2013-07-11 808 瀏覽
同事生日,近近地去太子餅店買o左個蛋糕同佢慶祝。 基本上,這些小餅店叫朱古力蛋糕應該比較隱陣。 外觀來說是一般舊式蛋糕店既款式。平實得來也很可愛。味道來說朱古力很濃,好RICH,加上內層蛋糕口感也不會太硬身, 不錯比起 “美X” 既蛋糕好好好多。價錢方面 HK$180/磅, 這個質素來說都算叫低食既!

外觀來說是一般舊式蛋糕店既款式。平實得來也很可愛。
價錢方面 HK$180/磅, 這個質素來說都算叫低食既!
2013-06-29
外賣自取
$180 (其他)
慶祝紀念
生日
呢個cookies係我近期新歡,佢牛油味香濃,入口鬆化,價錢又抵,細盒都係$78,有時買一包都40蚊啦!呢款朱古力杏仁片片,我己經食哂喇!杏仁片脆脆又唔吝嗇,好味又好o趙

呢個cookies係我近期新歡
呢款朱古力杏仁片片,我己經食哂喇!杏仁片脆脆又唔吝嗇
,好味又好o趙
題外話/補充資料: 可問店員試食
2013-03-20
2012-10-26 513 瀏覽
我趁天氣尚算熱,走到上環德輔道中 <太子餅店> 買沙律食! 一來夠飽,二來可 keep fit! 青瓜煙肉薯仔沙律 配 豬扒$30沙律裝了半個兜,份量足夠!青瓜、煙肉、薯仔,以生菜墊底。沙律醬夠多!更加醒胃! 青瓜粒很清爽!薯仔又夠腍,卻切得粗枝大葉! 而且,有些連薯皮! 看薯皮的紋便知是來自中國貨色。 配合帶鹹味的煙肉;鹹淡配搭得宜! 豬扒輕輕煎過,然後攤凍;肯定無落鬆肉粉,保持應有肉質,但不至於硬實!還可以接受!我從未見過如此連皮的薯仔沙律! 令我一邊食沙律,一邊吐薯皮!真是很不方便又浪費時間!師傅太懶了!
我趁天氣尚算熱,走到上環德輔道中 <太子餅店> 買沙律食!
一來夠飽,二來可 keep fit!

青瓜煙肉薯仔沙律 配 豬扒$30
沙律裝了半個兜,份量足夠!青瓜、煙肉、薯仔,以生菜墊底。
沙律醬夠多!更加醒胃!
青瓜粒很清爽!薯仔又夠腍,卻切得粗枝大葉!
而且,有些連薯皮!
看薯皮的紋便知是來自中國貨色。
配合帶鹹味的煙肉;鹹淡配搭得宜!

我從未見過如此連皮的薯仔沙律!
令我一邊食沙律,一邊吐薯皮!真是很不方便又浪費時間!

師傅太懶了!
青瓜煙肉薯仔沙律 配 豬扒
配合帶鹹味的煙肉;鹹淡配搭得宜!
薯仔夠腍,卻切得粗枝大葉!而且,有些連薯皮!
2012-10-24
3 分鐘 (外賣自取)
青瓜煙肉薯仔沙律 配 豬扒
配合帶鹹味的煙肉;鹹淡配搭得宜!
薯仔夠腍,卻切得粗枝大葉!而且,有些連薯皮!
2012-05-28 339 瀏覽
午餐只吃了一個麵包,因為想留肚吃甜點。想起曾試過此店的凍餅是很不錯的,於是來這裡買件凍餅作為午飯的一部份。意大利綠茶芝士蛋糕 ($11):餅身的綠茶味算是香濃,反而芝士味不濃,而且質地太焾。底層的蛋糕層有微微的綠茶味,但有點鬆散,不軟熟也不夠蛋糕的香味。今次有點失望。下次或者會試試其他食評所讚賞的木糠布甸和栗子蛋白蛋糕,希望有點驚喜。

意大利綠茶芝士蛋糕
2012-05-14
1 分鐘 (外賣自取)
意大利綠茶芝士蛋糕
2012-04-18 271 瀏覽
從網上得知太子新出了幾款muffin 蛋糕, 見到有一款 "冧酒果子皮"..c6 的最愛..於是特地買一個回來 @$8.5表面有一點糖霜..果子皮分別有綠色 & 橙色..份量不算太多有點酒味, 這個muffin 的質感較有彈性, 不會邊食邊跌下蛋糕碎..甜度其實可以減少少..另外亦偏油了一點..整體來說..不是一件可以令c6 回味的蛋糕...味道較為薄弱...個人覺得最敗筆是蛋糕質感..有點似"發糕"..買的時候, 發現之前的人氣產品 : 栗子蛋白卷..已改為長方型夾心蛋白蛋糕..還有另外3 款口味..只留意到有綠茶紅豆...
c6 的最愛..
於是特地買一個回來 @$8.5
表面有一點糖霜..
果子皮分別有綠色 & 橙色..份量不算太多

有點酒味,
甜度其實可以減少少..
另外亦偏油了一點..

