這是朋友訂的枱, 四個人沒有叫元旦套餐(這店一般是過四百的), 我們散叫些比較主打的菜式,大概比叫套餐平易1/4左右吧! 而這決定是對的因為食物質素只是一般, 始終經過這兩,三代社會上對西餐的演化, 大部份市民都對西餐有一定的認知, 這類比較早期發展對西餐的自我演繹, 無疑大家都對這種混血版本有較大空間去理解, 而現存的這類型餐廳大多是交付第二/三代打理, 無論是菜式/ 用料/ 味道/ 擺碟跟幾十年前沒太大分別, 這晚來的這店亦如是,個人認為如果主持人唔將菜式活化引進一些新的表演手法, 好難吸引新一代來幫襯, 只靠上一代帶下一代人來幫襯的方式有點被動, 發揮唔到自我的魅力! 講返當晚的食物:廚師沙律$148  少少沙律菜, 青瓜片, 蓄茄, 雞肉同烚蛋一開四, SORRY都要講句,份量同價格配對不上, 沙律菜的種類太少, 青瓜只是中國/本地青瓜質素並不突出, 蕃茄同樣, 雞脾即使用足一隻也不過是雪貨, 成本有限, 如果廚師能到其他比較正路且中價嘅店觀摩一下, 定必明白市面上的客人接受一個百五蚊嘅沙律是怎麼樣的?瑞士雞翼 $185 (4隻) 質地同味道都做得恰到好處, 不過都係嗰句, 價

瑞士雞翼 $185 (4隻) 質地同味道都做得恰到好處, 不過都係嗰句, 價錢有點過咗位,

煙倉魚$323 (兩小件) 呢個更是Over Price的表表者, 有煙燻味但比較弱, 魚肉未能keep住水份, 兩小件魚片係比較難接受的事實, 要知道這是散叫並非叫餐, 散叫柯打都這麼小好難想像跟套餐會是怎麼樣的...小? 外觀亦是毫無修飾地跟沙律平排碟上,

咸牛利 $152 (4件厚切) 這個像樣一點了, 味道質感都ok

干炒牛河 $129 傳統造型夠油夠滑色夠深, 牛肉片唔太多醃味, 合格了

葡雞飯 $149 呢個都合乎標準,

梳乎厘 $148 人頭咁大嘅梳乎厘只是嘩眾取竉的綽頭野, 稍為懂得做甜品的都會估計到成本是多少而付出這$148純粹是到此一遊心態!

反而, 招呼客人的哥哥們的服務態度甚佳,對應得體, 表演比食物出色! 俾加一都還算值得!

2019-01-01
5 分鐘 (堂食)
2019-01-07 920 瀏覽
牛脷,乳鴿,干炒牛河都可以。但煙倉魚太差,單點要$325,只有2小片,而味道只有鹹味及很大的魚腥味,不值一吃。服務態度好。餐廳面積較少,坐位不太舒服。要等一段長時間,才會再懐舊。
  • 乳鴿
  • 烚鹹牛脷
2018-12-20 1289 瀏覽
出黎做嘢大家都各有各忙,難得今個星期一屋企人夾到時間一齊去食飯做冬,我地就決家去品嘗位於佐敦同油麻地交界茂林街的太平館餐廳。太平館餐廳聽好多同事朋友講過,口碑不錯,食的主要是舊日情懷,餐牌上的菜式完全不花巧,主要都是普羅大眾日常生活食開的菜式。由於帶住兩位老友記,我地點選的菜式都是以簡單飽肚為主,同是亦希望從中嘗到餐廳的特色。所以我地點咗「太平館瑞士汁炒牛河」、「焗葡國雞飯」、「太平館瑞士雞翼」、「太平館焗梳乎厘」。太平館瑞士汁炒牛河 ($129),牛河炒得乾身唔會太油膩,牛肉食得出係用新鮮牛肉,同埋份量亦都比一般茶餐廳的多,不錯。燒豬脾($124),薄切的豬脾肉配上餐廳的特製醬汁,三個字:「冇得輸」。焗葡國雞飯($149),一上檯個陣葡汁的香味真係令人食慾大增,食落葡汁口感好濃郁,加埋雞件伴飯一流。太平館瑞士雞翼($185),可能有人會覺得185蚊得八隻雞翼不化算,但其實餐廳的瑞士汁食得出係心意之作,瑞士汁香甜,不會一味的死咸,用的是雞全翼,每一隻雞翼都吸滿瑞士汁的精華,果然是太平館餐廳的招牌菜。太平館焗梳乎厘($148),功夫菜之一,焗出黎的梳乎厘充滿蛋白香,外表帶微微的焦香,中間

