餐廳: 大快活
資訊:

2022-12-11 230 瀏覽
今天不想外出,大快活下午茶豉油皇雞脾鷄脾肉質嫩滑,份量有一隻手掌咁大,而且鷄脾好入味即煎西多士西多煎得甘黃香脆,配上牛油和煉奶,超级邪惡,份而且西多也算厚身,抵食
今天不想外出,大快活下午茶

豉油皇雞脾
鷄脾肉質嫩滑,份量有一隻手掌咁大,而且鷄脾好入味

即煎西多士

2022-05-11 143 瀏覽
豬扒荷葉飯套餐包熱飲$48炸豬扒都幾juicy外脆內軟,荷葉飯好似細隻咗啲,打開炒飯,聞到荷葉香,炒飯裏面有冬菇粒,肉粒,飯粒比爛身,不過常算可以,現在百物騰貴,$48一個套餐還有杯香滑熱奶茶☕️,唔可以太挑剔,可接受😂😂
豬扒荷葉飯套餐包熱飲$48
2022-05-06
2022-05-01 65 瀏覽
今日試咗呢個迷你焗芝士腸仔飯size唔錯幾啱女仔食肉醬夠多 腸仔可能得兩至三件有得揀豉油比/ 炸比我揀咗豉油雞髀發現味道很一般 肉質勁鞋強烈建議大家唔好叫豉油雞髀我最後冇食到啦
今日試咗呢個迷你焗芝士腸仔飯
發現味道很一般 肉質勁鞋
強烈建議大家唔好叫豉油雞髀
我最後冇食到啦
2022-04-07 77 瀏覽
今日下晝mammy出咗去做嘢,為咗唔想佢返嚟又要忙到一頭煙,我拍哂心口話晚飯由我負責😅 本來我想去街市買餸㗎,點知做得夜咗,唯有搭車去「大快活」買兩盒外賣頂檔。之前都有幫襯開其他分店,小菜質素一向都無問題。點知今次撞哂板,無諗過簡簡單單嘅魚香茄子魚塊煲、京都肉排都可以咁古怪👉🏻👈🏻先講個「魚香茄子魚塊煲」,完全冇魚香嘅味道,感覺似一碟肉醬另加幾舊炸魚塊喺旁邊,幾樣配料就好似煮好哂再夾硬擺埋一齊咁,外貌同味道都非常古怪。至於個京都肉排,唔知點解師傅居然喺入邊加入茄子(同肉排嘅份量1:1),我都係第一次見。呢度小菜,我喺其他大快活分店都有買過,配搭完全唔係咁。究竟係真比錯我,定係改咗煮法呢?!

2022-04-07
2022-02-10 60 瀏覽
今年新年無晚市堂食,不少食店推出新春盆菜,買一盆返屋企大家圍住食,寓意賺錢賺到盆滿缽滿。食唔起酒店出品,屋企買左連鎖快餐店出品,$398供六位用,算是市面上划算之選。食物方面,鮑魚夠腍,荔芋雞好味,東坡肉算鬆化,南乳豬手有少少韌;叉燒厚身大大件,望落好乾,好彩食落又唔會;魷魚,豬皮,冬菇夠腍,仲有貢丸,山筋,菜等。.雖然無咩貴價食材,但平民價錢,賣相豐富幾足料,味道唔差,整體性價比算高。不過每款食物雖然有六件,我覺得單一個盆菜又唔夠六個人食飽。

