餐廳: 太興 (屯門時代廣場)
資訊:

餐廳: 太興 (屯門時代廣場)
資訊:

2014-08-16 422 瀏覽
是日趕住去學車,記得上1次嚟完生病後就無來,今次再來太興食午飯點了乳豬拼切雞飯有1杯餐飲送,飯來到賣相幾好食落乳豬香脆温度保持適中唔會凍冰冰,而切雞也好唔會有血水煮得夠熟,這裡嘅燒味飯比起其他地方好食不過價錢就貴咗些。
2014-06-05
2014-06-22 219 瀏覽
去到屯門開工,都有幫襯everyday雞扒呢到大塊D,煎到外少少脆,夠入味,黑椒汁亦煮得不錯,好香,香草腸跟其他舖一樣,無特別呢到塊午餐肉大塊少少,不夠煎得吾夠,蛋份量夠,亦好滑,麵底都足。
去到屯門開工,都有幫襯everyday

2014-06-16
$32 (早餐)
2014-06-06 340 瀏覽
今日有半天假,早上與母親大人即興去UA看早場,10點50分開場未買飛,遲了點出門故10點10分才到市中心,本打算去靠得住,但唔順路故趕去太興,入內見滿,揾了2分鐘,好在有一四人檯有人走,故我們便先斜角對坐。又快速點早餐。選了D及H,H餐比靠得住貴$2雪菜米6.5/10~單以米粉是很滑身的,可是湯底太咸,當然雪菜也較咸,咸虫都叫咸你地知點做!母親的沙爹牛米,試了一啖米粉,沙爹味夠香,值得試。多士夠熱,又係有粒Anchor牛油自己搽,搽盡佢,正!炒蛋7.5/10~夠滑夠流,少油,可惜又係調了味,冇了蛋香。冰鎮奶茶7.5/10,比靠得住更濃更滑.埋單$67
選了D及H,H餐比靠得住貴$2
母親的沙爹牛米,試了一啖米粉,沙爹味夠香,值得試。
多士夠熱,又係有粒Anchor牛油自己搽,搽盡佢,正!
冰鎮奶茶7.5/10,比靠得住更濃更滑.
埋單$67
2014-06-05
2 分鐘 (堂食)
$33 (早餐)
2014-04-29 230 瀏覽
都有幾年都無來過太興食晚飯,今次再來這間鋪點咗2個餐,1)豉椒蒸烏頭魚:鳥頭魚夠大條而魚肉幾滑再配上豉汁一流。2) 海鮮雞堡:這個堡有蝦,雞肉,南瓜,魚餅,尤魚,個堡食品再配上汁料送飯夠味道不過蝦味道就比較乾咗些,這間太興應該係以前係碼頭搬過來的,而這裡的環境,清潔,服務都幾好,而價錢都同以前一樣都係唔平。
豉椒蒸烏頭魚
海鮮雞堡
2014-04-29
15 分鐘 (堂食)
豉椒蒸烏頭魚
海鮮雞堡
2013-06-22 194 瀏覽
放工到屯門搵食,到太興點了個:台式魯肉飯+荷包蛋,味道滿港式的,魯肉比起台灣能吃到的還要鹹。不過沒那麼多肥油肥肉而且有條菜心看來都蠻健康的!不過加隻蛋在其中真的不錯,不過五十元一個這樣的飯形式也有點單調呢。
放工到屯門搵食,
到太興點了個:
台式魯肉飯+荷包蛋,

味道滿港式的,
魯肉比起台灣能吃到的還要鹹。
不過沒那麼多肥油肥肉而且有條菜心看來都蠻健康的!
不過加隻蛋在其中真的不錯,
不過五十元一個這樣的飯形式也有點單調呢。
題外話/補充資料: 只是價錢51元對我這草根階層就真係貴了些少。 而且份量也不多, 五十一元裡面,廿元分作主菜, 三十元全歸功服務, 服務滿好的, 幾近日本的風氣, 滾水,請慢用,小心睇熱, 先生你點的凍檸檬茶~ 舉手投足畢恭異敬的, 只是:這點引來自己反思, 如果別人的尊敬及禮貌是要出額外錢買來的, 就有點古怪了。 客人是寧願付五十元買個只值二十元的飯(另送上等服務) 還是只付二十元(填肚就算呢) 這畢竟是個問題。
2013-05-23
2013-05-05 198 瀏覽
時常光顧太興的晚市, 今次試試午茶。點了:鮑汁雞亦撈公仔麵-甜甜的鮑汁易入口, 不過略咸。雞亦肥美, 正常的水準。柑桔特飲-賣相佳, 但飲用不方便, 而且極甜, 要用水弄淡才能入口....台式牛肉麵-並不能與牛肉麵專門店相比,不論是質素與賣相, 很一般。看來, 下次都是乖乖的點凍奶茶吧
時常光顧太興的晚市, 今次試試午茶。

