2007-10-31 32 瀏覽
好多年前深水返工,中午時份都會食飯,事隔多年覺得門庭依舊,人面是否全非巳經唔記得。下午一時左右,巳經冇乜人,到個卡位坐,呢度D卡位好闊,四個人坐都好舒服。叫碟燒肉雞飯跟湯($24),燒肉依然脆皮,雞亦OK,水準始終如一。食食下有個伙計阿嬸走埋話佢落場要響度訓,唔該借借,咁都得,原來卡位闊係咁用。
2007-01-12 35 瀏覽
除洪慶之外,其一個街口之隔之大慶,同樣十多年前經常光顧.昔日有時屋企"無飯",索性在此外賣.其燒臘飯跟例湯這個組合,由十三,四塊錢,吃到今天的$22.年來吃過很多名店的燒味,但沒有一間比得上這間的味道,感情分的確佔一定說服力.當然水準並不差,切雞雖然略鞋口,也有雞味.燒肉在皮同肉之間的肥膏,甘香非常.奉送的例湯,又是西洋菜,沒吃到味精.清甜下火又好暍.真正十多年如一的味道.望著門外的燒臘檔口,又是十年如一,時間巨輪彷佛轉回到去1991.著住校服,上同學仔家中玩超任的日子,大家打到天昏地暗,一起在此吃燒臘飯.發覺身上得張"青蟹",要友人相助才能找數,這段無牽無卦的日子,令人懷念.

2006-10-24 35 瀏覽
(17/10)那纏繞的病菌,始終還未更治,幸而獲得一些安慰,還未致於胃口全失。所言的是此處的燒味,是夜有叉燒、豉油雞。叉燒是不錯,有的肥膏晶瑩剔透,層次分明,外觀上已增加了食慾,不是枚頭,但放涼了後質數仍然保留。肉質並未因燒烤而導致過韌,或鬆或軟,叉燒醬料平均佈滿了肉上,醬料薄厚適中,味道是保留蜜味,不會過甜,懶理甚麼染色素,美食是不會容許有這樣的考慮,而燒烤的時間不會過長,有焦黑的情況是少量,整體是不錯。四分之一的豉油雞,是較差的一環,這雞是過肥,底部的油分已很多,不少於三湯匙。雞肉味道尚保留一點,但豉油醃製的時間不太長,導致吃不了甚麼豉油雞的味道,只是皮層中保留。外賣過了不少年頭,記憶中鹽焗雞的味道是中規中矩。唯豉油雞翼是美味,十元四隻,值得購買。白雲鳳爪、海哲是廉價美食,味道不錯。自設明爐,每次路過,均見到大隻燒豬陳列,乳豬亦然。這是一間不錯的燒味店,比這更勝一籌,唯有是對面街的洪慶,美味燒味、出色小菜、本地靚絕手切牛肉(火鍋)、醉雞鍋、夜茶(大包)……想了又想,想到已昏昏欲睡了。
(17/10)

想了又想,想到已昏昏欲睡了。
2006-09-26 34 瀏覽
深水步長沙灣一帶唔識大慶都好打有限,老街坊格局,門外一系列的掛架掛上當紅燒臘,枮板旁放滿鹵水食品,適除尊便,在無遮無掩的保護下,話之食環署定衛生署的要求,老店嗎!午飯過後人客不多,選了個卡位坐下後正在盤算怎樣的燒臘配答,看到前坐食客不錯的鹵水雜會飯,連忙跟阿姐溝通溝通,親切的阿姐教路這為咸蛋四寶飯,但一心來領教出名的叉燒,沒有這道百搭怎能成事,大膽跟阿姐說可否有跟叉燒,看到阿姐走到枮板位跟師傅說啊談啊,回頭過來看到她的笑臉就知OK,打蛇隨棍上,半肥瘦唔該。碟頭飯跟例湯上檯,只能用嘩一聲來形容,分量無出其右;五五分半肥瘦枚頭叉燒,蜜味相當,肥瘦相間,人間美食,不愧為皇牌;其他白鹵水豬利、豬肚、豬耳、爽腸雖然是下欄食材,但這裡製作絕不馬虎;另外半只咸蛋亦是選自大號咸蛋,黃油足,蛋白夠味,半只咸蛋可抵上一碗白飯;紅蘿蔔菜乾湯,為照顧老街坊,純味及絕無味精。環境一欄絕對失分,因為會有小昆蟲陪你一起用膳;服務這項不用多說,其他食評都一致公應;價錢廿二塊錢連例湯,不用說吧。
2006-09-20 28 瀏覽
