2009-03-21
準備在灣仔區辨件大事, Team Hong Kong 同事三個人難得一起 lunch. 我手中拿著報紙 cupon. 不用慢慢找了, 大快活, 又就腳又快趣, 又坐得舒服. 最重要, 好食.Menu令人帑眼花撩亂, 一時不知食乜好. 看見這個令大家樂, 大快活鬥得你死我活的焗豬扒飯. 就簡單了, 一客焗豬扒飯. 又好食, 又夠飽.炒飯底, 豬扒上有厚厚的茄汁, 再加上芝士, 做得出香氣滿溢. 飯, 旁邊的飯帶點乾, 看得出是原飯連扒一起烘焙的出品. 豬扒, 說一呎長, 亦果然沒騙人. 豬扒, 薄薄地幾好, 大家樂的厚切豬扒, 不是說不, 而是大過 full 而已.香味四溢的焗豬扒飯, 試過其他小小快餐店, 茶餐廳出品, 都不如大家樂, 大快活的好, 總結一句, 焗豬扒飯, 始終是大快樂的好.