餐廳: 大家樂 (廣田商場)
資訊:

回憶OPENRICE寫食評送戲飛嘅年代,轉眼間小弟嘅ID亦已經步入第八年。縱使我好似好耐冇見OPENRICE仲有送戲飛呢個令我當年勤力地寫食評嘅誘惑,但係我依然好感謝OPENRICE當年送畀我嘅戲飛。而我,亦唔再為咗戲飛咁市儈先嚟寫食評嘞。正因為咁,我就無聊睇吓自己經常幫襯嘅舖頭有冇食評,竟然畀我發現我幾乎日日幫襯嘅大家樂居然冇門口相,於是乎我馬上落樓,特意去影幾張相寫番幾句。相信住附近嘅朋友都會知道,呢間舖嘅前身係大快活,响佢冇繼續營業之後個舖位曾經丟空一段頗長時間,直至呢間大家樂開張為止。店內環境非常乾淨衛生。由於食客們嘅明星觸覺非常敏銳,當小弟拍攝之時竟然有多位食客主動望鏡頭,為左唔令佢哋上鏡,小弟就專業地幫佢哋戴番副「朦查查眼鏡」同埋「磨砂面罩」。猶記得剛幫襯時仲有十幾蚊早餐食,宜家望下個早餐牌,全部都變哂二字頭了。物價之飛漲,從基層飲食當中完全反映咗出嚟。昨晚凌晨至嘆完宵夜自助餐,因此我其實唔肚餓,但係為咗完善呢篇食評,我決定幫襯呢個E3早餐。佢原本係配牛油多士嘅,但係小弟早上唔太喜歡食硬嘢,因此轉咗蘿蔔糕,而呢款蘿蔔糕,亦不知填飽我多少個早上。不過我好老實,我總係覺得呢款蘿
E3早餐
$21.5

佢原本係配牛油多士嘅,但係小弟早上唔太喜歡食硬嘢,因此轉咗蘿蔔糕,而呢款蘿蔔糕,亦不知填飽我多少個早上。不過我好老實,我總係覺得呢款蘿蔔糕有一種味精嘅味道,所以佢都幾好味。

至於份炒蛋,佢滑得嚟仲好黃添!黃到好似加咗顏料一樣,之但係蛋味就真係唔多夠嘞。

果兩條腸仔就真係冇辦法,我唔明點解香港呢類腸仔無論邊隻牌子,都總係好鹹嘅!如果係我自己响屋企整,我會先用暖水浸佢兩個鐘等佢散走啲鹹味再煎香,令佢外脆內軟兼發脹,咁樣食起上嚟就VERY GOOD嘞!你都不妨試吓丫!

有冇人留意到我杯咖啡係外賣杯裝呢?梗係啦,拎番屋企慢慢嘆丫嘛!雖然佢只係一杯出身草根嘅即磨咖啡,但係根據我飲酒店即磨咖啡嘅豐富經驗,呢杯响快餐店下午茶時段單賣只係七蚊嘅即磨咖啡,同酒店飲嘅幾乎毫無分別,甚至比起某幾間酒店更加好飲添,邊個話平嘢冇好咖?平嘢冇好皆因你睇唔到之嘛!
臨走畀我見到員工阿姐個員工早餐好豐富仲好健康添,我馬上留步,問准阿姐,影番張靚相,佢仲特登暫停進食讓開畀我影,仲好醒目咁問我係咪貼上OPENRICE,唔該哂阿姐!
2015-01-06
$21.50 (早餐)
E3早餐
$ 21.5
  • 熱咖啡
2014-07-05 119 瀏覽
晚餐去左大家樂食,叫左個咖哩豬扒飯,豬扒有四塊,炸過,但好韌,薯仔一大夠放左係個咖哩汁度,要自己切細黎食,咖哩汁過咸,仲有豆角生得滯,所以味道好青,唯一好味就係果幾粒菠蘿,好甜!
2014-07-05
2012-04-27 40 瀏覽
大家樂雖然經常加價,但這間就在我家附近,沒辦法不吃先來了一個早餐出了新東西,平時的西式早餐我都吃厭了,難得有新產品,所以不得不試而且價錢不算很貴有機小米,味道不錯,甜甜的不會太甜,我嘗過鮮奶麥皮真的好甜而且又少麥皮這個不錯,小小的一碗,不會令到我過飽熱辣辣,雖然這裡的冷氣大,但仍保持到熱度小米很細小,可以不用咬便吃下去,不錯,有點像粥牛角包,頗大的,但有點lum,所以沒有什麼口感牛油味都濃,但沒有yamazaki的好味不過值得一試的,因為是多士另外的好選擇,經常吃多士也有點悶,雖然好味咖啡是我必點的飲品,因為我覺得大家樂的咖啡真的不錯,比起茶餐廳的好飲,不會有苦澀味香濃的咖啡落了糖真的很好,比得上一般咖啡店大家樂的午餐因為太遲來到,很多款已經賣光了所以只能叫了這個白汁雞肉飯飯真的太多了,好像不用錢的汁都頗多,但肉就不多,太多水了,可見落了很多生粉水味道都只是一般,可以話不好吃因為我不喜歡這種汁的味道,等於我不喜歡栗米肉粉飯
大家樂雖然經常加價,但這間就在我家附近,沒辦法不吃
先來了一個早餐
而且價錢不算很貴
這個不錯,小小的一碗,不會令到我過飽
熱辣辣,雖然這裡的冷氣大,但仍保持到熱度
小米很細小,可以不用咬便吃下去,不錯,有點像粥
牛角包,頗大的,但有點lum,所以沒有什麼口感
牛油味都濃,但沒有yamazaki的好味
香濃的咖啡落了糖真的很好,比得上一般咖啡店
大家樂的午餐
因為太遲來到,很多款已經賣光了
所以只能叫了這個白汁雞肉飯
飯真的太多了,好像不用錢的
汁都頗多,但肉就不多,太多水了,可見落了很多生粉水
味道都只是一般,可以話不好吃
因為我不喜歡這種汁的味道,等於我不喜歡栗米肉粉飯
1 分鐘 (堂食)
$19 (早餐)
  • 有機小米
2009-02-25 24 瀏覽
呢間野都唔係開左好耐,機緣巧合既情況下就黎呢度食早餐。早上都唔算太多人,又食番魚柳炒蛋加茄通,但今次食蘿蔔糕同飲熱奶茶魚柳炒蛋魚柳好夠熱又夠脆,真係好好食啊。有多一舊比我食就好啦。而炒蛋就炒得好夠滑,好新鮮。蘿蔔糕好夠熱,食到一絲絲既蘿蔔絲。真係唔錯架。熱奶茶茶底好新鮮,又夠滑,好好飲啊。雖然呢間野係新開既,但食物既質素都唔錯既。希望可以繼續保持水準啦。但個早餐既賣相就差啦,沙律醬應該另外上。

蘿蔔糕
好夠熱,食到一絲絲既蘿蔔絲。真係唔錯架。

熱奶茶
茶底好新鮮,又夠滑,好好飲啊。

雖然呢間野係新開既,但食物既質素都唔錯既。
魚柳炒蛋
$23 (早餐)