太平館焗梳乎厘($148),功夫菜之一,焗出黎的梳乎厘充滿蛋白香,外表帶微微的焦香,中間帶有空氣感,底層一有點兒似蒸蛋白,會令人不知不覺一口一口食下。

整體黎講,餐廳不錯,喜歡舊日情懷的人可以一試。
太平館瑞士汁炒牛河
太平館瑞士汁雞翼
太平館焗梳乎厘
  • 梳乎里
2018-11-02 1316 瀏覽
悠久嘅歷史,唔駛多介紹。朋友係細細個已經由Daddy帶來幫襯嘅,衝住回味乳鴿而嚟,全場抵食嘅 lunch 套餐都唔 order,就係要食佢,等咗二十幾分鐘,我碟套餐牛河都食晒,終於畀佢等到......上檯都好似樣,可惜,一入口,阿乳鴿’柴’嘅程度,絕對考驗到你棚牙,肉味欠奉,連個大名鼎鼎嘅汁都挽救唔到,朋友依然畀80分,當中話明60分係懷舊囉!至於我碟牛河,OK喇!牛肉用粉醃過,真係似細細個(唔係好識食)嘅味道!服務,唔知係咪趕住落場,阿叔會好有禮貌咁趕住收你檯面嘅嘢,一餐 lunch 40 分鐘食完,完全符合香港人的節奏,不過,我係放緊假喔?!
2018-11-02
2018-09-30 1357 瀏覽
講個秘密俾大家知,話說某大電視台既「方向節目」介紹過呢間餐廳既懷舊甜品,我就二話不說約埋三五知己去試試。淨食甜品會比較悶,去到當然叫埋喊食,我地叫左碟「瑞士汁牛河」。我記得幾年前食過,當時食落第一啖既感覺係:「好食到飛天!」用瑞士汁炒牛河味道非常惹味同特別。現在食既感覺係好唔同,覺得好一般。個甜品「梳乎厘」先係主角,外型夠晒吸睛,個size仲大過我個頭。味道方面,食落甜甜地,入口即溶,食食下感覺似食緊「空氣」,非常唔實在。好既方面係,師父落足力打蛋白,夠晒空氣感。

2018-09-21 1128 瀏覽
聽聞這間餐廳都好耐,終於有機會一試!個別菜色可以!我們三個人叫了瑞士雞翼、鹹牛脷、焗飯同梳乎厘!梳乎厘一座下就已經叫我們落咗單先,我地怕冇得食這個招牌菜所以落定單先!座位比較迫夾,坐得唔算舒服!分量比預期中多,雖然入去時都比較肚餓,但三個人都食唔哂四樣嘢!瑞士雞翼都算滑,個汁好味!鹹牛脷質感唔錯,鹹味剛好!焗飯太多汁,冇特別!梳乎厘在未食完主菜已上,所以一上立即試吓,太過濕,口感比預期中遜色!個別菜色可以!
聽聞這間餐廳都好耐,終於有機會一試!
個別菜色可以!
座位比較迫夾,坐得唔算舒服!

瑞士雞翼都算滑,個汁好味!
鹹牛脷質感唔錯,鹹味剛好!
焗飯太多汁,冇特別!
個別菜色可以!
2018-09-12 4238 瀏覽
百年歷史係講緊 「太平館餐廳」,拾年人係講緊我拾年前曾到此,轉眼就過了拾年。太平館自 1860年創立首間位於廣州西餐廳,真真正正咸豐皇帝年代,最聞名菜式是其 「燒乳鴿」、「瑞士雞翼」、「焗蟹蓋」還有很多,但我們今晚是為了「焗梳乎厘」而來。室內裝修保留五六十年代風格,感覺的味兒也許各有不同,懷舊總令人有點唏噓!鄭重一提我們 6:30 已到故尚有坐位,7:30 絕對是座無虛設。雀肉蝦多士,忘記問雀肉是什麼,原來是將大蝦和珍肝醬釀在麵包上炸成,多士入口香脆蝦肉彈牙,這道應是功夫菜頗有懷舊風味。主角瑞士雞翼亦即是豉油雞翼因為冰糖比例較多故命為瑞士雞翼,瑞士汁亦從此顯生,此刻我為你垂涎三尺,巴不得一口送你入嘴你,汁香肉嫩滋味無窮。😋為了你明天斷食也是值得的😋久沒見了,你的味道依然一樣,沒有令我失望,你在我嘴裡慢慢熔化時是軟綿綿的,你消失後留下來清甜的沙糖餘韻在我嘴裡久久未散味道縈繞嘴巴,你實在太棒了!👏男女老少仔仔一堂品嚐「疏乎厘」雖然各食出不同味道,但一個共同的應是家家戶戶樂也融融👨‍👨‍👧‍👦馳名菜式太多了,最值得欣賞是每一道菜式都加以烹調說明👍套餐也不錯啊!☕️店長店員全都是有資深份子🤵型格

