今日約左舊同事聚舊,佢約我嚟呢間大山日本料理。一入到嚟環境成個日本居酒屋咁,好有feel!火炙薄燒A5和牛壽司,朋友點比我食,和牛大過成隻手掌,真係誇張又吸睛,食落滿滿油脂同和牛肉香,嫩嫩好味!蜂蜜芥末炸雞蜂蜜芥末唔會太辣調味啱啱好,特別開胃,炸雞夠曬脆,入面嘅雞肉又夠嫩。牛肉壽喜鍋:同事好鐘意食壽喜燒,呢到嘅湯底唔太濃或者太甜。牛肉片份量都唔少,配料有菜,雞蛋,腐同粉條,吸引湯汁好滋味!鰻魚炒飯個飯炒到夠晒香, 粒粒飯粒,鰻魚粒夠足料,落足本,加埋惹味鰻魚汁,好食。炸雞軟骨我真係好鐘意食雞軟骨,細細粒又有咬口,外皮炸得夠香,正!明太子雞翼雞翼入面嘅餡料係滿滿嘅明太子,雞翼夠嫩,明太子嘅香味令雞翼味道更加豐富。大阪燒大阪燒底部煎得夠香脆,上面嘅醬汁永遠都係咁令人鍾意,加埋木魚絲,完美組合。

蜂蜜芥末炸雞

牛肉壽喜鍋:

鰻魚炒飯

炸雞軟骨
我真係好鐘意食雞軟骨,細細粒又有咬口,外皮炸得夠香,正!

明太子雞翼

大阪燒

4天前 0 瀏覽
「大山日本料理」係位於旺角西洋菜南街嘅樓上和風居酒屋🏮,平日晚市都爆曬場🤗🤗其中一個原因係哩到嘅食物價錢相當貼地親民,一客牛肉壽喜燒都只係$58😲😲見到Menu樣樣都咁抵食,唔經唔覺就叫咗好多款😆🙈鰻魚炒飯🐟鰻魚炒飯粒粒分明,用咗鰻魚汁一齊炒鹹中帶甜,鰻魚切成丁狀連同炒飯一齊食👍🏻👍🏻現燒火炙薄燒A5和牛壽司🍣實物俾圖片更吸睛👀👀手掌🖐🏻咁大塊嘅A5和牛經過炙燒後令牛肉嘅油份迫出,油花加上和牛嘅牛味真係超級好味🤤真係要一人叫一個自私食🤭🤭明太子雞翼🐔去骨雞翼釀入明太子作為餡料,然後整隻雞翼燒成金黃色,食落去外皮脆脆地又啖啖肉加上明太子嘅鹹香😋😋牛肉壽喜燒🐮勁足料壽喜燒鍋😍牛肉上枱時仲係半熟嘅,上枱後可以用餘溫將另一半牛肉同雞蛋🥚煮熟,咁樣就唔怕牛肉會過熟😙😙大阪燒好厚身嘅大阪燒夠足料,滿滿嘅沙律醬、日式燒汁同木魚碎,一人一半已經好飽肚酥炸雞軟骨粒雞軟骨咬落脆卜卜,即叫即炸熱辣辣牛油果🥑軟殼蟹卷一客6件一口小卷,軟殼蟹相當脆身👍🏻👍🏻

鰻魚炒飯🐟

現燒火炙薄燒A5和牛壽司🍣

明太子雞翼🐔

牛肉壽喜燒🐮

大阪燒

炸雞軟骨粒
雞軟骨咬落脆卜卜,即叫即炸熱辣辣

牛油果🥑軟殼蟹卷
一客6件一口小卷,軟殼蟹相當脆身👍🏻👍🏻
2024-11-14 0 瀏覽
位於市旺角嘅大山日本料理,無疑係一個令人流連忘返嘅日式居酒屋。呢度嘅菜單琳瑯滿目,傳統同創新嘅結合令人期待。我今次嘅用餐體驗真係大大驚喜。三文魚加州卷一上到,鮮艷嘅顏色已經令我食指大動。新鮮嘅三文魚配上香脆嘅黃瓜,口感層次分明,令人一口接一口。火炙薄燒A5和牛壽司更係令我驚艷。牛肉嘅油脂喺火焰炙烤下散發出誘人香氣,搭配細緻嘅壽司飯,簡直係舌尖上嘅奢華。燒魷魚嘅口感同樣出色,外焦內嫩,加上特製醬汁,讓人感受到海鮮嘅鮮美。炸蝦天婦羅就係另一道必試嘅佳品,外皮酥脆,蝦肉鮮嫩,搭配佐醬,更顯其鮮美。章魚燒更加係回憶中嘅美味,外脆內軟,章魚鮮味喺口中綻放,讓人感受到地道嘅日本風味。吉列豬扒咖喱飯份量十足,豬扒外脆內嫩,咖喱醬香濃,與白飯搭配得恰到好處,令人感到滿足。免治雞肉棒都係一個亮點,雞肉鮮嫩同香料調和,令人忍唔住多點幾串。炸雞軟骨就係我最鍾意嘅一道,酥脆口感加上香濃調味。大山日本料理唔單止提供地道嘅日式風味,更喺每一道菜中展現出廚師嘅巧思同熱情。無論係同朋友小聚定係家庭聚餐,呢度都係一個絕佳嘅選擇。

