餐廳: 大家樂
資訊:

2022-10-07 275 瀏覽
最垃圾分店,要焗豬冇焗豬、要粟米汁冇粟米汁。啲飯一時淋一時硬,汽水冇氣冇甜又冇味,價錢又貴完全唔值,未食過咁飄忽嘅食肆。未試過咁差質素的分店,無心機做飲食嘅,執咗好過啦
2022-10-07
外賣自取
2021-07-09 371 瀏覽
大家樂的平民早餐,款式多又飽肚,整體是ok的,其它不能要求太多。這份早餐主角是魚柳,標明是南冰魚柳,即是新面蘭鱈魚柳,肉質方面吃得出的確比越南鯰魚柳好,不過好腥,腥的理由有兩個:首先應該是解凍處理和清潔做得麻麻;第二個理由是個人問題:因為怕肥需把部份脆炸外表扒開只吃魚肉,沒有濃味的外層掩蓋,就吃得出那陣魚腥味。連同脆外皮的魚肉則不太覺得有腥味。而外外皮的粉漿雖然厚了點,不過香脆度是足夠的。牛乳炒滑蛋份量足,味道可以。多士不脆。咖啡ok。
牛乳炒滑蛋份量足,味道可以。
多士不脆。
咖啡ok。
魚柳+炒滑蛋+多士配咖啡
2021-07-07
$33 (早餐)
魚柳+炒滑蛋+多士配咖啡
去大家樂買外賣早餐,本來想用App落單外賣自取買三份,點之買完一份之後成個App hang曬!當時10:45am,完全落吾到order,明明早餐去到11am,但用App竟然未到11am已經買吾到,真心勁灰,唯有九秒九衝落去樓下大家樂直接買,真係人都顛!去到好彩未夠11am,仲買到。牛扒好薄好瘦,而且乾乾地,不過味道反而ok,當食炒牛肉都合格嘅。炒蛋反而幾好食,吾老夠滑。蘿蔔糕煎得有啲燶,太陽蛋煎得剛剛好,味道唔錯,個餐包夠大個,都幾飽肚。All Day Breakfast 星期日全日供應,焗茄汁豆份量得好少,蕃茄有半個,都幾新鮮好食,煙肉好大塊,總共有兩塊,煎得好香好好味。薯餅炸得正常,值得一讚嘅係佢有兩塊用蛋煎成嘅多士,我覺得都幾好味幾特別。牛尾湯通粉同火腿通粉正常,味道不錯。三份早餐入面最可笑的,是杯cappuccino只係得果半杯,完全唔理解,究竟另外果半杯嘅咖啡去咗邊??真心哭崩了……心諗畀番杯正常熱奶茶我,起碼係畀返正常一杯嘅份量我,而吾係冇左半杯!!可能會冇咁嬲……仲話免費upgrade做cappuccino……唉!~下次咪搞……

牛尾湯通粉同火腿通粉正常,味道不錯。

15 分鐘 (外賣自取)
2021-01-01 216 瀏覽
除夕夜咁凍,見大家樂盆菜咁平就訂返屋企試下。呢個係5-6位用的福袋燒味盆菜,優惠價$488,用DBS card只需$458,超平!食之前要熱一熱,配料有黃金福袋(6個) - 🥲食完都唔知係咩,唔好食茄汁中蝦(6隻) - 👍🏽鮮甜日本蠔豉 - 🥲冇食個咁細嘅蠓豉玫瑰豉油雞 - 🙂幾好燒鴨 - 🙂幾好花菇 - 🙂幾好南乳炆蓮藕 - 🥲家人話唔好食,我唔試啦南乳炆腩仔 - 🙂雖然好肥,但好食沙爹豬皮 - ok沙爹魷魚 - ok蠔菇 - ok鴨掌 - ok炸魚蛋 - ok栗子 - ok枝竹 - 🙂幾好芋頭 - 👍🏽夠曬「林」,很好蘿蔔 - 🙂好入味,切細d唔好大大舊較好西蘭花 - 得6舊好少個汁唔錯,唔會話太濃味,呢個價錢唔會好高要求,比想像中好丫新年快樂🎉🎈
除夕夜咁凍,見大家樂盆菜咁平就訂返屋企試下。

