餐廳: 太興 (萬安商業大廈)
資訊:

餐廳: 太興 (萬安商業大廈)
資訊:

2019-04-18 2720 瀏覽
原本想在中環太興外賣燒鵝,看到門口貼出新品 「馬來椰香春鴨」 ,於是立刻改變主意,買了一隻「椰香春鴨」 回家, 想不到 原來都幾大隻,認真抵食夾大件,食前可以用微波爐「 叮」 一至兩分鐘,暖暖地就最啱食,而且非常好食。據説這鴨是用飼養40天的春鴨,採用香茅、蝦米及洋葱等材料製成的上湯將鴨浸熟,再配以由椰奶及多種秘製香料熬成馬來咖喱椰香汁,香滑不辣,鴨肉鮮嫩多汁,送飯一流。 外賣價(下午4時起供應)一隻:$68 堂食價晚上6時起供應)一隻:$70半隻:$35

馬來椰香春鴨

外賣價
(下午4時起供應)
一隻:$68

堂食價:
(晚上6時起供應)
一隻:$70
半隻:$35
2019-04-18
外賣自取
$68 (其他)
馬來椰香春鴨
  • 椰香鴨
2019-03-21 1663 瀏覽
我今日係年初二 出邊人山人海周圍嘅食肆都大排長龍 係我哋完全冇預約嘅情況底下就隨便入咗間連鎖餐廳就實無死當然要食佢哋最招牌嘅燒味 我哋就揀咗燒鵝買相非常之靚 燒鵝髀非常油亮 雖然食落去係凍嘅但係味道依然相當美味 肉質鮮嫩 連我平時唔食皮嘅都食埋佢嘅燒鵝皮 不過食得太多都係唔係咁好然後我哋因為呢一個套餐所以加咗$25 升級咗個杏汁豬肺湯杏汁豬肺湯相當有驚喜 整個湯係奶白色 相當足料 杏仁味非常重 我呢啲好鍾意食杏仁嘅人就啱晒 而且佢價錢一啲都唔貴 我要喺出邊飲一個行汁豬肺湯仲要咁足料我諗價格都唔平👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
當然要食佢哋最招牌嘅燒味 我哋就揀咗燒鵝
然後我哋因為呢一個套餐所以加咗$25 升級咗個杏汁豬肺湯
2019-01-20
2019-03-12 1117 瀏覽
#太興 (中環)中環租庇利街12-13號萬安商業大廈地下A及B號舖-----星洲炒米($60)- 炒米炒得太油太濕 唔夠乾身 蝦係冰鮮蝦 仲係唔爽口ge冰鮮蝦 叉燒份量好少 少到唔覺得自己食左 咖喱粉落得太重手 亦炒得唔夠均勻 食炒米ge時候都仲食到微微ge粉感~睇黎太興都係食返燒味穩陣d~😂-----B仔整體評價:3.5/10個👍🏻B仔抵食程度:4/10個👍🏻B仔環境評分:6/10個👍🏻B仔味道評分:4/個👍🏻B仔回頭機會:1/10個👍🏻-----跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
#太興 (中環)
中環租庇利街12-13號萬安商業大廈地下A及B號舖
B仔整體評價:3.5/10個👍🏻
B仔抵食程度:4/10個👍🏻
B仔環境評分:6/10個👍🏻
B仔味道評分:4/個👍🏻
B仔回頭機會:1/10個👍🏻

跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
2019-02-28 1042 瀏覽
如果我嗰日返中環,午餐通常都係食太興,因為其實我個人好懶,唔鍾意諗嘢,尤其是係返工食晏,只要係醫飽個肚就冇乜所謂,可以日日食同一樣嘅嘢……我可以連續食太興個豬扒煎蛋飯一個星期😅難得我今日轉下新口味就出咗事,上次已經見佢有依個鴛鴦腸蒸雞飯,上次已經心大心細想叫,最後冇叫到,今日終於叫咗嚟食……好啦,飯到啦,潤腸呢?🤔我嗌個飯之前,我冇理由同你講我好鍾意食潤腸㗎!你會唔會冇潤腸架?☺️我即刻問侍應D潤腸呢?我邊食邊等,等到差唔多用啲汁撈晒啲飯食哂,個侍應終於話我知:師傅話冇晒潤腸,所以比多咗臘腸!🙂多謝晒喎!點解唔係我落完單之後,就話我知無哂潤腸,問我要唔要呢?咁如果係冇晒雞,俾啲鴨我呢?鴛鴦腸蒸鵝又得唔得呢?又或者係鴛鴦腸蒸叉燒呢?你話咁得唔得呀⋯⋯
我可以連續食太興個豬扒煎蛋飯一個星期😅
好啦,飯到啦,潤腸呢?🤔
你話咁得唔得呀⋯⋯
2019-02-28
#小秘書 呢幾日行程緊密🐾 今日都搞到下晝五點幾先有時間食lunch🥴 不過之後又應承咗朋友要去 大館 Tai Kwun 影相📸 唯有簡簡單單喺中環搵間茶記醫吓個肚。誤打誤撞我哋行到嚟 太興飲食集團 ,正好仲係下午茶時間,時間較得啱啱好👍🏻打開餐牌,我留意到中環分店嘅menu同平民居嘅係有啲分別㗎🤪 咁我就改吓口味,試吓 #太興 個 #惹味排骨麵線 + #冰鎮奶茶 啦!而朋友就叫咗份 #雞翼Q版西多弓+ #紅豆冰。Arrr 啲香港人真係怪🥴明明又話自己好凍... 點解仲飲冰嘅?! 🤣🤣佢份 #雞翼Q版西多 好快就嚟到,外觀一般啦😅 不過應該好食嘅... 起碼無聽到投訴😉 而我要嗰碗 #惹味排骨麵線 就認真不得了🤩 小排骨炆得好淋好入味,配埋醬油湯底加麵線,出奇地好味😋 最後再飲埋我自愛嘅 #冰鎮奶茶 👍🏻👍🏻 爽... 真係肥死都抵!🥳最後值得一讚係個男收銀員,佢見婆婆行動不便,不停叫婆婆出門口要小心... #茶記 難得一見好男人🤩🤩

