2023-09-17 95 瀏覽
嚟天心食之前都食過幾次申子居洒屋,原來天子同申子係姊妹店嚟!😚天氣開始轉涼,打邊爐嘅季節又到啦🤤今次我哋就去左旺角新開嘅天心食火鍋放題,仲要係唔限時咖!🫶🏻✨🧊特選鮮蠔拼安格斯牛肉、日本豚肉、海鮮套餐 $598湯底我哋就揀左清甜豆乳柚子湯🍲湯底比較清淡,用嚟淥海鮮啱哂😙唔會搶哂海鮮啲味👍🏻鮮蠔🦪隻隻都勁新鮮勁大隻!🤤 每一隻都好厚肉好鮮甜😋唔洗煮太耐,淥-淥就啱啱好😚🧊嚴選美國牛肉 $298 湯底我哋就揀左壽喜燒口味😚甜甜地咁,淥肉食就啱哂啦😎用嚟煮菜同肉都一樣咁適合🫶🏻呢個價錢嘅牛肉嘅質素都好高😼性價比超高🫰🏻🧊福袋福袋好驚喜🤤入面原來仲包住嚿年糕✨煙煙韌韌,好有口感😙外面塊腐皮又吸收哂壽喜燒汁嘅甜味,令人勁想encore !🔥🧊牛舌🐮切得都幾厚😚好重牛味!淥一陣就啱啱好😙如果唔係耐左就會韌同乾㗎啦~🧊蝦🦐大大隻,都幾新鮮,剝殼好輕鬆😙完全唔痴殼😍仲幾彈牙添✨😼🧊鮑魚都幾大隻✨洗得好乾淨😍即刻同朋友叫多幾隻先😎🧊墨魚滑🦑墨魚滑好新鮮好多墨魚粒粒🥰自己因應番適合嘅大細再煮🤟🏻一條太概分到4粒左右😚🧊雞軟骨所以炸物都係即叫即炸😍呢個係一人分量,分量啱啱好,唔會因為份量太多食唔哂😚仲好重椒

🧊特選鮮蠔拼安格斯牛肉、日本豚肉、海鮮套餐 $598

🧊嚴選美國牛肉 $298

🧊福袋

🧊牛舌🐮

🧊蝦🦐
大大隻,都幾新鮮,剝殼好輕鬆😙完全唔痴殼😍仲幾彈牙添✨😼

🧊鮑魚
都幾大隻✨洗得好乾淨😍即刻同朋友叫多幾隻先😎

🧊墨魚滑🦑

🧊雞軟骨
所以炸物都係即叫即炸😍呢個係一人分量,分量啱啱好,唔會因為份量太多食唔哂😚仲好重椒鹽味!

整體嚟講,呢到唔單止野食高質,仲要係無限時任食!😚真係勁吸引✨好適合同一班朋友一齊聚下,一到食嘢一到吹下水😆🫶🏻

性價比:8/10
好食程度😋: 8.5/10
回頭指數💓:8.5/10

📍天心 (旺角)
旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓114號舖
2023-09-16 55 瀏覽
聽說天心是申子居酒屋副線,一直都好想來吃吃看!最近晚市更換上全新日式火鍋放題🍲無限時享用高質牛肉、海鮮、蔬菜及熟食🙌🏼五款日式和韓式湯底,不論濃味如豬骨湯,或清新一點的豆乳柚子湯底都值得一試☺️這次點選「黑毛和牛」套餐,包括多款店家嚴選的美國牛肉,如黑毛和牛牛胸腹、黑毛和牛無頸肩胛、牛舌和牛小排等,亦包括日本豚肉、海鮮及蔬菜😋另外可以額外加點其他任食的海鮮和肉類等🥩黑毛和牛肉的肉味強烈,而且油脂豐富👍🏼而任食的海鮮更有鮑魚、帆立貝和青口等,味道新鮮,性價比不俗🫶🏻蔬菜類同樣豐富,基本的菜、菇和粟米都有齊,令湯底更鮮甜~澱物愛好者亦有白飯、烏冬、公仔麵及火鍋店少見的蕎麥麵選擇😜

