2021-07-30 1318 瀏覽
同十個月仔仔去玩,佢地方照顧到唔同年紀嘅小朋友,玩樂區夠大,小朋友玩得好開心。可惜我都要扣分因為實在唔係好乾淨,我摸完遊樂區啲墊隻手feel到晒啲塵,對於一間親子餐廳黎講我相信最緊要一定係乾淨...食物方面係真心好食,我老公叫咗個慢煮豬(冇影相)咁厚身肉質仲好嫩,又加埋燒菠蘿。我叫個健康嘅手撕雞紅米飯佢個汁都好清新。不過注意佢價錢認真酒店價格,所以我會覺得好食都係應該,唔會話CP值好高~小朋友收清潔費我覺得都幾貴,如果包少少生果/snack會感覺好啲。佢有送盒波波比我地,但我覺得係佢之前波波池啲波波...摸落去又係封晒塵
食物方面係真心好食
2021-07-17
2021-07-18 1445 瀏覽
經常行過大樹先生,草子都會比花斑茶社的B哥特飲吸引住上網又唔見有人review 過呢杯B哥特飲,今日草子就話買黎試下其實叫完,草子同我都覺得有點失望,因為同張相差好遠面頭是Oreo碎不過同相比較,真是非常少上層澳洲芝士奶蓋,無咩芝士味,奶蓋唔夠rich 撞鬼中層可可粉多,但得色,同老抽一樣,只係加d色水底層明治4.3 牛奶撈勻後 其實係一杯唔重朱古力味的朱古力奶由於小朋友版,$30 360mlCP 值唔高🥲
經常行過大樹先生,草子都會比花斑茶社的B哥特飲吸引住

其實叫完,草子同我都覺得有點失望,因為同張相差好遠

B哥特飲

面頭是Oreo碎不過同相比較,真是非常少

上層澳洲芝士奶蓋,無咩芝士味,奶蓋唔夠rich 撞鬼

中層可可粉多,但得色,同老抽一樣,只係加d色水
底層明治4.3 牛奶

撈勻後 其實係一杯唔重朱古力味的朱古力奶
由於小朋友版,$30 360ml
CP 值唔高🥲
2021-07-17
5 分鐘 (堂食)
午餐
2021-06-05 2520 瀏覽
同小朋友去大樹先生之家玩,叫咗個好得意嘅兒童餐比佢食,係蟹蟹造型,個炒飯唔會好鹹,味道清淡,好啱小朋友,當中有好多唔同嘅蔬菜,蟹柳輕輕煎,比較香口。蘑菇餐湯,有西餐廳嘅水準,菇味好濃。可以飲橙汁飲品。

蘑菇餐湯,有西餐廳嘅水準,菇味好濃。
可以飲橙汁飲品。

兒童餐

兒童餐
早幾日老婆預先book好位在星期日晚,帶同女兒及工人姐姐一家四口,給女兒放電加晚飯,本來想book銅鑼灣分店的,點知疫情關係,銅鑼灣分店沒營業,改為這家長沙灣分店。地點很方便,很近地鐵站口,出地鐵站口行2-3分鐘就到,入商場上扶手電梯一層再轉右手邊行多幾十步就到,地方也蠻大寬敞的,只是因為疫情關係波波池收起所有波波,有點失色但也理解,到門口就很容易見到兒童遊樂的區域,女兒當然急不及待想玩,安排好預約的枱子後就好讓老婆、姐姐帶同女兒去玩玩,我就專心打開餐牌先點晚餐。老婆想吃牛就點了慢煮牛柳伴烤大蘑菇,而我就想吃豬於是點了烤豬架配燒菠蘿,再點了一個螃蟹造型的兒童餐給女兒,再加個意粉一起分享吃,同時都每個餐都加$58套餐,不一會套餐的餐湯沙律都送上,就叫他們先回來吃晚飯吧。餐湯是蘑菇湯,口感creamy,蘑菇味很出,沙律也是新鮮清新,都是正常合格水平。當我們還沒喝完湯時,其他食物都陸續送到。先送到的螃蟹兒童餐,是小朋友喜歡的造型,味道看似正常,我試吃了些雞扒,味道不會過濃,很適合小朋友。再來是慢煮牛柳配烤大蘑菇,不得不說兩大件牛扒份量是很足的,但味道方面對於吃牛扒比較有要求的人可能比較失望,