食之前要熱一熱,配料有
黃金福袋(6個) - 🥲食完都唔知係咩,唔好食
茄汁中蝦(6隻) - 👍🏽鮮甜
日本蠔豉 - 🥲冇食個咁細嘅蠓豉
玫瑰豉油雞 - 🙂幾好
燒鴨 - 🙂幾好
花菇 - 🙂幾好
南乳炆蓮藕 - 🥲家人話唔好食,我唔試啦
南乳炆腩仔 - 🙂雖然好肥,但好食
沙爹豬皮 - ok
沙爹魷魚 - ok
蠔菇 - ok
鴨掌 - ok
炸魚蛋 - ok
栗子 - ok
枝竹 - 🙂幾好
芋頭 - 👍🏽夠曬「林」,很好
蘿蔔 - 🙂好入味,切細d唔好大大舊較好
西蘭花 - 得6舊好少

個汁唔錯,唔會話太濃味,呢個價錢唔會好高要求,比想像中好丫

新年快樂🎉🎈

2020-12-31
外賣自取
2019-10-03 341 瀏覽
呢間店都算系親民嘎啦,好岩我地呢滴打工仔,以前試過呢度噶燒鴨飯,素質都幾好,今次再黎試試其他,今次試左呢度噶蜜汁叉燒,賣相真系好吸引人啊,加上蜜汁真系一流,叉燒半肥瘦真系絕,總之就好好味啦!
2019-09-27
2019-06-03 280 瀏覽
平時買燒味,通常會去一些比較平民既街坊小店,之前試過大家樂既燒鴨飯質素不錯,今日就來試下佢哋既外賣燒味。明爐燒鴨 (半隻)燒鴨包裝得非常之好,賣相亦十分吸引,見到已經好想食,配埋甜酸醬,餸飯一流。燒鴨既皮烤得非常香,咬落去薄薄微脆,油脂不算太多,不太肥膩。鴨肉厚厚的,好有質感,鴨肉有鴨昧,切功不錯,每一件鴨切得大小平均,配埋甜酸醬,入口美味非常。蜜汁叉燒 (半斤)叉燒包裝得非常企理,份量不少,賣相同樣十分吸引,見到已經流口水,叉燒既蜜汁好足夠,蜜汁味濃,不過略為有點瘦,如果係半肥瘦可能會更完美。不過如果以連所店來講,叉燒質素已經非常不錯,值得再次惠顧。

明爐燒鴨 (半隻)

蜜汁叉燒 (半斤)

