日本關西人氣過江龍天婦羅——天ぷらまきの ,首間香港分店進駐沙田新城市廣場,吸引左好多天婦羅炸物愛好者到訪,繁忙時間人頭湧湧🥢餐廳主打即叫即炸食材,務求做到新鮮滾熱辣呈現食客面前,炸物外層採用自家製炸醬,香脆可口、外脆內軟得黎但保持適當油分,味道相當有水準~ 餐牌上都有其他新穎選擇,例如生蠔天婦羅、牛扒天婦羅,更有少量魚生三文魚丼,不得不提流心蛋天婦羅,中間有濃稠既流心,但外層依然保持鬆脆,口感非常特別🥚 總結而言係一間出色既天婦羅專門店🎌
2022-09-26 231 瀏覽
又一間美食餐廳進駐沙田新城市廣場啦!這間專門吃天婦羅的日本天婦羅店也在此開分店。店舖不算大而食客非常之多,所以要吃就要早些前來等位呀!裝修格局也像日本式和風設計,溫暖的木系顏色做出柔和感覺好舒服。「特選天丼定食 $178」虎蝦(3隻) 鱚魚 海鰻(半條) 魷魚 北海道舞茸菇 南瓜 法國邊豆 日本雞蛋大大隻虎蝦有3隻之多,喜歡吃蝦的朋友就點了這款。虎蝦炸特很鬆脆而蝦肉好彈牙爽口,海鰻鮮嫩軟滑真的做到外脆內軟的感覺。「海鰻海鮮天婦羅 $168」 (轉冷烏冬)海鰻(半條) 魷魚 鱚魚 虎蝦 茄子 北海道舞茸菇 南瓜 法國邊豆這款轉了冷烏冬的食法也是另一感覺,熱辣辣天婦羅配微冷滑嘟嘟煙韌的烏冬也很搭配。「天丼蕎麥麵定食 $158」虎蝦 魷魚 北海道舞茸菇 南瓜 法國邊豆 日本雞蛋大至上的天婦羅定食的款式都差不多,這個就配冷蕎麥麵,喜歡在這裡吃是因為他們很貼心就是冷蕎麥麵和冷烏冬都會在麵下放上幾粒冰,這樣給客人吃的時候都感覺冰涼口感,而這間店一大特色就是天婦羅蛋,做到外脆卜卜內裡也是流心效果,真的很美味。
又一間美食餐廳進駐沙田新城市廣場啦!
這間專門吃天婦羅的日本天婦羅店也在此開分店。
店舖不算大而食客非常之多,所以要吃就要早些前來等位呀!

「特選天丼定食 $178」
虎蝦(3隻) 鱚魚 海鰻(半條) 魷魚 北海道舞茸菇
南瓜 法國邊豆 日本雞蛋

「海鰻海鮮天婦羅 $168」 (轉冷烏冬)
海鰻(半條) 魷魚 鱚魚 虎蝦 茄子 北海道舞茸菇
南瓜 法國邊豆

「天丼蕎麥麵定食 $158」
虎蝦 魷魚 北海道舞茸菇 南瓜 法國邊豆 日本雞蛋

2022-09-25 259 瀏覽
新開長龍tempura🧐🧐沙田開左新既天婦羅專門店,次次經過都排曬長龍,之前專登早d去飛終於食到😗😗💙至福天婦羅便當 $198便當望落豐富到唔似便當🤣有沙律同前菜,分別係蘿蔔絲同豆,同想像中有d唔同,份量唔多但作為前菜係ok既,味道無咩特別🫠反而味噌湯出乎意料地好飲,唔會得鹹味,有少少酸味,好飲既👍🏻刺身有三款,分別係吞拿魚,三文魚同帆立貝,全部都好新鮮,非常鮮甜😍😍天婦羅方面都好豐富,唔同類型既食材都有,包括有虎蝦/魚/雞胸肉/露荀/舞茸菇,真係海陸空咩類型都有😙😙不過menu上面話會有埋魷魚,但就真係無食到,唔知去左邊,反而多左粒帶子😂😂建議下次如果無個款食材可以落單/餐牌上註明🫠天婦羅就真係正常發揮,無驚喜🥲炸粉可以再薄d,但都炸得乾身既,份量都唔少,淨係食天婦羅都食飽😂😂唯一係覺得拎雞肉去整天婦羅好似唔係幾夾,食落d味有d似豉油雞🤔🫣Overall黎講都好食既,始終香港唔算有好多天婦羅專門店,但呢個價錢黎講就唔算特別抵食,無咩驚喜,如果要排隊就真係唔太值,但如果平日早少少去到都唔洗點等既🙃味道:8/10性價比:6.5/10📍天ぷらまきの沙田正街18號新城市廣場一期1樓159號舖
新開長龍tempura🧐🧐

