2018-01-08 979 瀏覽
最鐘意就係OFFICE HOUR出銅鑼灣做野,梗係為佐食啦,如果唔係銅灣食野一般都係要等到傻今日有幸做野又經過銅鑼灣,梗係去一間平日排曬長龍無乜機會食到既大戶屋啦﹗仲要唔係LUNCH HOUR,真係差唔多等都唔使等直入咁滯,點佐我最愛既鯖魚定食。不過野食都始終等得幾耐,大約20分鐘佐右,不過上菜時就覺得乜都特返曬,條鯖魚好大條,絕對唔係一般日本定食可以食到既尺寸,果然係一分錢一分貨,成個定食仲有前菜,湯同埋甜品,一SET過齊曬,最抵讚係條魚,雖然大條,但都好鮮,好香口,送飯真係一流,好少食鯖魚定食係食曬D飯仲有大半條魚未食﹗分量真係無得輸,有質又有量﹗如果唔係放假太多人,應該可以經常黎食~唯有等下次做野經過銅鑼灣再黎試下其他款式啦

唯有等下次做野經過銅鑼灣再黎試下其他款式啦
燒鯖魚定食
20 分鐘 (堂食)
2017-12-30 717 瀏覽
呢間係我其中一間成日食既餐廳,我覺得間餐廳算低調,係openrice比較少人推薦,但事實餐廳生意唔錯。每次去都要排隊等位,等10-20分鐘不等,環境行日式風格,雖然人多,但好有置身在日本感覺。定食水準好,每個定食都好食。仲會附送一碗蒸蛋、小菜同麵豉湯。蒸蛋很出色,蒸得香滑,味道不俗。泡菜炒熱成豬肉飯這道菜屬於微辣,豬肉醃得入味,肉質嫩滑,家常小菜卻吃出平凡的幸福!泡菜酸酸辣辣十分開胃,其他定食都同樣有質素保證。

泡菜炒熱成豬肉飯

15 分鐘 (堂食)
2017-12-24 712 瀏覽
今日做冬,lunch梗係要食好少少啦,book左枱食(大戶屋)裝飾好有日本格調!海鮮刺身飯配熱烏冬 -雖然又烏冬又飯,但烏東比例比較多少少,衣到d烏冬超好味,煙煙un un,禁凍既天氣梗係熱食啦!而個刺身飯,飯就比較小,但刺身就好足夠,有刺身蝦,三文魚,帶子,吞拿魚,魚子,蛋每樣都有2舊!大大舊!超新鮮,好味味噌醬煮吉烈熟成豬扒定食配准山飯衣個朋友叫的,我有試到個准山蓉,准山係好有益既食物,雖然無乜味,但配埋個味噌醬,立刻味覺提升十倍!

裝飾好有日本格調!