明爐燒鴨
蜜汁叉燒
2019-06-02
10 分鐘 (外賣自取)
明爐燒鴨
蜜汁叉燒
2018-05-22 371 瀏覽
今日公眾假期,唔想行太遠,所以就去左大家樂食下午茶。我叫左個西多士熱奶茶。西多士當然無茶記咁好味,不過有得叫糖漿而唔係只可以用煉奶已經加分。熱奶茶出乎預期地滑,無茶嘅苦澀味。平平地只係$22!
今日公眾假期,唔想行太遠,所以就去左大家樂食下午茶。
熱奶茶出乎預期地滑,無茶嘅苦澀味。平平地只係$22!
西多士
西多士
2017-09-02 349 瀏覽
這個是大家樂的檸檬烤雞二人套餐,有一整隻烤雞,一個肉醬意粉,兩個粟米和兩個薯餅,加兩杯雜果賓治。薯餅點沙拉醬,味道非常不錯。至於烤雞,皮脆肉嫩,味道可口。這個套餐十分抵食,兩個人食到飽到濟。三個人一起吃都應該足夠。
檸檬烤雞二人套餐
2K
2017-01-22 329 瀏覽
個人而言, 我比較少到快餐店用餐, 事先說明 .... 並不是我認為快餐店的出品有問題, 只是因為我覺得大集團式快餐店的出品欠缺了一種 "個性" , 而對我來說食物的 "個性" 就是最能吸引我的 .... 然而世事無絕對, 當天我就和太座吃到了一個有個性的 珍珠帶子福建炒飯 ~老實說句, 本人從未到過福建, 究竟福建當地有沒有福建炒飯, 我不知道, 也沒有心機去考究, 所以不敢妄自評論是否正宗; 就這一碟 珍珠帶子福建炒飯 來說, 飯底算是炒得香, 芡汁調得非常之杰, 但未至於是糊口, 鹹度還是適中的, 最富有個性的是帶子粒, 因為帶子粒偏向乾硬, 但卻仍吃得出略略帶有鮮味 .... 不算是一碟很出色的福建炒飯, 但以快餐店的出品來說, 我又覺得仍是不錯吃的, 以價錢來說就更是超值 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2015-02-15 462 瀏覽
  大家樂的下午茶餐當中,我最愛吃的就是熱狗了。但後來推出了碳燒豬扒包之後,熱狗便「跑掉」了,前陣子,新的作品──吞拿魚蒜香法包配雜菌湯推出後,碳燒豬扒包便暫停供應了。不知道是不是銷情不理想,食客反應欠佳,吞魚魚蒜香法包的下午茶餐只供應了一段很短的時間,便不再供應了。碳燒豬扒包再度登場,但因為我昨天已吃過,今天就想吃些別的。  如果熱狗可以再次「回歸」就最好不過了。  今天倒是吃了扒吞拿魚菠蘿多士。想不到竟等了這麼久。因為它不是三文治,要把麵包烘成多士,這個可以理解,但烘完之後多士已經不脆了,為甚麼仍這麼軟稔呢,好像放了很久似的。  下次不曉得可否要求不要「飛邊」?麵包皮其實是挺好吃的,尤其是在烘過了之後十分脆,很有口感,因為裁了邊,多士就顯得十分小了。算是不錯。  不過吞偪魚與菠蘿似乎很「夾」,甜甜酸酸的清新。但奇怪的是,餐牌上的J6明明寫的是午餐肉菠蘿多士,到了買的時候,單子上寫的卻是吞拿魚菠蘿多士,我離開餐廳時才又再看看餐牌,竟是火腿菠蘿多士,我本來是要午餐肉,也以為是午餐肉的,卻來了吞拿魚。  這也好,因為午餐肉本身很鹹的。  奶茶依舊是大家樂的鎮店之寶。香濃軟滑,而不苦澀呢。
扒芝士菠蘿多士
$19.5

如果熱狗可以再次「回歸」就最好不過了。

這也好,因為午餐肉本身很鹹的。

奶茶依舊是大家樂的鎮店之寶。香濃軟滑,而不苦澀呢。最重要的是夠熱。
$21.5 (下午茶)
下午到大家樂點香菇馬蹄肉餅蒸飯,等候了一回結果出來的是三塊煎香菇馬蹄肉餅,飯另上 。 我眼見前面這個餐簡直不可相信蒸肉餅會變了煎肉餅都算了照把煎肉餅放入口,肉餅煎得像油炸一樣三塊肉餅得一塊有兩粒冬菇粒而且三塊也吃不到有馬蹄在肉餅內,肉餅份量也很少,以前我也試過他們的蒸肉餅飯並非這樣子的。忍不住逐往問派餐的經理,他說是這樣的!由於人龍多我不跟他理論,不過肯定沒有下次了。
2014-03-08
2014-01-01 151 瀏覽
佳節臨近,平日在午晚飯的開支都大了很多,有時候都要吃一些比較經濟的快餐。我發覺很少食友願意為快餐店寫食評。是否光顧快餐店就不值得花時間寫評價呢?由於天氣較冷,面積不算少的快餐店內都擠滿火煱的顧客,所以都外賣算了。今晚點了原盅燉湯小菜晚餐,包一餸、原盅燉湯或飲品、中國茶及香飯。原盅燉湯的主角是蟲草花。它營養豐富、性質平和、不寒不燥、能增強和調節人體免疫功能、提高人體抗病能力有一定的作用,還有益肝腎、補精髓、止血化痰的功效。至於味道方面,都是一般的燉湯味道,有肉味,味精不多,算是誠意之作,唯份量比較少。义燒和油雞肥瘦適中,還有些肉香。只是雞肉有點嚡。現在連快餐都要近五十元的時候,只能概嘆找一些經濟實惠的食店愈來愈難。