整體來說..不是一件可以令c6 回味的蛋糕...
味道較為薄弱...
個人覺得最敗筆是蛋糕質感..有點似"發糕"..

買的時候, 發現之前的人氣產品 : 栗子蛋白卷..
已改為長方型夾心蛋白蛋糕..還有另外3 款口味..
只留意到有綠茶紅豆...
2012-04-17
2 分鐘 (外賣自取)
$8.5 (宵夜)
2012-04-11 195 瀏覽
其實!我已經有一段時間沒有幫襯 <太子餅店>!復活節前,我走到這裡看看有什麼新出品? 見到有一系列鬆餅 ( 復活節版 )! 包括:肉桂蘋果、提子、雜果皮、... 等四款口味!當時,我為了3月尾做姊妹,所以要 keep fit ! Lunch 不敢再食飯,唯有食其他東西醫肚!買了一個鬆餅 + 一個麵包,另外,到水果店買雜果杯! 簡簡單單又一餐!肉桂蘋果鬆餅 ( 復活節版 ) $8.5混合蘋果肉,用料十足!蘋果味道雖不太突出,口味卻清新怡人!質感也鬆軟!加入肉桂粉,可增添天然及獨特甜味!北海道朱古力杏仁棒 $8.5甜度剛好!杏仁片依然帶點脆!美味可口!忌廉甜而不膩!包質鬆軟!整體都不錯!

見到有一系列鬆餅 ( 復活節版 )!
包括:肉桂蘋果、提子、雜果皮、... 等四款口味!

當時,我為了3月尾做姊妹,所以要 keep fit !
Lunch 不敢再食飯,唯有食其他東西醫肚!
買了一個鬆餅 + 一個麵包,另外,到水果店買雜果杯!
簡簡單單又一餐!

肉桂蘋果鬆餅 ( 復活節版 ) $8.5
肉桂蘋果鬆餅 ( 復活節版 )
混合蘋果肉,用料十足!
北海道朱古力杏仁棒 $8.5
北海道朱古力杏仁棒
北海道朱古力杏仁棒
肉桂蘋果鬆餅 ( 復活節版 )
混合蘋果肉,用料十足!
  • 肉桂蘋果鬆餅
2011-09-28 143 瀏覽
我未試過寫餅店的, 但係今次一定要寫, 因為個cupcake實在太靚太好味本來諗住買個包, 去到俾櫃內的cupcake吸引住, 件件都好靚, 我就揀咗件用蛋白杏仁餅裝飾的杏仁餅略硬, 甜度適中(我個人比較嗜甜), cake上面啲cream超滑, 蛋糕又鬆軟, 諗起都想去買多件食之前都有幫襯過佢啲生日cake, 款式多而且的好值得推介ga

杏仁餅略硬, 甜度適中(我個人比較嗜甜

2011-09-22
外賣自取
$12 (其他)
  • Cupcake
2011-06-30 173 瀏覽
最近,經過 <太子餅店> ,見到新出法式杏仁餅! 有好幾款口味:紅莓、藍莓、朱古力、栗子.... 顏色鮮明!賣相精緻! 睇見都想試吓! 栗子法式杏仁餅 $16以朱古力忌廉黏住脆脆朱古力豆、自家品牌朱古力片作點綴,增添美感!杏仁餅容易碎,硬身及較甜! 栗子蓉好軟滑! 入口即溶! 中間仲有脆脆朱古力豆!真驚喜!成件甜品總算好食!
最近,經過 <太子餅店> ,見到新出法式杏仁餅!
睇見都想試吓!
新出法式杏仁餅
栗子法式杏仁餅 $16

杏仁餅容易碎,硬身及較甜!
栗子蓉好軟滑!
入口即溶!
中間仲有脆脆朱古力豆!真驚喜!

