2013-10-29 110 瀏覽
星期六四點幾去完上海街,行過見到,即比蕃茄湯底吸引 ,決定tea一tea。朋友有點抗拒,但我堅持。蛋牛治:朋友坐下突然想食蛋,點左呢個。普普通通,稍嫌牛肉偏少。檸檬蜜糖脆脆:包都算軟熟帶少少脆,稍嫌檸檬蜜糖偏少。蕃茄豬扒一丁:呢度選擇好多。最後揀左蕃茄湯底豬扒一丁。蕃茄湯底味濃,唔水汪汪。豬扒冇骨碎上,肉薄身唔鞋,好味。小檔,價錢大眾化,埋單$76,會再來。
星期六四點幾去完上海街,行過見到,即比蕃茄湯底吸引
,決定tea一tea。朋友有點抗拒,但我堅持。
蛋牛治
檸檬蜜糖脆脆
檸檬蜜糖脆脆:包都算軟熟帶少少脆,稍嫌檸檬蜜糖偏少。
蕃茄豬扒一丁

小檔,價錢大眾化,埋單$76,會再來。
2013-09-01 39 瀏覽
早幾日D同事講廟街有間食麵(好正),今日同兩個同事去左(3個人),一睇全部蕃茄湯呆左......(小弟吾食蕃茄架).......點知個老闆娘好好人同我講可以轉出前一丁湯低(即時開心返)....兩同事一邊食個蕃茄湯一邊話正(無味精,又夠味).食完個麵吾多夠飽,正當我地再睇餐牌果時,老闆娘又再出現,同我地講有個叫檸蜜脆脆朱好好味架.三個男人叫一個又吾夠,終於叫多左一個花生奶油朱,一個檸蜜脆脆朱,.個檸蜜脆脆朱好香甜酸適中,個花生奶油朱花生醬夠多夠香,個花脆脆朱又烘過外脆內軟(超正)埋單每人$45到.簡直平靚正.不過有小小後悔無食蕃茄湯,我下一次去一定會試下.
早幾日D同事講廟街有間食麵(好正),
兩同事一邊食個蕃茄湯一邊話正(無味精,又夠味).
埋單每人$45到.簡直平靚正.
不過有小小後悔無食蕃茄湯,我下一次去一定會試下.
出前一丁豬扒麵
蕃茄湯雞扒麵
檸蜜脆脆朱
花生奶醬脆脆朱
2013-08-31
2013-08-27 26 瀏覽
I never understood why people go to a restaurant to eat cup noodles. This is what you get here: cup noodles in a tomato sauce that tastes like cup noodle soup (not even good one) with a few added tomato chunks and pieces of beef of a very strange color (pinkish) and texture (very chewy) - not sure if the are almost raw or whatever they do with that. Typical Hong Kong noodle shop setting (which is fine, when the food is good). At about 40 HKD per portion far to expensive for the quality. Food came fast.
2013-08-26
2013-07-10 11 瀏覽
一間專門主打蕃茄湯嘅食店,連普通湯底都做唔好,點生存!?希望店家明白,冇味精唔代表清淡如水。我叫左碗鮮牛什菌烏冬($38)加杯檸荼 ($7)我冇法接受$38食D 噤嘅嘢根本食左一半已經要放棄.....因為淡到反胃仲要有陣陣草"send"味,基本上要一啖烏冬一啖檸荼,先頂到下最後都要食剩一半
一間專門主打蕃茄湯嘅食店,連普通湯底都做唔好,點生存!?

