餐廳: 大快活
資訊:

3天前 0 瀏覽
為咗用payme $4 coupon,去咗大快活😌食晏,但兩餸飯$38,要夠$40先用得,所以加$7要咗咖啡☕️先用到coupon,揀咗粟米🌽斑塊飯同粟米🌽肉餅,雙粟雙妻,買咗飛就攞,真係兩兜餸下面各有飯,但食飯時間搵位難,真係有人齋坐,等下午茶☕️。粟米🌽斑塊唔錯👍🏻,粟米🌽送飯正,斑塊香口。肉餅一般,豉油怪味。咖啡☕️比較苦,要落糖
兩餸飯
4天前
兩餸飯
  • 粟米斑塊
2024-03-26 84 瀏覽
今朝返工時間比較趕,就諗住近近地去地鐵站嘅大快活買個早餐。但架火車去到九龍塘我先記得可以用大快活app叫定先,再慳d時間。咁就即刻用app叫外賣自取,落單俾錢後已經45分,我47分到大快活,竟然啱啱好個早餐就有得攞走了,效率好高!

精選早餐
2024-03-26
早餐
精選早餐
2024-02-22 61 瀏覽
我今日的時間有些緊,路過大圍地鐵站附近時,見到大快活快餐店,即刻買個外賣就算啦。我點左個日式燒汁牛肉飯$47,配沙參粟米唐排湯。牛肉飯好味道又好食,雖然凍左少少,但口感都好好,牛肉份量不少,餐湯好好飲。

2023-10-09 134 瀏覽
這天,因為家人辦事而老早來到了大圍。見夠時間,同許多人都建議食飽先上去,所以我一到大圍,就決定快快趣趣地食個早餐。而最快,最就腳既地方,就是大圍車站間《大快活》了。這一次,我點了一個魚柳早餐。雖然,我成日都覺得,炸魚個粉皮超厚,但亦因為個外皮夠厚,令到炸魚份外的香脆,而且內心的魚肉夠嫩滑可口。再者,炒滑蛋依然出色;蘿蔔糕也是依舊的好味道。我可以說,香港三間連鎖快餐店的奶茶都是夠好飲的。這次的熱奶茶也不例外,濃香滑俱備,非常之好。《大快活》,永遠都夠好味道,是快趣早、午、晚餐既好選擇。

《大快活》,永遠都夠好味道,是快趣早、午、晚餐既好選擇。
$40 (早餐)
2022-09-04 365 瀏覽
最中意食佢個下午茶,因為好抵食,一塊厚多士,再加1碗雪菜肉絲米,仲有條珍寶腸,再有杯飲品,只係20幾蚊,最肥仔就係用哂成條煉奶+花生醬去搽多士,然後我會將珍寶腸放落雪菜肉絲米,因為佢本身係凍~
最中意食佢個下午茶,
因為好抵食,一塊厚多士,
再加1碗雪菜肉絲米,仲有條珍寶腸,
再有杯飲品,只係20幾蚊,
最肥仔就係用哂成條煉奶+花生醬去搽多士,
然後我會將珍寶腸放落雪菜肉絲米,因為佢本身係凍~
2020-12-24 815 瀏覽
從不少渠道得知,大快活也推出煲仔飯,而且原個煲取也不過幾十蚊,還煲後可抵消6元的午飯晚飯現金卷,其實好抵食。在大圍火車站取最方便,可到網頁版預點,還有九折。先後光顧兩次。有包裝,靚仔唔失禮。第一次點排骨臘腸飯,回家後略微已涼。豉油好味,有乾蔥煮過。臘腸不過不失,稍硬偏瘦。排骨是預先煮熟炆淋,面頭加豆豉醬。咁做當然無咁滋味,但在快餐文化下,確保快和肉要熟是前題。無乜飯焦,但飯算乾身。相信是一早煲好,甚至蒸熟,然後有order再放上熟料焗一焗的做法。更似蒸飯。其實對得住價錢。建議加9元配湯。有姫松茸,其實好簡單的燉湯,但比飲杯嘢飲好,有料頭,算係咁。後來又買了一次沙薑雞飯。飯今次就唔得了,太爛太濕。雞是水烚雞脾加啲薑茸,無咩味,可能肉餅是最好的選擇。後來又用6元現金卷買肉醬意粉。意粉頗淋,是快餐意粉。肉醬夠撈意粉,調味夠,但奇怪加了孜然。飽肚來說,不過不失。整體而言,有時附近茶餐廳晚飯已最少五六十元,質素還未知的時候,快餐店會是不錯的選擇。
先後光顧兩次。有包裝,靚仔唔失禮。
第一次點排骨臘腸飯,回家後略微已涼。豉油好味,有乾蔥煮過。
更似蒸飯。
其實對得住價錢。
建議加9元配湯。
後來又用6元現金卷買肉醬意粉。
2020-11-29 326 瀏覽
在顯徑游完水,都會去大圍吃野,這間地鐵站裡的大快活,都開了一年多了,今天就吃個下午茶先,要了 煉奶西多士,大紅豆冰。西多士炸得香脆又乾身,一點都不油膩,配上獨立包裝的植脂甜奶,又甜又香。紅豆冰裝在矮身的闊口玻璃杯中,很貼心,以前高身杯那種很容易跌落,紅豆煮得非常軟糯,混合著碎碎的冰和奶, 口感清爽,甜味適中。

