2007-12-26 5 瀏覽
我本身對快餐店不是太大期望,可能係我樓下錦英苑果間大家樂水準太差勁影響...話說前陣子在新港城吃晚餐,由於時間不太夾(1730左右,好多餐廳未換菜單),於是去大家樂~我叫左揚州炒飯,屋企人叫左脆爆燒腩五寶飯(即前陣子電視賣廣告果款)炒飯,以快餐店和同等價錢($30左右)來講,幾正,鑊氣夠,熱辣辣(好多快餐店只係暖暖的),配料有生菜絲,义燒,火腿,蝦,好多快餐店只係三色豆加d义燒,火腿就算....味道唔錯,飯的質感唔錯,粒粒皆分開(通常會黏埋一舊,可能是次早叫,廚師可以用隔夜飯炒,達致粒粒皆分開的效果,如果夜d,隔夜飯用晒就未必咁炒得咁好)另外脆爆燒腩真係超脆,入口卜卜聲,同埋肉質鮮味,同我樓下果間比簡直兩個level....(我樓下果間d燒肉有時霉的,要去換,不過換新的味道也不見得很好)所以我極少光顧樓下果間,現在買燒味都會座多程車去市中心分店光顧,至少市中心分店規模大d,品質都不會差得冇譜...