之前嚟都係食拉麵 今次終於食佢哋嘅火鍋啦🥘聽講佢哋嘅蠔鍋好鮮甜好正 不過朋友對蠔嘅興趣不大 所以都係揀大家都啱嘅肉肉😆而家新推出咗火鍋放題餐 揀好咗心儀主打嘅肉同湯底之後 仲有唔同嘅海鮮/肉類/小食等等🥢ꕥ 黑毛和牛配壽喜燒湯底黑毛和牛有牛胸腹同肩胛位 兩款肉質都好滑好軟嫩🐂同壽喜燒醎醎甜甜嘅味道好夾 而且湯底越煮越濃郁ꕥ 嚴選美國牛肉配濃味特色豬骨湯而美國牛其實質素都唔差 尤其是牛小排 質地好之餘 牛味亦好突出🤤平時食火鍋好少食牛舌 原來都幾正 好爽口 同埋我哋好鐘意日本豚肉 薄切淥一陣就食得 稔得嚟帶有彈性🐷呢度大部份配料都可以追加任食 例如頭先提過嘅美國牛同日本豚肉 海鮮就有蝦/帆立貝/鮑魚/蜆等等 唔少得蔬菜同其他熟食🍜仲有唔同嘅飲品都係仼飲 呢餐絕對食到好飽好滿足

ꕥ 黑毛和牛配壽喜燒湯底
ꕥ 嚴選美國牛肉配濃味特色豬骨湯

2023-09-10 32 瀏覽
火鍋放題食過好多間但高質素真係可遇不可求仲要任食無限時呢間係我推介👍🏼講左個餐廳環境先木系日式和風設計乾淨舒服 夠簡潔岩哂慢慢享受打邊爐的樂趣🍲火鍋放題共有4款$598 特選鮮蠔套餐 / 黑毛和牛套餐$398 安格斯牛肉套餐$298 嚴選美國牛肉套餐我地咁識食 當然揀$598 特選鮮蠔套餐🦪呢個套餐亮點緊係特選鮮蠔新鮮的鮮蠔煮好後口感味道都非常正揀左清甜豆乳柚子湯底好match所有海鮮及肉類任食系列種類都非常多特別喜愛鮑魚、蝦、帆立貝大隻又新鮮質素好高而所有肉類都比一般火鍋店高質鮮嫩而有肉味而牛舌一定一定要Encore放埋各種蔬菜、油揚腐皮、福袋和烏冬索哂湯的精華美味又滿足喜愛飲酒的朋友 +$98啤酒清酒放題任飲清酒的款式都不少真正飲飽食醉
火鍋放題食過好多間

新鮮的鮮蠔煮好後口感味道都非常正
揀左清甜豆乳柚子湯底
好match所有海鮮及肉類

任食系列種類都非常多
特別喜愛鮑魚、蝦、帆立貝
大隻又新鮮
質素好高

而所有肉類都比一般火鍋店高質
鮮嫩而有肉味
而牛舌一定一定要Encore

放埋各種蔬菜、油揚腐皮、福袋和烏冬
索哂湯的精華
美味又滿足

喜愛飲酒的朋友
+$98啤酒清酒放題
任飲清酒的款式都不少
真正飲飽食醉
天心最近轉左型做無限時涮涮鍋以往餐廳做開高質鍋物 所以食物質素有保證 變做無限時任食 岩曬大食又講求質素嘅食肉獸🤭🤭🐂嚴選美國牛肉餐任食牛舌、牛小排、肥牛、牛板𦟌日本豚肉、海鮮 ($298)本身掙扎左陣要豆乳柚子定壽喜燒湯底 最後揀左餐廳推介既壽喜燒湯 而呢個湯底都真係冇令人失望甜度同鹹度都好適中而且相信應該係醬油選擇都有花心思 食得出係比平時連鎖店既更香醇同酒味都更濃郁🤤🤤醬料方面推薦大家試下餐廳既柚子醋 酸酸甜甜 配上壽喜燒湯底會有意外驚喜🤓🤓🥩肉肉套餐分3個價位 $298 起跳 食美國牛肉$398 可以食到安格斯牛$598 可以食到鮮蠔/黑毛和牛但要留意嘅係同一般任食唔同高級啲嘅餐都只係包一盤高級食材任食嘅只限美國牛嫁咋所以我就揀左經濟$298對食材有要求嘅讀者們可以試試高級餐嘅蠔同黑毛和牛有幾正😝 $298任食嘅牛肉同豚肉質素都已經好好 最特別係有牛舌!!打邊爐好少食到牛舌 而且係好食嘅!🤤🦞海鮮但朋友與我一致認為比起肉類 海鮮類更出色 而且鮑魚 帆立貝等等全部都係任食嫁!特別想讚蜆同埋墨魚滑 除左大隻同大碟之外更重要係好新鮮 食落好鮮甜 而鮑魚同帆立貝呢啲都一樣大大隻 所
天心最近轉左型做無限時涮涮鍋