海鮮刺身飯配熱烏冬 -
雖然又烏冬又飯,但烏東比例比較多少少,
衣到d烏冬超好味,煙煙un un,禁凍既天氣梗係熱食啦!
每樣都有2舊!大大舊!超新鮮,好味

味噌醬煮吉烈熟成豬扒定食配准山飯

午餐
2017-12-21 549 瀏覽
A chain Japanese restaurant mainly serving Japanese set meal ! Many different choices on beef, chicken and pork! It also served with Japanese BBQ food ! miso source pork chop rice is the best !! the set meal served with some side snacks with soup as well !! salmon fish ! It's yummy BBQ veggie snack ! The place is comfy and good for friends gathering !
salmon fish ! It's yummy
BBQ veggie snack !
2017-12-15
10 分鐘 (堂食)
2017-12-18 8858 瀏覽
今日要去肥髀學校🏫聽講座,去之前同同學仔食午餐,佢想試呢間,無訂位去到唔使等,不過就要去到尾嘅廂房,和式淺木格局,桌椅闊落,坐得舒服,枱面有呼叫器!定食選擇多!花多眼亂!落單食物陸續到!炸蠔定食(4件)($119)有8件或4件,上菜賣相靚,吉列蠔炸金黃色,外脆內鮮嫩,無腥味!跟嘅醬都有3款(黃芥辣、吉列酸醬、沙律醬)幾款都好夾蠔味!吊出蠔嘅鮮味!另外定食有:白飯:珍珠米飯飽滿鬆軟,如果熱啲仲好蒸蛋:蛋鮮嫩,上湯嘅甜味!好味!前菜:醃椰菜爽脆,醬汁清爽!好味!麵豉湯:湯夠熱,麵豉味鹹香!加啲爽脆蔥花,簡單好味!角切雜錦壽司飯($135)肥髀食朋友食:銀鱈魚西京燒定食($145)五花腩拼牛肉定食($126)兒童冷烏冬餐($54)跟餐蘋果汁🍹:三文魚箱壓壽司🍣($65)抹茶蕨餅($40)抹茶蕨餅布甸芭菲($45)食物賣相靚,味道幾好!服務就有啲亂,好似我哋叫5個餐之後,再叫個壽司🍣,點知等好耐都未到,再按呼叫器問店員話無落過,再落多次之後,店員好幫手,即刻叫廚師出菜,跟住問店員攞醬汁,兩個走咗都無回應!呼叫都無用!入房無服務!食物好味!服務要改善

另外定食有:
白飯:珍珠米飯飽滿鬆軟,如果熱啲仲好
蒸蛋:蛋鮮嫩,上湯嘅甜味!好味!
前菜:醃椰菜爽脆,醬汁清爽!好味!
麵豉湯:湯夠熱,麵豉味鹹香!加啲爽脆蔥花,簡單好味!

角切雜錦壽司飯($135)肥髀食
朋友食:

銀鱈魚西京燒定食($145)

五花腩拼牛肉定食($126)

兒童冷烏冬餐($54)

跟餐蘋果汁🍹:

三文魚箱壓壽司🍣($65)

抹茶蕨餅($40)
抹茶蕨餅布甸芭菲($45)

食物好味!服務要改善

2017-12-16
午餐
慶祝紀念
聖誕節
2017-11-22 1473 瀏覽
呢個炙燒三文魚飯一睇個樣就知無得輸,三文魚多到可以蓋住成碗飯,一片一片咁樣整齊排列,完全有日本美食精緻嘅感覺。三文魚燒到啱啱好,淨係外邊薄薄嘅一層係熟,鮮味滿分,口感一流,唯一挑剔嘅係我唔鍾意沙律醬加三文魚呢個配搭

2017-11-17 1126 瀏覽
行完山,同朋友勁勁勁肚餓之時,就去左佢地口中的飯堂「大戶屋」食晚飯啦!位於金朝陽中心2期!地點就腳!入到去地邊勁大,坐得舒服,食物質素又好,唔怪得之朋友會叫佢做飯堂啦!餐牌大部份都係定食!款款都好吸引!而我就點左朋友都一致推介的黑醋雞肉野菜定食定食上枱時真係好吸引!好豐富!有新鮮蔬菜、酸菜、面鼓湯、白飯同主食!$150有找!抵呀!大戶屋裝修好有日本特色,位置好寬敞,我同朋友們又再傾左幾個鐘!推介各位想食得開心又坐得舒服的朋友仔!
位於金朝陽中心2期!地點就腳!
餐牌大部份都係定食!
款款都好吸引!而我就點左朋友都一致推介的黑醋雞肉野菜定食
定食上枱時真係好吸引!好豐富!
有新鮮蔬菜、酸菜、面鼓湯、白飯同主食!
$150有找!
抵呀!
黑醋雞肉野菜定食
2017-10-25
2 分鐘 (堂食)
黑醋雞肉野菜定食
2017-10-01 2982 瀏覽
今日去咗登龍街金朝陽中心一間日式餐廳「大戶屋」食午餐,喜歡佢嗰度地方夠闊落,食物質素又好,價錢亦可接受。一見到餐牌上嗰個塩麴五花腩定食就好吸引,雖然係日式料理,但一見五花腩肉,就想起韓燒腩肉了,yummy yummy 😋😋即刻order 咗一個!定食端上枱的時候,感覺好豐富,主菜有五花腩肉,薯仔沙律,新鮮蔬菜,蒸蛋,面鼓湯,白飯同酸菜。賣相同Menu嘅相有少許距離,腩肉好似縮咗少少水,明白Menu嘅相一定係影得吸引啲,所以仍可接受。腩肉雖然上肥下瘦,但係燒得啱啱好,又吾大嚿,可一啖一嚿,肉質juicy,夾埋米飯一齊食,吾覺得好肥膩,間中食吓蔬菜同薯蓉,都可減去肥膩嘅感覺。蔬菜淋有少少橄欖油和醋,分外醒胃。面鼓湯材料豐富,亦唔係好醎。滑蛋蒸得好細膩嫩滑。整個定食好滿意值得下次再光顧!