當我們還沒喝完湯時,其他食物都陸續送到。
螃蟹寶寶配照燒雞扒

慢煮特級牛柳伴烤大蘑菇

再來是慢煮牛柳配烤大蘑菇,不得不說兩大件牛扒份量是很足的,但味道方面對於吃牛扒比較有要求的人可能比較失望,明明是慢煮,怎麼跟沒慢煮的質感沒兩樣?切開的確是五成熟的,但咬下去的時候,沒什牛味也偏鞋,還好有配上燒汁伴吃,不然很難吃得下⋯但大菇是好吃的。
烤日本黑豚豬架配燒菠蘿

日本黑豚豬架配燒菠蘿,這個倒是好很多,豬架切開也是保留到肉汁,吃到肉香而沒有豬酥味,肥瘦適中,另外菠蘿經過燒烤更令甜味突出,而且保留到汁在內,建議大家吃黑豚豬架比較好。
煙三文魚忌廉意大利粉

煙三文魚忌廉汁意粉,意粉沒有煮過稔,保持到咬口,伴以忌廉汁和煙三文魚,也是合格之作。
黑糖珍珠可可鮮奶

黑糖珍珠可可鮮奶,普通一般。

總結,這價位跟食物質素有點對不上,可能是大部份落在地方大,遊玩設施等等,但整體而言,有地方給小朋友放電,而大朋友有個方便又安心食飯的地方,可以邊食飯邊望到小朋友遊玩放電,是在香港比較少有的。
烤日本黑豚豬架配燒菠蘿
2021-03-18 2612 瀏覽
First time trying 花斑茶社 and it has easily become my favorite bubble tea shop in town!I had their signature bubble tea with milk top and black sugar. Their bubbles were chewy enough to give them a good texture and their milk top was so thick and yummy!! And as you can see, they have a generous portions of each ingredients giving the drink a magical presentation😍 The drink was almost as filling as an entire meal, so if you’re looking for a quick fix or don’t know where to grab lunch or dinner, this

I had their signature bubble tea with milk top and black sugar. Their bubbles were chewy enough to give them a good texture and their milk top was so thick and yummy!! And as you can see, they have a generous portions of each ingredients giving the drink a magical presentation😍 The drink was almost as filling as an entire meal, so if you’re looking for a quick fix or don’t know where to grab lunch or dinner, this drink will come to your rescue🤤🤤🤤
2021-03-14 1703 瀏覽
幾個同事,返工返到悶氣怨氣出晒黎,搵啲野飲降一降溫先,哩間茶店我第二之推介同事,佢地一試愛上茶味好足而不會過份濃烈,而且好多選擇,奶有得揀全脂/脫脂,同事好喜愛多多系列,我就推介白桃烏龍(清甜桃加淡淡烏龍) / 翠玉大薰花(超清香既茶味)

外賣自取
花斑係荔枝角D2 Pace 2 開新分店 >>大樹先生的家X花斑茶社,係一樓電梯隔離唔係太難搵☺ 平時飲開黑糖珍珠厚鮮奶,除左之前 #試伏009 既 花斑白桃烏龍😋 🥤 佢地既茶底真係好正,今次第一次試淨奶類🐄 :芋泥鮮奶+寒天 ($32+$3)用4.3牛奶,不過應該有再落糖,味道偏甜😌 芋泥唔係特別多,不過杯底就有啲芋頭顆粒。

