2009-11-13
去屋企附近間大家樂食晚飯,買左生炒牛肉飯同老火湯,唔係好多人,揀左張近拎野食 counter 既檯,坐低等個牌顯示號碼。等左好耐都無我個號碼,之前見佢有碟似係炒飯既出左,放係個托盤度,又放埋煲湯,但都唔見個牌有打我個號碼出黎,心想可能係人地既,唯有再等。等等下見唔多妥,索性走埋去睇下究竟點。我企係度睇住兩個經理淨係執火鍋料俾人,個碟放左係度好耐既炒飯同湯就無人理!個阿姐見我眼望望,就問我碟飯同湯係唔係我既。低能既,我點知係唔係呀,應該由佢地話我知。個經理轉過黎問我買左乜,我俾張飛佢睇,佢指下個飯同湯話係呢個啦,我話放左咁耐,都凍哂咯。佢即刻好大聲咁話,唔好要,唔好要呀! 炒過俾你囉! 我話炒過又要等幾耐?佢話起碼10分鐘度啦。我已經好肚餓,唔想再等,唯有要左個碟飯同湯。個湯係暖既,至於碟飯,未食過有咁多咁大舊肥膏同筋既生炒牛肉飯,連D菜粒都零舍大粒!張相見到既就係我揀出黎既肥牛膏同筋喇!!(我俾張相朋友睇,佢地問我係唔係食排骨飯?) 呢間大家樂真係好離譜呀!