2020-11-24
2020-01-20 528 瀏覽
是日OT,返到大圍火車站已經餓得眼前發黑⋯幸好附近仍有一家非常方便的大快活。我一向都欣賞大快活多過大x樂⋯亦覺得大快活好味過後者好多。雖則如此,今次叫的雜扒餐仍然給我帶來意想不到的驚喜雜扒餐盛惠五十六蚊,有齊豬扒雞扒牛扒腸仔,一份茄汁飯,一杯飲料,價格可以說是非常合理!等待一陣姨姨就將餐點送上,塊鐵板燒到超熱呀!係熱到將黑椒汁倒上,即刻爆濺出來三塊扒大大塊,最好味係豬扒,煎得香口!我想講鐵板餐之精髓就在於塊板,只要板夠熱,啲嘢食通常都唔會難食得去邊。呢塊板就係從頭到尾都好熱,食曬感覺條脷都燙起泡⋯唯一可惜係份量太大,基本沒動過份茄汁飯。如果可以將米飯改為太陽蛋我就要給一百分!Anyway,可以在快餐店食到熱辣辣嘅扒餐已經係超級滿意

近排環境唔係咁好,食飯都要慳住,所以都係光顧啲平價快餐店,不過慳得嚟都唔一定冇好嘢食,今日食嘅呢碟鐵板黑椒牛烏冬,連埋杯輕糖凍綠茶都只係HK$ 35,抵到一個點!呢排嘅牛肉相對抵食,因為豬肉就算你夠膽食都未必食得起,而呢個餐嘅牛肉都切得頗厚,咬落有質感,有五、六成熟,肉汁豐富,塊鐵板亦燒到好紅,發出「吱吱」聲,好有「鐵板」feel,成個製作都唔似係平價餐。至於烏冬亦係煮得彈牙有咬勁,而且煮嗰陣亦唔會用太多油,唔會有食滯嘅感覺。不過最令猴子滿意嘅都係杯輕糖凍綠茶,少少嘅甜味,入口甘涼,用嚟對沖黑椒嘅辣味就啱啱好。

2019-11-04
鐵板黑椒牛烏冬配輕糖凍綠茶
麥當奴同大家樂呢兩間連鎖快餐店都已經開始引入自助點餐機,以猴子膚淺嘅認識,大快活好似仲未有(如果有錯請指正),至少今次介紹嘅呢間大快活仲未有。唔單止冇自助點餐機,就連LED顯示屏都冇一塊,仲係用緊傳統嘅紙牌,每次轉餐牌都係用人手。雖然係咁,呢間大快活依然人頭湧湧,早餐時段想搵個位都難。好明顯,「有冇新設備」同「好唔好生意」唔一定掛勾。今朝食咗個雪菜肉絲脆皮腸米粉,雖然客人多,不過員工嘅效率亦係超高,由買飛到攞到個餐喺手都只係大約5分鐘。啲米粉煮得透,唔會「硬掘掘」。脆皮腸雖然唔係真係好脆,不過都煮到啱啱好,唔會太腍或者唔夠熱。至於雪菜肉絲都係一般罐頭貨色,大家都應該知係乜嘢味。
麥當奴大家樂呢兩間連鎖快餐店都已經開始引入自助點餐機,以猴子膚淺嘅認識,大快活好似仲未有(如果有錯請指正),至少今次介紹嘅呢間大快活仲未有。