2018-12-30
$49.5 (下午茶)
  • 惹味排骨麵線
2018-12-16 877 瀏覽
《太興冰鎮凍奶茶》今日一個人係中環食飯,所以就隨便去太興食lunch。太興出名食燒味,所以叫左油雞飯,再追加$3冰鎮奶茶。桶子油雞飯$65油雞都好入味,肉質嫩滑。配上薑蔥撈飯,都好味😋係中環來講都算係中價位,不過燒味飯就真係比較貴。冰鎮奶茶☕️我覺得太興最好味的就是冰鎮奶茶, 好香濃順滑,而且有杯冰去冰住個奶茶,所以一直都keep住冰👍🏻總括嚟講:價錢略貴,但食物質素都有保證,環境算是舒服😌
《太興冰鎮凍奶茶》

今日一個人係中環食飯,所以就隨便去太興食lunch。

太興出名食燒味,所以叫左油雞飯,再追加$3冰鎮奶茶。

桶子油雞飯$65

油雞都好入味,肉質嫩滑。
配上薑蔥撈飯,都好味😋

係中環來講都算係中價位,
不過燒味飯就真係比較貴。

冰鎮奶茶☕️

總括嚟講:價錢略貴,但食物質素都有保證,環境算是舒服😌

2018-12-12
10 分鐘 (堂食)
2018-11-07 976 瀏覽
今天工作比較忙,只有大概三十分鐘時間食飯,又可能是星期五的緣故,午餐時間非常多人。時間短又不想買外賣飯盒,公司附近的太興燒味似乎是最好選擇。一坐低就點了半肥瘦义燒紅腸飯,加了太陽蛋($6),5分鐘已經有得食。半肥瘦义燒不俗,不太肥又夠香,配合太陽蛋蛋汁加豉油真是一流,紅腸反而冇乜太特別,除非煎香先至好味。餐飲要了熱奶茶,茶濃奶滑!中環太興所有食品價錢都比其他分店貴,服務卻比其他分店差,可能生意太好沒有誘因改善吧。

义燒香腸飯+太陽蛋
2018-10-26
5 分鐘 (堂食)
义燒香腸飯+太陽蛋
  • 奶茶
  • 义燒
2018-08-29 1122 瀏覽
一个紅雨的晚上,肚文有点餓,路过中環恒生銀行,看到一間太興便走進店中,見到一在肥肥满面笑容的胖女孩,熱情與我打招呼。店装修一般,但挺光猛整潔。就点了一个魚香茄子煲,及燒味飯及熱檸檬水,不一會飯及菜都到,茄子煲有少少咸魚香,脆脆的榨菜絲,美味的肉鬆,送飯一流。可惜我叫了燒味飯,當飯送到面前,微微聞到一D熏味,哦原來來自燒鹅,久遺的味道,又帶來驚喜。.
就点了一个魚香茄子煲,及燒味飯及熱檸檬水,
2018-07-08 798 瀏覽
雖然下午茶餐,但d燒鵝粒上,應該加汁之後擺入微波爐丁,d皮淋晒,鹵水鵝咁,無下次之前黎食夜晚燒味飯覺得幾好,個湯仲要重料!今次下午黎,真係叫人吾好向依個時段黎!唉

2018-04-14 890 瀏覽
作為高消費的茶餐廳,餐牌大致有兩大選擇:1)小菜加$19升級為套餐 。 2)燒味飯這次當然想試一下它的招牌菜。點了叉燒燒肉飯加冰鎮鴛鴦~嗱~呢兩款都是皇牌喇吧....點知.....叉燒燒肉飯(1/5)因為菜另上原故,色澤是無可避免地單一及沉色。但問題是豉油太太太多,極咸,叉燒過薄,而且完全沒有應有的脆口感,燒肉更加上皮肉完全分離。極差!冰鎮奶茶(2/5)凍度足夠,色澤中和,期望甚高,但一喝之下.....咖啡的苦澀味隨之湧上來,完全蓋過奶味和茶味,失敗。埋數人均消費大約$78,唔值