🐂嚴選美國牛肉餐
任食牛舌、牛小排、肥牛、牛板𦟌日本豚肉、海鮮 ($298)

而呢個湯底都真係冇令人失望

🫔熟食+其他配料

熟食主要都係脆卜卜類
我地點左忌廉蟹肉薯餅同埋雞軟骨

脆口熱辣辣 都值得一試

其他配料我最鍾意油揚腐皮 好少地方有 通常食關東煮先食到 索曬啲湯軟林林 超好食!烏冬都係冰凍靚烏冬 高質😬
呢度午市有比較特式的套餐搵麵,所以我同朋友一齊過嚟食。🤤主頭炮叫左鮟鱇魚乾拉麵鮟鱇魚乾係比較名貴食材,喺香港嘅拉麵舖,比較少有的配搭🍜。鮟鱇魚乾又稱海中的鵝肝,湯底濃郁鮮甜,魚乾細嫩棉密,口感好豐富☺️食完拉麵仲可以加入白飯喺鮟鱇魚乾湯入邊一啲都唔浪費,而且飯吸晒啲汁好好味😋A4和牛拉麵🍜和牛拉麵湯底好清,唔會搶咗牛肉嘅鮮味。A4和牛肉質很滑,不過份量比較少😆士多啤梨奶油夾心餅外型好特別,好啱打卡,士多啤梨味突出🍓
呢度午市有比較特式的套餐搵麵,所以我同朋友一齊過嚟食。🤤

主頭炮叫左鮟鱇魚乾拉麵
鮟鱇魚乾係比較名貴食材,喺香港嘅拉麵舖,比較少有的配搭🍜。

A4和牛拉麵🍜
和牛拉麵湯底好清,唔會搶咗牛肉嘅鮮味。
A4和牛肉質很滑,不過份量比較少😆

士多啤梨奶油夾心餅
外型好特別,好啱打卡,士多啤梨味突出🍓
呢排行山多,啲鞋特別快打柴去左波鞋街睇完鞋附近個商場forest 入面搵下食之前食過間泰國餐廳唔錯今次試下日本餐廳,天心.上網做research 先發現佢係申子居酒屋既姊妹店都係超級良心店,值得支持店內裝修都別具心思用左十數把日式傳統油傘做天花裝飾好靚好岩打下卡__________________________🔹廣島蠔香檳鍋 $718👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️通常打邊爐都係牛肉豬肉,羊肉或者雞煲真係冇聽過用蠔同香檳黎做主打問返店員係用麵豉湯底做base 再加moscatoMoscato 係隻比較甜身既酒餐廳好豪氣咁車左半支香檳落個鍋度揮發左之後帶酒甜同酒香非常適合配海鮮食.廣島蠔一客有8隻,每隻都好新鮮厚肉真心本身隻豪已經好鮮甜,再加埋個湯底鮮味爆燈!仲有兩隻手掌咁大既蝦,又係勁新鮮,肉質勁爽彈.火鍋仲配左一大籃蔬菜勁多款,有娃娃菜,水耕菜,椰菜,杏鮑菇,金針菇,本菇,紅蘿蔔白蘿蔔,蒟蒻同類似寬麵既麵絕對無浪費個咁鮮味既湯底索晒啲汁,好正!.🔹燒軟芝士牛肉卷 $48👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️牛肉雖然係薄片,但
呢排行山多,啲鞋特別快打柴
去左波鞋街睇完鞋
附近個商場forest 入面搵下食
之前食過間泰國餐廳唔錯
今次試下日本餐廳,天心
上網做research 先發現佢係申子居酒屋既姊妹店
都係超級良心店,值得支持
店內裝修都別具心思

用左十數把日式傳統油傘做天花裝飾
好靚好岩打下卡
__________________________
🔹廣島蠔香檳鍋 $718
👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
通常打邊爐都係牛肉豬肉,羊肉或者雞煲
真係冇聽過用蠔同香檳黎做主打
問返店員係用麵豉湯底做base 再加moscato
Moscato 係隻比較甜身既酒
餐廳好豪氣咁車左半支香檳落個鍋度

揮發左之後帶酒甜同酒香
非常適合配海鮮食
廣島蠔一客有8隻,每隻都好新鮮厚肉

真心本身隻豪已經好鮮甜,
再加埋個湯底鮮味爆燈!