2020-03-01 548 瀏覽
年初二下午,阿媽曾經回到西貢墟的舖頭裡面,跟阿姨為年初三啟市營業作出預備工作。完成西貢墟舖頭的啟市預備工作之後,阿媽跟着阿姨前往慈雲山,去到阿姨「慈正邨」家裡面跟其他親身拜年。我在晚上自己一個人坐巴士,來到慈雲山「慈正邨」的樓下,一個人坐升降機去到阿姨家裡面的門口面前,發現阿媽跟阿姨一家所有親友,已經開始食晚飯。可惜阿姨家裡面的晚飯餸菜食品裡面,始終沒有我想食的牛肉,所以我只是食一小碗白飯,食少許的餸菜就結束了事,然後暫時離開「慈正邨」,徒步走到附近的「慈雲山中心」裡面去。雖然現在「港鐵」裡面,直到現在始終未能在「慈雲山」附近,興趣港鐵站跟相關的設施,但是「慈雲山」屋邨跟「慈雲山中心」商場之間,卻興建了一條類似「半山行人扶手電梯」,擁有行人輸送帶的自動行人步道天橋。我就是憑藉慈雲山這一條依山而建的自動行人步道天橋,很快就順利到達「慈雲山中心」的地下入口位置,跟着我立刻在「慈雲山中心」商場裡面,尋找在農曆新年期間仍然營業的食店。結果我無奈地發現,「慈雲山中心」始終跟其他購物商場一樣,大部分的商店跟食店,在年初二還是正在收爐休息,只剩下集團連鎖的餐廳仍然正在營業。最後我在「慈雲山中心」商場

最後我在「慈雲山中心」商場三樓的位置,找到了「大快活」。慈雲山分店「大快活」店舖實際的面積不算非常大,但是跟九龍大部分的食店一樣,實際的食客數目不多,所以仍然有空位剩下來。

我在慈雲山分店「大快活」價目表裡面,成功找到一款材料跟牛肉有關,而我之前在其他分店「大快活」都未曾正式嚐試過的煲仔菜菜式「清湯蘿蔔牛肋肉煲」套餐,套餐連白飯賣港幣五十六元。

「大快活」售價賣港幣五十六元一客的「清湯蘿蔔牛肋肉煲」套餐,實際價錢跟一般港式茶餐廳裡面的碟頭飯相若,唯一要考慮的是「清湯蘿蔔牛肋肉煲」沒有套餐飲品,食客需要另外選擇購買飲品。

恰巧「大快活」在價目表「清湯蘿蔔牛肋肉煲」的下面,另外加了一項套餐加配飲品,飲品名稱叫做「粒粒紅豆冰」,「粒粒紅豆冰」的實際跟餐價錢不算便宜,每杯需要港幣十一元。

不過,既然「大快活」的食品價目表裡面,沒有顯示太多的飲品實際價錢,所以我在選擇不算很多的情況下,唯有選擇了享用「紅豆冰」飲品。

至於「大快活」晚餐「清湯蘿蔔牛肋肉煲」套餐,實際上包括有一煲「清湯蘿蔔牛肋肉煲」,還有一大碗份量的白飯,沒有其他的食品跟餐,就是這樣而已。

「大快活」「清湯蘿蔔牛肋肉煲」雖然屬於連同煲一起上檯的菜式,但是「清湯蘿蔔牛肋肉煲」本身使用的黑色煲餐具,不是像「瓦煲」那麽薄身,那麼容易受熱的煲。

所以「大快活」「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面的沒有炊煙冒出來,煲裡面的清湯湯汁,也沒有因為黑色的煲裡面的熱力,而令煲裡面的牛肋肉蘿蔔湯汁翻滾起泡。

但是我小心翼翼,嘗試正式揭開「清湯蘿蔔牛肋肉煲」表面的煲蓋,才發現「清湯蘿蔔牛肋肉煲」的實際溫度已經開始冷卻,不用再擔心被煲的熱力燙傷。

我揭起「清湯蘿蔔牛肋肉煲」的煲蓋之後,發現「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面,基本上牛肋肉跟蘿蔔,還有其他配料蔬菜,已經完全擠滿在黑色煲裡面了。

「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面大約有四至五左右份量,大小約有類似一粒「鮮蝦雲吞」體積的牛肋肉。至於「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面的蘿蔔大約有四塊左右,蘿蔔實際大小,比牛肋肉略為大一點點而已。