炸雞軟骨就係我最鍾意嘅一道,酥脆口感加上香濃調味。

2024-11-14 0 瀏覽
之前同朋友去食飯餐廳臨時唔做生意,所以就改左去附近既【大山日本料理】食。點知發現到價廉物美、CP值超高既居酒屋。最重要本身已經抵食、仲有特價食品。三文魚加州卷:有6舊卷物、三文魚算好大片、裏面卷左玉子、青瓜同蟹柳。三文魚同蟹子都幾新鮮。現燒貨炙薄燒A5和牛壽司:薄燒A5和牛好大片、加左甜甜既燒汁好惹味。期間限定燒魷魚:魷魚非常爽脆、有咬口、但完全唔會靭。醬汁有少少辣、好香口。炸蝦天婦羅:有成五隻蝦、性價比超級高,非常新鮮、皮唔會太厚。吉列豬扒咖喱飯:咖喱汁少左D,但調味幾好、甜甜地、好重spice味。吉列豬扒好大舊、炸得好香脆。章魚燒:非常熱辣辣、外皮無敵脆、裏面仲係軟霖霖。美中不足係醬太少。免治雞肉棒:呢個價錢連埋玉子蛋黃真係好抵、肉質juicy,加上蛋黃好creamy。炸雞軟骨:分量好多、炸到卜卜脆。

炸雞軟骨:分量好多、炸到卜卜脆。
2024-11-08 238 瀏覽
今日約咗喺旺角返工嘅朋友食晚餐~一於帶佢黎旺角區我最喜愛日本菜餐廳 大山!!!性價比極高嘅高質日本料理份量大~選擇多加上員工都好nice同時推薦比大家特別推介-松刺身盛 $249三文魚腩+油甘魚+吞拿魚+赤海蝦+海膽呢盤刺身盛一上枱 我同朋友都嘩嘩聲刺身真係好厚,我諗有我食指嘅一節咁厚亦非常新鮮,勁抵食!!!-極上北海道帶子丼 $129有足足三粒原粒好厚嘅帶子同大量既三文魚籽,材料都相當豐富.-三文魚加州卷 $69一客六件嘅卷物鋪滿蟹籽同埋沙律醬,賣相靚 味道好.熱食方面 今次就點咗-明太子雞肉串-雞橫隔膜串-燒大蔥串-免治雞肉棒-雜錦天婦羅串燒一如既往咁出色,燒得好香 即燒即上枱食得出師傅有返咁上下功架.特別提一提雞橫隔膜串 有咬口有彈性,想再食多幾串!!!天婦羅新鮮熱辣咁炸起,熱辣辣食好正,由相都可以睇到佢嘅炸皮只係薄薄一層 絕對唔會膩,南瓜同蕃薯都幾甜 係唔錯嘅小食.熱食選擇仲有好多,適合一家大細一齊,下次會帶埋屋企人黎食.

性價比極高嘅高質日本料理
份量大~選擇多
加上員工都好nice
同時推薦比大家

特別推介

-松刺身盛 $249
三文魚腩+油甘魚+吞拿魚+赤海蝦+海膽
呢盤刺身盛一上枱 我同朋友都嘩嘩聲
刺身真係好厚,我諗有我食指嘅一節咁厚
亦非常新鮮,勁抵食!!!

-極上北海道帶子丼 $129
有足足三粒原粒好厚嘅帶子同大量既三文魚籽,材料都相當豐富.

-三文魚加州卷 $69
一客六件嘅卷物鋪滿蟹籽同埋沙律醬,賣相靚 味道好.