點了:

看來, 下次都是乖乖的點凍奶茶吧
2013-04-20
2013-03-18 157 瀏覽
好耐無去過太興,雖然我不是太興的FANS,但間唔中都會幫襯下,屯門分店的太興有很多卡位,2人都可以獨佔一張寛闊的卡位,而且環境光鮮亮麗,價位比街坊茶記貴一點也是必然的~我對羅宋湯系列的食品是情有獨鐘的,記得去沙田探狗狗時,我會到一間叫香草屋的屋村餐廳先吃喝羅宋湯通粉先探狗狗,雖然食物不算上佳,但去小店可以感受到一點人情味,是那種感覺令我一去再去的,對上一次去時見到小店正在裝修,希望只是小型維修,不是結業,要不我只能去大型連鎖食店吃東西了~說回食物,我點了T9) 羅宋湯通粉配香脆炸雞翼($30),我媽則點了T10 羅宋湯通粉配日式四式卷($30)。餐飲選了茶記少有的Cappuccino (可以免費升級)先送上的Cappuccino,表層有很多奶泡,不過泡抹不夠細緻,內裡的咖啡酸味不重,也有咖啡香,雖然我不是咖啡迷,但間中也會喝一杯的~羅宋湯通粉配香脆炸雞翼($30)羅宋湯通粉份量少少的,大食的男仕不夠飽的LA,適合胃口小小的女仕,羅宋湯夠酸且足料,有胡蘿蔔、西芹、椰菜等,我把湯和通粉全都吃掉,而且雞翼大大隻亦即是即炸的,很厚肉,熱辣嫰滑的雞翼很美味呀~至於我媽的點的日式四式卷是以腐皮包著

說回食物,我點了T9) 羅宋湯通粉配香脆炸雞翼($30),
我媽則點了T10 羅宋湯通粉配日式四式卷($30)。
餐飲選了茶記少有的Cappuccino (可以免費升級)
羅宋湯通粉配香脆炸雞翼($30)

至於我媽的點的日式四式卷是以腐皮包著魚蛋內裡夾雜了紫菜及蟹柳,這款食物賣相美觀,而蠻有心思,即炸的也很美味~

雖然太興出品價錢貴一點,但可以見到食物質數較一般茶記好得多,怪不得下午茶時段人流也不少~

2012-10-09 143 瀏覽
一個人的時候,早餐多喜歡在屯門市中心的Delifrance中解決,一來質素不俗,二來可用用儲下來的CASH DOLLARS,但自從該店執咗後(Delifrance在屯門進註了也十多個年頭了,由早期的Delifrance,到後來的Bistro Délifrance,想不到現在仍要離開),本人便唯有到其他地方了,這次便來到太興太興在時代的分店也好幾年,幾次用膳的印象也不錯,早餐倒是沒試過,就店外見,生意不錯,幸不用等位看看餐牌,想飲冰鎮奶茶,但見加8蚊可以轉飲忌廉紅豆冰,早餐飲紅豆冰又真係未試過喎忌廉又滑又香,配合紅豆冰,十分可口至於主角的炒蛋及多士,蛋滑,多士脆,雖無驚喜但食落合理反而那火腿通粉的火腿絲混作一團,是為此餐的小小污點總括而言,價錢略貴,但間中的話值得再來
),本人便唯有到其他地方了,這次便來到太興

