2012-05-28 29 瀏覽
行了一半商場,太太叫餓了,而我打死都不願意去麥當勞,於是就帶領太太同BB上黎food court,始終選擇是比較多。在貴網尋找大食代的record,總覺得是非常的特別,我可以以大食代整體來評,也可以以food court內每一間獨立的店來評。而大食代同其他food court既不同之處仲有,每一個counter是serve不同地方既特式美食之餘,每一家店都不會自家提供飲品,飲品就一定要到food court內的唯一一間小吧度憑票換領。在這樣的food court食有其好處,就是除了可以一人一份,就是大家可以食唔同店子的食品。我就叫了一份韓式的炒韓國粉絲,而太太就要一個滬式野菌飯。韓式的炒粉絲,一心以為佢會食即叫即炒,誰知原來是快餐店式,一早煮起從熱爐夾起我應得的份量,再加以韓式醬汁撈一撈就成。簡單而快捷。味道尚算是可以,其韓式醬佔了好多分數,咸香味濃,唯一不好的就是韓國粉比較難消化,好滯。 野菌飯,是全素兼是全菇類的飯,訂多是多出了兩條菜心而已。味道帶點濃,用了黑醬油就是滬式味道,味道帶少少甜也是滬式味道。滬式的快餐食品,就是一味的黑醬油。不能說不好食

野菌飯,是全素兼是全菇類的飯,訂多是多出了兩條菜心而已。味道帶點濃,用了黑醬油就是滬式味道,味道帶少少甜也是滬式味道。滬式的快餐食品,就是一味的黑醬油。不能說不好食,也不是好食。

Food court,簡單的醫肚,簡單的食同簡單的飲,絕對不可以求甚麼。不過,在某些情況下,係呢一類型的food court食野,也不是一個壞處,因為夠快同各自各可以選取自己喜愛的菜式。
2011-08-15 19 瀏覽
今日去hollywood睇戲,甘睇之前去食飽先去到大食代. 好多人. 搞到冇位坐t_t一搵到位就唔理3x7=21就坐左係到細佬食pepper lunch..我就...選擇困難症發作..行左好耐都唔知食乜好-_-本身想食pepper lunch隔離既大宮. 但係好貴.. 40幾蚊又冇野飲但係當我行完成個大食代..見到啲價錢真係差唔多既時候, 我就跑返去大宮買野食;p買左個雞扒拉麵+$5轉烏冬.. total:$43 豬骨湯底. wow. 未食先興奮xd我轉烏冬既原因係因為我好唔中意食拉麵-_- 覺得拉麵好難食..拎到返去.. 好似冇乜雞扒.. 粟米生菜就大把. 仲有一塊紫菜甘冇理由洗$43去食粟米同生菜咖嘛係咪甘講先一食落口... 不得了` 原來好好好味既.啲烏冬好彈牙`滑溜溜~ 加埋啲湯真係一流a!食哂啲烏冬已經好飽`但係都食哂啲雞扒啲雞扒煎得好香. 脆脆地`一路食一路發現有好多雞扒-_-+索哂啲湯更加正;p! 唯一冇食既就係紅蘿蔔.. 因為我唔中意食haha食飽飽去睇福祿壽去了. 好滿足a^^
今日去hollywood睇戲,甘睇之前去食飽先

去到大食代. 好多人. 搞到冇位坐t_t
一搵到位就唔理3x7=21就坐左係到
甘冇理由洗$43去食粟米同生菜咖嘛係咪甘講先
一食落口... 不得了` 原來好好好味既.
啲烏冬好彈牙`滑溜溜~ 加埋啲湯真係一流a!
食哂啲烏冬已經好飽`但係都食哂啲雞扒

啲雞扒煎得好香. 脆脆地`一路食一路發現有好多雞扒-_-+
食飽飽去睇福祿壽去了. 好滿足a^^
2011-06-25 21 瀏覽
韓國屋: 雞肉粉絲鍋飯 $36 包例湯 每晚當好肚餓時, 就會想起這個飯, 抵食夾大件, 好飽肚, 而且個鍋熱辣辣 除了多多白飯外, 還有雞肉, 韓式粉絲, 紫菜和泡菜, 份量都夠多 雞肉撈上濃味醬油, 加上泡菜汁, 令這白飯充滿惹味醬汁 食飯之餘, 也有韓式粗身煙韌粉絲, 好味!
韓國屋: 雞肉粉絲鍋飯 $36 包例湯

雞肉撈上濃味醬油, 加上泡菜汁, 令這白飯充滿惹味醬汁
食飯之餘, 也有韓式粗身煙韌粉絲, 好味!

