餐廳: 太興 (粉嶺名都商場)
資訊:

餐廳: 太興 (粉嶺名都商場)
資訊:

2024-04-15 126 瀏覽
太興燒味出名????本人以後都唔會再幫襯叫個三拼燒味飯油雞得胸又冇咩味,燒肉又係冇味豬皮位置又唔脆,燒鵝又冇乜肉。收79蚊簡直垃圾,請都唔會再去食,點解可以咁差架。餐牌款式極小冇咩選擇,不過諗住燒味出名應該ok掛,點知朋友食嘅叉燒又係好差平時佢都冇咩要求好少彈,但佢都話請都唔會再去,佢咁落去應該好快執笠。唔怪之得見佢冇咩生意啦,今次都是有coupon先諗住去,如果唔係重蝕。所以大家想去真是要三思,出面又平又好食過佢嘅大把選擇。可一不可再。
2023-02-02 1622 瀏覽
入到嚟粉嶺搵食,不外乎因為同啲老友行完山,今次小弟帶隊再挑戰大刀屻,不過,就由「嘉道理農場」嗰邊上山,粉嶺「蝴蝶山徑」呢邊落山,貪其一到粉嶺就可以食番個下午茶補補體力。大家都行到攰,咁就當然揀最就腳嘅「名都商場」搵食啦,上次試過「德興茶餐廳」,感覺一般,所以,就試試「太興」,諗住大牌子少少,可能會好啲啩。疫情緩和,防疫放寬,啲市民自然出晒嚟啦,所以,成個商場擠滿人,連帶店內都坐滿客,我哋都要等大概10min先有位坐。啲枱比較細張,枱與枱之間亦有啲逼,不過,環境算企理乾淨,反正都喺食個茶餐啫,唔會坐得幾耐。啱啱好安排咗最入、最角落張卡位,咁我哋可以自成一角!餐具、餐紙、調味料全部都喺放晒晌枱側嘅抽櫃中,呢種已喺茶記嘅常規設定。下午茶餐都有好多選擇,但眾所周知,「太興」主打喺燒味,所以,下午茶餐中有較多喺燒味款式,仲有啲喺三文治、多士、湯粉麵類,取價就比出面一般茶記貴少少。頂級午餐肉滑蛋公仔麵 $44其實,比起外國貨,小弟覺得「長城牌」嘅「白豬仔」喺最好食,當然睇相就唔知呢碗啲午餐肉有幾頂級,就算食落都未必知咩牌子,但老友就話唔錯,煎得香口,而滑蛋就算浸咗湯,都仲喺嫩滑,公仔麵都OK啦,無
頂級午餐肉滑蛋公仔麵 $44

其實,比起外國貨,小弟覺得「長城牌」嘅「白豬仔」喺最好食,當然睇相就唔知呢碗啲午餐肉有幾頂級,就算食落都未必知咩牌子,但老友就話唔錯,煎得香口,而滑蛋就算浸咗湯,都仲喺嫩滑,公仔麵都OK啦,無煮腍都收貨喇!
脆香雞中翼拼迷你西多士 $40

我心諗,雞中翼得嗰兩隻,西多士就俾夠成份啦,反正都只不過多一片麵包,功夫又唔會多咗去邊,依家就感覺有少少寒酸。老友講到,雞中翼確喺炸得香脆不膩,而西多士就無話咩好特別,都喺花生醬餡,配牛油同糖膠咁啦。
脆香雞中翼拼迷你西多士
羅宋湯通粉配脆香雞中翼 $40

另一位老友都喺鍾意食雞中翼,但就配羅宋湯通粉,因為濕濕哋,又唔會話兩樣炸嘢咁熱氣。我都喺揀羅宋湯通粉,等陣再分享,而雞中翼上一份茶餐已講咗,故此,呢一份茶餐就無咩好補充。
羅宋湯通粉配脆香雞中翼
羅宋湯通粉配四色卷 $40

