(非會員)
2009-12-31 27 瀏覽
Dinner was just as bad here as last time. My family and I came here just to give it a another try but no luck again as both tims, rice in pot of meat was 'hard' (uncooked) and meat was barely visible. Breakfast here was just as disappointing - thousand year old egg pieces used to be abundant in the bowl of congee which really enhanced the flavour of the congee but now you almost need a magnifying glass to find the egg pieces (and it's as bland and watery as ever...yuck!)For the prices we paid,

For the prices we paid, we will never come here again.
2009-12-10
  • none
2009-10-13 26 瀏覽
會合了女友, 辦好事, 天下雨了, 沒有地方好去, 便入黎馬鞍山逛逛商場. 因為是室內嘛, 順便看看傢具電器等等.行到咁上下, 到了tea time, 找食, 要方便, 要有一定水準. 大家樂啦就. 其實Tea time 都是那些西東. 不知為何呢, 近來的我喜歡咬大脾, 差不多每次下午Tea, 或是去7仔丁野食, 都不離大脾一隻....可能是戀足吧.....哈哈!大家樂的蜜糖燒雞脾, 是真的燒出來的, 皮脆不用說, 蜜味更是一流. 不過, 好似比以前細隻左少少. 另外齋妹的一份茄蛋治, 可惜地, 是一般 prepacked 既凍治, 若能像豬扒包般新鮮做, 用上煎蛋或炒蛋, 相信能吸引更多的食客去食大家樂既 standard 三文治.星期日的下午茶 time, 人竟然不太多, 可能大多是飲完茶, 食到不用食tea, 直接行街既狀況了.

2009-07-22 11 瀏覽
我只係想講大家樂新出既 "霜花牛板燒飯" 好好食.雖然係明抄某食店,但大家樂唔單止抄到個樣, 連味道都很好.當然, 四十幾蚊真係唔會期望有和牛食喇, 所以不能比較牛肉質素.但呢個價錢仲有杯夏日特飲, 已經算唔錯了~(無相, 純粹食完好想讚下~)
我只係想講大家樂新出既 "霜花牛板燒飯" 好好食.

雖然係明抄某食店,
但大家樂唔單止抄到個樣, 連味道都很好.
但呢個價錢仲有杯夏日特飲, 已經算唔錯了~

(無相, 純粹食完好想讚下~)
2009-07-19
2009-07-01 18 瀏覽
紐西蘭爵士牛扒(配香草牛油):牛扒好{林}(唔知係唔係用鬆肉粉醃呢?) 不過有牛油喺面,所以好{流} 而下面仲有D椰菜,豆角,非常健康 我揀黑椒汁,但係{林}落下冇{炸炸}嗰D聲,非常失望!酥皮湯:酥皮超脆,湯有好多海鮮,蟹柳,紅蘿白,瓜,......等等等等! 焗薯:太多沙律醬,麻痲!雪糕香蕉船:有脆餅,ice cream,banana,草莓,面頭有D朱古力醬,good青檸的飲品:都唔知自己飲緊咩?我地就食完嗰陣,有人食鐵板餐,竟然有{反}聲
紐西蘭爵士牛扒(配香草牛油):牛扒好{林}
(唔知係唔係用鬆肉粉醃呢?
不過有牛油喺面,所以好{流}

而下面仲有D椰菜,豆角,非常健康

我揀黑椒汁,但係{林}落下冇{炸炸}嗰D聲,非常失望!

焗薯:太多沙律醬,麻痲!

青檸的飲品:都唔知自己飲緊咩?

我地就食完嗰陣,有人食鐵板餐,竟然有{反}聲

2009-06-30
海南功夫雞(1/2隻):隻雞切唔斷,少肉多骨,但入味,頗失望!雞飯:very good!草莓布丁:好普通,但好味!楊枝金露:好多芒果,適合我鍾意食芒果既人!試other好嗰試海南雞!!!