希望店家明白,冇味精唔代表清淡如水。

我叫左碗鮮牛什菌烏冬($38)加杯檸荼 ($7)
鮮牛什菌烏冬
我冇法接受$38食D 噤嘅嘢
根本食左一半已經要放棄.....因為淡到反胃
最後都要食剩一半

題外話/補充資料: 我一定唔會再食......衰過食杯麵
2013-07-09
2013-05-01 8 瀏覽
寫呢篇野前, 先睇咗幾個食評, 見人地既食評同我今日見到既野好似有啲唔同啵!唔知係咪店主有睇到啲食評, 改善咗呢?!今日三點左右行開油麻地, 未食LUNCH, 咁啱行過見到呢間餐廳,門口啲蕃薯湯面個樣幾吸引, 睇咗兩眼, 冇價錢, 又怕唔好食, 所以冇入去, 走咗幾步, 都係試下啦! 環境算新, 舖面好細坐底叫咗個檸蜜脆脆, 記得係某間餐廳既名菜, 但未試過, 今次見到, 係咁意試下啦!$12酸酸甜甜咁, 其實都ok, 不過個人覺得酸咗少少, 再叫咗個咸牛肉炒蛋+雞肉排公仔麵$35( 好似)個湯底唔錯, 都濃, 唔係稀lui lui, 應該放咗茄膏,又冇味精, 都合乎想像中既味道, 不過個人認為同個公仔麵唔太襯, 可能因為我鐘意食硬啲既公仔面, 但啲湯"傑", 再加公仔面, 搞到啲面好易變冧,好易滯, 下次會試下通粉或米粉, 可能會更好!加熱飲都係$5/7 (唔記得) 凍飲就冇留意啦!如果去開個頭, 都可以再食既!
唔知係咪店主有睇到啲食評, 改善咗呢?!

走咗幾步, 都係試下啦! 環境算新, 舖面好細

坐底叫咗個檸蜜脆脆, 記得係某間餐廳既名菜,
但未試過, 今次見到, 係咁意試下啦!

酸酸甜甜咁, 其實都ok, 不過個人覺得酸咗少少,

再叫咗個咸牛肉炒蛋+雞肉排公仔麵
$35( 好似)

又冇味精, 都合乎想像中既味道,
不過個人認為同個公仔麵唔太襯,
可能因為我鐘意食硬啲既公仔面,
但啲湯"傑", 再加公仔面, 搞到啲面好易變冧,
好易滯, 下次會試下通粉或米粉, 可能會更好!

加熱飲都係$5/7 (唔記得) 凍飲就冇留意啦!

如果去開個頭, 都可以再食既!
2013-05-01
2013-03-20
行經廟街多次, 每次見到都想試, 想試一試到底蕃茄味有多濃呢?今天有機會了, 只中午十二時, 飯市未多人, 不會太迫. 坐下懶看餐牌, 問老闆介紹, 要了一山碗蕃茄牛肉麵, 另一位侍應再問”加唔加煎蛋呀? 三蚊炸”, 加埋啦, 另一杯凍奶茶, 少甜. 共收四十元, 唔平呀!煎蛋蕃茄牛肉麵來了, 喝一口湯, 不似下了味精, 但味道不夠濃, 應該連茄膏也沒有落, 十足家中自己用蕃茄煮的湯, 但出街吃, 當然想吃味道濃一點, 所以是否好味則見仁見智, 對健康主義者, 肯定是上品. 煎蛋煎得好, 脹卜卜的蛋黃, 夠新鮮, 煎得有脆邊, 但放了入湯, 有無脆邊都無所謂了, 麵煮得剛好, 不過軟, 不過淋, 些少彈口, 合心意, 至於主角”牛肉”… 十分失望, 顏色尚算新鮮, 但一口咬下, 被醃至體無完膚, 軟淋淋, 完全沒有了原始牛肉纖維的質感, 收如此價錢, 不值!
2013-03-15
2013-02-25 22 瀏覽
有時D嘢點好食都無用,好似大蕃茄咁,地方咁細,枱與枱之間非常迫,有D座位跟本連一個都坐唔落,試問邊重有心機食,原本想開開心心慢慢食,但人來人往在你背後行來行去試問點食得舒服,冬天無咁熱還好,夏天點算......... 至於嘢食方面,選了牛肉蛋天使麵加凍檬茶. 原來天使麵放了湯係唔好食,麵質太淋食落一pat pat 咁,至於牛肉又唔太淋都可以接受,返而隻煎蛋,煎得幾靚仔幾香.而個蕃茄豬骨湯都幾好飲,但始終覺得同天使麵唔係好賠.最後提一提大家,所有野食唔包餐飲,一杯凍飲要$14.00元再加碗麵三十多元,加起來都唔平喎!!!!!!!!!!!!!!

至於嘢食方面,選了牛肉蛋天使麵加凍檬茶.

