餐廳: 太興 (屯門時代廣場)
資訊:

餐廳: 太興 (屯門時代廣場)
資訊:

2020-05-10 338 瀏覽
依家行行哋出去食個早餐都要40蚊左右.有時唔好彩有啲勁難食添呢間太興食咗好多次質素依然保持到雖然價錢唔算好貴但係都唔平㗎.辣肉碎米粉最正米粉又彈又煙韌.唔會碎濕濕.多士脆卜卜

辣肉碎米粉最正米粉又彈又煙韌.唔會碎濕濕.多士脆卜卜
2020-03-29 401 瀏覽
早餐來講,太興都算係我嘅首選!雖然價錢會比其他茶餐廳貴少少但個質素真係唔錯最鍾意食 輕盈香辣肉碎扎肉湯米粉餐,肉碎辣辣地個精粹在於加咗九層塔🥗🥗米粉亦選用河源米粉,令到成碗粉提升不少😍😍雞扒滑蛋麵亦係用出前一丁,雞扒煎得又香又脆,奶茶就唔使講非常掂拉

2020-03-15 314 瀏覽
今日叫咗個外賣下午茶『海鮮炒銀針粉』,返到屋企打開盒粉,半盒銀針粉都冇,真係覺得好過份,做生意係咪要咁呀?!『太興』見到呢個post希望你地檢討下d食物份量。😡😡😡

😡😡😡
2020-03-15
外賣自取
2019-11-27 390 瀏覽
#乳豬 ⭐️⭐️⭐️⭐️#欖菜炒飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️#叉燒 ⭐️⭐️⭐️⭐️#燒腩仔 ⭐️⭐️⭐️⭐️#梅菜扣肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️去太興想叫乳豬同燒腩仔真係要快狠早,一分鐘前有唔代表一分鐘後有🤷🏼‍♀️好搶手啊由其是晚市時間。同埋好多時都要等位排隊,因為都好多人食架,建議早點去。⭕️乳豬皮好脆⭕️炒飯炒得好香⭕️叉燒好香好甜送飯好開胃⭕️燒腩肥瘦平均,好味❌味道頗濃,食得多會咸,但送飯可以總括來說,佢大部分都安全好味,中式可以選擇呢間。
#乳豬 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#欖菜炒飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#叉燒 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#燒腩仔 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#梅菜扣肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️乳豬皮好脆
⭕️炒飯炒得好香
⭕️叉燒好香好甜送飯好開胃
⭕️燒腩肥瘦平均,好味
❌味道頗濃,食得多會咸,但送飯可以
總括來說,佢大部分都安全好味,中式可以選擇呢間。
2019-07-09 568 瀏覽
2019年6月25日 去睇女朋友在屯門大會堂的表演, 睇之前先食個晚飯, 就近在隔離的商場找了這間食, 本來對連鎖店都沒有什麼期待, 結果反而有驚喜。 我們點了紅酒煮牛肉和胡椒湯魚肚雞窩套餐, 兩個小菜都相當不俗。 紅酒煮牛肉 紅酒汁煮得好好, 很配合牛肉的味道, 能夠將紅酒的濃甜感覺融入去牛肉當中, 很配飯, 另一個小菜未上之前我都差不多食完整碗飯了。 胡椒湯魚肚雞窩 這個我們選擇連爐上, 即場煲住食更加有風味, 胡椒湯味道很突出, 食落好暖胃, 魚肚和雞等配料都好多, 夠晒兩個人甚至三個人食, 我們食到連湯都飲埋, 好正。埋單150蚊左右, 性價比不錯。
2019年6月25日
去睇女朋友在屯門大會堂的表演,
睇之前先食個晚飯,
就近在隔離的商場找了這間食,
本來對連鎖店都沒有什麼期待,
結果反而有驚喜。
我們點了紅酒煮牛肉和胡椒湯魚肚雞窩套餐,
兩個小菜都相當不俗。