💙至福天婦羅便當 $198

便當望落豐富到唔似便當🤣

天婦羅就真係正常發揮,無驚喜🥲

味道:8/10
性價比:6.5/10

📍天ぷらまきの
沙田正街18號新城市廣場一期1樓159號舖

📌人均消費: $101-200
2022-09-24 213 瀏覽
星期六早上開業時間為12:00,本人大概11:30排隊,等了半小時餐廳準時開門,可以吃一個豐富的午餐了!職員很有禮,上餐時間正常,大概等了10至15分鐘雞肉定食,南瓜天婦羅最好食,天婦羅醫汁很好味另加了炸蛋,流心蛋加飯.沖繩梳打 ,這杯飲品還原了身在日本的味道,職員還細心地告訴我們這飲品是不甜的。最後總結,這次用餐體驗很好,食物和環境都十分滿意。

職員很有禮,上餐時間正常,大概等了10至15分鐘
雞肉定食

雞肉定食,南瓜天婦羅最好食,天婦羅醫汁很好味

另加了炸蛋,流心蛋加飯

沖繩柑桔梳打

最後總結,這次用餐體驗很好,食物和環境都十分滿意。
雞肉定食
沖繩柑桔梳打
2022-09-18 525 瀏覽
中秋長假期一定要出去搵下餐廳食好嘢啦。下晝約咗朋友喺新城市行街,未夠鐘前就去搵間餐廳食午餐先。行過呢間店先知原來係主要食天婦羅。源自日本兵庫縣的 Tempura Makino 創於 2006年以價廉物美的純手工天婦羅打響名氣,近年已在日本各地擴展至10多家分店。本地 Tempura Makino採用日本同款的日式高湯、釀醬和麵粉,以後者加沖繩島雞蛋,打造輕盈爽脆天婦羅外皮。檢測兩個套餐,其中一個就多咗蕎麥麵。兩個餐嘅主要食材都好相似,蝦和魚都非常新鮮,蔬菜也是炸的很嫩,南瓜甜軟,每個套餐都有個炸蛋,超好吃!中午時段會較多人排隊,建議如果下次想食可以提早網上拎飛。
中秋長假期一定要出去搵下餐廳食好嘢啦。

檢測兩個套餐,其中一個就多咗蕎麥麵。

中午時段會較多人排隊,建議如果下次想食可以提早網上拎飛。
2022-09-08 704 瀏覽
係附近行街,不過唔知食乜好~~次次經過呢間鋪都要排隊~ 今日見有時間就決定等下!!同埋睇落D天婦羅好正咁 就決定同朋友試呢間啦~~由落單到食物上台~等左差唔多十分鐘 都幾快平時D鋪頭食落粉漿比較厚,呢間D天婦羅炸得唔錯 脆卜卜 夠熱 炸粉唔厚!!當中我最中意食就係果隻天婦羅大蝦,食落幾彈牙,希望之後黎食都KEEP到咁既水準啦再黎附近GE話我都會再試下呢個鋪既其他MENU~~想食天婦羅都要再返黎想到食店名: 天ぷらまきの (沙田)地址: 沙田正街18號新城市廣場一期1樓159號舖
係附近行街,不過唔知食乜好~~
次次經過呢間鋪都要排隊~ 今日見有時間就決定等下!!
同埋睇落D天婦羅好正咁 就決定同朋友試呢間啦~~
由落單到食物上台~等左差唔多十分鐘 都幾快

店名: 天ぷらまきの (沙田)
地址: 沙田正街18號新城市廣場一期1樓159號舖
2022-09-06 660 瀏覽
幾年前係京都食過天婦羅蛋,之後一直念念不忘,之後係香港一直都好小遇到,偶然係電視見到之後又搵唔返舖名,今次係社交平台見到介紹即刻約人去食見OPENICE只得LUNCH食評,無得預約仲要等個半鐘先有得食,所以揀平日仲派個放假代表6:30PM去拎飛,我大約7:15PM去到最後等到8:00PM先有位但當我地入坐之後門口已開始無乜人,到8:30PM仲聽到待應不斷叫號碼都無人應,應該大部份人見等過百都唔會再等而放棄!店內面積比較細,一邊主要係BAR枱但只招呼二人座,我地三個人就無得坐有D失望!😞MENU內套餐主要得三款,當中只有兩款有天婦羅旦,我想試多D唔同款既天婦羅所以揀特撰天丼,朋友好想食鳥冬,但套餐只得天丼蕎麥麵定食,記得之前睇OPENRICE話無得轉,但都照問下待應, 如果無就唯有散叫,點知又可以轉喎烏冬好煙un果然無轉錯天婦羅賣相都幾好,味道質感剛剛好唔會好厚粉,食得出食材好新鮮反而最期待既天婦羅蛋就有D失望, 無論外貌同味道都好似煎荷包蛋😥但好有蛋香味流心效果不錯。本來想叫兩個甜品,但天婦羅份量太大,最後只叫焙茶雪糕天婦羅蕃薯, 配搭得宜,冷熱交融,香甜薯配淡淡焙茶香味,可以中和滯腻