仲有兩隻手掌咁大既蝦,
又係勁新鮮,肉質勁爽彈

火鍋仲配左一大籃蔬菜

絕對無浪費個咁鮮味既湯底
索晒啲汁,好正!
🔹燒軟芝士牛肉卷 $48

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
牛肉雖然係薄片,
但燒得好香,本身又好有牛味
軟芝士帶點奶香,口感又軟綿綿
整體好食,會想再encore

🔹朱古力butter cheese $62
🔹Montblan butter cheese $62

👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
Keto friendly: ❌
係日式米餅夾住cheese cake 同麻糬既組合

一次過咬開好多個層次
但對我嚟講,甜咗少少
不過如果平時都鍾意食和果子嘅朋友,
應該會好喜歡
  • 軟芝士牛肉串
2023-08-12 64 瀏覽
天心(Mong Kok)小編好耐無食日式拉麵喇🍜 咁啱去開旺角行街 梗係唔可以放過食好西嘅機會😋⌖ 鮟鱇魚肝湯拉麵 + 海老🐟🦐🍜💰$168 (+$48)鮟鱇魚肝食落綿滑🐟 仲有啲三文魚籽係隔離☺️☺️ 拉麵方面嘅湯底濃郁 配有嘅海帶好夾 麵質軟硬適中😗 額外加嘅海老彈牙鮮甜😛😛 食完之後湯底配白飯🍚 味道都好夠🤣 整體份量都足~⌖ 廣島蠔沾麵🦪🍜💰$148廣島蠔大粒又新鮮 有驚喜!😍😍 沾麵嘅麵底亦好掛汁💦⌖ 燒雞腎🐔💰$38正常發揮 幾爽口!😎⌖ 燒大蔥雞肉串🐔💰$48雞肉燒得幾嫩 配大蔥食都不錯🤔🤔☻ 回頭指數:7/ 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #Lunchtime #旺角美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #打卡餐廳推介 #鮟鱇魚肝湯拉麵 #廣島蠔沾麵 #燒雞腎 #燒大蔥雞肉串 #日式拉麵餐廳 #日式沾麵餐廳 #日本菜 #日式火鍋
天心(Mong Kok)

⌖ 鮟鱇魚肝湯拉麵 + 海老🐟🦐🍜
💰$168 (+$48)

⌖ 廣島蠔沾麵🦪🍜

💰$48
雞肉燒得幾嫩 配大蔥食都不錯🤔🤔

☻ 回頭指數:7/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
位於旺角ᴛʜᴇ ғᴏʀᴇsᴛ的日式火鍋店,款式選擇不太多,但口味挺特別,像是鮟鏮魚肝鍋、廣島蠔香檳鍋!不吃火鍋的話,也有提供多款炸串或串燒!舖頭要經過一條室外天橋才到,要花點時間找路喔🤣⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<豚肉激辛鍋> $618<芝士雜炊> $48<福袋> $28雖然叫激辛鍋但可以選擇辣度,平時不太吃得辣的話,選小辣也可以接受得到!豚肉的份量超足料,大概有十多片,兩個人分享也足夠!鍋底有椰菜、蘿蔔、菇類等配料,額外點了福袋,腐皮包著煙韌年糕,很合個人口味💕最後店員會幫忙烹調芝士雜炊,混合了幾款芝士及湯底的精華,味道超級濃郁!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<士多啤梨芝士奶油夾心餅> $58<焗朱古力芝士蛋糕> $65<宇治抹茶芝士蛋糕> $68餐廳提供了日本直送的ʀᴜɴɴʏ ᴄʜᴇᴇsᴇ,不用外帶可以堂食享用!蛋糕拆開解凍便可以吃,士多啤梨芝士奶油夾心餅由兩塊餅底夾著芝士奶油,質地較輕盈滑身!而朱古力及宇治抹茶芝士蛋糕則相對濃味,口感綿實一點🍰

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<豚肉激辛鍋> $618
<芝士雜炊> $48
<福袋> $28