紅酒煮牛肉
紅酒汁煮得好好,
很配合牛肉的味道,
能夠將紅酒的濃甜感覺融入去牛肉當中,
很配飯,
另一個小菜未上之前我都差不多食完整碗飯了。

胡椒湯魚肚雞窩
這個我們選擇連爐上,
即場煲住食更加有風味,
胡椒湯味道很突出,
食落好暖胃,
魚肚和雞等配料都好多,
夠晒兩個人甚至三個人食,
我們食到連湯都飲埋,
好正。

埋單150蚊左右,
性價比不錯。
2019-06-25
  • 胡椒湯魚肚雞窩
2019-07-07 298 瀏覽
今早行山,得知今日行山難度較高,梗係要食番好D確保有充足體力😂早餐叫左扎肉肉碎米粉,湯頭有青豆同辣椒,好足料,米粉爽口彈牙上:凍咖啡,咖啡香香濃,但略微淡味下:凍奶茶,果然係太興奶茶,奶夠香茶味濃
早餐叫左扎肉肉碎米粉,湯頭有青豆同辣椒,好足料
,米粉爽口彈牙
上:凍咖啡,咖啡香香濃,但略微淡味

下:凍奶茶,果然係太興奶茶,奶夠香茶味濃

2019-07-07
5 分鐘 (堂食)
$32 (早餐)
2019-07-07 219 瀏覽
星期日十點左右去嘆返個早餐,去到大概有10個人排隊等,但入座都算快,等左10分鐘左右就有位。早餐套餐係無得好似其他茶記自由配搭,一定係要跟指定。同老婆分別叫左餐蛋麵同糯米雞。糯米雞個size好似比之前細,餐蛋麵就一貫水準。早餐要4字頭,其實係有d貴。

早餐要4字頭,其實係有d貴。
2019-07-07
10 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2019-07-04 213 瀏覽
和朋友到屯門的太興,一開頭我心想太興連鎖店,也沒什麼特別。於是和朋友很簡單的叫了2個小菜,1個是紅燒牛肉,另1個就是令我滿有意外驚喜的 胡椒魚肚雞煲先說說紅燒牛肉吧,上菜的時候已經感受不了有熱度,而且看到菜和牛肉的比例平等,牛肉也只有6至7塊,加上價錢不加上套餐的話都要70塊錢,吃下去時也沒什麼特別,紅燒汁並不特出,菜也和紅燒汁不配合,比較好的是紅蘿蔔。看得出是為了減低成本而強加上去的。吃了失望的紅燒牛肉後,上來了胡椒魚肚雞煲,馬上感受到驚喜。上菜時連火鍋一邊上的,一邊加熱一邊吃,不和紅燒牛肉一樣低劣,已經感覺這個菜比紅燒牛肉高了個檔次。喝了一喝湯,馬上認為湯是這個煲的精品。重重的胡椒,帶動了鮮甜的魚味, 熾熱吸引可口。雞塊份量也相當不錯,作為湯的配搭,也有6塊,絕對抵得住燒烤牛肉的數量。魚肚口感 煙韌可口,滲透了胡椒湯,也會配合到胡椒麻味。 整體來說 似模似樣似辛似甜似熱似辣。十分驚喜。每個餐都有白飯,白飯就不多說了。最後就是凍檸茶,茶味清甜,也是凍檸茶中比較上盛的一杯。這餐,平均每人90大元,但如果是胡椒魚肚雞煲,是絕對值得的。
和朋友到屯門的太興,一開頭我心想太興連鎖店,也沒什麼特別。