小弟嘅選擇喺試吓啲未試過嘅嘢,所以,揀咗羅宋湯通粉配咗咩嘢四色卷。先分享碗羅宋湯通粉,個羅宋湯做得唔差,簡單講喺好港式嘅味道,即喺濃郁酸香,有好多雜菜在內,仲有少少牛肉粒,最緊要通粉無過腍,算幾好食;而四色卷類似啲魚肉春卷,但裡面仲捲有紫菜、蟹柳之類,食味算唔錯,但有少少油啫。
羅宋湯通粉配四色卷
張枱真喺淺窄,一下子堆晒啲嘢嚟,都唔記得咗影杯奶茶,佢哋嘅冰鎮奶茶幾出名,但我就想飲杯熱奶茶,茶奶比例OK,但茶底又無預期中咁芳香馥郁,不過,亦算水準中上。席間大家講咗好多行山嘢,下次目標想喺行「雞公嶺」喎
,又睇睇幾時成事先!
10 分鐘 (堂食)
202212平日--太興地址位於: 粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓6號舖當天天氣寒冷,路過太興見有羊腩煲供應,侍應招待有卡位,就即興試試禦寒羊腩煲爐上$168,送時菜一碟煲仔算是迷你型,生菜量也不多羊腩約有麻雀大小十件,炆得夠火喉,肉嫩有羊羶味,醬汁味道不錯白飯一碗加點的冰鎮奶茶,冰和茶分開的構思不錯,奶茶不會變淡,保留茶味,冰凍依然埋單價錢忘記了羊腩煲限時供應,份量不多,淺嚐羊腩的味道另一次的外賣三杯雞($88),紙盒的外賣包裝(+$1)三杯雞色澤均勻,雞不小,胸肉和髀肉厚,肉質嫩滑,啖啖肉,豉油味道不錯晩餐沒時間煮餸,太興推廣不同口味的外賣雞,也算是一個方便、便宜之選
202212平日--太興

地址位於: 粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓6號舖

禦寒羊腩煲爐上$168,送時菜一碟
煲仔算是迷你型,生菜量也不多
白飯一碗
埋單價錢忘記了

羊腩煲限時供應,份量不多,淺嚐羊腩的味道

另一次的外賣三杯雞($88),紙盒的外賣包裝(+$1)
2022-12-19
2022-11-17 239 瀏覽
202211月的平日,太興地址位於: 粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓6號舖時間已過了11AM,原來太興早餐做到11:30AM,侍應招呼我們二人可坐四人卡位,幫忙拿開膠板點了兩份早餐: 自家製糯米雞($40)糯米雞SIZE不算大餡料有冬菇、雞肉、臘腸,還有幾粒蓮子,味道算是不錯輕盈香辣肉碎扎肉湯米粉米粉量不多、扎肉只有一片,有一點點肉碎,名符其實的輕盈,湯底辣辣地味道偏咸餐飲:熱奶茶少奶、冰鎮奶茶冰鎮奶茶,奶茶和冰分開上的,忘了少甜,有點太甜,茶味奶味平均,熱奶茶少奶茶味不錯埋單: $73除了冰鎮奶茶較特別,其他食物味道普通
202211月的平日,太興

地址位於: 粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓6號舖

點了兩份早餐:

自家製糯米雞($40)
糯米雞SIZE不算大

餡料有冬菇、雞肉、臘腸,還有幾粒蓮子,味道算是不錯
輕盈香辣肉碎扎肉湯米粉

餐飲:

熱奶茶少奶、冰鎮奶茶

埋單: $73
除了冰鎮奶茶較特別,其他食物味道普通
2022-11-14
$36.5 (早餐)
2022-07-21 321 瀏覽
新出左隻百里香美極雞 , 外賣同堂食一隻都係$88 , 一如以往個名就改到天花龍鳳 , 但其實就冇乜特別既 , 唔洗對佢有期望 , 當佢普通豉油切雞就啱架啦 , $88大大隻 , 完全乎合期望 , 得閒會再買來加餸 , 又或者下次可以試乜野風沙豬手 , 都係$78 .
一個人食午餐,中午12點有一半枱無客,入去大把枱竟然被安排同亞伯搭枱,疫情時期已心感不安,而且更是送貨出入口位,起初以為之後多客也無奈接受,最後先知應該係我好蝦!人卡位嘅!待客雙重標準,好明顯係欺善怕惡啦!叫左排骨麵,湯好鹹,食完幾個小時也好口渴。熱奶茶應該係煲底水尾,微暖唔熱,喝完有大量茶葉渣在杯底,品質極差!進食期間,有客入餐廳也是叫人隨便揀位座,一個男人又可以座4人卡位嘅!待客雙重標準,好明顯係欺善怕惡啦!半小時食完離座,仍有三分一枱是無人座,仲要大部份客係一人一枱,怪不得太興在疫情初期,好多分店都有食客中招而要關門休息,大把位都要人搭枱,你哋員工有冇衛生安全意識㗎?什麼服務態度?價錢貴、味道差、食品質素低、安全風險低、待客如此,不會再幫襯!
人卡位嘅!待客雙重標準,好明顯係欺善怕惡啦!