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<士多啤梨芝士奶油夾心餅> $58
<焗朱古力芝士蛋糕> $65
<宇治抹茶芝士蛋糕> $68
天心 (旺角)💟 星級清酒無限時任飲 $398男朋友一見到呢個sake promotion即刻問小編可唔可以order😆 有黑龍、紀上、獺祭、七田等供應,仲送一杯十四代清酒🍶💟大分縣激辛湯豚肉火鍋 $618/ 二人份揀左小辣,岩香港人口味,滿滿日本🇯🇵豚肉,底層有蔬菜🥬、大根、冬菇、金菇等,份量都幾多,而湯底清而不膩,又唔會太多調味料,唔會蓋過食料既原味~💟炸串🩵三文魚籽帆立貝🩵秋葵🩵廣島蠔🩵紫蘇葉豚肉卷🩵芝士炸芝士好特別,配埋煉奶,好似食緊煉奶炸鮮奶咁,好過隱~💟甜品🩵羽二重芝士奶油夾心餅-栗子🌰口味 $62有真栗子粒喺奶油入面,甜味較重,奶油好滑~🩵宇冶抹茶芝士磚 $68抹茶同紅豆🫘好夾,芝士磚好足料,質感厚實好飽肚😛*需加一服務費地址:旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
天心 (旺角)

🩵秋葵
🩵廣島蠔
🩵紫蘇葉豚肉卷
🩵芝士
炸芝士好特別,配埋煉奶,好似食緊煉奶炸鮮奶咁,好過隱~

💟甜品
🩵羽二重芝士奶油夾心餅-栗子🌰口味 $62
有真栗子粒喺奶油入面,甜味較重,奶油好滑~

🩵宇冶抹茶芝士磚 $68
抹茶同紅豆🫘好夾,芝士磚好足料,質感厚實好飽肚😛

*需加一服務費
地址:旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
2023-07-29
2023-08-03 39 瀏覽
廣島蠔香檳鍋 (二人份) $718,開爐既時候店員會行埋黎倒香檳,酒精慢慢揮發,個湯底會變得甜甜地有D果味既感覺,好神奇味道亦好好,好大既驚喜。套餐包8隻廣島蠔,超肥美漲卜卜,非常新鮮,帶有少少酒香,好味。兩隻大虎蝦,爽口彈牙,好有鮮味! 蔬菜盆好盛大,有好多不同種類,金菇、冬菇、雞髀菇,全部都係日式菇,大大粒好有口感。其次就有大半個椰菜,芽菜呀,蘿蔔呀咁,另外仲有蒟蒻同粉絲,係個健康鍋。 食完個鍋口痕加左串芝士牛肉卷,芝士入口即溶,超級rich! 另外見到餐牌有Runny Cheese嘅日本直送甜品,主要係芝士蛋糕。伯爵茶芝士磚,好味! 伯爵茶味濃之外又有少少檸檬味解膩,芝士磚真材實材,好實在但又有綿密既感覺。Runny Cheese 芝士奶油夾心餅,要左個紫薯味,比想像中輕甜清新,香滑既紫薯mix 芝士,加埋餅乾食,唔會太膩。呢度夜晚5-11有無限時日本酒放題($298),超過50款日本直送清酒、果酒、梅酒、燒酌、啤酒,仲有個自助Chu-Hi & Cocktail Bar。星級清酒如黑龍、紀土、七田就可加$100升級。香港都少見有呢類既餐廳,想試特色野既呢間一定滿足到你。

兩隻大虎蝦,爽口彈牙,好有鮮味!

食完個鍋口痕加左串芝士牛肉卷,芝士入口即溶,超級rich!

<< 奢華火鍋夜 | 極鮮廣島蠔香檳鍋 >>꧁天心💛꧂ #黃店推介申子居酒屋姊妹店,雲集三大日本過江龍餐廳,一次過嘆盡奢華拉麵、鍋物同日式芝士甜點裝修簡約舒適乾淨企理,天花上嘅油紙傘非常吸睛空間又唔會太擁擠,坐得舒服,服務亦貼心雖然價位比一般港式火鍋高,但質素對得住價錢亦好適合三心兩意嘅人,一邊食火鍋一邊食日式串揚或其他日式料理亦可酒鬼更加不容錯過$298/$398日本酒無限時飲飲,店內仲有罕見嘅打汽清酒bar添嫁↬ 廣島蠔香檳鍋 $𝟽𝟷𝟾/ 𝟸𝚙𝚊𝚡↬ 蜆 $𝟽𝟾↬ 牛頸脊 $𝟾𝟾↬ 米國肥牛 $𝟽𝟾↬ 芝士雜炊 $𝟺𝟾重本奢華湯底!絕無花假地係你面前將近半支moscato倒入以麵豉做基底嘅湯!湯底沸滾後酒精都揮發得七七八八,味道極鮮甜,非常適合配海鮮!建議唔蘸醬汁直接連湯帶蠔一齊食,味道更昇華(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)如果要配醬汁的話,個人覺得佢地自家嘅蘋果蓉醋汁同蠔都幾夾,可以提鮮價錢已包二人份蔬菜籃,有椰菜、娃娃菜、水菜、雜菌、紅白蘿蔔、葛粉、蒟蒻,當然唔少得又大隻又肥美嘅廣島蠔同大蝦我地外加左一份蜆肉,米國肥牛同牛頸脊蜆肉同樣十分鮮甜同飽滿,而牛肉肉質亦不
<< 奢華火鍋夜 | 極鮮廣島蠔香檳鍋 >>