芋泥鮮奶+寒天 ($32+$3)
2021-02-12 1493 瀏覽
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分💛花斑茶社X大樹先生的家 (D2 Place)荔枝角長順街15號D2 Place二期1樓-黑糖珍珠厚鮮奶🥛佢有個特別之處就係可以揀全脂奶定係脫脂奶🥛🤣不過唔會減肥既小肥緊係揀全脂😉甜度同埋冰都係固定😇但係意外地唔算好甜😄個黑糖珍珠都好煙韌有d口感☺️不過個冰就真係偏多啦🧐飲2啖就無曬d奶既感覺🤣🤣🤣🤣可以一試-🚽(5🌟滿分)依家夜晚無堂食所以介紹多d甜品🤣所以沒有🚽喔
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
💛花斑茶社X大樹先生的家 (D2 Place)
荔枝角長順街15號D2 Place二期1樓
黑糖珍珠厚鮮奶🥛
🚽(5🌟滿分)
依家夜晚無堂食所以介紹多d甜品🤣所以沒有🚽喔
外賣送餐
2021-01-11 1418 瀏覽
今日同朋友去D2 Place 行街,見到花斑茶社 之後見到就好想飲喇於是我就叫左:黑糖珍珠厚鮮奶有幾個特點Very Nice1.奶香濃厚,重奶味2.珍珠軟同好煙韌,黑糖非常入味正宗3.掛杯虎紋明顯 , 賣相好4. 黑糖同奶味恰到好處,得到平衡不會太甜5.珍珠粒粒分明而且數量多6.珍珠有咬口感,黑糖味濃 個黑糖珍珠厚鮮奶真係好好飲大家去D2 Place 就買番杯試下啦我就叫左少冰,一樣都係咁好飲Absoulely Recommend To Drink You will be appreciated 😉
今日同朋友去D2 Place 行街,見到花斑茶社

5.珍珠粒粒分明而且數量多

6.珍珠有咬口感,黑糖味濃

個黑糖珍珠厚鮮奶真係好好飲

大家去D2 Place 就買番杯試下啦

我就叫左少冰,一樣都係咁好飲

Absoulely Recommend To Drink

You will be appreciated 😉

2021-01-06 897 瀏覽
某天經過D2place 覺得很口渴,看到💛花斑茶社這一間很有名的台式飲品店💛 之前買了$50,2杯飲品覺得味道很不錯。所以第二次去買飲品了,之前買飲品,送了$10現金卷😎買夠$60平$10好平囉-鳳梨冰茶$34加芝士奶蓋$8鳳梨冰茶是招牌飲品,喝下有茶香,酸酸甜甜非常解渴,加上芝士奶蓋很搭😜-熱花豹芋圓 $38是薰花底還有不同味道芋圓,對於芋頭控來說真的大愛,咬下去煙煙韌韌口感很好。這個就是吃完晚飯再吃的甜品
-鳳梨冰茶$34加芝士奶蓋$8
-熱花豹芋圓 $38

2020-11-28 960 瀏覽
黎到D2 place 搵食,呢度好特別,喺openrice search 花斑茶舍係搵唔到嫁,要search 埋花斑茶舍x大樹先生之家,講番正題先,黎開d2place 既市集,見到有coupo, 就同朋友一人一杯買黎飲下。但等候時間有d 長啦,佢地個門面落單喺出面,但飲品製作喺好入面,所以由落單,到整好,再由店員入面攞出黎都要d 時間嫁,耐心等候喔!呢杯係宇治抺茶鮮奶,茶味都算濃,而且我嗌左正常甜度都唔會覺得太甜,可以一試

🌸花斑茶舍🌸之前介紹過, 我諗好多人都飲過, 恭喜佢地係荔枝角D2 place開左新分店啦, 希望良心小店都越做越大啦! 💛上次飲過"黑糖鮮奶"系列好正, 今次試埋同樣好多人推介既"水果茶"系列, 茶底係採用來自台灣南投嘅4種茶葉, 兩款茶香味亦都重, 冇比水果味搶走左! 🍍我地揀左"鳳梨冰茶", 呢款👦🏻好鍾意, 一入口鳳梨味好出, 有鳳梨粒, 唔甜又好清新解渴, 茶底清香順滑!🍑另外都揀左"白桃烏龍", 呢款👧🏻好鍾意, 可能桃味岩女仔多D?! 係平時比較少見既口味, 有小小桃肉蓉, 一樣入口白桃味好出, 幾清新, 甜度岩岩好, 同烏龍茶係完美嘅配搭! 另外仲試埋呢款芋圓,但始終係做茶飲為主,芋圓就有少少失色同配搭茶底少少淡味。🔹鳳梨冰茶 ($24)🔸白桃烏龍 ($26)