2011-05-24 20 瀏覽
去荷里活食越式檬粉, 想飽肚d, 就要去大食代越膳了 越式香茅豬扒湯檬 湯底比較清, 帶著香葉既香味, 不過另有檬汁, 魚露, 青檸, 青紅辣椒, 炸蒜等隨意加添, 令湯底更覺惹味 落單時豬扒會炸多次, 故夠熱, 不過豬扒size唔大, 肉質普通, 不太嫩 臨ready時店員會call no.先, 有人應先會加湯, 確保檬粉唔會被湯浸稔
去荷里活食越式檬粉, 想飽肚d, 就要去大食代越膳了
越式香茅豬扒湯檬

2011-05-24 18 瀏覽
吉列豬扒拉麵 選了豬骨湯底, 湯顏色淺, 味道唔濃, 豬骨味欠奉 唔鍾意大宮既拉麵, 太稔了 好快就有得食, 因吉列豬扒預先炸好, 落order時再返炸, 好夠熱 吉列豬扒正! 炸漿夠脆, 豬扒肉質嫩滑, 夠肉汁 原本豬扒是浸住湯的, 故請店員另放於碟上, 及再另外加些豬扒汁, 當堂更覺惹味!
吉列豬扒拉麵

選了豬骨湯底, 湯顏色淺, 味道唔濃, 豬骨味欠奉
唔鍾意大宮既拉麵, 太稔了
吉列豬扒正! 炸漿夠脆, 豬扒肉質嫩滑, 夠肉汁

D嘢都OK!!! 干炒牛河幾好食,可以話好食過茶餐廳, 可以一讚,個餐仲有雞脾送。仲有,牛肉石頭飯都OK!我覺得D服務能態度仲算都OK嘅!但係,環境只係一般般。其實整體都OK!
我覺得D服務能態度仲算都OK嘅!
但係,環境只係一般般。
其實整體都OK!

2011-03-18
  • 干炒牛河,牛肉石頭飯
2011-03-07 12 瀏覽
下午茶時間,好清靜, 兜兜轉轉終於決定選呢間..冇飯癮之下,選取這道炒粉絲,ok唔多油,味道剛好..但事實係一早'炒定'之作,暖暖的看著它從煲內夾上..$32.連味精湯一碗,可試一嚐!但..已漸漸冇乜印象了
下午茶時間,好清靜, 兜兜轉轉終於決定選呢間..
冇飯癮之下,選取這道炒粉絲,
ok唔多油,味道剛好..
但事實係一早'炒定'之作,暖暖的看著它從煲內夾上..
$32.連味精湯一碗,
可試一嚐!
但..已漸漸冇乜印象了
2011-03-07
$32.
2011-03-07 20 瀏覽
晚飯時間,本身想去元氣食壽司,點知要等100張飛,所以上多層去左大食代。入到去就人頭湧湧,好熱鬧,好有氣氛。其實大食代選擇都有好多,價錢又合理,可以揀到岩為止。叫左九里香既肉燥竹筒飯+湯+自選三餸 $36, 汽水+$5肉燥送飯好開胃,最令我驚喜既係佢地既飯居然用珍珠米(如果我無食錯既話)米粒分明而且有咬口。湯雖然係普通既湯,但因為夠熱,所以加好多分。竹筒雖然無香味,不過視覺上係會加強食慾ge!炸雞球有4件, 味道都OK,唔會太油鐵板洋蔥椒豬扒,呢個好YUMMY蚵仔餅就差左D,得果2隻蚵仔。食完好飽。雖然話係台灣菜,但口味很港式。
晚飯時間,本身想去元氣食壽司,點知要等100張飛
所以上多層去左大食代。
入到去就人頭湧湧,好熱鬧,好有氣氛。
其實大食代選擇都有好多,價錢又合理,可以揀到岩為止。
叫左九里香既肉燥竹筒飯+湯+自選三餸 $36, 汽水+$5
米粒分明而且有咬口。

湯雖然係普通既湯,但因為夠熱,所以加好多分。
竹筒雖然無香味,不過視覺上係會加強食慾ge!
炸雞球有4件, 味道都OK,唔會太油
鐵板洋蔥椒豬扒,呢個好YUMMY

蚵仔餅就差左D,得果2隻蚵仔。
食完好飽。

雖然話係台灣菜,但口味很港式。
2011-03-06
好耐之前食過上海美食既粗炒, 感覺良好, 見tea現在減左價, 只做$24, 又比以前大碟, 點知... 上海粗炒 上海粗麵好多都已斷開, 好稔, 好多油 粗麵本身既韌度已不復再 唯一可取是好均勻既甜黑醬油, 夠惹味第一次試這兒既湯麵, tea $18大大碗 担担麵 有唔辣或微辣, 點了微辣, 但一d辣都唔覺 麵條雖多, 但過稔 湯底好有麻醬香味, 但不夠濃
上海粗炒