成件甜品總算好食!
栗子法式杏仁餅
2011-06-30
新出法式杏仁餅
栗子法式杏仁餅
1K
2011-06-21 142 瀏覽
成日經過喱間餅店,都覺得佢d cake好靚好吸引,喱次忙裡偷閒咁去幫襯了~!好個款色既cake,喱張相只係影到其中,店內仲有好多款揀,有幾款cupcake真係好好好靚,不過麻麻地cupcake之下so冇buy cupcake呀~!buy兩件會有盒,於是buy 2 件了,反正都想試唔爭在試多件~士多啤梨蛋糕($10)+紅豆抹茶卷($10)~!士多啤梨蛋糕:賣相好吸引,$10都幾抵,因為喱間既cake係比其他餅店既cake大少少的,賣相靚偏大件之餘,仲要幾好味先正,蛋糕軟綿綿的,cream甜味適中,中間cream果層都有大粒既士多啤梨呀,仲要有甜的(好多時食到酸...),清清地既蛋糕,幾好味~!紅豆抹茶卷:一開始就係比佢吸引左我buy,好like抹茶味既食品,抹茶+紅豆既組合係最正,不過喱個冇想像中咁好食,抹茶唔算係好濃不過都ok,反而佢d紅豆好食點,個蛋卷唔夠軟身,不過都係ok既,只係如果軟身點既話會更好~!綜合來講係賣相靚,偏大件,味道都唔錯呀,下次試下其他款先,仲要沖杯伯爵茶慢慢嘆~!
士多啤梨蛋糕($10)+紅豆抹茶卷($10)~!

2011-06-14 152 瀏覽
每次經過<太子餅店> ,總會望吓啲西餅!終於忍不住買件鮮果撻 $14配合多款新鮮水果:芒果、紅桑子、藍莓、士多啤梨、蜜桃、火龍果、奇異果,幾 Colourful! 賣相非常精緻吸引!以 Jelly 黏著!係個雜果撻!白色忌廉感覺滑溜,不過,有點餾! 食甜品又食到多款水果,做飯後甜品真不錯!感覺幾健康! 撻內有朱古力,甜得嚟唔算餾! 以印有自家品牌朱古力襯托底下,令西餅更有美感!

每次經過<太子餅店> ,總會望吓啲西餅!

終於忍不住買件鮮果撻 $14
甜品又食到多款水果,做飯後甜品真不錯!感覺幾健康!
撻內有朱古力,甜得嚟唔算餾!

以印有自家品牌朱古力襯托底下,令西餅更有美感!
鮮果撻
鮮果撻
2011-05-16 91 瀏覽
認識這間餅店始於太古城分店..每次都是去pizza express晚飯時 而途經..每次也都是過門不入..皆因timing 問題今回發現原來還有分店...而且蛋白栗子蛋糕更是好評如潮..本人一直是栗子迷..試過傻瓜瓜只去買一支hero(甜版) 的栗子茸回家..甚麼都不放當甜品..1天吃晒又試過錯買了一罐未加糖的栗子茸..吃到拿埋塊面..記得小時候..那時美心剛開業..紙盒是一朵朵五顏六色的花(即現在九龍城豪華餅店用的款式)每逢有親朋好友生日..就會買栗子忌廉蛋糕 (那時最盛行有雜果, 栗子 與黑森林三款)白色忌廉+像蟲仔狀的栗子茸+海綿蛋糕..層層疊疊..蛋味, 栗子香, 軟滑忌廉...的組合...吃得一臉陶醉...懶理嘴角沾了忌廉的食相那時沒有那麼多化學添加劑...每樣食物都能吃到真味..人長大了..時代進步了..但食物質素不斷下降...就算同一寶號..吃到的栗子蛋糕, 栗子tart 的味道已大不如前...找不到那份滋味與回憶說回太子的栗子roll cake...size 其實比一般卷蛋細, 大約只有5.5 x 11.5cm蛋白蛋糕很軟熟, 除了甜味..好像還有一點vanilla 味
認識這間餅店始於太古城分店..
每次都是去pizza express晚飯時 而途經..
每次也都是過門不入..皆因timing 問題

今回發現原來還有分店...而且蛋白栗子蛋糕更是好評如潮..

又試過錯買了一罐未加糖的栗子茸..吃到拿埋塊面..

白色忌廉+像蟲仔狀的栗子茸+海綿蛋糕..層層疊疊..

那時沒有那麼多化學添加劑...每樣食物都能吃到真味..
人長大了..時代進步了..但食物質素不斷下降...

找不到那份滋味與回憶

說回太子的栗子roll cake...
蛋白蛋糕很軟熟, 除了甜味..好像還有一點vanilla 味(當然是香精)
中間是忌廉卷著一條栗子茸..
單獨嚐了一口栗子茸....噢....栗子味很香濃...
近似兒時的回憶...
白色的忌廉很滑而且清..似乎沒有下糖...
要讚一讚麵包師...
選用蛋白蛋糕..加上不是很甜..是一個略為健康的選擇...

真的非常好吃..怪不得..看見之前1, 2 位客人入內, 對麵包櫃望也不望..
只直指門口的栗子roll cake...
雖然是工場製作..但水準真是比坊間的連鎖店高很多..

