餐廳: 大快活
資訊:

2018-11-19 358 瀏覽
星期六個個放假 間間餐廳都要排隊等位 見咁岩入面有位 諗都唔洗諗 即刻入去坐低 ~食肉獸既我 諗都唔洗諗 緊係去order個雜扒餐+細細碗既粟米🌽肉粒飯 $55 抵到爛 勁大碟 仲有哂 牛肉 豬扒 雞扒 同埋 腸 肉🥩下面仲有對椰菜 🥦、荷蘭🇳🇱豆、紅蘿蔔🥕條條墊底 唔怕冇纖維一次過滿足哂多個願望呀🤤🤤🤤最重要既係 啲肉全部都係好嫩👅👅😻嫩既排序 豬扒》雞扒〉牛肉真係出乎預料!條腸都好好味 平時餐廳係普通雞肉腸 但佢呢隻係大條既腸 入面有芝士 外面係脆皮 勁正! 😍😍😍佢有配黑椒汁 但由於本人唔鐘意咁多汁 所以冇落到 不過就咁食啲肉 落汁會蓋過左佢本身既香味同味道 所以我就冇落到啦 不過我試食左啖 只係普通黑椒汁 冇咩特別 唔落仲好☺️☺️至於粟米肉粒飯 細細碗 食左咁多肉 唔洗咁大碗 迷你剛剛好 😍😍😋😋總括而言 大快活呢個雜扒餐真係不得了 出乎意料之外😉😉

仲有哂 牛肉 豬扒 雞扒 同埋 腸
一次過滿足哂多個願望呀🤤🤤🤤

最重要既係 啲肉全部都係好嫩👅👅😻
嫩既排序 豬扒》雞扒〉牛肉
真係出乎預料!

總括而言 大快活呢個雜扒餐真係不得了 出乎意料之外😉😉
2018-11-17
10 分鐘 (堂食)
  • 雜扒+粟米肉粒飯
2018-11-14 179 瀏覽
天氣凍凍地,想打下邊爐過下隱,得一丁友,係屋企打又要買料又要洗,所以去快餐店打就最實際大字頭,美心MX,吉野家 邊爐通通都試過,本人覺得最抵既係大快活先講環境,呢間大快活有送餐服務,落左單,就揾位用NFC拍位,就有人送餐,唔洗係出面等,服務一流,咁多間快餐廳,得大快活做到呢樣野佢d配料一至四有半價,價錢上抵過其他快餐店另外醬料方面,就同其他差唔多喇,除左吉野家之後,其他都有提供打邊爐醬料食物質素方面,d牛睇落都算新鮮,大食既人可以叫半磅牛,亦係大快活先有咁,其實快餐店無,抵讚

佢d配料一至四有半價,價錢上抵過其他快餐店

另外醬料方面,就同其他差唔多喇
,除左吉野家之後,其他都有提供打邊爐醬料

牛肉邊爐

牛肉邊爐
2018-11-04 2186 瀏覽
半年多冇幫襯過大快活早餐,好懷念🤣🤣以前成日食,係因為有超抵食的精選早餐。點樣配搭都得,滿足晒各人需求。不過冇來咁耐,原來已經由$26.5加到$29.5........平日食開米粉,今日決定比啲新意。大快活的通粉細細粒,又唔會淋到索晒水。爸爸喜愛的炒蛋炒得半生熟,好靚仔。雖然碗粉就不算大,但有塊大厚多士,都可以頂下肚。我自己就轉左厚多士做英式方包,因為細塊啲🤣沾上蛋汁,好好味呀!媽咪愛食辣,我便推薦佢食香辣肉醬上海麵。(兩三啖就已經食晒,都影唔切🤣)平時極少出街用餐嘅佢,都冇投訴,證明都可以接受喇!