2022-04-14
2022-01-12 259 瀏覽
今日去咗流水響睇紅葉, 即使今日唔係假期, 沿途都有好多人, 不過都幸運地見到數量唔算多嘅紅葉。行完之後就搭小巴去粉嶺, 因為都行咗好幾個鐘, 所以已經好肚餓喇, 所以就快快手手入咗太興食下午茶。餐廳環境好擠迫, d 枱排得密密麻麻, 好壓迫。坐低之後發現原來呢間太興無炒粉麵飯, 只係提供少量麵食同燒味🤦🏻‍♀️ 最後唯有揀咗重量級三文治...🥪 重量級三文治餡料有火腿, 芝士, 蕃茄, 炒蛋, 生菜絲。麵包烘得好香脆, 夾埋d 餡料一齊食係好食嘅。份量亦都適中。整體食物ok, 不過可以選擇嘅種類太少, 而且環境實在太擠迫, 坐得比較辛苦, 未必適合大伙兒郊遊完去食。

🥪 重量級三文治

重量級三文治
15 分鐘 (堂食)
重量級三文治
2021-08-17 281 瀏覽
朋友試食後推介,喜歡吃雞的我就試試這隻太興期間限定 : 紅蔥頭回味杏花雞,驚喜價$85+$1外賣盒錢平日的七時多,未賣晒,收銀付費後,取雞,約10分鐘,效率快包裝是一般印有太興的背心膠袋兩小盒調味料,一盒紅蔥頭豉油,另一盒是普通的薑茸外賣盒紙是紙盒製造,回家路程約20分鐘,雞保持住暖暖的温度打開盒子,賣相吸引,雞排整齊,雞皮柔潤金黃,雞唔算太大隻,雞皮爽脆、肉質嫩滑,有淡淡的雞味,紅蔥頭汁是一般甜豉油味道,雞本身已有味道,不用蘸汁食都好食。$85價錢唔貴,加餸外賣,不錯的選擇。

平日的七時多,未賣晒,收銀付費後,取雞,約10分鐘,效率快

包裝是一般印有太興的背心膠袋

兩小盒調味料,一盒紅蔥頭豉油,另一盒是普通的薑茸

外賣盒紙是紙盒製造,回家路程約20分鐘,雞保持住暖暖的温度
紅蔥頭回味杏花雞

$85價錢唔貴,加餸外賣,不錯的選擇。
2021-08-16
5 分鐘 (外賣自取)
$85 (其他)
紅蔥頭回味杏花雞
2020-11-01 597 瀏覽
星期日早上7點45分去太興食早餐。要等位太興無論任何時段,多人等位最愛滑蛋和午餐肉今次試自家製糯米雞足料有馬蹄,蓮子,叉燒,雞塊,肉碎,冬菇隔離枱夫婦也是食糯米雞今次也試咸檸水,唔多美味不過水太多,糯米太軟
星期日早上7點45分去太興食早餐。
要等位
太興無論任何時段,多人等位

最愛滑蛋和午餐肉

今次試自家製糯米雞

足料
有馬蹄,蓮子,叉燒,雞塊,肉碎,冬菇

隔離枱夫婦也是食糯米雞

今次也試咸檸水,唔多美味

不過水太多,糯米太軟
自家製糯米雞早晨套餐
2020-11-01
5 分鐘 (堂食)
$37 (早餐)
自家製糯米雞早晨套餐
  • 糯米雞
  • 牛丸
  • 滑蛋
  • 午餐肉
2020-10-24 118 瀏覽
太興早餐每早搭車返工,經過太興,一早多人先位食餐今早10點,煮要等一陣早餐是美味,午餐肉質素調,炒蛋夠滑,最重要是無牛乳,我唔鐘意奶味其實份量細,偶然一次ok上日外賣燒肉,質素不錯
太興