雪菜肉絲脆皮腸米粉 (連熱飲)

雪菜肉絲脆皮腸米粉 (連熱飲)
題外話/補充資料: 不得不再讚吓呢間大快活嘅員工,佢哋嘅效率超高,尤其係收銀員,落單嘅客人嗰張飛都未印出嚟,佢已經問定後面下一個客要乜。雖然睇起上嚟冇乜禮貌,但要應付咁大量嘅客人,唔係咁做就好難搞。
2019-09-27
5 分鐘 (堂食)
$32 (早餐)
2019-08-09 293 瀏覽
大快活一直都有素食餐單,但多數都唔係咁好食,而最近出了 Omnipork 新豬肉豆腐飯。賣相及味道都似麻婆豆腐,見到有辣椒有少許麻辣,味道OK 但覺份量較少,新豬肉只得少少,如果可以多番D就好,個飯可以轉意粉。
2019-07-28 130 瀏覽
走過大圍,見這間大快活翻新後,也未光顧過,於是就去吃茶餐。和以前ㄧ樣,依舊很多人+很難找到位置。49元2人茶餐: 兩杯紅豆冰,2條腸,2隻燒雞翼,2件炸春卷及2件炸雞塊。除了炸春卷不夠脆外,其它也不錯炸雞塊外皮脆,,ㄧ囗size,方便食,而燒雞翼上放了不少香草,所以很香,又不乾身,雞肉 juicy,似平時bbq的燒雞翼. 而腸仔的質素也ok,不是那些冧的。最愛是紅豆冰,紅豆大粒,又有紅豆沙的質地!2人吃也已很夠飽
走過大圍,見這間大快活翻新後,也未光顧過,於是就去吃茶餐。

和以前ㄧ樣,依舊很多人+很難找到位置。

除了炸春卷不夠脆外,其它也不錯
最愛是紅豆冰,紅豆大粒,又有紅豆沙的質地!
2人吃也已很夠飽

2019-06-30
10 分鐘 (堂食)
  • 紅豆冰
2019-05-03 149 瀏覽
大快活近年推健康餐, 但初期既健康餐只有健康無味道, 啲肉又好鞋,所以食過都怕,但最近再試,朋友話好左,又真喎,雞胸都唔鞋,當然唔係好滑個啲,但至少配埋食感覺良好,個汁都好多菇,但咁多汁又可能唔健康喎

本菇忌廉磨菇汁雞胸紅米飯
本菇忌廉磨菇汁雞胸紅米飯
2019-03-19 113 瀏覽
返工前食個醒晨早餐,充滿活力上班去。今日食雞扒拼煎雙蛋,多士,飲品係熱華田。大快活的煎蛋🍳的確係唔錯,最正係個蛋的的焦邊位置,脆脆的。雞扒肉厚,滑的,雞皮厚,除皮後很美味 多士香脆,新鮮烘的。個人來講,食雞扒餐,重點是走汁。

返工前食個醒晨早餐,充滿活力上班去。

今日食雞扒拼煎雙蛋,多士,飲品係熱華田。

多士香脆,新鮮烘的。個人來講,食雞扒餐,重點是走汁。
2019-03-19
5 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
2016-05-31 957 瀏覽
曾經在沙田大快活食過好好食的魚柳早餐,今早到大圍照辦煮碗叫了魚柳滑蛋早餐。。點知中伏了!!一拎碟野埋位已經覺得塊魚柳個樣子和顏色有d古怪,點知切落去發覺真係完全唔脆的,原本諗住可能都係炸完放得耐又或者翻叮所以稔左,點知食落口就覺得魚肉好唔新鮮!好似霉霉地咁,仲有d粉紅色咁。 食左幾啖已經冇食了。好彩份滑蛋都保持水準幾好味幾嫩滑,塊多士就正常啦。反而杯咖啡有驚喜,原來大快活的咖啡幾好飲的,唔苦澀,幾香!下次唔會再在呢間大快活食魚柳
魚柳滑蛋早餐
2016-05-21