雞飯:very good!

草莓布丁:好普通,但好味!

楊枝金露:好多芒果,適合我鍾意食芒果既人!

試other好嗰試海南雞!!!
2009-06-14
2009-02-16 13 瀏覽
我同阿媽琴日去食大家樂既早餐吉列豬扒:外脆來軟,正炒滑蛋:一d蛋味都冇蕃茄肉碎通粉:少許肉碎,麻麻多士:脆凍朱古力粉未溶曬好多,好鬼飽
我同阿媽琴日去食大家樂既早餐
吉列豬扒:外脆來軟,正

炒滑蛋:一d蛋味都冇
蕃茄肉碎通粉:少許肉碎,麻麻

多士:脆

凍朱古力
粉未溶曬

好多,好鬼飽
2008-05-31 9 瀏覽
馬鞍山嘅食肆大部份都唔係好𠶧,唔知係客人嘅質素定係店主嘅質素出問題。不過點都好,好彩有呢間大家樂。豬扒飯當然係首選,不過唔鐘意食嘅人可以食佢地嘅咖哩飯,好夠味好香。最重要嘅係,佢地出嘅嘢全部都夠熱。呢個雖然係好基本嘅要求,不過好多人都做唔到。而且嗰度嘅清潔阿姨都好好笑容,真係難得。
2008-04-21 10 瀏覽
魚柳:我吾識分D南冰魚柳同以前有咩吾同,但係真的好脆,因為以前成日去大家樂都係食魚柳早餐,間中D魚柳都會吾脆,所以齋食入面肉,剩反塊皮,但有一次終於叫佢換反塊魚柳,個D人都好有禮貎換比我.厚多士:都好味,搽埋牛油更加好味.滑疍:真係好好滑,不過食完好"漏"奶茶:吾使多講,我一向都覺得好飲,吾知點解每次都要加$1.5元要多碗麥皮,先覺得Perfect.雖然每次總是食吾晒.
厚多士:都好味,搽埋牛油更加好味.
滑疍:真係好好滑,不過食完好"漏"
奶茶:吾使多講,我一向都覺得好飲,
2008-04-09 27 瀏覽
約左伊莎包係馬鞍山食早餐佢話最好味的就是大家樂咁唯有去啦!伊莎包話呢論Promotion 炸魚柳一定要試下~*紐西蘭南冰魚柳*炸到脆卜卜, 外脆內軟, 正常炸魚柳, OK 啦!不過就真係好細件*炒滑蛋*都係一般, 唔夠熱~*牛油厚多士*唔脆, 好硬~*熱奶茶*唔錯~ 好滑~
約左伊莎包係馬鞍山食早餐
佢話最好味的就是大家樂
咁唯有去啦!

伊莎包話呢論Promotion 炸魚柳
一定要試下~

*紐西蘭南冰魚柳*
炸到脆卜卜, 外脆內軟, 正常炸魚柳, OK 啦!
不過就真係好細件

*炒滑蛋*
都係一般, 唔夠熱~

*牛油厚多士*
唔脆, 好硬~

*熱奶茶*
唔錯~ 好滑~
咁細件
張相大件咁多
2007-12-26 5 瀏覽
我本身對快餐店不是太大期望,可能係我樓下錦英苑果間大家樂水準太差勁影響...話說前陣子在新港城吃晚餐,由於時間不太夾(1730左右,好多餐廳未換菜單),於是去大家樂~我叫左揚州炒飯,屋企人叫左脆爆燒腩五寶飯(即前陣子電視賣廣告果款)炒飯,以快餐店和同等價錢($30左右)來講,幾正,鑊氣夠,熱辣辣(好多快餐店只係暖暖的),配料有生菜絲,义燒,火腿,蝦,好多快餐店只係三色豆加d义燒,火腿就算....味道唔錯,飯的質感唔錯,粒粒皆分開(通常會黏埋一舊,可能是次早叫,廚師可以用隔夜飯炒,達致粒粒皆分開的效果,如果夜d,隔夜飯用晒就未必咁炒得咁好)另外脆爆燒腩真係超脆,入口卜卜聲,同埋肉質鮮味,同我樓下果間比簡直兩個level....(我樓下果間d燒肉有時霉的,要去換,不過換新的味道也不見得很好)所以我極少光顧樓下果間,現在買燒味都會座多程車去市中心分店光顧,至少市中心分店規模大d,品質都不會差得冇譜...