烏冬好煙un果然無轉錯

反而最期待既天婦羅蛋就有D失望, 無論外貌同味道都好似煎荷包蛋😥但好有蛋香味流心效果不錯。本來想叫兩個甜品,但天婦羅份量太大,最後只叫焙茶雪糕天婦羅蕃薯, 配搭得宜,冷熱交融,香甜薯配淡淡焙茶香味,可以中和滯腻感
食完仲有天婦羅手巾仔做紀念

整体唔錯既,但要等過百號碼又覺得有D不值,如果唔介意夜點食的話,其實8:15PM之後去就最好。
2022-09-02
90 分鐘 (堂食)
2022-09-04 546 瀏覽
睇完戲唔知食咩!行經見餐牌由98-198等等攞張籌等吓啦。唔使10分鐘就坐(之前啲號碼輪空晒)被安排坐吧枱對住啲師傅睇住佢地攞料上粉上漿炸物。空氣夠流通無油煙焗住幾好點單 天盛定食x1. 天井x1約10分鐘有得食份量滿足夠食南瓜🎃 菇菌。鯧魚。鰻魚。茄子🍆 帶子。雞肉。大虎蝦正常料上漿炸唔油香口好好👍🏻味特別點讚係虎蝦夠爽口大隻飯質煙韌有飯香麵豉湯超級熱好鐘意整體清新可口份量足 兩份價錢$293連加一 性價比洽當。 9/10分

點單 天盛定食x1. 天井x1
約10分鐘有得食
份量滿足夠食

特別點讚係虎蝦夠爽口大隻
飯質煙韌有飯香
麵豉湯超級熱好鐘意

整體清新可口份量足
兩份價錢$293連加一 性價比洽當。
9/10分
贈品😀
贈品😀
2022-08-28 800 瀏覽
上星期見到呢間天婦羅好吸引,於是今個星期特登過黎食。未到12點開門時間,門外已有長長人龍,好彩俾到最後一張枱我地。我叫左一個大蝦野菜天婦羅。等左10分鐘天婦羅上枱,好靚呀,個set有天婦羅、日本米飯、秋葵前菜同埋麵豉湯。天婦羅有大蝦3隻🍤、蓮藕、南瓜、茄子、舞茸菇,份量勁多,當中重點當然後天婦羅大蝦,果然不負所望,蝦身有𧿹指粗壯,肉質結實彈牙,蝦味鮮美,絕對不是行貨,其他野菜都新鮮爽口,配上天婦羅汁,一碗飯實在不夠呢😋飯後一碗麵豉湯,大大一碗,咸度適中,真係好滿足,睇黎可以成為飯堂😋

大蝦野菜天婦羅
2022-08-28
大蝦野菜天婦羅
-【#🦊🐰30秒食皮:新店速遞!咁多天婦羅入邊最推薦虎蝦!每一件炸粉都好薄,入邊又保持到鮮味同埋濕潤,非常高質!食到好飽🤣🤣另外食嘅時候推薦點蘿蔔蓉醬汁!😋真係會升華咗去另外一個層次🤤店面亦都俾人感覺非常好,好似真係喺日本到食緊嘢咁🤣】#foodtalkpia講夜晚食what好🍚 #foodtalkpia_沙田✨近排喺沙田新城市廣場新開咗間關西過江龍天婦羅專門店😋日日都大排長龍,搞到我哋好好奇究竟係咪真係咁好食!結果打風嗰日就走咗去食🤣所以都唔使點排就食到🥳我哋四個人食,幾乎成個lunch menu比我哋食晒🤡不過之後我哋先發現原來dinner menu係多咗啲小食/單點,後面啲定食價錢同款式都係一樣的!所以決定咗要二訪返嚟再食埋啲小食同埋甜品😂(請期待下集🫶🏻)*當日冇晒鰻魚同埋魷魚,分別轉咗做軟殼蟹(半隻)同埋帆立貝(兩樣都正合我哋胃口😂反而係upgrade😂)🐰 特選天丼 $178 +$48 烏冬(凍)經過🐰頭腦嘅精密計算😎特選天丼算係食到晒所有天婦羅嘅定食!(所以係最貴嗰個)不過佢有樣嘢唔好就係冇得個飯轉烏冬🥹由於我真係好想試吓佢呢度啲烏冬所以最後決定加$48單叫一個烏冬🤣係