2018-11-04
$29.5 (早餐)
2018-11-01 837 瀏覽
今天到這商場的天文嘉年華,全家順便在此午餐。就因為今天是假期,店內很多人,很嘈吵。几經辛苦才找到座位!  小米依然選擇Show Me You當r Love,小米之父點醬爆涼瓜燜排骨飯,自己則選了陳皮鴨腿湯飯,配熱奶茶。陳皮鴨腿湯飯  本身想食清D,加上鴨脾很特別,又滋陰,因為少見,所以點這款。視覺:完整的鴨脾浸在湯內,伴著冬瓜件,陳皮丁香薑芫茜,還有主角白飯。嗅覺:因為冷氣強勁,只感到芫茜香。手感:鴨腿好腍身,鴨皮無彈性,不緊緻,輕輕以筷子篤一篤鴨脾,無需太多手力,鴨肉即可散開,容易拆肉。口感&味道: 湯甘香,配味道較淡的白飯,正!鴨脾有鴨肉味。不過大塊的鴨肉難以咬斷,所以把鴨肉切件,變為肉絲方便咀嚼。浸在湯內,連同白飯一同享用。最後連湯都飲埋,好飽!熱奶茶  湯飯份量很大,應該没有空間留給熱奶茶。可是發現這快餐店的專用淡奶,竟然是植脂奶,即是人工生產的白色液體,根本没有牛奶的成份。植脂奶的真面目,上網查一下就會一清二楚。因為很飽,加上發現餐廳使用植脂奶,早知就唔要熱奶茶!
今天到這商場的天文嘉年華,全家順便在此午餐。
就因為今天是假期,店內很多人,很嘈吵。几經辛苦才找到座位!
醬爆涼瓜燜排骨飯
醬爆涼瓜燜排骨飯
小米依然選擇Show Me You當r Love,
小米之父點醬爆涼瓜燜排骨飯,
自己則選了陳皮鴨腿湯飯,配熱奶茶。
視覺:

嗅覺:
因為冷氣強勁,只感到芫茜香。
手感:
口感&味道:
湯甘香,配味道較淡的白飯,正!
浸在湯內,連同白飯一同享用。
最後連湯都飲埋,好飽!
熱奶茶
熱奶茶
湯飯份量很大,應該没有空間留給熱奶茶。
植脂奶的真面目,上網查一下就會一清二楚。
因為很飽,加上發現餐廳使用植脂奶,早知就唔要熱奶茶!
2018-09-25
午餐
2018-10-30 118 瀏覽
今日難得和老公一起出門,諗住係鑽石山嘆個靚早餐先返工,其實我平時覺得大快活既野吾好食,鑽石山既早餐選擇不多,新開左大快活都只可試試。今次既感覺吾錯。餐牌上既炸魚柳賣相好吸引,我就叫炸魚柳炒滑蛋。真係同餐牌上既相片一樣,炸魚柳上有片檸檬,成個早餐即刻upgrade 左。魚柳炸得好乾身,吾會油淋淋,魚肉就一般啦!檸檬水有五六片,好闊綽,亦好新鮮。牛扒就根筋多左D,味道都可以。 多士配上Anchor 牛油,好味! 滑旦太重奶味,冇左旦味,亦無鹽味,要再走出counter 攞鹽。以早餐而言,呢間大快活既水準比其他大快活高!

以早餐而言,呢間大快活既水準比其他大快活高!
2018-08-26 270 瀏覽
在Hollywood plaza 大部份食肆都好難食,大家樂算係好味有水準,可悲食肉獸唔要澱粉,要多菜廚房真係比勁多椰菜,好開心呀!我去高級食肆食幾百蚊架steak 叫佢換幾塊菜都唔肯,估唔到大快活服務咁好。雞扒好大塊,係雞脾位似嫩嫩 蒜蓉汁就唔太重蒜味,愛蒜味架我認為可以加多點Ribs 好大條,但比較乾身,可能焗得比較耐再翻熱,但加些汁先再焗會好好多! 我係食得曬架,yummy 又飽,仲好抵食添! 咖啡炸豬扒,好厚呀,正,咖哩汁是日式偏甜