꧁天心💛꧂ #黃店推介

申子居酒屋姊妹店,雲集三大日本過江龍餐廳,
一次過嘆盡奢華拉麵、鍋物同日式芝士甜點

裝修簡約舒適乾淨企理,天花上嘅油紙傘非常吸睛
空間又唔會太擁擠,坐得舒服,服務亦貼心
雖然價位比一般港式火鍋高,但質素對得住價錢

↬ 廣島蠔香檳鍋 $𝟽𝟷𝟾/ 𝟸𝚙𝚊𝚡
↬ 蜆 $𝟽𝟾
↬ 牛頸脊 $𝟾𝟾
↬ 米國肥牛 $𝟽𝟾
↬ 芝士雜炊 $𝟺𝟾
廣島蠔香檳鍋

當然唔少得又大隻又肥美嘅廣島蠔同大蝦
我地外加左一份蜆肉,米國肥牛同牛頸脊

蜆肉同樣十分鮮甜同飽滿,而牛肉肉質亦不錯,比較推介牛頸脊
芝士雜炊

最後叫埋個超邪惡芝士雜炊,食到最尾店員會舀走多餘嘅湯,然後加入海量芝士煮成拉絲炊飯,可以將個湯嘅精華食到盡٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
As much as i love cheese,我都覺得芝士有啲太多,蓋過左湯底嘅鹹鮮味

↬ 手打墨魚多士 $𝟷𝟹𝟾
手打墨魚多士

貪心小狗又心思思想試其他食物,於是點埋墨魚多士,
幾香脆同好香芝麻味,不錯!

↬ 羽二重芝士奶油夾心餅 | 栗子味 $𝟼𝟸
↬ 芝士奶油夾心餅 | 朱古力味 $𝟻𝟾
羽二重芝士奶油夾心餅 | 栗子味

是日晚餐以 @runnycheese.291 甜點作結 ~
好可惜當日大部分口味都售罄(好想試開心果味),
不過建議要揀羽二重芝士奶油夾心餅over單層夾心餅,
羽二重系列有mochi,口感豐富得多!
芝士味無我想像嘅濃郁,texture似冰左嘅cream cheese同我想像creamy綿滑嘅質感有啲出入

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7.7/10 👱🏻‍♀️7.8/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 天心 (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
#cty_黃店
#cty_japanese
#cty_油尖旺

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
廣島蠔香檳鍋
手打墨魚多士
原來喺波鞋街The forest入面有間隱世嘅日式火鍋店🌳🌳大家入咗商場,要喺另一邊出返去先會見到餐廳㗎🐱食物餐廳最特別之處係會用香檳🍾️做火鍋湯底!如果大家唔想食火鍋,可以揀拉麵、串燒等。另外,餐廳仲提供日本酒放題($298/$398無限飲任飲),同打氣清酒添我同朋友當然就叫咗個廣島蠔香檳鍋($718 per 2)啦🤭佢嘅蠔、蝦,甚至連d蔬菜都好新鮮!而個香檳豬骨湯底好濃郁之餘,仲有陣陣香檳味,好得意!我見其他人最後有叫埋芝士雜炊撈個湯底,早知我哋都叫啦😩食到飽飽濟濟,呢度仲有Runny cheese甜品提供❤️仲要係我最鍾意食嘅芝士蛋糕😍我哋叫咗件伯爵茶芝士磚($68),同埋栗子芝士奶油夾心餅($62)。個夾心餅真係超級好食呀!入面有多層口感,包括:芝士奶油、栗子、麻糬等,真係好特別!必叫😼如果大家想試吓咁特別嘅香檳鍋同埋芝士奶油餅,記得嚟《天心》啦😍

