2020-03-20 606 瀏覽
做完嘢就吃得好啲。。 好耐冇去太興食飯了,見到他門可羅雀的樣子, 就很安心地走進去。因為也不怕有什麼人可以感染你,根本沒有客人! 大概是差不多他們的關門時間,所以只剩下了 燒肉,切雞和鴨三款選擇,最後選其中兩種。 套餐77元在銅鑼灣區還是可以的!大概是因為沒有太多客人 ,侍應姐姐的招呼實在太好! 亦都非常友善! 在疫情中也感到有一絲絲的溫暖! 太好的招呼會讓客人 在走到附近的時候也會考慮再進去光顧吧!

2020-03-19
2019-06-22 1082 瀏覽
星期六返工返半日, 放工去嘆返個tea 先~ 去開cwb, 見到間間餐廳價錢都唔平, 反而太興tea 既價錢尚算合理, 決心一試啦! 先講下環境, 雖然舖仔細細,但冷氣都夠大, 坐得都舒服。侍應態度都良好。 叫左個T7 餐, 羅宋湯通粉 + 雞翼。鎮店之寶,冰鎮奶茶~ 飲第一啖果時竟然唔夠冰凍。 不過茶味,奶味甜度都適中, 食完成個餐再飲,杯奶茶終於凍返少少 Pass ~]3粒星星咋 ~ 合格羅宋湯通粉,上枱唔夠熱啊! 通粉比較硬身,尚有改善空間。雞翼幫呢個餐拉返唔少分, 雞翼有驚喜:雞翼岩岩炸起,皮脆肉嫩。 ]]今餐算pass la:都食得輕鬆開心, 食哂所有野,小妹仲係度打緊食評都沒被員工左催促離開既感覺。 :讚
先講下環境, 雖然舖仔細細,但冷氣都夠大, 坐得都舒服。
侍應態度都良好。 叫左個T7 餐, 羅宋湯通粉 + 雞翼。

Pass ~
羅宋湯通粉 + 炸雞翼
3粒星星咋 ~ 合格
羅宋湯通粉,上枱唔夠熱啊!
通粉比較硬身,尚有改善空間。
雞翼幫呢個餐拉返唔少分, 雞翼有驚喜
雞翼岩岩炸起,皮脆肉嫩。

今餐算pass la
:讚

2019-05-01 970 瀏覽
從這間; 未食而走出的原因…入到店內, 有幾個 啊姐 叫著人客們: 坐埋啲啦; 您哋坐埋呀; 呢道啲位唔係俾您一個坐晒㗎。 那時候我還未坐下, 就一直聽她們叫著。坐落後, 十分鐘左右後, 叫了幾聲 唔該落單, 但遲遲還未有人員肯來落單。 而當來到枱前, 那服務啊姐態度差劣, 叫個早餐; 又話剛好過了兩分鍾就不可以叫了,那沒什麼, 咪叫個常餐, 咁那位啊姐又話; 呢個湯米? 廚房師夫未準備好那餸料;那湯底喎。所以實質您是沒有選擇的,她們不原做, 或冇糧出的態度,您也冇辨法。咁, 我咪為有轉到斜對面那間呢。。
從這間; 未食而走出的原因…
所以實質您是沒有選擇的,
她們不原做, 或冇糧出的態度,
您也冇辨法。
咁, 我咪為有轉到斜對面那間呢。。
2019-05-01
2 分鐘 (堂食)
2018-11-03 1207 瀏覽
已經幫襯這間店很久了,自從係屋企食早餐,已經好耐冇係街食。這天,晨咁早䦕會,開完會先至係9點3。要獎勵下自己,再去這間好耐未去嘅餐廳,同埋佢啱啱裝修完,去試試。過咗9點,冇乜人,waitress叫我坐張一人枱。冇所謂,因為以前都有坐,吾駛搭枱😁。吾使睇都知食乜, order 咗。發覺吾舒服,原來張枱同櫈窄咗😤。裝修完仲衰。上餐,叫太陽蛋來了炒蛋,緊係要玩啦。味道方面,最差是通粉林啤啤😱,以前叫彈牙QQ通粉,不再好食 。$41 早餐,不再見。
小編有陣時如果早起身都會o係銅鑼灣附近食早餐至搭巴士or地鐵返工,之前一篇食評評論過文x d不知所謂服務同埋食物,今日早左起身(老人家訓唔得耐)就去太興my hero食早餐,點都唔會再去o個間野食!今日都係如常食小編最愛既炒蛋多士,我由29元食到佢現在36元,只係4、5年既時間好啦,講返正題,佢地價錢係比文x貴、唔怪得之文xd睡著越黎越差啦原來唔憂做but就算太興貴d、我都會返太興食、d姐姐好好、我見佢地成班人都冇乜人走過,都係原裝班底,咁現在附近多左選擇、d姐姐做得比以前有心機既、不過even以前勁忙、d姐姐都唔會好似文x o個個特長面伙計咁鬼態度差都要再講一講其實炒蛋太興一樣咁好味、佢仲冇咁油添!小編會繼續支持架!