整個定食好滿意
值得下次再光顧!
2017-09-30
夜夜未食飯,只有簡單食。一個人簡單快食餐好,到我自己其中一間飯堂 - 大戶屋。日式家常便飯,未必是最吸引料理,卻是簡單家常飯感覺。一個簡單日本菜 + 一碗已比坊間很多做得好的麵豉湯 + 新鮮清脆的沙律菜(不是只有樣子卻軟爛看見也沒胃口吃的) + 一碗日本米飯 (比很多港式日本料理店好吃了)。所有定食,都約一百元,簡單解決一餐。未必覺得特別,卻是每當我想不到吃甚麼時,會去吃的店。順便一提,雖然有幾間分店,我覺得最好吃+服務最好,環境最舒服,是銅鑼灣店~ 所以亦是去得最多。
夜夜未食飯,只有簡單食。

未必覺得特別,卻是每當我想不到吃甚麼時,會去吃的店。

味噌醬吉列豬扒鍋定食
味噌醬吉列豬扒鍋定食
2017-09-21
5 分鐘 (堂食)
2017-09-21 1325 瀏覽
Literally created an account to post this.Started off liking the place, but during my fifth visit, it was clear to me that my favourite dish (Ox Tongue with Rice) had a significantly reduced portion size - by at least a third. Having just seen another customer get the same dish with a much larger portion size, I flagged down a waitress. She simply responded by getting her manager, who insisted that it was the same size...which it clearly wasn't, especially after I moved it from the shoddy presen

Started off liking the place, but during my fifth visit, it was clear to me that my favourite dish (Ox Tongue with Rice) had a significantly reduced portion size - by at least a third. Having just seen another customer get the same dish with a much larger portion size, I flagged down a waitress. She simply responded by getting her manager, who insisted that it was the same size...which it clearly wasn't, especially after I moved it from the shoddy presentation when it arrived to how they try to fan it out (per the menu photo). After "making me a new dish", it came out even smaller.

Not impressed in the slightest. Either be honest and 86 the dish if you're low on it, or tell the truth.
2017-09-20
30 分鐘 (堂食)
2017-09-01 1991 瀏覽
依期天氣炎熱,食煎炸野打邊爐又驚熱氣,食日本野真係最好的選擇!今次食左 燒鹽五花腩 拼牛肉 定食燒鹽牛脷 定食 同吉列豬扒 定食 !! 勁好味!又健康!又唔油膩!靚女們健康之選!
2017-08-25 1817 瀏覽
本人喜歡吃日本菜,正宗的日本菜一是價錢貴得不合理,一是已經失去日本菜的感覺,廉價的刺身壽司,吞進肚子裡也有些內疚。我比較喜歡定食,因為款式多,味道細緻。我最喜歡大戶屋,因為價錢合理而品質有保證,每次都見到很多日本人呢!當然在日本食價錢更合理啦火炙三文魚定食,附送湯、前菜和燉蛋,很滿足呢這家餐廳的特色是可以加錢轉換飯的類型,會有驚喜喔燒鯖魚定食,鯖魚味道鮮美每次來至少都等20至30分鐘,但值得的,食物製造認真,吃到原始的日本風味