咖啡炸豬扒,好厚呀,正,咖哩汁是日式偏甜
荷李活廣場 行街睇戲食嘢 又有免費泊車早晨太早 又經濟嘅早餐 冇咩選擇……Mac記啲飽越食越細個 牛肉又嚡……就揀咗 大快活 大餐牌啲相好正 款式都多價錢算中平 街坊食得起 店鋪爆棚👇呢個餐都幾吸引 現場見有客食 都好靚 牛扒+雞扒+餐旦麵+可樂 餐$46外賣打開另一件事 "牛扒"縮晒水細嚿薄咗走晒樣 嘅牛肉片!?想攞番去換 又費時 激氣已經唔係第一次 外賣總係失分嘅買過咖哩牛腩得2嚿 茨仔2嚿以後取餐前要檢查吓 雞扒正常嘅 size同相片9成係 好味香口餐旦泡麵 麵好食 但湯底就比較咸餐配 皮旦粥 +9元 粥靚 綿 呀媽煲嘅咁
荷李活廣場 行街睇戲食嘢 又有免費泊車

早晨太早 又經濟嘅早餐 冇咩選擇……
Mac記啲飽越食越細個 牛肉又嚡……
就揀咗 大快活 大餐牌啲相好正 款式都多
價錢算中平 街坊食得起 店鋪爆棚

👇呢個餐都幾吸引 現場見有客食 都好靚
牛扒+雞扒+餐旦麵+可樂 餐$46

外賣打開另一件事

牛扒+雞扒+餐旦泡麵+可樂$46 加粥$9

"牛扒"縮晒水
細嚿薄咗走晒樣 嘅牛肉片!?
想攞番去換 又費時 激氣

已經唔係第一次 外賣總係失分嘅
買過咖哩牛腩得2嚿 茨仔2嚿
以後取餐前要檢查吓

雞扒正常嘅 size同相片9成係 好味香口
餐旦泡麵 麵好食 但湯底就比較咸
餐配 皮旦粥 +9元 粥靚 綿 呀媽煲嘅咁

2018-06-24
2 分鐘 (堂食)
$55 (早餐)
2018-05-20 227 瀏覽
鑽石山的荷李活廣場,是我們一家家庭樂之選。不過,因為太太茹素,令到我們一家人,食黎食去都係果幾間。這一天,無聊地看看水牌,看到原來有一間《大快活》。大家都知道,《大快活》向來都有一個固定的素食 menu。於是,推著 BB 車,轉接的搭升降機到達地面的一層,是次一家三口,食快餐。晚上的《大快活》, 是有 "服務" 的。點餐後,就會給客人一個 "震碟",食物準備好會著燈,而店員就會根據感應器的位置,把我們的餐遞來。《大快活》,每天都固定有至少一個素食餐。選擇上,雖然來來去去都是果幾款,但總算有野啱食,令素食者開心。是日的其中一個餐是菜頭汁本菇野菜紅米飯。汁,的確是味道清淡的菜汁,整個飯,絕對是少油,少鹽的健康美食,純蔬感的快餐,太太表現出的感覺,已經好滿足。我喜歡咖喱,所以叫了一份咖喱雞飯。雞肉很嫩滑,咖喱汁又非常之濃香。嚴選三大快餐店的咖喱,味道最好的,絕對是《大快活》。紅豆冰不用加錢,就要一杯紅豆冰吧。甜美得非常,又夠多紅豆,是一杯會令人開心的飲品。食物算是好,坐得又舒服,價錢又唔貴,有時,食下快餐店晚餐,都幾開心架。

2018-05-08 140 瀏覽
鑽石山新開咗大快活,由於屋企附近不嬲都冇大快活,所以比較少食,再加上自從荷李活既大食代關門後,商場比較便宜既飯堂少上加少。頭兩次喺大快活食,午餐同下午茶,兩次都唔好食,對佢印象特別差。但有一日好想食早餐所以就落咗去大快活,佢哋嘅早餐都算正常,但好想特別提下,佢哋嘅蕃茄脆皮腸通粉,出奇地好味,有蕃茄肉,湯底冇乜味精,唔會太鹹,叫餐加$6就可以有。或者你可以另外叫番茄通粉都得,呢個通粉好味到我一星期食咗三日。