食物

呢到嘅日式風味都幾強烈,裝橫十分舒服地方好大,一條長走廊🦪廣島蠔香檳鍋 (2人前)$718-店員將成支香檳🍾️倒入湯底 等沸騰後 湯底會漸漸冒起酒泡 味道酸中帶醇 加入店家調配嘅秘製醬汁 有別於一般火鍋味道-二人前合共八隻廣島蠔及兩隻大蝦 再加上一兜野菜-蠔烚熟之後仍能保持飽滿 相當濃甜鮮味 大蝦彈牙唔黐殼-野菜中包括幾款菇、幾款菜及彈牙粉絲🧀Runny Cheese Cake特濃朱古力芝士磚 $62-芝士磚質感結實 朱古力味濃郁 甜度唔高 芝士軟底幼滑有少少似雪糕宇治抹茶芝士磚 $68-抹茶味道突出 相對朱古力味較甜一點 內有紅豆 比較食得出更強芝士味🍹荔枝乳酸梳打 $58🍶鍾意飲清酒嘅朋友 仲可以加$298/$398 任飲清酒 清酒吧仲可以打氣 實屬少見總括嚟講,比較小機會會食得到嘅火鍋,幾特別👍🏻
呢到嘅日式風味都幾強烈,裝橫十分舒服

地方好大,一條長走廊

🦪廣島蠔香檳鍋 (2人前)$718
-二人前合共八隻廣島蠔及兩隻大蝦 再加上一兜野菜
-蠔烚熟之後仍能保持飽滿 相當濃甜鮮味 大蝦彈牙唔黐殼

-野菜中包括幾款菇、幾款菜及彈牙粉絲

🧀Runny Cheese Cake
特濃朱古力芝士磚 $62

宇治抹茶芝士磚 $68

🍹荔枝乳酸梳打 $58

總括嚟講,比較小機會會食得到嘅火鍋,幾特別👍🏻
天氣熱到想食shabu shabu都要深思熟慮,上個禮拜去左申子嘅姊妹店天心💛 環境闊落,食物質素都唔錯~➿ 飯團配明太子醬 ($48)炸過嘅飯團🍙外皮形成一層厚厚飯焦☺️ 明太子醬份量多,魚卵爽爽嘅口感,加埋皮脆而飯粒微黏嘅飯團,兩種口感不一,我鍾意❤️➿ 激辛鍋 *豚肉 *小辣 ($618)order火鍋之後🍲 店員就會遞上調味料架,醬汁有:特調醬汁、柚子醋、麻醬🥜 配料有蔥粒、紅蘿蔔蓉🥕 帶酒香嘅蘋果蓉🍎✨✨2人份量嘅肉量都幾多,鍋內嘅椰菜、本菇、芽菜、蘿蔔等等吸盡肉汁精華☺️ 配料仲有蒟蒻結,更顯和風🇯🇵 小辣對我黎講太溫和了,應該可挑戰中辣~ ➿ 軟芝士牛肉卷 ($48)喺申子食過豚肉版本,有啲掛住就叫咗呢個牛肉版🐮 牛肉唔鞋口,軟芝士好流心☺️🫕➿ 免冶雞肉棒 ($58)好似係居酒屋🏮必叫item!靚蛋配上雞肉含量幾高嘅雞肉棒,不錯吃~➿ 蘋果檸檬芝士蛋糕 ($65)蛋糕內嘅蘋果烹煮過,清清甜甜的☺️🍎 蛋糕芝士味都幾突出,蛋糕體厚實一點~➿ 伯爵茶芝士磚 ($68)芝味🧀️同樣濃郁~ 相對芝士蛋糕,芝士磚質感較為軟身~ 鍾意佢個帶鹹香嘅餅底🍪店家仲有提供free flow清酒plan

➿ 飯團配明太子醬 ($48)

➿ 激辛鍋 *豚肉 *小辣 ($618)
order火鍋之後🍲 店員就會遞上

➿ 軟芝士牛肉卷 ($48)

➿ 免冶雞肉棒 ($58)

➿ 蘋果檸檬芝士蛋糕 ($65)

➿ 伯爵茶芝士磚 ($68)

店家仲有提供free flow清酒plan($298/ $398) 仲有喺香港好少見嘅打氣清酒bar,下次第日唔洗番工要去瘋狂飲😆😛