餐廳: 大快活
資訊:

2024-04-06 73 瀏覽
叫左個牛扒什扒餐$65 加$4 迷你粟米肉粒飯,蒜蓉脆包微暖,羅宋湯足料味道吾錯粟米肉粒飯大大碗,主角嘅豬牛雞扒各一件就比較薄,好似早餐時段供應嘅份量。後加個焗豬扒飯$49,芝士茄汁豐富夾埋炒飯熱辣辣好食,豬扒算系厚切,但吾系好大件。兩款食物嘅主角肉類份量都偏細,食肉獸要注意。
兩款食物嘅主角肉類份量都偏細,食肉獸要注意。
2024-04-05
5 分鐘 (堂食)
2023-11-21 142 瀏覽
今早去了屋企附近的大快活吃一個豐富早餐,那間大快活空間足夠,環境也舒適。製作食物的速度也很迅速,店員的態度也很友善。食物方面的質素良好,價錢亦很便宜,早上食客不算太多,都容易找位置坐。

2023-09-26 101 瀏覽
粥底火鍋的生菜吃出兩隻蝸牛,第一隻下到鍋裡我才發現,圖片裡的是第二隻,剩下的菜葉也不敢再檢查。明明看起來是水洗過的樣子結果這麼令人觸目驚心,請負責洗菜的工作人員上點心吧,此店的食品衛生安全令人感到擔憂。此外牛肉片肥到無法下口,幾乎一半都是肥肉,配上清淡的調味更是讓人難以下嚥,唯一值得肯定的是用的不是合成肉。餐廳應該好好把握出品保持品控的穩定,畢竟60元一份的餐也不算便宜還是在連鎖快餐店,再多花十元多走100米就能吃到出品很棒也衛生的定食了。以後不會再來這家店。
2023-06-10 117 瀏覽
從來沒吃早餐吃到一半停下來拍照。很久沒來大快活叫了餐蛋麵 。吃到啲午餐肉 哇好多粉 冇肉味 再看下暗黑色的。見到反胃 不想吃攪咩 改善下。呢啲就係張價就貨?生活成本上升 但也要照顧消費者口感。

2023-05-01 150 瀏覽
許多時,lunch time 想不到要吃什麼時,快餐店往往是一個首選。當我訖於呢一個狀況時,而心目中又有咖喱兩個字。好自然,《大快活》三個字就會呈現在我腦海中。那天中午,我就近近地,來到了電氣道的《大快活》分店,食咖喱。當日,點的是一個咖喱雞餐。家下,咖啡奶茶係公司隨時飲得到,一旦有湯可以選擇時,我寧願要湯。所以,這日的一餐,就是一飯,一湯,一咖喱。咖喱雞,最喜歡就是那濃濃香香,儉醬一般的咖喱汁,伴以嫩滑的雞肉同香口的薯仔,連肉,連汁,連飯吃入口,滿足的午餐,就可以這樣的簡單。大快活的例湯也不差,是日的湯焊除了希豬骨肉之外,也有雪耳同粟米,飲得出是老火靚湯,令到我每一次到大快活午餐,我到鐘情飲湯。雖然食港式快餐店好似好頹,但作為工作午餐,在講求快靚正的香港,其實是一個好好既選擇。

2022-08-31 312 瀏覽
試左99蚊三餸飯,揀咗椒鹽肉排、菜心草菇炒牛肉、口水雞。簡直大失所望,椒鹽肉排啲肉濕濕地又油膩,薯仔多過肉排,啲牛肉又老有冇味。口水雞只係喺上邊淋啲汁,入面一啲味都冇。簡直就係災難。估唔到大快活嘅中餐質素竟然咁差,一定冇下次!
外賣自取
2022-07-02 171 瀏覽
打風的日子,大部分食肆都不營業,對於我這些無飯家庭影響甚大。😵幸好還有大快活,今日可能三餐都在這裡進行,早餐已在這裡解決。🤣中午時候來到餐廳,人頭湧湧,可見無飯家庭不少,同道人很多。😛買了份焗豬扒飯,找個位坐低,窗外紅旗飄飄,橫風橫雨,天公不造美,在我們放假慶回歸的日子,台風暹芭來湊熱鬧,鬧得滿城風雨,遲遲不想走。焗豬扒飯雖然不太好食,飯很乾,而且不夠熱,但在風雨交加的的日子有飯食,心❤中還是感恩萬分,總好過在家食公仔面。😘
2022-06-27 58 瀏覽
今日試新菜式,清湯羅蔔牛肋煲,$56,連一碗白飯,未食之前好有期望,想像中的清湯羅蔔牛肋煲是好香好腍,好好味。😋一煲滾熱辣的牛肋煲上台,個賣相都唔錯,上面仲鋪滿元西,正啱我心意。食落都免強合格,牛肋夠腍,羅蔔就腍得滯 ,而且好鹹,如果淡D我都俾合格。但講開又講,快餐店提供廉價餐飲,品種繁多,餐廳環境不錯,寬敞明亮,晚飯時間仲有送餐服務,大胃王可以加飯,冷熱水無限提供,清潔服務隨傳隨到,這樣的餐廳就算稍有不足,都應該接受啦。😀
話說未禁堂食之前,同同事放工黎到呢間大快活食個頹飯。入到黎望望個餐牌,就已經俾呢個鐵板系列吸引住,食齊牛豬雞,50蚊都唔洗,頹飯黎講,夫復何求,就排隊嗌左個經典雜扒鐵板餐。1. 經典雜扒鐵板餐呢個鐵板餐就犀利啦,個鐵板有齊牛扒、雞扒同豬扒,仲有條芝士腸同白菜底,配埋黑椒汁淋落去咋咋聲。每塊扒雖然唔係話大大塊,但都有肉味,冇冰鮮味,同埋煮得比較淋身;珍寶芝士腸大大條,入面d肉唔霉,有口感、有芝士味;個菜底都唔差,好爽口。迷你蕃茄腸片飯,個人覺得咸左少少,要配埋杯可樂,先平衡番陣咸味。整體黎講,好足料夠飽肚,唔洗50蚊食到呢個餐,味道又唔差,真係十分推介!
,就排隊嗌左個經典雜扒鐵板餐。