熱食方面 今次就點咗

-明太子雞肉串
-雞橫隔膜串
-燒大蔥串
-免治雞肉棒
-雜錦天婦羅

特別提一提雞橫隔膜串 有咬口有彈性,想再食多幾串!!!

熱食選擇仲有好多,適合一家大細一齊,下次會帶埋屋企人黎食.

免治雞肉棒

刺身拼盤(松)

2024-11-07
10 分鐘 (堂食)
免治雞肉棒
刺身拼盤(松)
2024-10-30 342 瀏覽
今日放假想自己一個休閑地食一個日式午餐,旺角太多餐廳選擇行咗好耐終於揾到一間叫大生日本料理嘅餐廳。餐廳裏面掛滿特色日本吊燈及招牌環境整潔,餐廳食物價錢亦合適種類有壽司,刺生,飯,拉麵,海鮮丼,定食,炸物,沙津及特色飲品多項選擇。我叫咗個自家製章魚小丸子外脆內嫩,章魚的鮮味十足,搭配特製醬汁,讓人一口接一口。三文魚腩刺身肥美的三文魚腩,入口即化,搭配醬油,讓人回味無窮。牛油果軟殼蟹壽司,牛油果香甜軟殼蟹脆口組合一齊食口感豐富。海膽壽司及火焰帶子壽司各兩件,海膽鮮甜,火焰帶子外脆内軟口感豐富。最後再叫一杯流打提子冰凍可口。

炸物,沙津及特色飲品多項選擇。

肥美的三文魚腩,入口即化,搭配醬油,讓人回味無窮。

2024-10-25 174 瀏覽
位於旺角西洋菜南街樓上鋪— 大山日本料理,餐廳環境裝修別緻,食材新鮮,服務周到,是鬧市中的一個好選擇。🌸 現燒火炙簿燒A5和牛壽司 ($78)A5和牛大大塊的,配上特製醬汁,貴了點但好好味!🌸 極上北海道帶子丼 ($128) 飯面鋪上多款魚生,包括大大隻的北海道帶子、三文魚、赤蝦、三文魚子及玉子,非常豐富,推薦!🌸 角切魚生飯 ($78) 魚生份量十足,包括三文魚、吞拿魚、蟹柳、鯛魚及蟹籽等。🌸 麵豉湯 :每碗湯也有一舊煮熟的三文魚,有誠意!

🌸 麵豉湯 :每碗湯也有一舊煮熟的三文魚,有誠意!
2024-06-27
5 分鐘 (堂食)
平時我都係大山fans上嚟多數叫三文魚頭鍋/燒鯖魚set今次手痕想食豚肉拉麵(跟餐有沙律同天婦羅佢城好正常嘅)點知嚟咗係雞肉拉麵仲要得一嚿我真係淆底 唔敢彈廚房鐘費事俾人加料
平時我都係大山fans
我真係淆底 唔敢彈廚房鐘
費事俾人加料

2024-09-30
2024-09-28 509 瀏覽
大家好,星期五中午我跟同事來到這邊試試,餐廳位置比較隱蔽,需要在紅豆餐廳邊乘坐升降機到二樓,進到餐廳內人流很少,空間很多我叫了牛肉壽喜燒鍋套餐,同事叫了芥末雞肉定食,等了很久也沒上餐,結果發現原來手機忘了提交餐點,店員也沒提醒我們,明明場內人就很少餐點到了,牛肉沒什麼牛味,大概5-6塊,有大白菜、金菇跟生雞蛋,配上白飯,整體還不錯,壽喜燒甜甜的很好吃,套餐有配沙律、味噌湯跟綠茶蕨餅,就還可以;而我同事的芥末雞肉定食的雞肉看上去有7-8塊,嘗了一下味道不錯,兩款套餐都很滿足飽肚最值得一讚的是餐廳的價錢,壽喜燒跟雞肉定食才60塊,對比同類型的日本餐廳實在是便宜太多了,是一間性價比十分高的餐廳,十分適合打工一族