雀肉大蝦多士

😋😋

瑞士雞翼

😋😋😋

為了你明天斷食也是值得的😋
梳乎厘

馳名菜式太多了,最值得欣賞是每一道菜式都加以烹調說明👍

套餐也不錯啊!☕️

店長店員全都是有資深份子🤵型格專業,多謝你們招待。
美味一餐希望「太平館餐廳」能萬古長青好讓我們有口福!
2018-09-10
雀肉大蝦多士
瑞士雞翼
😋😋😋
2018-09-03 1583 瀏覽
今天去食回憶😍依然舒適的環境😌老伙記叔叔服務態度依舊好👍🏻☺️只是食物的味道已經改變很多,尢其是瑞士汁產品🤭真心話羅麥記的更好吃😋梳乎厘其實叫黎開心(嘩)😅豬肶肉鞋拾拾😕汁小小苦,也不甜🙁瑞士汁牛河大不如前,不過食得落口的😆蝦多士,未吃過的可以一試🤨去懐舊一下,坐下係幾好的😊食品普普通通,唔係難食的😛雖然大不如前,但也會同家人去下,回憶當年😉帶小孩子見識下,巨型梳乎厘😄
梳乎厘其實叫黎開心(嘩)😅
豬肶肉鞋拾拾😕汁小小苦,也不甜🙁
瑞士汁牛河大不如前,不過食得落口的😆
蝦多士,未吃過的可以一試🤨

去懐舊一下,坐下係幾好的😊
食品普普通通,唔係難食的😛
雖然大不如前,但也會同家人去下,回憶當年😉
帶小孩子見識下,巨型梳乎厘😄

🦐多士
瑞士汁牛河
燒🐷肶
2018-09-03
2018-08-27 1066 瀏覽
歷史悠久嘅太平館😍😇~~~~~~~~~~~~~~~~~~好耐冇去嘅太平館,一食依然令人難忘,間中食一次好治癒。🤩太平館瑞士雞翼(8隻)($176)雞翼嫩滑多汁,即叫即浸,頭抽、冰糖、紹酒配合得完美🤩太平館干炒牛河($123)河粉新鮮,牛肉味濃,色香味俱全. 🤩太平館焗梳乎厘($140)以蛋白為主嘅梳乎厘,即叫即製,外鬆內軟,好輕身,食陣風咁。🤩捲筒石斑($168)石斑包住大蝦、香蔥,然後煎炸,淋上醬汁,依個配飯一流。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
歷史悠久嘅太平館😍😇
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
好耐冇去嘅太平館,一食依然令人難忘,間中食一次好治癒。
🤩太平館瑞士雞翼(8隻)($176)
雞翼嫩滑多汁,即叫即浸,頭抽、冰糖、紹酒配合得完美
🤩太平館干炒牛河($123)
河粉新鮮,牛肉味濃,色香味俱全.
🤩太平館焗梳乎厘($140)
以蛋白為主嘅梳乎厘,即叫即製,外鬆內軟,好輕身,食陣風咁。
🤩捲筒石斑($168)
石斑包住大蝦、香蔥,然後煎炸,淋上醬汁,依個配飯一流。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-08-21 857 瀏覽
其實吾系第一次食太平館,但佐敦哩間系第一次, 之前食老銅/尖咀...以前都已經吾覺有咩好食又貴.....吾好想像中吾緊要 貴都吾緊要..(因為百年老店,個名都值錢喇, 甘野食不至於全部野食既)...但食甘多次吾系有人叫想食(總會有人未食過,想試....我一而再再而三甘去食-.-每一次都有吾覺佢出色) 講番琴晚, 第一次食佐敦店...一行5人..我大約8點05分去到 等位..8點半入坐 朋友8點半8點9 到齊...落單(2個2人餐 - 雞翼/乳鴿/煙肉雜菜/炒河/豬脾飯-4湯 AND 1個什扒餐配沙律 AND 散叫一隻乳鴿 AND 梳乎里) 先黎左3個湯1個沙律..等左陣都吾見第4個湯浮面...咪提下職員 問下系咪仲有個湯未上...職員問非所答 9吾搭8(再叫一個XX湯 要等好耐)我地就講我地叫左3個set應該系5個湯/沙律, 依家少左1個, (依家系要多個湯系咪) 我地要重覆  我地叫左3個set    系咪應該系     5個湯/沙律,依家少左1個       佢再答(要多個沙律 ok咩沙律) 我地R晒頭...再重覆我地叫左3個set系5個湯/沙律,依家少左1個  佢先睇睇台面 吾出
先黎左3個湯1個沙律..等左陣都吾見第4個湯浮面...咪提下職員 問下系咪仲有個湯未上...職員問非所答 9吾搭8(再叫一個XX湯 要等好耐)我地就講我地叫左3個set應該系5個湯/沙律, 依家少左1個, (依家系要多個湯系咪) 我地要重覆  我地叫左3個set    系咪應該系     5個湯/沙律,依家少左1個       佢再答(要多個沙律 ok咩沙律) 我地R晒頭...再重覆我地叫左3個set系5個湯/沙律,依家少左1個  佢先睇睇台面 吾出聲 行左2步問 (要咩湯) 我答佢 (乜有得揀嫁咩?)因為餐牌上只有一款湯.....
好喇講下野食 (系按番上菜順序打)
龍蝦湯 - 有蝦 沒有龍蝦 我地笑住傾龍蝦湯走龍...有蝦冇龍..

