2010-04-18 129 瀏覽
吃完蝦豬餅後, 又一直走, 無心插柳之下找到來。來大澳之前那天看到惡男兄寫這裡的香妃卷的食評, 還以為要找很久呢, 太好了。店裡的小妹出來開爐弄餅, 用弄 crepe 的圓形鐵板, 下蛋漿, 再灑上蔥花、芫茜、菜甫、芝麻、薄脆和甜醬, 煎好後疊起便成了。(後來才知它有鹹甜兩個版本, 但 default 是鹹的。)香妃卷餅皮很黏, 阿婆送上紙碟供我們吃用, 好些蛋漿都黏在上面了。店主叔叔後來說是因為蛋漿沒有下油的緣故...我對這一點有些懷疑, 不過好吃就行了。蔥菜芫茜等物當然是又香又惹味啦! 孜然味嘛...不大有印象, 也許有一點。除了吃得有點狼狽之外, 是一款不錯的小吃。本來只吃份香妃卷 ($20) 便算, 那時還不算多人, 看店的婆婆請我們到店裡坐, 怎知坐著坐著便愈叫愈多。老闆說薑汁撞奶 ($10) 用上塘福產的薑, 奶底是花奶加鮮奶當早即製的, 所以吃下去有點較液體的感覺, 而且跟一般用水牛奶做的薑汁撞奶有點不同的味道 - 就是花奶味咯, 幾特別的。可能這是東莞風的撞奶吧! (健談的老闆說他是從東莞來的) 但因為薑汁下的夠狠, 我和媽都意猶未盡, 結果要了雙份!老弟點的紫背天葵
吃完蝦豬餅後, 又一直走, 無心插柳之下找到來。

老弟點的紫背天葵茶 ($6) 在大澳雖然到處有得賣, 不過這裡的挺便宜, 而且沒外頭的那麼甜。
香妃卷
薑汁撞奶
紫背天葵茶
2010-04-05 24 瀏覽
三月中旬薄蛋餅即叫即煎才夠香,也有心理準備花上十分鐘慢慢的等,路人見況覺得有趣,就乖乖的跟隊尾,爐頭只得一個,花十分鐘製作只賺你$20,笑言此情此景不會在市區看到。蛋餅香軟,菜甫、蒝荽的家常味道外,竟然加入孜然提味,著實惹味開胃,若非要留力,定會吃個精光,是推介的抵吃心出品。而在回想起來,竟想起一道以米漿、綠豆粉及椰奶弄的越式大餅banh xeo,那邊配香菜及粗身芽菜吃,這邊有菜甫作配,各有食趣,更多的大澳與及越國見聞分享將於網誌 http://foodxfile.blogspot.com 公映。
三月中旬

巨形版關西燒餅...
巨形版關西燒餅...
2010-01-01 9 瀏覽
難得入大澳, 放棄一眾小菜館, 希望試多d小食香妃卷有咸有甜, 今次就食左咸既咸既香妃卷其實係蛋餅包住蔥, 菜脯, 芫茜, 孜然同d用麵粉炸左既脆卜卜野禁la好有咬口, 而且都幾大份, $15一份真係抵, 但一個人應該食唔晒...老闆好好人, 好樂意介紹點整個卷同用咩料~~值得一試!
難得入大澳, 放棄一眾小菜館, 希望試多d小食
香妃卷有咸有甜, 今次就食左咸既
老闆好好人, 好樂意介紹點整個卷同用咩料~~
值得一試!
  • 香妃卷
2009-11-25 20 瀏覽
nov 22, 09,亞叔對每個經過都望吓嘅人推介呢個香妃卷。見到真喺好特別,又衛生,巿區都無見過,叫咗1個咸味1齊食,:1) 咸味香妃卷 (hk$15)-揀咸味喺因為貪其多料d,甜版只有芝麻花生,糖啫-有蛋,芝麻,菜甫,蔥,芫茜,薄脆片同甜醬(少量啫)-好彩嗰日唔多人等,我只喺排咗1個就到我哋-好大份,對於我哋之前已經食咗咁多嘢嚟講,3人消化1份都唔喺易事-剛煎出嚟,都暖熱-食落有明顯同熟悉嘅香料味,諗唔起喺咩,友人諗到............喺孜然味,對!!-個味雖然溫和,但都幾搶其他配料嘅味道,所以如果孜然粉落得輕手d,會同時食到蔥同芫茜嘅味道,會更豐富-甜醬可以唧多d,咸度輕少少就更好-已是1個不錯嘅小食,又見到佢幾注重衛生,全程戴住膠手套

1) 咸味香妃卷 (hk$15)
-揀咸味喺因為貪其多料d,甜版只有芝麻花生,糖啫
-有蛋,芝麻,菜甫,蔥,芫茜,薄脆片同甜醬(少量啫)
-好彩嗰日唔多人等,我只喺排咗1個就到我哋
-剛煎出嚟,都暖熱
-甜醬可以唧多d,咸度輕少少就更好
-已是1個不錯嘅小食,又見到佢幾注重衛生,全程戴住膠手套
2009-11-22
$5 (其他)
2009-10-28 15 瀏覽
在大澳行行下又見到間小食,招牌作係「香妃卷」…卷內有菜舖、花生、芝麻、糖、雞蛋,再灑上燒汁就完成。可以咸食和 甜食(走糖),吃得要快,唔係就俾個紙袋黏住,就吃得辛苦,味道特別 ,之後在其他小食店轉轉,「香妃卷」得此一家。「離島野生茶」…飲落似雞骨草,但又唔肯定,唔好諗太多,飲完先講。人龍都幾長下,要耐心等候。
在大澳行行下又見到間小食,招牌作係

,之後在其他小食店轉轉,「香妃卷」得此一家。

人龍都幾長下,要耐心等候。
2009-10-26