碗麵三十多元,加起來都唔平喎!!!!!!!!!!!!!!
題外話/補充資料: 如果唔怕迫又唔怕熱的話可以一試,
2013-02-23
$40.00
2012-12-11 16 瀏覽
路過肚子餓就隨便走了進去, 點了一個腸蛋麵湯底很蕃茄很不錯很濃, 蛋不油, 腸是脆皮腸, 沒有味精, 幾用心同健康點, 店員親切, 店子較少但有人情味, good!喜歡這樣的小店, 會再來
路過肚子餓就隨便走了進去, 點了一個腸蛋麵
店員親切, 店子較少但有人情味, good!
喜歡這樣的小店, 會再來
2012-12-08
2012-11-13 5 瀏覽
「大蕃茄」在廟街附近,是煲仔飯以外的選擇。除了主打的蕃茄湯底粉麵,還有即叫即烤的麵包脆脆,路線跟勝香園有點相似。獨自吃過第一次後,還帶同樣是蕃茄控的男友再來呢 咸牛肉炒蛋通粉,蕃茄湯底沒有下茄膏,所以不及勝香園濃郁。我很喜歡這種真蕃茄的味道,沒下味精,很有家的感覺。咸牛肉平均分佈在蛋漿裡,炒出來的蛋也不太油膩。個人覺得分碟上會好些,不用被湯浸稔。檸蜜脆脆,兩層麵包都有一定厚度,不像翠華超薄的奶油豬。這裡用的是澳洲天然蜜糖,檸蜜塗得均勻,還滲入了麵包的中層裡,非常滋味。第二次來,男友吃的是鮮牛肉米線。他說蕃茄湯很淡口,幸好有鮮牛肉才不太單調。而且米線份量小,男生會不夠飽。我繼續 encore 咸牛肉炒蛋通粉,味道跟上次的差不多。可能今次男老闆不在場,這次的檸蜜脆脆退步了。檸蜜份量少,而且塗得不夠均勻,單看賣相已經感到失望。「大蕃茄」不像勝香園那般重口味,反而是淡淡的家常蕃茄湯味道。希望小店會不斷改善,吸納更多蕃茄粉絲
我繼續 encore 咸牛肉炒蛋通粉,味道跟上次的差不多。

2012-10-19 13 瀏覽
今天在廟街,我不為意地俾大蕃茄店面門楣的巨大蕃茄caught my attention! 哈哈...所以決定在這兒食過晚餐店舖地方細細,但好企理,好新淨...我叫個吉列豬扒蕃茄湯麫,個麫分量我覺得也許小d,但是湯是無油,而且仲有蕃茄肉,又食不出味精,個湯底睇嚟是真材實料由新鮮蕃茄煮出來!!吉列豬扒亦是新鮮,剛剛炸好,所以好熱氣,但是這間店真的...食物真材實料,零味精,味道或賣相亦不錯,而且價格ok (通脹以及舖租 - 在廟街&文明里十字路口位) $30 (+凍ot = $37) 都非常合理總之,食家們,一試無妨
街外menu
店舖地方細細,但好企理,好新淨...
Open Kitchen, 地方細細,但好企理
牆壁上的食物照片
蕃茄湯麫也許分量小d,但是湯是無油,而且仲有蕃茄肉!!
吉列豬扒蕃茄湯麫,正!!
總之,食家們,一試無妨
2012-10-18
蕃茄湯麫也許分量小d,但是湯是無油,而且仲有蕃茄肉!!
吉列豬扒蕃茄湯麫,正!!
  • 吉列豬扒蕃茄湯麫
2012-09-17 9 瀏覽
我同老婆各自叫左” 咸牛肉抄蛋蕃茄麵”同”吉烈豬扒蕃茄麵” 咸牛肉抄蛋蕃茄麵 – 份量好多, d咸牛肉同蛋好襯, 重有d蕃茄湯好濃, 好正, 我成碗湯飲晒, 重想加湯 吉烈豬扒蕃茄麵 – 吉烈豬扒同蕃茄麵分開上. 件吉烈豬扒超正, 好”趣”好少炸粉, 咬落啖啖肉而且一d都唔油, 蕃茄湯都是好濃. 太大份我老婆食唔晒, 要我幫手食d, 31蚊有呢個值數真是超值下次去開廟街一定會再試😁
我同老婆各自叫左” 咸牛肉抄蛋蕃茄麵”同”吉烈豬扒蕃茄麵”

下次去開廟街一定會再試😁
用餐優惠
試食活動
  • 吉烈豬扒蕃茄麵
2012-09-01 5 瀏覽
很好吃!!蕃茄湯不像外面稀稀的,還有通粉這個choice,真的有點surprise。唯一不好是不是室內 真的有點熱。對了,他們還provide前菜呢!!普通的一個送就25塊,真的不是太貴。吃完了還覺得飽飽的。
很好吃!!
普通的一個送就25塊,真的不是太貴。吃完了還覺得飽飽的。
2012-08-30
  • 火腿雜菌通