因為實在太好吃..忍不住幹掉了整條..弄得肚子很滯..
呵呵..對於我這類貪吃的人,
最好店家把size 改為5.5 x 8cm, 賣 $10...
柑就剛好1人份量...

這roll cake 絕對可以當生招牌..
好像還有一款是生果的..可惜興趣不大..
另外..她的麵包又確實欠缺吸引力

2011-05-13
2 分鐘 (外賣自取)
2011-05-02 87 瀏覽
到中環購物,看見這間餅店,雪櫃陳列著的蛋糕西點,看似不錯,但價錢偏平,遇著今天是小妮子生日,本想買一個蛋糕給她,但過去二十年,二妹都像是兩小魔怪生日的贊助商,一定依時依候送蛋糕來,那麼我便退而求其次,買幾件散餅試試便算。個人對栗子情有獨鍾,雖然知道餅店的栗子全部是來自罐頭,質素的差異只在乎甚麼產地和牌子,還有是拌入的是甚麼忌廉,有一次朋友說現在栗子當造,吃栗子蛋糕正合時等,感覺有點妙想天開,君不見一年四季都不缺栗子蛋糕賣嗎?買了栗子蛋白蛋糕,栗子泡芙,朱古力泡芙,士多啤梨木糠布甸和栗子木糠布甸,共$73。栗子蛋白蛋糕是卷蛋狀,約有五、六吋長,全身白色,中間軸心有栗子蓉,蛋糕富蛋白香、鬆軟細緻,夾著忌廉和栗子蓉,不太甜,賣$15,抵吃。栗子泡芙,一個大泡芙,中間放滿忌廉,上面加滿意粉狀的栗子蓉,泡芙應是鬆軟的,但這個較硬,也許放在雪櫃過久,同樣朱古力泡芙亦是,朱古力的忌廉的朱古力並不太濃,上面一粒粒的朱古力珍珠是脆的,而兩款木糠布甸則不錯,味道不太甜,賣$16一杯,很合理。取價合理是吸引顧客的首要條件,有些普通餅店,動輒賣三、四十元一件餅,太嚇怕人!

十多元一件,抵食!
士多啤梨木糠布甸
栗子木糠布甸
朱古力泡芙
栗子泡芙
栗子蛋白蛋糕
外賣自取
$18 (其他)
十多元一件,抵食!
士多啤梨木糠布甸
栗子木糠布甸
栗子蛋白蛋糕
一向我都唔係好鐘意食普通大眾識既餅店出既CAKE因為我唔鐘意D CREAM 同埋D海綿體既CAKE(所以我較愛食cheese cake)前晚我爸爸拎左2件cake番泥,問我食唔食,我見到個盒就聯想到入面既cake應該係出面好普通果d,就話唔食,之後佢拎件cake過泥比我睇,我一睇,就覺得好吸引,而且睇落好多chocolate,好想食於是我今朝就做左早餐首先我食左塊朱古力先,都幾好食之後再咬上層,果d類似cream又唔係cream(我唔知叫咩)朱古力味,好好食,好似食雪糕咁然後再咬下層,雖然係海綿體既CAKE,但佢岩岩好溫和番上面咁多疑似cream既野,都算好食而最最最上層係有d chocolate粉,總之成個cake都好重chocolate味,我好鐘意
一向我都唔係好鐘意食普通大眾識既餅店出既CAKE

前晚我爸爸拎左2件cake番泥,問我食唔食,

於是我今朝就做左早餐

首先我食左塊朱古力先,都幾好食

2011-04-16
2011-03-10 93 瀏覽
經過見到蛋白栗子卷,樣子不錯,只售$15,就買了一個番屋企食。囝囝見到有蛋糕做下午茶十分開心。我切了一片給他,他說很好味。一個可切成五片卷蛋,我也吃了一片,蛋糕都算鬆軟,忌廉也不錯,栗子蓉味道濃又不太甜,好味道。這個價錢有這質素,真算抵食。

一個可切成五片卷蛋,我也吃了一片,蛋糕都算鬆軟
,忌廉也不錯,栗子蓉味道濃又不太甜,好味道
。這個價錢有這質素,真算抵食
蛋白栗子卷
2011-03-09
蛋白栗子卷
2011-02-08 70 瀏覽
總覺得他們家的麵包要便宜過其他家的,個大價格又實惠,是早餐或者加餐的好選擇。最最中意的是5.5元2個的小麵包,當下午茶量剛剛好又可以嘗到不一樣的口味有:腸仔包,鮪魚包,墨西哥奶黃包及鳳梨叉燒包首推墨西哥奶黃包及鳳梨叉燒包,量足味道又正,走過時隨手買兩個解饞再好不過
有:腸仔包,鮪魚包,墨西哥奶黃包及鳳梨叉燒包