1. 經典雜扒鐵板餐
經典雜扒鐵板餐

。每塊扒雖然唔係話大大塊,但都有肉味,冇冰鮮味
;個菜底都唔差,好爽口。
2021-05-11
5 分鐘 (堂食)
2022-01-23 73 瀏覽
今晚用Apps 叫左三餸。咕嚕肉,啖啖肉加上洋蔥、青椒和菠蘿,一貫水準,系這裡的必點菜式。粟米魚塊,清清地,粟米蓉都吾少,好好送飯。宮保翠肉瓜菠蘿牛肉,配搭比較特別,一般咁啦。
今晚用Apps 叫左三餸。
粟米魚塊,清清地,粟米蓉都吾少,好好送飯。
宮保翠肉瓜菠蘿牛肉,配搭比較特別,一般咁啦。
2022-01-23
2021-11-05 112 瀏覽
早餐很重要,不但要吃,還要營養均衡。大快活的輕怡早餐,有一片麵包,一隻雞蛋,一碗醬肉麵,加一杯檸檬水。營養豐富,有蛋白質,碳水化合物,還是檸檬提供維生素C,價錢便宜,只花$25,就有一份營養均衡的早餐。

2021-08-29 52 瀏覽
今晚簡簡單單到這裡食晚餐。水煮雞煲,個汁有點麻香,送飯吾錯,雞件份量都幾多,另外有粉絲、雲耳、山根。加配左個炸雲吞($7/4粒)每粒比較細小,但炸得幾脆,個甜酸汁都醒胃嘅。火鍋叫左個越式湯底,冇乜味,其他火鍋料就正正常常咁啦。飲品叫左提子梳打,大大杯,味道不濃。
今晚簡簡單單到這裡食晚餐。
火鍋叫左個越式湯底,冇乜味,其他火鍋料就正正常常咁啦。
飲品叫左提子梳打,大大杯,味道不濃。

2021-08-29
2020-09-22 370 瀏覽
用APPS 叫外賣是好方便, 但係店員處理外賣的方式真係差到沒朋友, 有錯又有漏, 例瀉飲品, 食物得一半.大家買外賣時 , 最好CHECK 左先取走.水吧及前台經理態度可不可以客氣些. 你黑面, 都幫不到件事大家都好.大快活都要找人巡下啦.

大家買外賣時 , 最好CHECK 左先取走.
水吧及前台經理態度可不可以客氣些. 你黑面, 都幫不到件事
大家都好.
大快活都要找人巡下啦.
飲品
上海麵
2020-09-22
5 分鐘 (外賣自取)
  • 咖哩
2020-06-09 179 瀏覽
我好喜歡去吃大快活的咖喱,每一間均能保持一定的水準,咖喱香口和辛辣比例剛剛好。今日我叫了他的咖喱雞飯跟例湯,碗例湯較為普通,D雞的雞味仍算嫩口外,最喜歡咖喱濃香多汁,伴著白飯和2大舊薯仔一起吃真的是十分夠飽。
2019-09-08 256 瀏覽
番工不外乎都係出街食或買外賣,難免真係唔多唔少都會唔太健康,始終多肉少菜😣 係網上見到有人推介大快活既健康系列,感覺選擇也不少。雞胸配紅米飯 (送低糖綠茶)今日配既係本菇蘑菇汁,蘑菇味好濃郁,雞胸亦非常大塊,而且非常厚,雖然係雞胸但唔會太鞋,味道可以。 紅米飯略微有少少過濕,好軟淋,對鍾意食乾身少少既我,就覺得有點普通,不過配搭左好多菜,好健康。整體味道唔係好出色果種,但四十幾蚊的快餐,感覺可以接受,而且係少數較健康的選擇了。推介指數:

雞胸配紅米飯 (送低糖綠茶)

推介指數:
外賣自取