2007-06-19 3 瀏覽
已過了一段時間的食評。當你單丁一人,湯水又不夠的時候,一煲不加味精的老火靚湯絕對是阿媽愛心靚湯另外的一種盼望!前段時間忙得一塌糊塗,幾日都沒有湯水滋潤,這還不特止,還要獨自一人開餐,當然要選擇已經有限,若又要湯水及健康都幾難找;適逢經過這裡徘徊,見到一個不錯的選擇,馬蹄土魷肉餅蒸飯配娃娃菜及主打的紅蘿蔔粟米煲龍骨。蒸飯不用說,是無味精添加的,沒加添醬油都相當滋味;另主打的紅蘿蔔粟米煲龍骨是整煲上,倒出來起碼都有三大碗,絕對是甘露,足火夠味,清清甜甜。兩者加上娃娃菜都是清淡得宜,沒味精,為單身人士的一大得著!
已過了一段時間的食評。

兩者加上娃娃菜都是清淡得宜,沒味精,為單身人士的一大得著!
2006-12-20 6 瀏覽
老豆想食火鍋,但為左遷就呀媽,就去馬鞍山食...因為係星期六的七點半,呢度多人到...由於大部份的人都係食火鍋,所以等左好耐先有位...要左兩隻火鍋船+冰薄荷忌廉梳打,都幾大隻,足料,新鮮...有粟米,冬菇,肥牛,生菜,白菜,牛丸,魚蛋,豆腐,南瓜,冬瓜,豬肉,雞肉,墨魚,蝦,魚麵,米線,腸仔...多到唔記得左...豬骨湯底...粟米夠甜,魚蛋彈牙,蝦ok,魚麵飽肚,但米線還是淋淋...但當其中一隻火鍋船比我地食左四份三的時候...一條好大條菜蟲在米線上面爬行,於是呀媽攞條菜蟲比個職員睇,要求換過d米線同埋d菜...條菜蟲大到連個職員都驚佢...於是佢即刻入去換過個,為表歉意,換左成隻完整的火鍋船我地,仲狂道歉"唔好意思..."講左好多次...於是我地多左隻火鍋船食,所以食完,三個人都好飽...明白菜蟲係常有的,但有菜蟲出現即表現佢洗菜洗得唔乾淨,所以要扣分...好彩食完之後冇肚痛...
老豆想食火鍋,但為左遷就呀媽,就去馬鞍山食...

但當其中一隻火鍋船比我地食左四份三的時候...

2006-11-06 10 瀏覽
一向對快餐店不甚抗拒,因始終有其獨特好處,例如快餐店的咖啡奶茶絕對能放心,或者糧尾,最平宜的廿二塊錢已經可處理一餐,況且可要求增加飯的份量,大吃一點絕對足夠。今次說一下這裡的下午茶餐,兩口子,只要了一份公司三文治配熱奶茶,另額外加了一份牛奶麥皮;公司三文治材料豐足,不比茶記差;麥皮裡的牛奶味及麥味都很香,又不太甜,正是我杯茶;奶茶不用懷疑了,怎算都不比坊間茶記差,有代糖的提供亦是另外的窩心服務。現在新裝修的快餐店環境絕對不差,尤其是早上及下午茶客人不多的時候,可用清清靜靜來形容,但現在晚上供應什麼火窩船的季節,就盡量不來了,因受不住滿室火窩的氣味!