「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面的蘿蔔跟牛肋肉實際口感,都已經被「大快活」廚房裡面煮到變腍了,所以實際上我發現,牛肋肉裡面有鮮甜的牛肉肉汁,牛肋肉肉質感很軟,很容易被牙齒直接咬斷和撕開。
清湯蘿蔔牛肋肉煲

至於「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面的四大塊蘿蔔,蘿蔔實際上的口感,跟牛肋肉的情況一模一樣,蘿蔔口感被煮到很軟腍,而且蘿蔔裡面也沒有筋。

所以咬下「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面的「蘿蔔」那一刻,咬下蘿蔔的實際過程其實非常之順暢,加上蘿蔔已經完全吸收了清湯裡面的牛肋肉甜味,所以「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面蘿蔔比牛肋肉更容易咀嚼吞嚥。

唯一需要挑剔「大快活」「清湯蘿蔔牛肋肉煲」的地方,應該只是「清湯蘿蔔牛肋肉煲」表面上,加上了一些連我也未能搞清楚是什麼的蔬菜,那麼蔬菜我直到最後也不敢放入口,更加不講是什麼味道了。

至於「大快活」「清湯蘿蔔牛肋肉煲」套餐,另外配備的一碗碗裝白飯,實際上其實不是完全填滿「大快活」的飯碗,還有剩下很多的空位。

所以我選擇用餐匙,直接從「清湯蘿蔔牛肋肉煲」裡面撥起清湯湯汁,倒進只是半滿狀態的「大快活」白飯裡面,讓白飯能夠直接吸收清湯牛肋肉裡面的鮮甜味。

「大快活」白飯本身口感被煮到偏腍,所以白飯吸收大量甜味牛肋肉清湯之後,幾乎可以當作甜味「牛肋肉湯飯」一般,軟腍牛肋肉跟軟腍白飯直接咀嚼和吞嚥消化。

我享用「清湯蘿蔔牛肋肉煲」直到接近尾聲的時候,見清湯蘿蔔牛肋肉底部的煲溫度,看似已經消耗得近乎七七八八,所以正式觸摸煲身,煲身溫度果然已經被完全冷卻下來。

至於「大快活」晚餐「清湯蘿蔔牛肋肉煲」旁邊附設,可以另外加錢選購的「紅豆冰」飲品,甜味淡奶實際上的份量,佔了「紅豆冰」接近三分二的位置。

至於「紅豆冰」裡面的淡奶底,淡奶底裡面的牛奶甜味屬於尚可程度,畢竟「紅豆冰」裡面包真正重要部位配料,其實應該被預先煮過的甜味紅豆才對。

由於紅豆在「大快活」「紅豆冰」裡面,實際上佔「紅豆冰」裡面的空間,不完全到三分一而已,所以我曾經懷疑「紅豆冰」裡面的紅豆口感造得夠不夠腍。
粒粒紅豆冰

結果我試食過「大快活」「紅豆冰」裡面的第一口甜味紅豆之後,發現其實「紅豆冰」裡面的紅豆口感腍度,實際上腍度還稱得上算是很腍。

但是我覺得「大快活」套餐裡面的「紅豆冰」,始終需要食客先把「紅豆冰」完全攪勻,然而才能喝到「紅豆冰」裡面所有的甜味。

所以我覺得「大快活」套餐裡面的「紅豆冰」,實際上的甜味味道感覺,大致上跟「清湯蘿蔔牛肋肉煲」相若。「大快活」港幣六十七元的整體套餐價錢,我覺得價錢還不算是非常昂貴。
2020-01-26
16 分鐘 (堂食)
清湯蘿蔔牛肋肉煲
粒粒紅豆冰
2019-11-25 176 瀏覽
又到早餐嘅時間,今日遲咗起身,但係今日有朋友一齊食,所以去食個好啲嘅早餐。呢個餐,望落都唔貴,蛋正常,米正常,包正常,腸都正常,就係杯咖啡唔好飲囉。下次飲第二啲好過。