牛肉壽喜燒定食
芥末雞肉定食
牛肉壽喜燒定食
芥末雞肉定食
  • 牛肉壽喜燒鍋
2024-09-17 726 瀏覽
旺角上樓日式店~裝修好有日式風味~燈光暗暗地~坐得都算舒服有拉麵、刺身、壽司揀種類都好多~拉麵跟餐有2件三文魚壽司或者加州卷~+$2跟熱飲火炙黑豚肉拉麵~有:3片火炙叉燒片、粟米粒、木耳絲、紫菜1片、蔥花粒~豬骨湯底都算濃~配兩件三文魚壽司照燒雞扒拉麵~成隻流心蛋上冇賣相~照燒雞扒好細塊仲要超薄~雞扒唔係好貴啫唔洗咁呀~如果冇上面嘅燒汁雞扒係冇味嘅~幾十蚊一碗拉麵咁嘅質素熱奶茶正常味道冇特別日式茶都冇杯~淨得水~中午時段免收加一
旺角上樓日式店~裝修好有日式風味~燈光暗暗地~坐得都算舒服

有拉麵、刺身壽司揀種類都好多~拉麵跟餐有2件三文魚壽司或者加州卷~+$2跟熱飲

熱奶茶正常味道冇特別
火炙黑豚肉拉麵、照燒雞扒拉麵

日式茶都冇杯~淨得水~中午時段免收加一
2024-09-01
2024-09-12 812 瀏覽
今天我和舊同事相聚,選擇了位於旺角市中心的「大山居酒屋」。這間餐廳的裝修非常整潔,有日本居酒屋擺設,讓人感到舒適。進門後,服務生熱情接待,並迅速安排了我們的座位。我們點了幾道招牌菜,食物上菜的速度非常快,真的值得一讚- 自家製章魚小丸子-外脆內嫩,章魚的鮮味十足,搭配特製醬汁,讓人一口接一口。- 雜錦天婦羅-選擇多樣,有蝦、南瓜、茄子等,外層金黃酥脆,搭配清爽的蘸醬,口感極佳。- 赤蝦刺身-鮮嫩的赤蝦切片,色澤誘人,吃上一口,彈牙的口感令人驚艷。- 雞泡魚乾-這道小食香脆可口,帶有淡淡的煙燻味,十分開胃。。壽司拼盤種類繁多,魚肉新鮮,搭配醋飯,口感層次分明。- 三文魚腩刺身-肥美的三文魚腩,入口即化,搭配醬油,讓人回味無窮。- 吉列廣島蠔壽司-外酥內嫩的廣島蠔,搭配醋飯,鮮美的海味和豐富的口感讓人驚喜。整體來說,「大山居酒屋」的食物不僅新鮮,而且口感豐富,讓我們這次的聚會更加難忘。服務也非常周到,這是一個非常適合聚餐的地方,下次還會再來!