喝了一喝湯,馬上認為湯是這個煲的精品。

每個餐都有白飯,白飯就不多說了。

最後就是凍檸茶,茶味清甜,也是凍檸茶中比較上盛的一杯。

2019-06-25
  • 胡椒魚肚雞煲
2019-04-19 327 瀏覽
今日天氣不太好,落大雨,所以找了個地方吃個下午茶聚聚。屯市的確是人多擠迫,我們找了好幾個地方都因為太多人而放棄,最後來到了太興。太興勝在地方夠大,夠多枱,所以輪得比較快。原本我們被安排要搭枱,但實在唔慣圓枱/卡位同陌生人太親近,所以決定再等一等。幸好大約6分鐘便入到座了!來到太興,一定要食燒味!由於佢既金牌燒味飯類太貴....所以選擇左46蚊既叉燒鹹蛋飯。雖然是平價叉燒鹹蛋飯,但個賣相和味道也很不錯呀!我很喜歡那塊叉燒,肥瘦平均,吃下去鬆軟有口感,實在令我有驚喜呀!鹹蛋也是靚的,有油光,鹹蛋黃很鬆化好味!放眼見身邊的食客,好多人都係叫叉燒鹹蛋飯,似乎呢個下午茶餐都好受歡迎啊!平時吃茶記只有檸水,呢度有得選鹹檸水,覺得幾好,幾特別!太興既下午茶份量都幾夠,下次吃下午茶又多一個選擇了!
今日天氣不太好,落大雨,
所以找了個地方吃個下午茶聚聚。
屯市的確是人多擠迫,我們找了好幾個地方都因為太多人而放棄,
最後來到了太興。

太興勝在地方夠大,夠多枱,所以輪得比較快。
原本我們被安排要搭枱,但實在唔慣圓枱/卡位同陌生人太親近,
所以決定再等一等。幸好大約6分鐘便入到座了!

來到太興,一定要食燒味!
雖然是平價叉燒鹹蛋飯,但個賣相和味道也很不錯呀!

我很喜歡那塊叉燒,肥瘦平均,
吃下去鬆軟有口感,實在令我有驚喜呀!
鹹蛋也是靚的,有油光,鹹蛋黃很鬆化好味!

放眼見身邊的食客,好多人都係叫叉燒鹹蛋飯,
似乎呢個下午茶餐都好受歡迎啊!

平時吃茶記只有檸水,呢度有得選鹹檸水,
覺得幾好,幾特別!

太興既下午茶份量都幾夠,
下次吃下午茶又多一個選擇了!
叉燒鹹蛋飯
鹹檸水
2019-04-19
6 分鐘 (堂食)
叉燒鹹蛋飯
鹹檸水
2019-03-26 201 瀏覽
忙了一整天,兩個人決定隨便吃點算了,太興簡單乾淨,小菜燒味亦不錯,於是決定回去太興解決晚餐,我們點了胡椒魚肚雞鍋,跟爐上,小火燉煮,很溫馨,魚肚鮮美,雞帶點鹹味,湯頭充滿黑胡椒味,好好喝,很濃郁,再來一碟西蘭花牛柳絲,稍有失望,牛柳不太嫩,份量也少,有點遺憾!
2019-02-13 217 瀏覽
太興是香港連鎖牌子最有名係冰鎭奶茶今日我就夜晚晚去食左佢個宵夜餐越簡單嘅野食就越難整叫左個餐蛋飯走色(走鼓油)個蛋啲蛋黃汁流曬出黎午餐肉係高級野超厚切,又煎得香簡簡單單又一餐越簡單越難整得好食👍🏻
太興是香港連鎖牌子
最有名係冰鎭奶茶
今日我就夜晚晚去食左佢個宵夜餐
越簡單嘅野食就越難整
叫左個餐蛋飯走色(走鼓油)
個蛋啲蛋黃汁流曬出黎
午餐肉係高級野
超厚切,又煎得香
簡簡單單又一餐
越簡單越難整得好食👍🏻
餐蛋飯
餐蛋飯
2019-01-24 234 瀏覽
咁岩同男朋友行完街想肚餓食飯,其他鋪都排晒隊所以就去左太興,我地都好鐘意食魚,上次岩岩落單最後一條就比人要左,今次點都第一時間叫左條魚先條魚真係好正好滿足有咩開心得過條魚啖啖肉,無乜細骨,當然食都係要小心為上啦太興蒸既方法其實好普通,但普通就已經帶到魚本身既味,而且肉質ok, 無蒸過龍,對我尼講就已經好夠好好味,5洗咁多花神既叫左杯紅豆奶茶,感覺一般啦,反而5係好飲到佢地既奶茶有咩特色,都好飲既,但未算好到要推介既程度下次再掛住條魚 ,一定再去過