下次飲第二啲好過。

2019-05-26 218 瀏覽
一行入慈雲山中心就見到呢間,既然未諗到食咩,就食呢間啦。-話說我成日分吾清大x樂同大快活既分別,好似D野食都差吾多😂不過就吾深究啦,講返正題先。-決定食呢間之後就遇到第一大難題,呢間舖係吾收信用卡架原本覺得大型連鎖店通常都會有(雖然之前去吉x家都冇😂)但就令我呢個八達通咁啱負值、平時又吾係點用現金所以身上都冇乜現金嘅我好尷尬咁嗌完野食就企左係度搵錢🤢-本身諗住食$51既蔥油雞飯,但因為身上得返$43.8😢,其他想食既又係$44蚊,最後唯有煱住食叉雞飯。-本身就吾預佢份量會好多,但佢飯既份量係出面既兩倍咁濟😂-叉燒同油雞就正正常常,吾係話特別好食或者難食,$40既質素lol
一行入慈雲山中心就見到呢間,既然未諗到食咩,就食呢間啦。
決定食呢間之後就遇到第一大難題,呢間舖係吾收信用卡架
本身就吾預佢份量會好多,但佢飯既份量係出面既兩倍咁濟😂
燒味雙拼飯
2019-05-26
2019-05-19 95 瀏覽
之前食開大家樂下午茶,後尾發現無咗西多士配公仔麵,就轉會去大快活。然後發現大快活都無呢個combination,就是旦,反正呢道人少啲,唔想去大家樂同人逼。叫咗個下午茶餐,S01,HKD39,包一份奶醬多,一碗餐蛋公仔麵,一隻雞翼,一杯嘢飲。平到喊。我覺得好食過大家樂,特別個公仔麵底,佢係用合味道嗰種麵,唔係屋企煮嗰種。花生醬畀勁多,用完都有剩。雞翼勁香,又揸咗少少蜜糖,正。我下次都係直接食大快活算

我下次都係直接食大快活算
2019-01-11 138 瀏覽
以前細個總係傻傻分不清大家樂同大快活,到宜家,仍然偶然會分別幫襯一下個人認為,大家樂午市晚市抵食過大快活,而茶餐則係大快活比較優勝於是,趁難得早放工,可以茶餐當晚餐,就久違地食一次大快活嘅雞脾系列茶餐呢份茶餐,有西多有燒髀仲有一杯紅豆冰,都算大份量,我都係好耐先食一次西多好大塊,通體金黃,都算厚身搽埋牛油落埋煉奶,好邪惡啊!食落口感鬆軟有微微蛋香,間中食吓都幾開心~燒髀皮薄,燒得香脆,咬落有蜜糖甜味,平時唔會食雞皮嘅我,都忍唔住連皮帶肉食落肚!雞髀足足有一隻手掌咁大,而且幾厚肉,食完西多再食雞髀,飲埋紅豆冰,夠晒飽肚!茶餐晚餐一餐過,$40,都算物有所值~
以前細個總係傻傻分不清大家樂同大快活,
到宜家,仍然偶然會分別幫襯一下
個人認為,大家樂午市晚市抵食過大快活,
而茶餐則係大快活比較優勝
於是,趁難得早放工,可以茶餐當晚餐,
就久違地食一次大快活嘅雞脾系列茶餐