义燒和油雞肥瘦適中,還有些肉香。只是雞肉有點嚡。

2013-12-16
10 分鐘 (外賣自取)
聖誕節
2011-10-03 74 瀏覽
大家樂這此快餐店沒有人寫食評,等我來為大家update一下!最近都在這一頭搵食,今次試試大家樂扒餐!我選擇了牛扒餐!有兩塊牛扒,配上黑椒汁,味道都不錯,都算大塊,食完都好飽!而且有我喜歡的薯角,不過只有幾條,太少了!總覺得扒餐沒有飯感覺很怪,因為這是茶餐廳質素,所以覺得應該要配飯才正常‧還有一個問題就是沒有湯,一份扒餐$48,兩塊扒、薯角和野飲,其實都算幾貴,因為花園餐廳個扒餐都係五六十元,還有包和湯,而且環境比較舒服。勝在方便快捷,下次咪搞~~

最近都在這一頭搵食,今次試試大家樂扒餐!我選擇了牛扒餐!
有兩塊牛扒,配上黑椒汁,味道都不錯,都算大塊,食完都好飽!
而且有我喜歡的薯角,不過只有幾條,太少了!
勝在方便快捷,下次咪搞~~
2010-08-26 57 瀏覽
5月25日, 呀菲同呀比兩隻苦命鴛鴦因為虱患搞到返唔到工… 雙雙告假嘅我地於是結伴去睇醫生同食早餐~ 好耐無食過大家樂嘅早餐啦! 今日難得過晒朝早d繁忙時間, 同呀比好似d退休人仕咁黎嘆下~::: 北海道牛乳炒滑蛋配鮮油餐包 + 牛奶麥皮 + 熱朱古力 ::: $20本來係想要無糖鮮奶麥皮嘅, 但已經售罄喇… 唯有要番普通嘅甜麥皮~ 甜麥皮保持一貫水準夠綿, 粒粒麥皮亦有咬口~ 北海道牛乳炒滑蛋賣相就有d削, 係滑不過油油地, 牛乳同蛋味亦屬一般… 反而鮮油餐包幾好夠軟熟! 牛油夠厚切, 味道濃郁~熱朱古力都好好飲~ 夠濃夠滑~ 正!::: 南冰魚柳配牛油厚多士 + 火腿 + 熱檸檬茶 ::: $19.5一直都覺得大家樂嘅炸魚柳好好味, 雖則都係用冷藏野, 不過炸得非常香脆, d他他醬又唔會孤寒, 一定俾好多, 炸魚柳配他他醬真係無懈可擊~ 火腿通常都會放喺厚多士上食, 塗上濃濃嘅牛油又係指定動作~ 一貫嘅水準~做得連鎖快餐店一哥, 質素都唔會差嘅! 不過可能有時人手唔夠先會混亂場面影響食物質素. 不過呢間大家樂位於西環尾, 人流唔會太多, 而食物水準亦因而keep到!

熱朱古力都好好飲~ 夠濃夠滑~ 正!

北海道牛乳炒滑蛋配鮮油餐包
南冰魚柳配牛油厚多士
2010-05-25
$20 (早餐)
北海道牛乳炒滑蛋配鮮油餐包
南冰魚柳配牛油厚多士
2010-05-31 33 瀏覽
是夜去幫親左大家樂, 其實在下覺得佢d 早餐同茶餐係唔錯架, 價錢相宜~不過, 晚餐定價都幾vary. 有d 成60蚊一個餐..!好! 今晚揀左個"星洲炒米"+"凍檸茶"星洲炒米: 大概要等10-15分鐘, 炒得幾香, 辣度適中, 加多少少辣椒醬仲perfect! 不過, 碟星洲炒米太大碟啦 (如圖), 二人前的星洲炒米 ... 份量可以少d, 因為真係會影響食慾!凍檸茶: 一般水準, 沒什麼驚喜.整體來說, 30幾蚊可以食到咁飽, 真係抵!
不過, 晚餐定價都幾vary. 有d 成60蚊一個餐..!

好! 今晚揀左個"星洲炒米"+"凍檸茶"

凍檸茶: 一般水準, 沒什麼驚喜.

整體來說, 30幾蚊可以食到咁飽, 真係抵!
星洲炒米
2010-05-27