當晚要到一間自願機構實習, 因為太趕無時間吃飯,好好肚餓, 好辛苦, 好可憐, 唯有於工作中能快快手手到附近一間餐廳食啦, 我突然想食燒味, 可惜附近很多燒味店都關門了, 原本唸住到洪慶, 因為好似好有名咁, 不過d燒味一早就唔比叫了, 唯有再走走, 到了大慶, 發覺還燈光火著, 可惜入面已渡布太多客了, 我以為又關門了, 於是我先問哥仔有無飯吃及幾錢他回答廿三元..嘩好抵, 因為碟飯好大碟同埋又送一碗好大的例湯, 好開心...我食完後還要繼續上班, 真係慘了.....不過都算能小休一下啦
2006-05-13 27 瀏覽
又係一條友食飯,照例我都係會揀d平平地既食店,快快脆食完就走人。但平平地並唔代表係冇要求,我都係會去有質素既食店。大慶在深水埗區出名就好多街坊都知,雖然門面較殘舊,客路都是以麻甩佬和伯父為主,給人感覺唔太好,其燒味卻十分出色。要一個燒鵝飯加一罐可樂。有點失望的是那可樂是什嘜牌子,扣了些少分。不過,燒鵝飯就爭番唔少分數。好大碟,見到有好多舊燒鵝,看似幾靚咁。食落都好唔錯,有油"標"出來,好新鮮好正!而且份量大,我一個人都食唔晒,真抵食。唯一係飲品種類太少,亦多以什嘜牌子為主,選擇例湯會更好。
2006-03-11 22 瀏覽
燒味好好咪.....又平又好咪^^
燒味好好咪.....
又平又好咪^^
2005-07-18 25 瀏覽
星期日,例牌同亞婆飲茶,例牌再上亞婆屋企打牌加食晚飯。34度酷熱天氣警告下,無人想行入廚房煮飯,最後決定由小人落街打點打點∼亞公開0左個盤話要食乳豬,0係母親大人指點下去0左大慶度買,$50蚊乳豬原來都有成盒架喎!5個人都食唔晒,睇住師傅大刀大刀咁斬落舊肉度,"CHARP CHARP CHARP CHARP CHARP∼"幾聲咁就切晒成舊肉上晒盒,睇見佢手起刀落果下絕技真係我仲驚過佢∼每斬一下,都會聽到乳豬脆皮一開為二既利落聲...身邊越企越多師奶,我都拿拿聲俾錢行人∼買齊晒0野返上樓,長輩們仲未願離開13隻大牌,叫我自己食住先,講真我都唔會客氣,因為佢地真係可以打到廢寢忘餐,亦無謂糟蹋我心愛既脆皮乳豬∼嘿嘿!!點少少乳豬醬一啖咬落去,脆皮應聲斷開∼連續幾0野「格肋」「格肋」「格肋」聲0係塊乳豬度傳0黎,除0左隻乳豬肥0左少少之外,其他0野真係無得彈!
2005-05-06 23 瀏覽
抵食夾大碟, 質素絕對ok, 例湯飲得出係老火湯, 少味精! 有時唔想去食米線, 平平地黎呢度食, 好過自己煮!
2004-04-12 11 瀏覽
見到店面都知是老字頭街坊店,出來的燒味又不錯wo。試過外賣他的叉燒同燒肉,15元一盒,食的是腩肉,好食﹗我朋友要了白切雞,肉都不差,是肉多紅了點可以熟多一點就沒那麼怕。如果店面可以乾淨點一定可以吸引多一點人來的。還有是不知是不是d伙計上了年齡,切件回家的燒味多是切不斷,買時留意點就沒問題了。
(非會員)
2004-01-04 11 瀏覽
係深水步區的人都知佢出名好食的^^
係深水步區的人都知佢出名好食的
^^
2004-01-02 17 瀏覽
大慶係長沙灣一間老字號的燒味鋪飯店!雖然地方因為多老人家而變得唔太衛生,但論燒味我覺得不錯的!而且價錢便宜, 單味飯加例湯堂食只不過15蚊, 很抵!
大慶係長沙灣一間老字號的燒味鋪飯店!
雖然地方因為多老人家而變得唔太衛生,
但論燒味我覺得不錯的!
而且價錢便宜, 單味飯加例湯堂食只不過
15蚊, 很抵!