🐰 特選天丼 $178 +$48 烏冬(凍)

經過🐰頭腦嘅精密計算😎特選天丼算係食到晒所有天婦羅嘅定食!(所以係最貴嗰個)不過佢有樣嘢唔好就係冇得個飯轉烏冬🥹由於我真係好想試吓佢呢度啲烏冬所以最後決定加$48單叫一個烏冬🤣係冇做錯呢個決定㗎!啲烏冬鋪咗喺三四舊冰上面,令到佢口感更加煙韌🫶🏻所有天婦羅都炸得好靚,粉漿同食物係無分離到㗎!炸粉好薄,最有驚喜係虎蝦!啲肉好結實好大隻!平時食落去成口都係炸粉多,但係佢呢間真係好薄,就好似帆立貝咁,肉多粉少之餘都仲係keep到入面鮮嫩!!高質抵讚🤤👍🏻

稻庭烏冬(冷)

🦊 海鰻海鮮天婦羅定食 $148

我呢個餐係有得+$20 將個白飯轉做蕎麥麵,啲天婦羅少🐰嗰個餐2隻虎蝦同天婦羅雞蛋,個人認為如果唔食蛋同埋細食啲就可以叫我嗰個。真係要大讚啲炸粉比例完美唔會話太過厚太過薄。但係佢個炸蛋令我印象好深刻,我係第一次食「炸蛋」😂咬落去佢嘅蛋黃居然係半熟!係會流心㗎!火候控制得宜,食落去好有層次感👍🏻
天婦羅日本雞蛋

💬 總括而言呢間嘢表現好唔錯!俾我哋嘅印象都好好🥰搞到我哋好有衝動去二訪食埋佢個dinner menu😆留返下回分解!

Carbohydrates 嘅排名係 烏冬> 蕎麥麵> 白飯

📍天ぷらまきの (沙田)
沙田正街18號新城市廣場一期1樓159號舖
稻庭烏冬(冷)
終於等到呢間過江龍開幕啦滿心期待咁樣入去不過我星期三2:17去到攞飛都差唔多成3:30先有得食不過又真係抵佢咁多人排隊㗎喎價錢唔貴食物好味又新鮮仲係用好靚嘅油炸但係出嚟又唔油膩我叫咗一個有蕎麥麵跟嘅餐基本上入邊有晒我想食嘅嘢都係百幾蚊🥰真係好開心又有飯食又有蕎麥麵食❤️因為食完炸再食埋個蕎麥麵真係好舒服😌我相信以後會排隊排得更加犀利🤣希望keep住質素啦不過認真樓面安排好混亂本身我個餐都唔係跟呢個飯應該係有軟殼蟹(因為話冇鰻魚所以轉咗 )但係又調亂咗俾我個朋友另外我都聽到人哋嗌鰻魚丼飯係有嘅🤔不過新張營業好亂我覺得有得食都算係咁啦同埋都幾好食
終於等到呢間過江龍開幕啦

但係又調亂咗俾我個朋友

另外我都聽到人哋嗌鰻魚丼飯係有嘅🤔
不過新張營業好亂我覺得有得食都算係咁啦同埋都幾好食
2022-08-23 610 瀏覽
開左新餐廳,當然要湊熱鬧試下。點了兩個午餐set,可惜鰻魚不夠貨要轉軟殼蟹,無緣試它的鰻魚呢!天婦羅很不錯,特別是魚,魷魚和蛋,沒想過仍那麼嫩滑,舞菇好香,Soba也不錯。最後還有小禮物收呢。
開左新餐廳,當然要湊熱鬧試下。