2018-04-23 157 瀏覽
從不幫襯大集團是原則。 大快活是罕有的例外,是因為它的素食飯,$40 有豆角、青紅椒、西蘭花、椰菜花,配有南瓜粒的南瓜汁,菜都是新鲜煑,鲜嫩爽,色彩繽紛,配紅米飯,越吃越滋味。附的綠茶,凍飮也不必加錢,贊。

附的綠茶,凍飮也不必加錢,贊。
2018-03-28 133 瀏覽
Dinner have 送餐服務,it is really nice. James mini Korea ginseng chicken soupIt serve with rice. The chicken is half size and the soup has strong ginseng favour. But the soup doesn't have strictly rice inside compare to tradition Korea ginseng soup. It have garlic and chestnut and cabbage

2018-03-05 156 瀏覽
8點幾,喺荷里活廣場搵早餐食,其實都冇乜選擇。之前大快活未開,我想大部分人都局住食麥當勞,或者龍蟠苑間茶餐廳吧!因此,依間大快活人流好多,收銀條隊排一直都keep住咁長,吧枱入面嘅員工做不停,廚房就係咁出餐。所以整個環境都好嘈,可能地方太少,人卻十分之多。爸爸一如既往,依然都係食超值早餐。蕃茄腸片通,今次比好多腸仔滑蛋又炒得靚,厚多士食落又夠飽肚。我就簡單啲,食肉燥撈米粉,不過米粉食落較油和有啲碎。米粉細細份,如果唔係之前打左底,應該食唔飽😂其實,如果你地怕唔夠,都可選擇配粥或者蘿蔔糕,咁就冇問題喇。值得一提,依間大快活嘅員工幾好,幫手拎托盤,又搵埋位比你,又會叫等外賣嘅顧客坐低等餐。

爸爸一如既往,依然都係食超值早餐。

蕃茄腸片通,今次比好多腸仔
滑蛋又炒得靚,厚多士食落又夠飽肚。
肉燥撈米粉

2018-03-03
早餐
2017-11-12 313 瀏覽
家在鑽石山,荷里活廣場是每天回家必經之路。自從food court 消息後,想在荷里活吃餐性價比高的晚餐,基本上是mission impossible!幸好近日,終於有了大快活,多了一個平價選擇。位於荷里活廣場的大快活,裝修明亮,座位舒適,乾淨衛生。環境舒適,雖然下班族勞碌了一整天,走進這家大快活,也沒有虐待自己的感覺。還有專人捧餐,排隊付款後便可安坐位中,感覺很好呢!我們兩口子點了兩個餐,首先是無味精系列的枝竹牛肉,牛肉肉質不錯,非常稔滑。外子超愛吃糯米飯,加上香脆雞翼,更覺豐富。糯米飯是我們秋冬最愛,熱辣辣香噴噴,勾起我們不少兒時回憶。這次經驗尚可,會再來。

這次經驗尚可,會再來。

2017-11-12 234 瀏覽
今秋第一個煲仔飯竟然是在這裏吃。秋風起,捺不住,就地速食。品種傳統,無任何新意。口碑好,有信心。真是快餐,4分鐘內已上檯。今年有菜心,另碟上,供放在煲內,與肉同食。菜心少油,很甜,很健康。我嫌排骨細粒,無嚼勁,份量不多。飯則保持去年水準,有飯焦。另付6元有湯。有住家感覺嘅。
今秋第一個煲仔飯竟然是在這裏吃。秋風起,捺不住,就地速食。

品種傳統,無任何新意。口碑好,有信心。

真是快餐,4分鐘內已上檯。

今年有菜心,另碟上,供放在煲內,與肉同食。

心少油,很甜,很健康。

我嫌排骨細粒,無嚼勁,份量不多。

飯則保持去年水準,有飯焦。

另付6元有湯。有住家感覺嘅。