白桃烏龍

花斑芋圓

🔹鳳梨冰茶 [微甜少冰] ($24)
🔸白桃烏龍 [微甜少冰] ($26)
2020-10-30
白桃烏龍
  • 鳳梨冰茶
2020-10-13 1851 瀏覽
星期日兩公婆+BB諗住試下呢間親子餐廳,一試之後果然難忘!永不再來!首先餐廳電話係永遠冇人聽,即場攞位竟然問你有冇打黎訂枱?R晒頭.....遊樂場要收清潔費~$109/小童,逐個B計加一服務費亦要收食物品質尚算可以,幾大份,幾別緻,唯一優點飲品價錢屬天價....兩杯凍檸茶$82冇問題,豪一次俾你。但一定冇下次時間分三個時段,每節三小時,兩大一B埋單接近$900坊間有不少呢類親子餐廳選擇,冇必要黎呢間完
遊樂場要收清潔費~$109/小童,逐個B計
加一服務費亦要收
食物品質尚算可以,幾大份,幾別緻,唯一優點
飲品價錢屬天價....兩杯凍檸茶$82
冇問題,豪一次俾你。但一定冇下次
時間分三個時段,每節三小時,
兩大一B埋單接近$900
坊間有不少呢類親子餐廳選擇,冇必要黎呢間

2020-10-11
一心諗住放寬咗社交距離措施,就諗住大樹先生可以開飯。但係打電話去問下,原來遊戲區仍然未開放。職員話有玩具放喺出邊可以自己拎來玩,同埋可以玩,由於已經同左小朋友講大樹先生,唔可以呃細路所以就去啦。一去到發現原來冇最低消費,職員話係一樣嘢食都已經可以去玩㗎啦,職員態度好親切,見到啲玩具都幾吸引所以就入去玩啦。最重要係餐廳冇咩人,都好放心入去食嘢嘅。入去叫咗個兒童餐同埋一杯嘢飲同埋薯條。佢兒童餐好精美小朋友睇到已經好開心,怡味道亦都好好。另外就係薯條,我覺得個薯條簡直係一絕,我唔停口啊!咁樣就停留咗差唔多兩個鐘啦,小朋友都好開心,興奮最希望疫情快啲完結可以玩返原本嘅遊樂設施啦。

2020-09-05
午餐
2020-05-22 3913 瀏覽
近來因為疫情關係很多 室內兒童遊樂場也關門。 最近去了這家大樹先生的家, 是香港少數以營業的親子餐廳。荔枝角這一間沒有銅鑼灣的大, 而且波波池也沒有像銅鑼灣一樣開放, 所以小朋友也有一些失落。兒童沙池有開放的。小朋友也玩得很投入。主場中間有廚具,釣魚,火車等等。 對於小朋友來說也非常吸引尤其是那些貨車和消防車。下午茶時段我就點了雞翼和檸檬水。 雞翼略然比較細小, 但味道也很入味。 個人覺得價錢偏貴。 但由於成人最低消費是120元加 1, 也要選一些東西吃。 另外小童要付79元清潔費.。這就是那個熱檸水, 比較清甜很啱我口味。還有這個白朱古力紅莓批, 很吸引。餐廳也有些地方做得可細心的, 他們提供尿片濕紙巾, 消毒酒精等等。餐牌方面還有一些其他的主菜, 但我這次是下午茶有沒有選擇它們。整體來說最緊要小朋友玩得開心, 做媽媽的我就開心了。

兒童沙池有開放的。

小朋友也玩得很投入。

這就是那個熱檸水, 比較清甜很啱我口味。

還有這個白朱古力紅莓批, 很吸引。

整體來說最緊要小朋友玩得開心, 做媽媽的我就開心了。