呢份茶餐,有西多有燒髀仲有一杯紅豆冰,
都算大份量,我都係好耐先食一次
西多士

西多好大塊,通體金黃,都算厚身
搽埋牛油落埋煉奶,好邪惡啊!
食落口感鬆軟有微微蛋香,間中食吓都幾開心~
蜜糖燒雞髀

燒髀皮薄,燒得香脆,咬落有蜜糖甜味,
平時唔會食雞皮嘅我,都忍唔住連皮帶肉食落肚!
雞髀足足有一隻手掌咁大,而且幾厚肉,
食完西多再食雞髀,飲埋紅豆冰,夠晒飽肚!
茶餐晚餐一餐過,$40,都算物有所值~
西多士
蜜糖燒雞髀
2019-01-05 76 瀏覽
今晚屋企無飯食,一個人在慈雲山中心行來行去,最後選了很久也沒有吃過的大快活,我選了一個粟米魚塊飯,付錢後收銀的給了我一個感應器,說會有送餐服務,我成日去的大家樂和美心都無,這點真是很好,不到十分鐘,餐已經送到,粟米魚塊食落外脆而且魚肉也不錯,只是粟米汁小了一點,下次無飯開也可再來試下其他。
2018-09-29 102 瀏覽
14:50,20/9/2018,我太太身體唔舒服唔方便堂食就叫咗套下午茶外賣,佢一路都冇出過聲等外賣包裝,當時是一位女職員處理,當飯盒剛放落袋時我太太只是講咗句”走餐具丫唔該”,之後得到的回應竟然係一句”環保就唔好叫外賣啦!我太太只係好禮貌説咗一句免餐具,亦都冇提過環保,竟然有咁嘅回應,我太太比較怕事和當時有D唔舒服,冇回應佢,之後我上佢公司反應意見,最終有個分店職員打黎話冇人認做過此事,一聲唔好意思不了了知,此人連最基本禮貌都冇,相信我以後都不再會幫襯此公司!
2017-10-29 207 瀏覽
昨天早上雲山中心太多人了,於是到大快活試一試個吉列豬扒早餐,各位都知道啦!杜先生個廣告話大快活也都得,本人自然好有期望豬扒真係得,點知賣番黎果塊豬扒只有檸檬禁大,如果全塊乘肉冇骨都有少少貴啦!點知用刀切落去果塊嘢度,九成骨得一啖肉,果啖肉仲實過石頭,如果放係杜生個廣告上,應該用破土機才可以把這塊肉打得開,原來係錦樣都得,看來食大快活既人都好似落咗地獄錦啦!各位有相大家睇,可能租金真係太貴,商人可以禁攞命,賺取最盡的錢,不過雲山的確是老人多,於早就佔領所有餐廳的位置,一坐就坐到午餐時間有啲重坐足全日又唔食嘢,當然要食嘢就只有出旺角了
2017-10-12 122 瀏覽
今次唔知已經係第幾次發生,一係買左唔熟嘅糯米雞,一係好似今次咁,買肉醬米粉,無左肉醬,叫我食齋米。平時無糖呀,無餐具呀,呢d都可以容忍,但今次竟然無左個肉醬,變左仈齋米,乾爭爭,點食,一開始我只係走芽菜,最後買到反上屋企,打開,竟然連肉醬都幫我走埋,叫咪個個人我都聽到佢講走芽菜,出到黎無左肉醬佢唔發覺嫁咩???
肉醬米配蘿蔔糕
2017-04-07 226 瀏覽
不知道你們會跟我一樣,喜歡先吃個美滿的早餐才開始工作。我最愛的港式早餐店之一是大快活,自從推岀了勞動人早餐J2(就對麻,大量碳水化合物), 一星期五天都是它。雖然是集團經營,可是食物都可以自由配對,J2 多士要牛奶加牛油 通粉 炒蛋要熟一點點 凍奶茶小奶。收銀姐姐全都記得客人喜好,多多要求都答應食物味道,好吃。通粉 雞湯夠熱,通粉是有坑紋的,有口感多士 可以要求不要邊邊的,好吃夠脆炒蛋 現在可以要求烚蛋環境橙色應該是由杜生食得夠尖開始一直用的顏色,brand consistency可以再考慮店鋪的光線問題。
不知道你們會跟我一樣,喜歡先吃個美滿的早餐才開始工作。

), 一星期五天都是它。

食物味道,好吃。
通粉 雞湯夠熱,通粉是有坑紋的,有口感
多士 可以要求不要邊邊的,好吃夠脆
炒蛋 現在可以要求烚蛋

可以再考慮店鋪的光線問題。
J2
5 分鐘 (堂食)
$29.5 (早餐)
J2