炒河  - 冇咩問題

煙肉雜菜 - 賣相樣衰過大排檔有1/3隻系空既-.-

豬脾飯 - 可能我真系吾識食...我叫佢做豬肉乾(一黎瘦,二黎乾爭爭)

什扒 - 冇問題 普通野
餐乳鴿 - (點解分到? 系因為同散叫吾同, 一問職員下哩隻系跟餐) 跟本系春雞
老鴿到冇味既...肉又吾好食..街食幾10蛟一隻都好食過佢...佢仲收百幾蚊一隻-.-
散叫乳鴿 - 細隻好多下....但大家都吾想再食(由於佢吾系2隻一齊上...上左跟餐果隻先...我地都自己講會吾會溜單,,如果系就吾好提佢..吾要喇)但最後職員問系咪差隻乳鴿, 我地都老實回答 系既
最後黎既菜就系成晚既重點  (瑞士汁雞翼) 真系完全吾明間野 個名點解會出名-.-
餐系6隻, 散叫系8隻, 上餐時我地冇理照食..已經拮左2隻走..上菜後2-3分有職員拎住2隻叉行埋黎(上多左2隻) 意思系要拎走, 我地咪笑笑口話(算喇,咪當送俾我地)職員 好認真甘答(吾得,因為隔離台少2隻)...當下我地全部人都冇出聲,因為大家都估佢想拎走補放番去隔離台碟雞翼照出....然已...系真!!當然碟雞翼我地系親眼睇住佢放去另1碟到再上台...
一間甘多年既老店舖會做啲甘樣既事...果2隻雞已經上左第一個客人台....點解好意思黎拎走自己出錯左既單?甘2人或多人餐出左份量你又會拎走??我相信應該除左哩間先會甘做...其他餐廳吾會(可能我見識淺薄  至少我未遇過...) 太平館居然拎走再送去第2個客人到 AND 由職員自己 親口講出黎....真系好可悲!! 要甘CHEAP??? 整多2隻會死?? 貪方便定貪好睇??/ 但我知道老麥出多左/出錯左餐 離開左櫃面 都吾會拎番出黎賣...至少我試過 (老麥員工話系浪費左..但因為吾衛生) 琴晚我真系拎左佢同老麥比...

我真系以後都吾會再食佢...覺得哩間餐廳好污糟 跟本吾值.. 如果碟野人地打左個"黑次"之類甘...第2個人就ON居居甘食左D口水/病菌落肚..
(不喜勿插...以上系個人意見)
P.S 琴晚見到莫文蔚
2018-08-20
25 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-07-02 2481 瀏覽
為了找地方泊車醫肚,偶然找到油麻地的太平洋館;以前,媽媽慶生會到的餐館,吃乳鴿。今天與老公去,他也點了乳鴿餐。我要了燒豬脾飯。再叫了超大份的疏芙厘。環境不錯,人少少,但入到去偏廳有D味。因為我不愛乳鴿,味道不是怎麼的。燒豬脾原來一早煮定,點了不到2分鐘就到;本以為「燒」的話會有脆皮,好似德國豬手咁。點知只是一片片的鹵水豬肉,而且是冷冰冰的。疏芙厘賣相吸引,口感也不錯,但偏甜。一次懷舊的相遇!就連在座的其他客人也有一把年紀的