最後還有小禮物收呢。

2022-08-22 727 瀏覽
🎉1st store in HK from Kansai!Tempura Makino HKShatin New Town Plaza留意到餐廳前日正式開張,無得book位,只可排隊,大約12:30pm到達53號籌,等了1小時便到我們吃,我們要求坐吧枱,可以看到師傅製作天婦羅🍤,還是從前在日本光顧的同類餐廳氣氛比較濃厚,很懷念呵😋我們點了兩客定食:🔸天丼定食- 虎蝦 🍤(2隻)、雞胸、北海道舞茸菇🍄、南瓜🎃、法國邊豆、日本雞蛋🥚,前菜及湯🔸天丼蕎麥麵定食 - 虎蝦、魷魚、北海道舞茸菇🍄、南瓜🎃、法國邊豆、日本雞蛋🥚,前菜及湯,由於冇蕎麥麵,餐廳轉為烏冬虎蝦大大隻,咬落啲肉都幾實幾新鮮,其他蔬菜也新鮮,炸漿比較薄,但略嫌唔夠乾身,服務同環境都非常好👍🏻,開張期間仲有天婦羅炸蝦造型毛巾送添🍤🍤🍤
🎉1st store in HK from Kansai!
Tempura Makino HK
Shatin New Town Plaza

我們點了兩客定食:

2022-08-20
60 分鐘 (堂食)
2022-08-21 636 瀏覽
日本菜一向係亞仔嘅至愛,呢間天婦羅專門店佢已經留意咗好耐,終於係上個星期開舖喇,咁就梗係第一時間就去捧場啦!是日係星期日,已經預咗會有好多人去試新餐廳,我哋已經特登揀午飯後時間至到,誰不知條龍仲係非常之長,我哋足足等咗一個半鐘先至入到座。等位嘅時間已經睇好咗餐牌,因為係特登嚟食天婦羅的,所以就專注睇佢嘅天婦羅定食。亞仔嗌嘅係特選天丼定食,一次過食晒所有嘅天婦羅。定食有碟細漬菜,麵豉湯,天婦羅有虎蝦,鰻魚,菇,魷魚,南瓜等,仲有一個流心鷄蛋。不愧係過江龍天婦羅專門店,新鮮的食材沾上超薄嘅粉漿食落脆卜卜,一啲都唔油膩,反而食到食物的鮮味,尤其是係個魷魚,炸得好又非常之爽口。仲有就係個份量非常之足夠,整個丼飯嘅擺設非常之吸引,令人睇到就食指大開。我就嗌咗個天丼蕎麥麵定食。坦白講我個人就唔係十分之鍾意食天婦羅,今日純粹係為咗陪個仔嚟試食新嘢。雖然如此,但係呢個天婦羅的而且確俾咗我驚喜,因為實在係炸得好脆口。蕎麥麵就中規中矩,反而係個漬物又真係幾好食,個麵豉湯亦都好鮮甜。唔記得講個蛋,冇諗到個丼飯里面有個流心蛋,抵讚!埋單連加一盛惠$370,所以唔係平。新張期間,每個人客都送咗件炸蝦天婦羅造型毛

特選天丼定食

令人睇到就食指大開。

天丼蕎麥麵定食

Miso  soup

唔記得講個蛋,冇諗到個丼飯里面有個流心蛋,抵讚!

日本流心蛋

埋單連加一盛惠$370,所以唔係平。新張期間,每個人客都送咗件炸蝦天婦羅造型毛巾,都算係一個幾得意嘅紀念品。

2022-08-21
90 分鐘 (堂食)
  特選天丼定食
  天丼蕎麥麵定食
Miso  soup
日本流心蛋
2022-08-21 447 瀏覽
一開始留意這家新店是因為被她的明太子天婦羅所吸引,原本2月已聽聞Tempura Makino會在香港開海外店,一直只聞樓梯響,直至幾日前開始在社交平台上看到介紹,便立即來朝聖一下!明太子天婦羅 $58⭐️⭐️⭐️⭐️外層包住紫菜的明太子相當飽滿,加上薄薄的粉漿輕輕炸過,明太子的鹹鮮和微辣伴酒確實是一流!天婦羅定食 $158⭐️⭐️⭐️⭐️本以為定食只配蕎麥麵,怎料一來到發現天婦羅下面亦配有白飯。定食中的天婦羅分別樣天婦羅蝦、天婦羅流心蛋、天婦羅魷魚、天婦羅鰻魚、天婦羅魚、以及幾款天婦羅蔬菜,調味上只用上少量的鹽,為的是突出食材的新鮮。要數最有驚喜的應該是流心蛋和大蝦,大蝦肉質鮮甜,流心蛋蛋黃伴著白飯吃亦非常開胃。以性價比來說,Tempura Makino確實相當不錯,若天婦羅粉漿能夠再炸得鬆脆一點,便近乎完美。

明太子天婦羅 $58
⭐️⭐️⭐️⭐️