嗰快一半
唔知係咪外賣大塊啲呢

蜜糖味好夠,真係好食嘅
然後吉列豬扒都好正

價錢叫ok啦
2個餐共58蚊
外賣自取
2016-04-29 403 瀏覽
大家樂近年黎都被標籤為貴既快餐連鎖店,岩呀,曾幾何時,大家樂都係我一家人快去既餐廳,當年細細個已經係一哥豬排飯既超級粉絲既我,廿八蚊連埋飲品,食到lam lam 脷而家要四十幾蚊,仲要細份左好多。今次因為趕時間,就經過商場既大家樂,求奇食個燒味飯~好多年無食過大家樂既燒味,今次叫左個叉燒四寶飯,有紅腸,叉燒,雞翼同小棠菜。望落個碗都好大,啲飯既份量都多喎!我諗男人食既話都可以夠飽既!今次叉燒係瘦既,係我杯茶蜜汁夠甜,無燶既黑色邊,肉較林身,有少少鞋口但係可接受,大概有5塊而且較薄身,唔夠食呀另外紅腸同雞肉都係好食既,咸蛋唔係靚果隻咸蛋,即係唔係出油果種,但咸蛋撈飯就點都無得輸既係咪先?唯一覺得可以多啲既係個汁!因為飯既量多,但汁就得好少食到最後變左食白飯另外加左$6 有碟娃娃菜同$5有杯綠茶,埋單都要成$50!
唯一覺得可以多啲既係個汁!因為飯既量多,但汁就得好少
食到最後變左食白飯
另外加左$6 有碟娃娃菜同$5有杯綠茶,埋單都要成$50!
2014-03-23 377 瀏覽
突然想試下篤鮮:個湯我幾鐘意,飲完都飽左4成個菜飯:無味,稍硬,以前食過菜飯淨食都OK,呢個豬排:不錯,有豬味,不硬不軟,岩岩好。旁邊的辣炒土豆絲:要揀返D花椒出黎先好食。滷汁比得一羮仔,不夠。
突然想試下

篤鮮:個湯我幾鐘意,飲完都飽左4成

個菜飯:無味,稍硬,以前食過菜飯淨食都OK,呢個

豬排:不錯,有豬味,不硬不軟,岩岩好。

旁邊的辣炒土豆絲:要揀返D花椒出黎先好食。

滷汁比得一羮仔,不夠。
酥排菜飯
2014-03-20
15 分鐘 (外賣自取)
酥排菜飯
2010-11-04 81 瀏覽
明爐海鮮豆腐用中碗盛裝食物,放在燒著的小火上,好像打邊爐般滾燙。2隻中蝦、4件石斑肉和2件魷魚,没有雪味,入口味覺新鮮,石斑不是那種外層炸至脆硬,是輕輕撲上一層粉才炸,盤底有菜和炸豆腐,可惜汁吃不出是什麼味。另一款是明爐頭抽走地雞,雞滑、豉油香,汁面有一層油,明顯是雞油溶化出來,雞肉因而没有肥膏。爵士牛扒肉質滑,用梳打粉醃不出其,淋上很香的黑椒汁在極熱的鐵板上,汁烟四起,引來很多目光。薑汁檸樂,薑味不重。杞子花旗芯籚薈蜜,不太甜,很多花旗芯,不錯。給我點火燒爐的呀姐見我靜默地望著食物 (其實我是在等候所有食物上枱才開始吃),提我不是打邊爐,不用等它滾起。吃完後,她走來收拾枱上東西時說了2次多謝,笑容可掬。一向對大家樂印象不錯,久不久有新野出。
正 明爐海鮮豆腐
正 明爐頭抽走地雞
正 爵士牛扒
2010-11-04
正 明爐海鮮豆腐
正 明爐頭抽走地雞
正 爵士牛扒
2010-03-28 44 瀏覽
今日同屋企去咗呢度下午茶,我叫咗豉油皇雞肶同紅豆冰,隻雞肶一咬落去,真係鹹到暈.....我表弟都叫咗呢個餐,佢杯紅豆冰竟然有好多粒豆超硬,根本未熟透......本來都無抱咩要求,但係咁大間連鎖店,你唔係好食都唔好攪到咁啦,真係好鬼離譜

2010-03-28