環境不錯,人少少,但入到去偏廳有D味。
因為我不愛乳鴿,味道不是怎麼的。

疏芙厘賣相吸引,口感也不錯,但偏甜。

一次懷舊的相遇!就連在座的其他客人也有一把年紀的
2018-07-02
2018-06-01 2337 瀏覽
阿妹定期產檢,可是妹夫出了差公幹,所以陪佢去產檢的責任交咗俾我。醫生話BB、媽咪都好健康,一齊平安。產檢後,我哋順道到佐敦茂林街食午餐。餐廳內裡很舒服,裝修很高雅,還有些古董擺設。午餐的價格似乎貴了少少,但環境好,算是值回票價。我哋叫了一個燒豬脾飯午餐和一個乾炒銀芽炒河午餐,跟一個湯、一客沙律和兩杯橙汁,埋單都只係$172。【鮮菜沙律、粟米忌廉湯、橙汁】沙律大碟,蔬菜新鮮,兩個人都夠食。忌廉湯夠熱,夠滑,橙汁正常無特別。【餐包】夠熱,夠軟熟,好食。【乾炒銀芽炒河】炒得夠乾身,夠香,唔油膩,味道唔錯。【燒豬脾飯】最初以為會是一大舊豬脾上的,原來是切成一片片,食得夠方便。上面仲有些特別醬汁和脆肉瓜做配搭,食落味道都幾好。白飯大大碟,我哋免強才食得晒。好鍾意呢度的環境,夠優靜夠高雅。等妹夫返來,一定要屈請我再嚟食個高級晚餐。

午餐的價格似乎貴了少少,但環境好,算是值回票價。

【鮮菜沙律、粟米忌廉湯、橙汁】

【餐包】
夠熱,夠軟熟,好食。

【乾炒銀芽炒河】
炒得夠乾身,夠香,唔油膩,味道唔錯。

【燒豬脾飯】

2018-05-31
午餐
2018-05-02 2055 瀏覽
老公仔今晚帶我去太平館餐廳, 話之前已經想帶我來食野原來哩間餐廳已有158年歷史, 裡面環境幾懷舊feel, 冷氣風口令我唸想國內舊式酒店 ]因為懶得揀, 所以叫左二人餐:]餐前海龍皇湯, 味道岩岩好, 唔會好濃味。原本冇餐包, 但老公仔鍾意食, 所以又送左兩個包比我地干炒牛肉唔會太油或偏鹹, 牛肉又多:燒乳鴿, 哩個就燒過籠, 偏乾。食完左同店員講, 佢話下次發現早啲講, 一定會幫客人換。當時純粹反應下意見, 但睇得出店員幾緊張店舖聲炒雜菜, 有好濃ge火腿味]整體食物都唔錯, 員工服務都好好:下次想試下佢地ge瑞士雞
老公仔今晚帶我去太平館餐廳, 話之前已經想帶我來食野

]
因為懶得揀, 所以叫左二人餐

干炒牛肉
唔會太油或偏鹹, 牛肉又多

炒雜菜, 有好濃ge火腿味
]

整體食物都唔錯, 員工服務都好好
下次想試下佢地ge瑞士雞

2018-04-29
2018-04-29 1408 瀏覽
食物比以前差,特別是乳鴿大隻左但無肉味,雞翼有點雪味,燴意粉普通。還未吃完主菜便上了梳乎厘,離譜送上來是個梳乎厘已經開始下榻。🙅🏽‍♀️🙅🏽‍♀️🙅🏽‍♀️
食物比以前差,特別是乳鴿大隻左但無肉味,
雞翼有點雪味,燴意粉普通。
還未吃完主菜便上了梳乎厘,
離譜送上來是個梳乎厘已經開始下榻。
🙅🏽‍♀️🙅🏽‍♀️🙅🏽‍♀️
2018-04-26 1275 瀏覽
喺佐敦返工,雖然附近有好多食肆,但係食來食去都係果10間左右,食到有啲悶,所以今日同同事2個人亂咁行,行左去咗遠少少既太平館餐廳度食,因為已經兩點半,所以可以叫下午茶,同事叫了一個濕炒瑞士牛河,而我因為冇咩胃口,所以淨係叫咗份西多士嚟食,濕炒牛河我同同事都覺得味道其實唔錯,但係感覺似係瑞士汁撈河多啲,始終瑞士牛河係乾炒會好食啲、會match啲,濕炒好似怪怪的,西多士就正正常常冇咩特別,至於奶茶、檸茶,就不過不失啦,始終唔係茶餐廳嗰啲味道,沒有風味,呢類舊式餐廳雖然買少見少,但係時代真係唔同咗,客人口味都改變晒,所以呢啲餐廳都唔會好似以前咁坐到爆場,仲要等位,依家一入去就有得食!