上海粗炒
上海粗麵好多都已斷開, 好稔, 好多油

粗麵本身既韌度已不復再

唯一可取是好均勻既甜黑醬油, 夠惹味
担担麵
第一次試這兒既湯麵, tea $18大大碗

担担麵
有唔辣或微辣, 點了微辣, 但一d辣都唔覺
麵條雖多, 但過稔

湯底好有麻醬香味, 但不夠濃
2011-01-04 14 瀏覽
上海年糕 濃濃既黑甜醬油十分惹味 年糕份量好多, 可惜醬油滲不到年糕內層, 淡貿貿不入味, 而且年糕不夠稔身, 烹煮時間不夠長 反而菜,冬菇, 肉絲就好入味, 若菜份量多一些更好

上海年糕
濃濃既黑甜醬油十分惹味

年糕份量好多, 可惜醬油滲不到年糕內層, 淡貿貿不入味
, 而且年糕不夠稔身, 烹煮時間不夠長
反而菜,冬菇, 肉絲就好入味, 若菜份量多一些更好
外賣自取
2010-12-15 8 瀏覽
好開心pepper lunch進駐左大食代 黑椒牛肉飯 + 雜菜湯 ($38) 質素唔錯, 尤其是個汁, 好夠味, 感覺像牛肉汁撈飯, 不須再額外落其他醬料 黑椒份量足, 牛肉薄切, 夠嫰 配料: 粟米粒及蔥夠多, 粟米粒夠實淨 雜菜湯: 罐頭雜菜, 好淡
好開心pepper lunch進駐左大食代

黑椒牛肉飯 + 雜菜湯 ($38)

質素唔錯, 尤其是個汁, 好夠味, 感覺像牛肉汁撈飯
, 不須再額外落其他醬料
黑椒份量足, 牛肉薄切, 夠嫰

配料: 粟米粒及蔥夠多, 粟米粒夠實淨
雜菜湯: 罐頭雜菜, 好淡
2010-11-01
最近新加入了pepper lunch 取代了原先賣章魚燒 日式炒麵那店...見價錢合理於是試下點了 鐵板牛肉飯 38$ 加芝士..落單後旁邊師傅馬上起爐, 先將鐵板加熱...磅了牛肉一下把飯cup了上去..牛肉放邊..再加pepper 粟米係飯面 之後再加少少醬汁 紙圈圍住就完成了... 牛肉從生睇到佢變熟..食落香口...而且有少少飯焦更加香..但肥牛邊出油@_@所以可能食到底有少少賦 但整體來講不錯 下次再試鰻魚/三文魚/漢堡飯, 還有南瓜湯 也不錯.. 雖然味道有少少淡 但入面加了通心粉 口感不錯!

所以可能食到底有少少賦 但整體來講不錯
2010-09-27 7 瀏覽
海鮮辣湯韓國粗麵, 另附一小碟泡菜 見demo賣相唔錯, 好似好濃好惹味, 但實質個湯比預期淡色好多, 幾稀, 味道亦唔夠辣, 唔濃 第一次食韓國粗麵, 好普通, 味淡, 太稔身 海鮮主要是好細隻既蝦 + 細隻青口
海鮮辣湯韓國粗麵, 另附一小碟泡菜

第一次食韓國粗麵, 好普通, 味淡, 太稔身
海鮮主要是好細隻既蝦 + 細隻青口
2010-09-19 19 瀏覽
dinner: $35 泡菜豬肉石頭飯 + 紫菜湯 覺得韓國屋雞肉太韌, 牛肉夠稔, 而豬肉就特別好食, 大大塊, 醃得入味 泡菜份量足, 而且好多泡菜汁醬, 可以撈勻成碗飯, 好惹味!!! 叫石頭飯好處是冒煙夠熱, 但缺點是碗底太多油, 可能怕飯黏底
dinner: $35 泡菜豬肉石頭飯 + 紫菜湯

2010-08-30 11 瀏覽
星期日夜晚, 想快d醫肚, 新開既八方雲集係唔錯既選擇 --- 平靚正 + 快!!! 韮菜鍋貼10隻 + 紫菜旗魚丸湯 ($26) 人流多, 鍋貼一煎好即賣完, 所以鍋貼夠熱, 等既時間約7分鐘 鍋貼皮薄, 煎得夠香, 韮菜惹味 旗魚丸幾特別, 魚味濃外賣會另附辣醬, 醋及豉油, 夠細心

韮菜鍋貼10隻 + 紫菜旗魚丸湯 ($26)

鍋貼皮薄, 煎得夠香, 韮菜惹味
旗魚丸幾特別, 魚味濃

外賣會另附辣醬, 醋及豉油, 夠細心
韮菜鍋貼 + 紫菜旗魚丸湯
外賣自取