忌廉又滑又香,配合紅豆冰,十分可口
至於主角的炒蛋及多士,蛋滑,多士脆,雖無驚喜但食落合理

反而那火腿通粉的火腿絲混作一團,是為此餐的小小污點

總括而言,價錢略貴,但間中的話值得再來
2012-10-05
$37 (早餐)
2012-09-07 82 瀏覽
除了利園山道那間又貴又難食之外,其他太興一直都正正常常,沒有太大問題。今天因趕時間,見到這間太興不用像樓上m記般排隊,即入。Mr. 嘴刁點了餐蛋公仔麵加涷檸茶,我就要了香辣肉碎米粉加茶走。米粉先來。未入口,九層塔已香氣撲鼻。米粉不是一般茶記貨色,而肉碎入口則香辣惹味,如其名。Mr. 嘴刁也說他的公仔麵和餐肉不錯。至於奶茶, 不算特別好,只屬正常。難得約30元的一份普通早餐也肯花心思製作,而且材料也是挻新鮮的,值得支持,加上招呼周到,下次一定會再幫襯。

今天因趕時間,見到這間太興不用像樓上m記般排隊,即入。

2012-09-05 92 瀏覽
我有一張太興50元禮劵,在屯門看完電影後自然地去太興吃晚飯,太興將一半卡位,改成2人枱,環境什有壓迫感...雖則運作亂,食物味道要讚.什至是我光顧太興的經驗,味道最出色的一間.湯是黃瓜湯:湯清徹,味道鮮甜.亦不覺加了味精,至少喝完.沒有口乾的情況出現.梅菜扣肉60元梅菜是用上甜梅菜.只吃了少部份.因為油膩,豬肉我只試一件.入口肉香味重.質地相當鬆化.味道不俗.豉汁蒸鎗魚98元魚蒸至剛剛熟.骨仍是紅色,因而魚肉嫩滑,魚的味道鮮甜.魚新鮮程度高.豉油應該用上蒸魚豉油當然不會鹹,太興吃飯貴...仲要加19元飯同飲品.埋單2人要194元.送上50元禮劵.仲要144元.但以連鎖店而言.味道是值得讚,

梅菜扣肉60元
豉汁蒸鎗魚98元

用餐優惠
其他
2012-04-26 66 瀏覽
失望失望!太興本來在我心目中是不錯的,但這天令我改觀’我和太太4:30pm到了,order 一个燒肉飯及三文魚蛋白炒飯。等了也颇久、算了,焼肉飯來了,不錯.但沒什広配搭只有几条青瓜 $52翩貴,到炒飯,因我是打包給我孩子的 所以之前我已通知waitress叫起但但但但但當我和太太食到一半炒飯就到、笫一个失望;打開飯盒一看2nd disapointed...三文魚蛋白炒飯竟然跟普通一樣,全蛋,找个主任四眼的.....他説炒飯一定有旦王而旦白三文魚是配料(笑死人)再來一个像大廚的說美心皇宮他的師兄弟也是這樣做(何解),,,,,旦白炒飯一定要有旦王....哈哈哈哈哈哈哈哈太興專利...........
2012-04-25
  • 旦白炒飯(但一定有旦王的)
2012-02-14 55 瀏覽
年二十九同朋友去睇戲,睇完戲去食下午茶!去左太興!好彩仲有位,但已好多人了!我叫左餐蛋麵,熱柚子蜜!朋友食雪菜肉絲米飲冰鎮奶茶!好大碗呀!午餐肉有三塊咁多架!好厚一塊添,好好味呀!蛋好滑!朋友話佢果碗好味,米粉好彈牙的,好多雪菜同肉絲啊!佢話嚟呢度一-定要飲冰鎮奶茶!!
朋友食雪菜肉絲米飲冰鎮奶茶!