2018-09-06
$36 (早餐)
2018-01-22 1511 瀏覽
經過利園山道近富明街太興,想打包一份燒味回家晚上加餸, 早前在中環士丹利街一樂燒鵝買了一份下莊要175元,但太興燒鵝只需要125元 ,分別足足有五十元,所以決定買一份燒鵝下莊回家試下分別何在。其實太興燒鵝都唔錯 ,先把燒鵝轉入玻璃容器,用光波爐加熱3分鐘再上桌,效果一流,肉質多汁入味 ;而 一樂燒鵝则比較乾身淡口,但有脆皮同碳香,各有優點。

2018-01-22
外賣自取
  • 燒鵝
2018-01-13 810 瀏覽
是次去到大家耳熟能詳的太興,不過吃的不是燒味。下午茶時段,點了個餐蛋麵($40)價格還可以。跟餐牌的圖片一樣,有兩塊餐肉。餐肉應該沒有先煎過,但已經很咸。今天廚師煮的蛋特別香滑,是一隻未完全炒熟的雞蛋。也對,放在湯裡泡久了其實也會愈來愈熟。為免太熟過老,趁還帶生時先吃為敬。至於麵底則用上出前一丁,而且沒有偷工減料,麻油也有加入當中,因此一吃就知是什麼麵。這個麵也是煮得恰到好處,不淋不硬!加上$40已可配上檸茶,檸水,奶茶,咖啡以外的熱飲,實是加分!可知道柚子蜜在很多餐廳都要加錢的呢!
是次去到大家耳熟能詳的太興,
不過吃的不是燒味。
下午茶時段,
點了個餐蛋麵($40)
價格還可以。

跟餐牌的圖片一樣,
有兩塊餐肉。
餐肉應該沒有先煎過,
但已經很咸。
今天廚師煮的蛋特別香滑,
是一隻未完全炒熟的雞蛋。
也對,放在湯裡泡久了其實也會愈來愈熟。
為免太熟過老,
趁還帶生時先吃為敬。
至於麵底則用上出前一丁,
而且沒有偷工減料,
麻油也有加入當中,
因此一吃就知是什麼麵。
這個麵也是煮得恰到好處,
不淋不硬!
可知道柚子蜜在很多餐廳都要加錢的呢!
2018-01-06 628 瀏覽
今日同舊同事一齊食飯,幾個男人喺去食男人浪漫,就是燒味啊。太興間餐廳,裝修清潔一向都唔錯,而且食物都有唔錯嘅保證。不過今次經驗就麻麻哋,首先我哋去到嘅時候,係睇餐牌,店員已經同我地講原來已經好多燒味都賣晒。但係個時候其實先係七點鐘,作為一間燒味專賣店,有點難接受。唯一一道的燒味,我哋叫咗一個燒味雙拼,叉燒燒肉。質素來講,普通,叉燒唔錯、燒肉OK。但是這個價錢來說,不能說是出眾。叉燒係半肥瘦,肉同脂肪分布不錯,而且你可以留意到有油脂嘅光澤,皮有少少蕉香。至於燒肉,我認為皮可以再香脆少少,不過可能係唔同製法,所以無乜所謂。其他我哋轉咗叫小菜,菠蘿咕嚕肉,整體來說覺得唔錯,水平係一般以上。因為豬肉香,而且炸得好脆,酸酸地嘅醬汁一齊,非常開胃。可惜,梅菜扣肉是一個失敗。可能由於想慳錢,梅菜扣肉切得好薄好薄,實際上食到嘅只係一團肥膏,所以真正身份係一個梅菜薄切肥膏。其實最重要的是,價錢其實不便宜。如果肉係貴,可以直接把價錢提高,但不能偷工減料。
今日同舊同事一齊食飯,幾個男人喺去食男人浪漫,就是燒味啊。

太興間餐廳,裝修清潔一向都唔錯,而且食物都有唔錯嘅保證。

超級窄,鋪頭窄、座位窄,食物仲窄!!!!!!! 有帶袋既可以將個袋放喺頭頂或者去時代廣場 locker放低個袋先。另外,喜歡'損'骨既朋友有福了,叉燒燒鵝飯、燒肉雞飯,唔洗特別要求都會比翼位,邊邊位你食,不過小心啲就唔會整親........要讚都有既,的確有去旅行既感覺,好似參加美食團一樣,四周圍都係國內既同胞,唔驚溝通唔到。$148兩個人抵到爛.........:::::::.....直通車都唔洗坐,
超級窄,鋪頭窄、座位窄,食物仲窄!!!!!!!