早餐

每早搭車返工,經過太興,一早多人先位食餐

今早10點,煮要等一陣

其實份量細,偶然一次ok

上日外賣燒肉,質素不錯
2020-10-24
5 分鐘 (堂食)
$37 (早餐)
  • 燒肉
  • 牛丸
  • 滑蛋
  • 午餐肉
2020-07-27 412 瀏覽
在粉嶺名都商場午餐,又選擇了太興,員工們對防疫措施都做到好足,每組位置都有隔板。當天粉嶺氣溫高達36度,行到熱辣辣又肚餓,立即點了燒味餐。叉燒紅腸飯好味,叉燒稔滑,我最好有少少焦的味道,加上紅腸,不一會便吃完了。今天的燒鵝鹹蛋飯,燒鵝的煙燻味特濃,好香啊!超愛。叫了兩杯咖啡紅豆冰,咖啡香濃,紅豆粉粉的,在這炎熱的天氣下,享受一個凍飲,好享受。

今天的燒鵝鹹蛋飯,燒鵝的煙燻味特濃,好香啊!超愛。

2020-04-01 423 瀏覽
平日我只會喝𡶐啡,一般茶餐廳我都不會喝奶茶,只有去到太興我才會喝奶茶(冰鎮奶茶)下午茶餐:羅宋湯通粉➕四式卷➕冰鎮奶茶冰鎮奶茶——香滑、香濃、濃郁茶香,奶香滑⋯⋯🧊🍵好味道😅通粉,拎埋黎比我既時候…打咗一個特,咁細碗,同隻咖啡杯咁上下大細😅望下杯奶茶同埋個裝住通粉嗰隻碗比例,真係唸唔到係同普通咖啡杯差不多大,的確份量係細咗D😅不過味道就無問題,ok既.......四式卷——-外皮炸得幾脆口,味道亦不錯,魚肉味道,入面有蟹柳,紫菜、香葉,食落香口,外皮脆卜卜⋯⋯之前都有係其他分店食過下午茶餐,點解而家小咗咁多既😅

下午茶餐:
羅宋湯通粉➕四式卷➕冰鎮奶茶

冰鎮奶茶——香滑、香濃、濃郁茶香,奶香滑⋯⋯🧊🍵好味道😅

不過味道就無問題,ok既.......

之前都有係其他分店食過下午茶餐,點解而家小咗咁多既😅

2019-10-25 374 瀏覽
諗住係行山之前隨便食個Tea,佢哋下午茶個Menu唔算太多選擇,主要都係燒味為主。今次就揀左餐肉蛋公仔麵同佢地著名既冰鎮奶茶,無記錯埋單4x蚊港紙,唔算太抵食。不過值得一讚嘅係佢哋嘅公仔麵唔係普通茶餐廳嘅頹麵,都幾彈牙爽口,又唔會煮得太林!奶茶就不嬲無失望:)
2019-07-17 337 瀏覽
今晚想食菜,咁行過就入黎太興食下啦,晚餐,呢間特別d只有燒味同少量其他指定晚餐套餐,咁以前都食過太興燒味係tko, 係好食架,呢間唔係唔掂。。。。而係份量有d....我叫3味燒味套餐,咁揀左油雞,瘦叉同燒y同隻我既中指一樣粗,粗筷子少少咋喎,有相為證,但件數都唔多架啦,咁香港係物價高我知呀,但咁幼就真係第一次囉,仲要個飯好似無落燒味汁咁,碟菜d蠔油好似好貴咁杯紅豆冰無咩味唔夠糖咁。。。唔通係要你健康d.整體125 我去雅士加多幾十都食到個扒餐啦。同第二間分店比呢間好似唔多好。d醬料好貴架????
杯紅豆冰無咩味唔夠糖咁。。。唔通係要你健康d
2019-07-17
大年初六,到粉嶺拜年,主人家提議先食個下午茶,哈哈,是年糕以外的港式下午茶。下午4點半,不用等位可以直接入座。枱上有豬年新春版的餐牌,點了應節的餐肉滑蛋公仔麵,奶油豬。餐肉厚切2大片,微微煎香,炒蛋有點老,可能是放了麵的上面,配上公仔麵和菜心,是濃濃的港式味道!奶油豬外脆內軟,熱辣辣,煉奶份量不少,美味!就是包的份量較少,有些貴。飲品的熱奶茶,友人說是一向的香滑,而我點的柑桔蜜很香,微酸,味道不錯。
餐肉滑蛋公仔麵

2019-02-10