叉燒燒肉飯(1/5)

冰鎮奶茶(2/5)

冰鎮鴛鴦

埋數人均消費大約$78,唔值

2018-04-14
2018-03-21 1881 瀏覽
中環分店應是重點舖,對手翠華在威靈頓街便有靚舖,電視節目取景便在此。此店卻在各方面均遠遜於其他分店,特別是近年新開的。在裝修方面,卡位缺乏,只有數個,今日有幸,能坐在卡位。由上圖可見,座位侷促。更差勁是內裏有卡位區,常常不開放。如今日是平日,茶市,晚餐都不開。食客要求指定任何位置坐,都像要審查。此現象已超過一年,不說不快!服務方面,侍者表現參差,部份態度欠佳。如今日黃昏六時,掌櫃對買外賣的婆婆,面色便不好看。食物供應方面,經常中斷,如今日沒有台南肉燥米粉和大塊雞扒飯。連日式和味元蹄都沒有。價格方面,卻比部份分店高,對比新開的西灣河店,如xo醬炒雞柳銀針粉,貴了10元,賣63元。買外賣燒味,價格則統一。買了燒肉,賣115元,有肋骨部份,兩條已足夠。對比义燒賣105元,是偏貴。勝在質素不會差,有保證,但亦不會好到五星級,因不會熱烘烘,不算脆皮,亦不覺得是肥瘦明顯相間。豬肉味則頗佳。值3粒星而已。服務,格局則一粒咋!應遷舖再重新打造一片江山。
此店卻在各方面均遠遜於其他分店,特別是近年新開的。

此現象已超過一年,不說不快!

連日式和味元蹄都沒有。

買外賣燒味,價格則統一。

值3粒星而已。

服務,格局則一粒咋!

應遷舖再重新打造一片江山。
2018-03-20
Ed
2018-02-22 790 瀏覽
yak, simply disgusting. i ordered roast goose and crispy skin pork on rice, they looked amazing on the menu, but i was just so shocked when the real thing came out. don't take my word for it, you can compare the photos yourselves. they don't just look horrible, the taste matches it too, the pork is tough and dry, the "crispy" skin is burnt and fell off the pork. well at least there is some skin, compare to the goose there's just skinless, meat tasted old. i don't know how they can serve this to
yak, simply disgusting.
, but i was just so shocked
i don't know how they can serve this to anyone, how they can get away with it? that's just simply embarrassing.

2017-12-25 909 瀏覽
Service was really poor. Fought us on our orders because they did not have it at the time, even though I said I can wait. They spoke behind our backs later on. Not a pleasant place to be honest. Would not recommend not even for convenience. There's a better place beside it anyways.
2017-10-04 1480 瀏覽
以燒味聞名既太興一向都幾多人幫襯,而我間中都會幫襯下。太興其實係香港都開左好多年,都仲存在既話就證明燒味文化係香港根深蒂固既但係。。以性價比黎計,我始終覺得一般。今次我就食叉燒燒肉雙併飯算係幾足料,叉燒同埋燒肉大概各有六舊先睇叉燒,唔算肥,接近半肥瘦,有一兩粒燒焦左既角落,還可以接受既再睇燒肉,佢提供兩隻級數既燒肉,而我叫既依隻燒肉既屬於普通級數果隻,其實質素都算唔錯的了,唔算肥,塊皮亦小小脆。燒味飯一般都會淋上豉油,而且仲會係咁依淋埋一邊,我就唔鐘意太多豉油既,依個份量岩岩好。飲品方面,我次次黎食都專登加3蚊俾佢要冰鎮奶茶,話晒係佢地皇牌,的確唔錯既,幾有茶味成餐要69蚊,其實以食燒味飯黎計當然係貴啦,即使質素係唔差,但都仍然有高溢價存在。。個人認為,如果平番20蚊會合理番啲
但係。。以性價比黎計,我始終覺得一般。
今次我就食叉燒燒肉雙併飯
叉燒燒肉雙併飯
算係幾足料,叉燒同埋燒肉大概各有六舊

2017-09-06 904 瀏覽
我去太興反而甚少吃燒味,我印象中係幾好食架,但硬係覺得,食燒味唔值食到咁貴而已,咁我去又最常食咩?就係依味瑞士汁濕炒牛河另外,當然唔少得餐廳最引以為傲既冰鎮奶茶啦,咁的確茶味夠,係幾好飲既講番碟牛河,係即叫即炒,岩岩上碟噴晒煙架(不過相片難啲影到)河粉質感彈牙,唔會過份柔軟,而較平時食既河粉沾口,瑞士汁甜甜地,係幾好食既佢其中一個賣點係聲稱採用安格斯牛絲炒,食落係的確感覺到多一點肉味既成個餐價錢環大約60幾蚊,其實當真唔平架,間中食下都還可以既