直通車都唔洗坐,
2017-07-31
2017-01-18 1106 瀏覽
午餐只有燒味選擇,味道普通,大家樂水平。30分鐘内洗碗姐在窄窄的走道中推着洗碗車進進出出5/6次,廚房叔也決定一同出來熱鬧一下,一同濟一濟走道。結果把我桌上的温水碰跌了,瀟洒地說了一句“不好意思”,留下我濕了的半邊褲子 😒
午餐只有燒味選擇,味道普通,大家樂水平。
2016-09-08 949 瀏覽
This is one of my regular places for BBQ pork and soy sauce chicken. The crowds can be maddening there but service is always prompt and orderly. It's best to take away and go home to enjoy the meats.
5 分鐘 (外賣自取)
  • BBQ  pork
  • Soy  sauce  chicken
2016-07-10 871 瀏覽
黎到銅鑼灣,第一次食呢間太興,位置就腳易搵。門口泊左好多篋,實在太方便「自由行」shopping!座位好迫好窄,兩人只可坐半邊卡位,旺舖,明白的!打開餐牌,選擇好少(相對其他店少好多),價錢亦貴啲。杯奶茶一黎到,嘩,好細杯!!!比其他店細杯好多(睇個杯蓋就知細左成個圈)。你租貴,價錢貴啲好合理,但唔駛連野飲都要縮水呀!?活動送既餐蛋麵:味道依然好,足料。落單時阿姐話會check左個coupon code得唔得先會落單,好。阿姐:「有客食完用唔到張劵,要俾碗麵既錢,咁就食左唔開心丫嘛!」 好同意!食得又急又迫,下次都係揀第二間分店。

打開餐牌,選擇好少(相對其他店少好多),價錢亦貴啲。
原隻鵝脾飯

活動送既餐蛋麵:
餐蛋麵

食得又急又迫,下次都係揀第二間分店。

2016-06-02
下午茶
用餐優惠
優惠券
餐蛋麵
2014-09-12 1012 瀏覽
收早五點多吃一個黃昏餐叫了個燒鵝脾飯切開當然叫呢度最出名冰鎮奶茶燒鵝脾幾香,吾算肥皮下脂肪不多,所以肉質較鞋肉味帶少許鹵水香味可能奄制時間有用花椒八角瓜飯粒乾爽,如果多D鼔油調味仲好仲有碟菜心好爽好青綠冰鎮好茶夠濃,不過有點苦澀可能太濃的關係瓜總結算過得去,地方坐得舒服所以有時候經常嚟呢度開餐
收早五點多吃一個黃昏餐
叫了個燒鵝脾飯切開
當然叫呢度最出名冰鎮奶茶
燒鵝脾幾香,吾算肥
皮下脂肪不多,所以肉質較鞋
肉味帶少許鹵水香味
可能奄制時間有用花椒八角瓜
飯粒乾爽,如果多D鼔油調味仲好
仲有碟菜心好爽好青綠
冰鎮好茶夠濃,不過有點苦澀
可能太濃的關係瓜
總結算過得去,地方坐得舒服
所以有時候經常嚟呢度開餐
2013-08-06 511 瀏覽
As there're many positive comments abt the BBQ here, so we decided to give it a try in the late  afternoon. There was a 15 mins wait before getting in. We ordered 烧肉叉烧饭,烧鹅叉烧饭 & 冰镇鸳鸯。 The 烧肉 is crispy although it's not so warm. the 叉烧 is just alright, not too fat or too lean. 烧鹅 is so so. My favourite is still the 冰镇鸳鸯. The flavour is strong & concentrated. As it melted slowly in the hot weather, it's still tasted cold without its taste been diluted by the ice. Great job on the 冰镇鸳鸯!
2013-07-25
15 分鐘 (堂食)
2013-07-29 278 瀏覽
叉鵝湯瀨叉燒tender 可惜燒鵝太肥瀨粉彈牙湯美味燒鵝脾湯米肉質新鮮嫩滑鵝味濃love it!!!! xxx燒肉very crispy唔會太肥雖然D野好食但逼夾得好緊要5個人一張檯都夠膽寧願買外賣好彩D餐具好衛生咁放係櫃桐...service ok...
叉鵝湯瀨
雖然D野好食
但逼夾得好緊要
5個人一張檯都夠膽
寧願買外賣
好彩D餐具好衛生咁放係櫃桐...
service ok...