我比較喜歡定食,因為款式多,味道細緻。

火炙三文魚定食,附送湯、前菜和燉蛋,很滿足呢
這家餐廳的特色是可以加錢轉換飯的類型,會有驚喜喔

燒鯖魚定食,鯖魚味道鮮美

2017-08-14 1683 瀏覽
難得今日星期日去左銅鑼灣行街!去左時代買左好多用品!我就打算食大戶屋!甘岩銅鑼灣都有分店!6:35分去食!好好彩有位!唔洗等!只係隔左一陣就已經出面排哂隊了!職員超細心!自動俾左一杯熱水我!👍🏻都俾左一杯熱茶老公!點左兩個餐!真係好好食!好好味!燒鯖魚定食都唔錯!條魚真係超級大條!我幫老公點的燒豬肉定食!真係極推薦!好好味!好香!油脂分佈平均!好正涼拌菠菜就覺得一般啦!兩個套餐都係好好食!份量都好多!都足夠!下次再食過其他!
職員超細心!自動俾左一杯熱水我!👍🏻
都俾左一杯熱茶老公!

點左兩個餐!真係好好食!好好味!
燒鯖魚定食都唔錯!條魚真係超級大條!

涼拌菠菜就覺得一般啦!
兩個套餐都係好好食!份量都好多!都足夠!
下次再食過其他!
燒豬肉定食
涼伴菠菜
燒豬肉定食
2017-08-05 1563 瀏覽
真係唔錯!好介紹!值得一試!值得再嚟!今日同個朋友落去銅鑼灣,又未食午餐但又未到食晚飯時間,於是呢就上咗嚟睇下有冇得食。我之前就好似係尖沙咀有一間,不過已經無左。今次嚟到就即管試下啦!真係乜都唔使講,睇相啦!兩個女孩子食咁多嘢。係2個餐加3個小食。
真係唔錯!

好介紹!

值得一試!

值得再嚟!

我之前就好似係尖沙咀有一間,不過已經無左。
今次嚟到就即管試下啦!
真係乜都唔使講,睇相啦

兩個女孩子食咁多嘢

係2個餐加3個小食

2017-07-16
2017-06-19 3662 瀏覽
四人行食晚飯,約左七點食。準時到,餐廳都好多人啦。建議晚飯時間訂位,因為個場都好full ( 用餐時間90分鐘) 其實揀哩度因爲環境舒服,食物水準唔錯。一人點一份定食。我鐘意食魚,成條上。肉甜同滑,本身我覺得都夠味,所以冇落過調味。旁邊有海帶紫菜同酸蘿蔔,但其實我個人覺得唔係好夾,所以分開食😂友人一點了五花腩其實我本身都怕肥肉,但哩個真係好食!!。係有肥但香口,肉有水份唔乾,餸飯正。友人二點了牛肉飯加烏冬主要是因為大食,所以變這個配搭會飽一點。我試了舊牛,又係香口感。佢表示唔錯。友人三因同樣既大食完因都係要飯同冷烏冬。值得提大家,每個定食都可以免費添一次飯。( 冇錯,友人就係要添飯) 佢表示烏冬好食過飯。有啲定食會配個燉蛋,個蛋有小小小小蛋腥味,但個口感同配料ok !( 冬菇同蝦仔) 大部份定食都有個酸菜,我就麻麻地。環境服務食物水準全部都中上水平,所以價錢都係中上。間唔中食個中產飯啦
四人行食晚飯,約左七點食。
準時到,餐廳都好多人啦。

其實揀哩度因爲環境舒服,食物水準唔錯。一人點一份定食。
燒花魚定食

我鐘意食魚,成條上。
肉甜同滑,本身我覺得都夠味,所以冇落過調味。
燒鹽麴熟五花腩定食

友人一點了五花腩
其實我本身都怕肥肉,但哩個真係好食!!。
係有肥但香口,肉有水份唔乾,餸飯正。

牛肉飯配烏冬
友人二點了牛肉飯加烏冬
主要是因為大食,所以變這個配搭會飽一點。
我試了舊牛,又係香口感。
佢表示唔錯。

滑蛋雞扒配烏冬

友人三因同樣既大食完因都係要飯同冷烏冬。
值得提大家,每個定食都可以免費添一次飯。
( 冇錯,友人就係要添飯)
佢表示烏冬好食過飯。

大部份定食都有個酸菜,我就麻麻地。

環境服務食物水準全部都中上水平,所以價錢都係中上。
間唔中食個中產飯啦
燒鹽麴熟五花腩定食