我們點了幾道招牌菜,食物上菜的速度非常快,真的值得一讚

- 自家製章魚小丸子
-外脆內嫩,章魚的鮮味十足,搭配特製醬汁,讓人一口接一口。

- 雜錦天婦羅

- 赤蝦刺身
-鮮嫩的赤蝦切片,色澤誘人,吃上一口,彈牙的口感令人驚艷。

- 雞泡魚乾
-這道小食香脆可口,帶有淡淡的煙燻味,十分開胃。

壽司拼盤種類繁多,魚肉新鮮,搭配醋飯,口感層次分明。

- 三文魚腩刺身
-肥美的三文魚腩,入口即化,搭配醬油,讓人回味無窮。

- 吉列廣島蠔壽司

2024-09-10
2024-09-12 879 瀏覽
旺角樓上大山日本料理,地下有lift直達2樓,位置方便容易找。餐廳內掛滿日式燈籠、布簾作佈置,木架上擺滿日本清酒、餐廳佈置充滿日本居酒屋特色。感覺像置身於日本。很適合三五知己來聚餐。🍣三文魚壽司,肉質鮮甜,入口後留有陣陣餘韻。🍣壽司拼盤,每件大小統一,而且食得出每件食材都很新鮮。✨帶子刺身,大大粒很新鮮。✨三文魚魚腩刺身很肥美。✨吉列廣島蠔壽司伴芝士黑松露醬,新鮮生蠔炸到外脆而不乾身咬一口很juicy,伴上芝士黑松露醬即時令炸蠔提升了另一種層次。✨日式煎餃子,到日本餐廳必會點來食,餃子煎到外皮香脆,好好味!✨香草燒雞翼,看得出廚師很用心把雞翼燒到微微焦香,燒出來雞翼肉質嫩又夠入味。✨三文魚刺身,每件都肥厚很新鮮。✨燒雞泡魚乾,雞泡魚燒到薄薄一片很脆口。枝豆也很好味。
🍣三文魚壽司,肉質鮮甜,入口後留有陣陣餘韻。
🍣壽司拼盤,每件大小統一,而且食得出每件食材都很新鮮。
✨帶子刺身,大大粒很新鮮。✨三文魚魚腩刺身很肥美。
✨三文魚刺身,每件都肥厚很新鮮。
✨燒雞泡魚乾,雞泡魚燒到薄薄一片很脆口。枝豆也很好味。
2024-09-12
5 分鐘 (堂食)
2024-08-24 1190 瀏覽
同朋友約咗係旺角附近行街,夜晚想食日本菜,就試一試呢一間日本餐廳。餐廳位於二樓,上到樓就覺得裝潢設計好有日本氣氛,有好多好靚嘅燈籠。店員安排我哋坐卡位,呢個位置可以睇到旺角西洋菜街嘅景色,好有feel🩷~餐牌有好多唔同選擇,以日本菜嚟講,餐廳嘅價位算得上親民👍🏻鰻魚炒飯呢碟炒飯賣相真係好靚🩷見到即刻好想食。炒飯粒粒分名,鰻魚味道鮮甜,值得一試✨雜菜鍋除咗雜菜鍋,仲有壽喜燒鍋,牛肉鍋,價錢都好親民。不過我哋口味偏淡,就選擇咗雜菜鍋。入面有豆腐,娃娃菜,菇類,食完幾飽🤣北海道海鮮丼魚生丼真係好吸引,佢嘅刺身好厚好大隻。例如眼前嘅蝦,就好大隻好肥美其他刺身,例如三文魚、帆立貝都好鮮甜美味,必嗌

餐牌有好多唔同選擇,以日本菜嚟講,餐廳嘅價位算得上親民👍🏻

鰻魚炒飯

雜菜鍋

北海道海鮮丼
其他刺身,例如三文魚、帆立貝都好鮮甜美味,必嗌

2024-08-19 970 瀏覽
今日就來試下朋友介紹既日本料理居酒屋,位於旺角西洋菜街,地理位置方便,環境舒適 好適合三五知己一齊飲下酒傾下計聚會!餐牌精美,圖文並茂 , 有沙律、串燒、炸物、壽司、刺身、手卷、卷物、魚生丼、多款和食料理 飲品、酒類等等,多不勝數。撞啱今日清酒買一送一😍😍有超多款唔同種類清酒梅酒 仲有生啤!啱哂放工同同事食嘢吹水飲番兩杯好鬼chill今次就點咗d串燒同壽司刺身,幾推介呢度d串燒 種類好多 燒得好香!特別係厚切牛舌串(夠厚身 外脆內軟)、三文魚明太子串(調味幾好 好啱我口味)、蒲燒鰻魚串(啖啖肉 又唔腥)壽司刺身就正常發揮 算大份同幾抵食。
餐牌精美,圖文並茂 , 有沙律、串燒、炸物、壽司刺身、手卷、卷物、魚生丼、多款和食料理 飲品、酒類等等,多不勝數。

壽司刺身就正常發揮 算大份同幾抵食。
厚切牛舌串
三文魚明太子串
2024-08-13
15 分鐘 (堂食)
厚切牛舌串
三文魚明太子串
  • 三文魚加州卷
  • 蒲燒鰻魚串
  • 三文魚刺身
  • 牛肉壽喜燒
2024-08-17 837 瀏覽
旺角有好多好嘢食,今日想食日本嘢嗌咗個刺身沙律,蟹籽魷魚刺身,鵝肝壽司,同埋一啲燒物,有雞軟骨,有牛舌,有明太子醬三文魚刺身沙律,沙律醬係另外一個碗裝住。雖然聽落有啲好似好奇怪咁,但係我發覺用豉油嚟撈,好好食!!!因為平時食刺身都係點豉油,個豉油撈埋啲沙律菜都好食。 同埋刺身嘅種類都唔少。因為我都好鍾意食魷魚,所以嗌咗個魷魚刺身,好軟糯,冇腥味,連埋啲蟹籽卜卜脆咁好食食咗幾樣嘢,係時候食返啲熱嘢鵝肝壽司個size 要兩啖先至食得晒,鵝肝煎得外焦內嫩,配埋少少黑醋冇咁油膩燒雞軟骨,有少少鹹,但係好爽口,燒得好香,牛舌就好彈牙,呢個調味做得好好。明太子醬三文魚就正常發揮。
旺角有好多好嘢食,今日想食日本嘢
食咗幾樣嘢,係時候食返啲熱嘢