條魚真係好正好滿足

有咩開心得過條魚啖啖肉,無乜細骨,當然食都係要小心為上啦

紅豆奶茶

下次再掛住條魚 ,一定再去過

紅豆奶茶
响屯門市中心倣完嘢,順便食埋晚飯先返歸,突然想食個鵝脾飯,就行去太興啦。一時唔記得而家呢間太興,好多水貨客幫襯,去到仲有卡位坐,諗住滿足吓口腹之慾,無所謂啦。叫咗 "原隻" 鵝脾飯套餐,再加一個想念的梅菜扣肉煲。好快期待的鵝脾飯來了,"原隻" 鵝脾要求免切上碟,左看右看這鵝脾也不像是原隻,免切就是為了避免有部份不知去向,估唔到原隻免切也被削成這樣。太興鵝睥飯吃過不少,唯獨這次遇到咁誇張。不論食味如何,印象已經大打折扣。再來是梅菜扣肉煲這個菜在這分店吃過2、3次,其他分店也吃過,每次吃不完就算只剩梅菜,也會打包回家,因為拌飯好吃。今次這個實在太失望了,一上枱顏色已經失分,沒有老抽?還是沒時間醃?肉唔入味又沒有酥腍口感,梅菜呢? 咸而不香,失敗之作。喜歡吃,由於製作過程繁複,所以才在外面吃啊.....盛興而來,敗興而返。
响屯門市中心倣完嘢,順便食埋晚飯先返歸,
突然想食個鵝脾飯,
就行去太興啦。

一時唔記得而家呢間太興,
好多水貨客幫襯,
去到仲有卡位坐,
諗住滿足吓口腹之慾,
無所謂啦。

叫咗 "原隻" 鵝脾飯套餐,
再加一個想念的梅菜扣肉煲。

好快期待的鵝脾飯來了,
原隻鵝脾飯
"原隻" 鵝脾要求免切上碟,
左看右看這鵝脾也不像是原隻,
免切就是為了避免有部份不知去向,
估唔到原隻免切也被削成這樣。

原隻鵝脾飯
太興鵝睥飯吃過不少,
唯獨這次遇到咁誇張。
不論食味如何,
印象已經大打折扣。

再來是梅菜扣肉煲
梅菜扣肉煲

這個菜在這分店吃過2、3次,
其他分店也吃過,
每次吃不完就算只剩梅菜,
也會打包回家,因為拌飯好吃。

今次這個實在太失望了,
一上枱顏色已經失分,
沒有老抽?還是沒時間醃?

肉唔入味又沒有酥腍口感,
梅菜呢? 咸而不香,失敗之作。
喜歡吃,由於製作過程繁複,
所以才在外面吃啊.....

盛興而來,敗興而返。
2018-11-30
2018-12-23 160 瀏覽
同4朋友夜晚去食晚餐,食左一人$150嗌餸食飯,正正常常除左條魚之外 全部餸菜分量都非常少基本上一人1.5舊就食完一碟只能不斷叫,因為肚餓 ,但也不太愉快非常不推薦夜晚去呢間食⋯⋯⋯午餐就可以去最後也想公道講講 餸菜係好食既⋯
同4朋友夜晚去食晚餐,食左一人$150
嗌餸食飯,正正常常
除左條魚之外 全部餸菜分量都非常少
基本上一人1.5舊就食完一碟
只能不斷叫,因為肚餓 ,但也不太愉快
非常不推薦夜晚去呢間食⋯⋯⋯
午餐就可以去
最後也想公道講講 餸菜係好食既⋯
2018-12-08 192 瀏覽
太興嘅食物質素一向都唔差,想落街食飯,咁又唔想食得咁hea嘅不二之選😂今次試咗佢哋嘅羊腩煲,味道唔錯,羊肉完全冇羶味,係份量都唔多。另外,條魚都好低讚😂👍🏻👍🏻,肉質鮮美,而個汁都好野味,個鴨髀更加送飯一流!