2012-01-22
2012-02-01 32 瀏覽
正月初三‧晴新正頭無雷公咁遠的來了這邊,早餐選擇不多。這裡有開,不過新春有加一,合理。要了個煎蛋及多士的早餐,煎蛋雖然是薄薄的,但煎得流心的自然口感嫩滑好吃。多士脆口,反而熱咖啡苦了一點,但也沒有投訴的了。
正月初三‧晴

多士脆口,反而熱咖啡苦了一點,但也沒有投訴的了。
無可厚非
得!
新正頭也算不錯的了
早餐
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠
無可厚非
得!
新正頭也算不錯的了
2011-10-25 42 瀏覽
上班前獨個兒來吃飯...打開餐牌, 食物選擇好少....拎住個餐牌諗左好耐都唔知食乜好...其實呢個都同價錢有關係....樣樣野都起碼成4-50蚊以上...以屯門區LUNCH黎講, 似乎好似都貴左D...同場發現有幾個內地人坐低望完個餐牌走左...因為佢地話"少選擇"左諗右諗...叫左個燒味雙併...索價51元, 的確係...很貴...諗住叫D貴D既野可能抵返D...見佢有乳豬同燒鵝揀...二話不說點呢兩樣, 點知一講話乳豬...原來係冇既...轉叫燒肉..老實講, 唔太特別...亦唔明點解會收到咁貴...燒鵝都偏肥, 皮又唔脆...冇計...元朗有間天鴻...食完真係將佢再比下去...燒肉, 皮亦唔夠脆, 肉質唔算好乾就真既...不過呢個質素, 屯門區酒樓都可能真係比佢做得好...成碟野最欣賞係左上角個幾條豆,小小辣味, 好香好惹味...不過只係得幾條..叫左基本上係太興必叫既奶茶...茶味同奶味都好濃, 理論上應該覺得好好飲...可能我口味怪異...我覺得奶味太搶, 奶味真係好香好濃,不過我個人認為配左落個茶度...個茶味當堂減低左唔少...佢唔算係差...只係真係唔係我杯茶O者.
上班前獨個兒來吃飯...

以屯門區LUNCH黎講, 似乎好似都貴左D...
同場發現有幾個內地人坐低望完個餐牌走左...
因為佢地話"少選擇"

左諗右諗...叫左個燒味雙併...
索價51元, 的確係...很貴...
諗住叫D貴D既野可能抵返D...
見佢有乳豬同燒鵝揀...
二話不說點呢兩樣,
點知一講話乳豬...原來係冇既...
轉叫燒肉..
餐相
燒肉燒鵝
老實講, 唔太特別...
亦唔明點解會收到咁貴...
燒肉, 皮亦唔夠脆, 肉質唔算好乾就真既...
不過呢個質素, 屯門區酒樓都可能真係比佢做得好...
成碟野最欣賞係左上角個幾條豆,
小小辣味, 好香好惹味...不過只係得幾條..
奶茶
叫左基本上係太興必叫既奶茶...
茶味同奶味都好濃,
理論上應該覺得好好飲...
可能我口味怪異...
我覺得奶味太搶, 奶味真係好香好濃,
不過我個人認為配左落個茶度...
個茶味當堂減低左唔少...
佢唔算係差...只係真係唔係我杯茶O者...
2011-10-25
2011-10-12 68 瀏覽
無可否認,太興的食物感覺上比較少味精的,雖然價錢偏高,但仍然會經常幫襯。上次在8號風球下去太興,食物麻麻,可能在風球下影響了質數吧!今次就不同了。<回味菠蘿咕嚕肉>賣相吸引,令人垂延三尺。酸度適中,肉夠軟林林,菠蘿與青椒也夠新鮮,太興的咕嚕肉整體是可以的,比一般茶餐廳好,但心中最好的咕嚕肉始終是 !現在好想去拔絲...... 好味的咕嚕肉會很明顯的食到以下感覺:外層是惹味的酸汁 > 中層是炸脆了的煙韌肉面 > 內層是新鮮的肉<斑球梅菜蒸滑豆腐>這是較勁清淡的菜式,很適合女性和注重健康的人士,份量也不少的,斑球新鮮好味,梅菜也是惹味的,而豆腐就真的很滑,但很難一口食晒三樣野,如果斑球可以大塊一點會更好!
回味菠蘿咕嚕肉
<回味菠蘿咕嚕肉>
賣相吸引,令人垂延三尺。酸度適中,肉夠軟林林,菠蘿與青椒也夠新鮮,太興的咕嚕肉整體是可以的,比一般茶餐廳好,但心中最好的咕嚕肉始終是 [八月軒- 拔絲石榴咕嚕肉]!現在好想去拔絲......
好味的咕嚕肉會很明顯的食到以下感覺:
斑球梅菜蒸滑豆腐